2018-04-25 10:30

2018-04-25 10:30

Eldig Valborgsupé med sötma från Sydafrika

MAT

När goda vännerna Ia och Lasse Molinder skulle resa till Sydafrika för att tillbringa en vintermånad i den lilla pittoreska och vackra fiskebyn Kalk Bay frågade jag om de inte kunde ta några spännande recept med sig tillbaka och laga en sydafrikansk måltid. Jo, det kunde de visst! Måltiden de sedan bjöd på efter hemkomsten passar alldeles perfekt en kylig Valborgsmässoafton. I synnerhet som Ia plockat fram en keramikservis från 70-talet ur gömmorna som var perfekt anpassad till den eldigt robusta och fruktiga måltiden.

Det sydafrikanska köket har influenser från många håll – från Holland, Frankrike, Indonesien och Malaysia. Det beror på att holländarna och fransmännen på 1600-talet landade och slog sig ner i Kapstaden med indonesiska och malaysiska slavar. De medförde sina kryddor och traditionella matlagning som blandade sig med den traditionellt inhemska och den holländska och franska i en lyckosam sydafrikansk mix.

Efter flera vistelser i Sydafrika lagar Ia och Lasse gärna sydafrikansk mat.

Som förrätt gjorde Ia en stor sydafrikanskt inspirerad sallad som hon alltid gör så mycket av att man kan fortsätta att äta av den till huvudrätten.

Huvudrätten Bobotie, som Lasse lagade, är Sydafrikas nationalrätt, en köttfärspaj med frukt och curry, som gratineras med äggstanning i ugn tills den får en krämig och gyllene yta. En klassisk sydafrikansk kapmalajrätt. Det är en rätt som jag lagat flera gånger tidigare fast jag aldrig varit i Sydafrika. En riktig favoriträtt har det blivit, en helt enkelt vansinnigt god, fruktig och mustig anrättning som påminner lite om grekisk Moussaka. Fast riktigt säker på hur sydafrikansk min Bobotie är har jag inte varit. Men nu fick jag smaka Farmarhustruns garanterat sydafrikanska version som Lasse fått av en god vän som är mycket berest i Sydafrika. Och som faktiskt inte skilde sig mycket från min. Det finns många recept på Bobotie i Sydafrika men mycket godare än Farmarhustruns kan den nog inte bli så den får det bli i fortsättningen! De flesta Bobotierecept innehåller en eller två skivor av vitt bröd i stället för ströbröd men eftersom jag sällan har vitt bröd hemma är det mycket praktiskt med ströbröd som alltid finns i mitt skafferi.

Rödvin ska man inte servera till Bobotie, tycker Ia. Ett gott vitt vin med litet sötma, Pinot Gris eller Gewurztraminer eller en torr alkoholfri cider balanserar bäst sötman och musten i Bobotien.

Frukt används mycket i maten i Sydafrika och det är det följaktligen också i den spännande sydafrikanska efterrätten, Cape Brandy Pudding, som två av gästernahade med sig. Den finns också i många varianter på nätet. Som namnet antyder innehåller Cape Brandy Pudding alltid konjak och den kallas också för Tipsy Tart eller Tipsytert. Något som antyder att man kanske inte ska äta för mycket av den. Det är annars lätt gjort för Cape Brandy Pudding är utsökt läcker. Brandewyntert är ett annat namn på denna traditionella plumpuddingsliknande efterrätt med sydafrikansk twist. Konjakslagen som man häller över puddingen är mycket viktig. Utan den blir det bara en helt vanlig dadel- eller pekannötskaka. Men när man väl dränkt kakan med den söta konjakslagen då har man åstadkommit någonting alldeles extra! Men snål med konjaken får man inte vara. Kakan måste dränkas in ordentligt med konjakslag för att få den rätta smaken och konsistensen! Att beskriva konsistensen på en Cape Brandy Pudding är för övrigt inte lätt. Den är inte fast som i en svensk kaka eller tårta eller paj. Mjukklibbig är det närmsta jag kan komma på och det låter kanske inte särskilt upphetsande men Cape Brandy Pudding är helt enkelt sagolikt god. Men mycket, mycket mäktig!

Det sydafrikanska köket har influenser från många håll – från Holland, Frankrike, Indonesien och Malaysia. Det beror på att holländarna och fransmännen på 1600-talet landade och slog sig ner i Kapstaden med indonesiska och malaysiska slavar. De medförde sina kryddor och traditionella matlagning som blandade sig med den traditionellt inhemska och den holländska och franska i en lyckosam sydafrikansk mix.

Efter flera vistelser i Sydafrika lagar Ia och Lasse gärna sydafrikansk mat.

Som förrätt gjorde Ia en stor sydafrikanskt inspirerad sallad som hon alltid gör så mycket av att man kan fortsätta att äta av den till huvudrätten.

Huvudrätten Bobotie, som Lasse lagade, är Sydafrikas nationalrätt, en köttfärspaj med frukt och curry, som gratineras med äggstanning i ugn tills den får en krämig och gyllene yta. En klassisk sydafrikansk kapmalajrätt. Det är en rätt som jag lagat flera gånger tidigare fast jag aldrig varit i Sydafrika. En riktig favoriträtt har det blivit, en helt enkelt vansinnigt god, fruktig och mustig anrättning som påminner lite om grekisk Moussaka. Fast riktigt säker på hur sydafrikansk min Bobotie är har jag inte varit. Men nu fick jag smaka Farmarhustruns garanterat sydafrikanska version som Lasse fått av en god vän som är mycket berest i Sydafrika. Och som faktiskt inte skilde sig mycket från min. Det finns många recept på Bobotie i Sydafrika men mycket godare än Farmarhustruns kan den nog inte bli så den får det bli i fortsättningen! De flesta Bobotierecept innehåller en eller två skivor av vitt bröd i stället för ströbröd men eftersom jag sällan har vitt bröd hemma är det mycket praktiskt med ströbröd som alltid finns i mitt skafferi.

Rödvin ska man inte servera till Bobotie, tycker Ia. Ett gott vitt vin med litet sötma, Pinot Gris eller Gewurztraminer eller en torr alkoholfri cider balanserar bäst sötman och musten i Bobotien.

Frukt används mycket i maten i Sydafrika och det är det följaktligen också i den spännande sydafrikanska efterrätten, Cape Brandy Pudding, som två av gästernahade med sig. Den finns också i många varianter på nätet. Som namnet antyder innehåller Cape Brandy Pudding alltid konjak och den kallas också för Tipsy Tart eller Tipsytert. Något som antyder att man kanske inte ska äta för mycket av den. Det är annars lätt gjort för Cape Brandy Pudding är utsökt läcker. Brandewyntert är ett annat namn på denna traditionella plumpuddingsliknande efterrätt med sydafrikansk twist. Konjakslagen som man häller över puddingen är mycket viktig. Utan den blir det bara en helt vanlig dadel- eller pekannötskaka. Men när man väl dränkt kakan med den söta konjakslagen då har man åstadkommit någonting alldeles extra! Men snål med konjaken får man inte vara. Kakan måste dränkas in ordentligt med konjakslag för att få den rätta smaken och konsistensen! Att beskriva konsistensen på en Cape Brandy Pudding är för övrigt inte lätt. Den är inte fast som i en svensk kaka eller tårta eller paj. Mjukklibbig är det närmsta jag kan komma på och det låter kanske inte särskilt upphetsande men Cape Brandy Pudding är helt enkelt sagolikt god. Men mycket, mycket mäktig!

  • Lena Sewall