2018-03-29 06:00

2018-03-29 06:00

Laga husfruns härliga buffé i påsk

Mat

I landshövding Kenneth Johanssons gästfria residens i Karlstad dukas det ofta fram luncher, middagar och bufféer. Två gånger om året omfamnas Geijersamfundets styrelse av denna gästfrihet när vi har våra årliga sammanträden hemma hos vår ordförande Kenneth Johansson. Efter sammanträdet väntar alltid en härlig buffé som residensets husfru Gunn Stavvik ställt fram.

Sedan 2004 är Gunn Stavvik husfru i Residenset och är nu inne på sin andra landshövding. Som husfru sköter hon den dagliga driften av Residenset och ansvarar också för planering och utförande av landshövdingens representation. Dessutom tjänstgör hon i strikt mörkblå kostym som en av landshövdingens två chaufförer.

Gunn Stavvik är egentligen utbildad undersköterska och arbetade i 25 år på sjukhuset i Säffle. Med de oregelbundna arbetstider som anställningen innebar kunde hon alltid ordna det så att hon kunde hoppa in när grannen på Värmlandsnäs, Kerstin Ohlsson, kallades in för större bufféer eller middagar på Residenset. Där fanns en heltidsanställd husfru, Gunilla Kristensson, men vid stora tillställningar lagade Kerstin och Gunn maten och körde den från Södra Ny på Värmlandsnäs till Residenset. Det var Kerstin som lärde Gunn att laga mat och det var en läromästare som inte gick av för hackare. Kerstin var på sin tid smått legendarisk. På 1980-talet vann hon den ena tävlingen efter den andra. Hon kom bland annat två gånger med i semifinalen till Årets kock och delade ett år fjärdeplatsen i Årets Viltkocktävling. Varje gång i konkurrens med 80-talets stora svenska stjärnkockar.

Gunn Stavvik har tagit väl vara på allt hon lärt sig av Kerstin. Hon drev bland annat i tre års tid tillsammans med sin dotter en restaurang i Värmlands Nysäter innan hon 2004 började arbeta som husfru på Residenset i Karlstad. En underbar arbetsmiljö! tycker hon.

Underbar var också den måltid som vi i Geijersamfundets styrelse fick njuta av i början av februari. Den inleddes med en sittande förrätt, en broccolisoppa som bara kan betecknas som ljuvlig. Soppan serverades överströdd med grönkålschips och rostade pinjenötter, en utsökt smakkombination. Vid sidan av sesamsnurror, ett mycket praktiskt bake off-bröd som kan göras långt i förväg och frysas in för att sedan gräddas halvtinade. På buffébordet fanns bland annat en makalöst god laxpaté och till kaffet serverades utsökt goda kokosflarn. Det här skulle kunna bli en påskmåltid för mina läsare i NWT, utbrast jag. Jovisst fick jag göra det lovade landshövding Kenneth och husfrun Gunn delade gärna med sig av recepten.

Sedan 2004 är Gunn Stavvik husfru i Residenset och är nu inne på sin andra landshövding. Som husfru sköter hon den dagliga driften av Residenset och ansvarar också för planering och utförande av landshövdingens representation. Dessutom tjänstgör hon i strikt mörkblå kostym som en av landshövdingens två chaufförer.

Gunn Stavvik är egentligen utbildad undersköterska och arbetade i 25 år på sjukhuset i Säffle. Med de oregelbundna arbetstider som anställningen innebar kunde hon alltid ordna det så att hon kunde hoppa in när grannen på Värmlandsnäs, Kerstin Ohlsson, kallades in för större bufféer eller middagar på Residenset. Där fanns en heltidsanställd husfru, Gunilla Kristensson, men vid stora tillställningar lagade Kerstin och Gunn maten och körde den från Södra Ny på Värmlandsnäs till Residenset. Det var Kerstin som lärde Gunn att laga mat och det var en läromästare som inte gick av för hackare. Kerstin var på sin tid smått legendarisk. På 1980-talet vann hon den ena tävlingen efter den andra. Hon kom bland annat två gånger med i semifinalen till Årets kock och delade ett år fjärdeplatsen i Årets Viltkocktävling. Varje gång i konkurrens med 80-talets stora svenska stjärnkockar.

Gunn Stavvik har tagit väl vara på allt hon lärt sig av Kerstin. Hon drev bland annat i tre års tid tillsammans med sin dotter en restaurang i Värmlands Nysäter innan hon 2004 började arbeta som husfru på Residenset i Karlstad. En underbar arbetsmiljö! tycker hon.

Underbar var också den måltid som vi i Geijersamfundets styrelse fick njuta av i början av februari. Den inleddes med en sittande förrätt, en broccolisoppa som bara kan betecknas som ljuvlig. Soppan serverades överströdd med grönkålschips och rostade pinjenötter, en utsökt smakkombination. Vid sidan av sesamsnurror, ett mycket praktiskt bake off-bröd som kan göras långt i förväg och frysas in för att sedan gräddas halvtinade. På buffébordet fanns bland annat en makalöst god laxpaté och till kaffet serverades utsökt goda kokosflarn. Det här skulle kunna bli en påskmåltid för mina läsare i NWT, utbrast jag. Jovisst fick jag göra det lovade landshövding Kenneth och husfrun Gunn delade gärna med sig av recepten.

  • Lena Sewall