2017-12-30 06:00

2017-12-30 06:00

Grattis Finland med saltgurka och Kinuskitårta

MAT & DRYCK

I hundra år har Finlands självständighetsdag firats den 6 december. Det datumet år 1917 förklarade sig Finland nämligen självständigt från Ryssland efter en månadslång process. Det är en dag som räknas som landets nationaldag och flaggdag och som förstås firats alldeles speciellt i år. Ja, inte bara den 6 december i år utan hela året.

Själv har jag legat i startgroparna länge för att fira Finland med en måltid med några finska favoriträtter. Två dagar före julafton blev måltiden äntligen av. Husgrannarna Petra Adolfsson och Erik Blomberg med barnen Arvid, Elias och Britta och Eriks bror Mats Blomberg kom gärna ner och hjälpte mig fira. Någon finsk flagga hade jag inte men dukade med en blåvit duk och det blåvita finporslin med guldkant, som jag ärvt efter mormor och morfar.

De dryga hundra år som Finland var en självstyrande del av det ryska kejsardömet har förstås satt sina spår på bland annat matkulturen. Den meny jag komponerat har därför klara ryska influenser. Kanske lite opassande när 100 års självständighet från Ryssland ska firas men det är tre verkligt trevliga och bra recept!

Till förrätt hade jag valt den oerhört enkla men raffinerade smakkombinationen saltgurka, honung och smetana. Oväntat gott, förklarade Erik och Petra och Mats instämde. Till det ska man förstås gärna ha Koskenkorva Vodka men vi nöjde oss med mineralvatten. Äkta finska rågkusar från Finska bageriet i Eskilstuna var perfekt tillbehör.

Saltgurka var det också i huvudrätten som är en gammal finlandssvensk favoriträtt, som jag gjort ofta. Den går kvickt och fort att göra och de hackade saltgurkorna ger en väldigt god smak åt rätten.

Tack vare min finlandssvenska vän Carita Forsman-Rudels, som 1969 vikarierade som lärare i Karlstad, har jag fått jag en kontakt med Finland och finlandssvensk kultur som berikat mitt liv och också gett mig ett av mina absoluta favorittårtrecept. Kinuskitårta är en synnerligen läcker, traditionell, finlandssvensk festtårta med ryska anor. Just det här receptet kommer från den lilla skärgårdsbyn Förby på Kimito, Finlands största ö i Åbolands skärgård. Kinuski eller tjinuski är det ryska ordet för kolasås och kinuski använder man i många sammanhang i Finland (och förstås Ryssland), t ex het över frysta lingon.


Saltgurka med smetana och honung

Till 4 personer:

4 stora inlagda saltgurkor

1 dl smetana

4 msk flytande svensk honung

Så här gör man: Skär saltgurkorna i stavar och lägg vackert på assietter med en klick smetana och en klick honung (min honung kom från Perserud och är ljuvligt god) bredvid. Doppa gurkstavarna i smetana och honung och njut.


Köttfärs med saltgurka

Till 4 personer:

2–3 gula lökar

500 g nötfärs

3 dl grädde

2 vitlöksklyftor

3 hela saltgurkor

1 msk kinesisk soja

salt

grovt krossad svartpeppar

smör till stekning

Så här gör man: Skär löken i smala klyftor och bryn tills den blir alldeles guldbrun. Lägg löken åt sidan och bryn också köttfärsen. Lägg tillbaka löken. Häll på grädden och pressa i vitlöksklyftorna. Krydda med salt och peppar. Man ska inte vara alltför försiktig med svartpepparn! Skär saltgurkan i inte alltför små bitar och rör ner i grytan. Det ska vara stora saltgurkor, så där 10 cm långa. Är saltgurkorna mindre får man ta fler för den hackade saltgurkan är oerhört viktig i den här rätten och ger den dess sting. Smaka av om man tycker att det behövs mer salt, svartpeppar eller saltgurka. Servera med kokt potatis. Gärna sparrispotatis eller annan liknande fast potatis med skal. En mjölig snöbollspotatis kan man också tänka sig. Små fina gröna ärter är gott till.


Kinuskitårta

Till tårtbottnarna:

3 ägg

2 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

75 g smör

1 dl vatten

Vaniljkräm:

2 dl grädde

1 struken msk potatismjöl

1 ägg

0,5 msk socker

1 tsk vaniljsocker

Kinuskiglasyren:

2,5 dl grädde

2 dl socker

en halv stång vanilj

0,75 dl ljus sirap

1,5 msk smör

Så här gör man tårtbottnarna: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver. Koka upp smör och vatten och häll det hett i smeten. Häll den i en form som rymmer ca 1,5 l. En gammaldags aluminiumform är överlägset bäst! Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 35 minuter tills man ser att kakan ”släpper” längs kanten av formen. Låt kakan kallna.

...vaniljkrämen: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret låt sjuda upp under vispning. Krämen vispas kall och smaksättes med vaniljsocker.

...kinuskiglasyren: Alla ingredienserna till glasyren blandas och kokas under omröring tills kulprov kan göras.

...och monterar tårtan: Skär sockerkakan i två bottnar och bred vaniljkrämen mellan bottnarna. Häll glasyren över kakan och låt den ringla ner efter kanterna. Garnera kakan med mandelblommor. Mycket läcker ser den ut med sin vackert guldbruna kolaglasyr. Både barn och vuxna älskar den!

Själv har jag legat i startgroparna länge för att fira Finland med en måltid med några finska favoriträtter. Två dagar före julafton blev måltiden äntligen av. Husgrannarna Petra Adolfsson och Erik Blomberg med barnen Arvid, Elias och Britta och Eriks bror Mats Blomberg kom gärna ner och hjälpte mig fira. Någon finsk flagga hade jag inte men dukade med en blåvit duk och det blåvita finporslin med guldkant, som jag ärvt efter mormor och morfar.

De dryga hundra år som Finland var en självstyrande del av det ryska kejsardömet har förstås satt sina spår på bland annat matkulturen. Den meny jag komponerat har därför klara ryska influenser. Kanske lite opassande när 100 års självständighet från Ryssland ska firas men det är tre verkligt trevliga och bra recept!

Till förrätt hade jag valt den oerhört enkla men raffinerade smakkombinationen saltgurka, honung och smetana. Oväntat gott, förklarade Erik och Petra och Mats instämde. Till det ska man förstås gärna ha Koskenkorva Vodka men vi nöjde oss med mineralvatten. Äkta finska rågkusar från Finska bageriet i Eskilstuna var perfekt tillbehör.

Saltgurka var det också i huvudrätten som är en gammal finlandssvensk favoriträtt, som jag gjort ofta. Den går kvickt och fort att göra och de hackade saltgurkorna ger en väldigt god smak åt rätten.

Tack vare min finlandssvenska vän Carita Forsman-Rudels, som 1969 vikarierade som lärare i Karlstad, har jag fått jag en kontakt med Finland och finlandssvensk kultur som berikat mitt liv och också gett mig ett av mina absoluta favorittårtrecept. Kinuskitårta är en synnerligen läcker, traditionell, finlandssvensk festtårta med ryska anor. Just det här receptet kommer från den lilla skärgårdsbyn Förby på Kimito, Finlands största ö i Åbolands skärgård. Kinuski eller tjinuski är det ryska ordet för kolasås och kinuski använder man i många sammanhang i Finland (och förstås Ryssland), t ex het över frysta lingon.


Saltgurka med smetana och honung

Till 4 personer:

4 stora inlagda saltgurkor

1 dl smetana

4 msk flytande svensk honung

Så här gör man: Skär saltgurkorna i stavar och lägg vackert på assietter med en klick smetana och en klick honung (min honung kom från Perserud och är ljuvligt god) bredvid. Doppa gurkstavarna i smetana och honung och njut.


Köttfärs med saltgurka

Till 4 personer:

2–3 gula lökar

500 g nötfärs

3 dl grädde

2 vitlöksklyftor

3 hela saltgurkor

1 msk kinesisk soja

salt

grovt krossad svartpeppar

smör till stekning

Så här gör man: Skär löken i smala klyftor och bryn tills den blir alldeles guldbrun. Lägg löken åt sidan och bryn också köttfärsen. Lägg tillbaka löken. Häll på grädden och pressa i vitlöksklyftorna. Krydda med salt och peppar. Man ska inte vara alltför försiktig med svartpepparn! Skär saltgurkan i inte alltför små bitar och rör ner i grytan. Det ska vara stora saltgurkor, så där 10 cm långa. Är saltgurkorna mindre får man ta fler för den hackade saltgurkan är oerhört viktig i den här rätten och ger den dess sting. Smaka av om man tycker att det behövs mer salt, svartpeppar eller saltgurka. Servera med kokt potatis. Gärna sparrispotatis eller annan liknande fast potatis med skal. En mjölig snöbollspotatis kan man också tänka sig. Små fina gröna ärter är gott till.


Kinuskitårta

Till tårtbottnarna:

3 ägg

2 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

75 g smör

1 dl vatten

Vaniljkräm:

2 dl grädde

1 struken msk potatismjöl

1 ägg

0,5 msk socker

1 tsk vaniljsocker

Kinuskiglasyren:

2,5 dl grädde

2 dl socker

en halv stång vanilj

0,75 dl ljus sirap

1,5 msk smör

Så här gör man tårtbottnarna: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver. Koka upp smör och vatten och häll det hett i smeten. Häll den i en form som rymmer ca 1,5 l. En gammaldags aluminiumform är överlägset bäst! Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 35 minuter tills man ser att kakan ”släpper” längs kanten av formen. Låt kakan kallna.

...vaniljkrämen: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret låt sjuda upp under vispning. Krämen vispas kall och smaksättes med vaniljsocker.

...kinuskiglasyren: Alla ingredienserna till glasyren blandas och kokas under omröring tills kulprov kan göras.

...och monterar tårtan: Skär sockerkakan i två bottnar och bred vaniljkrämen mellan bottnarna. Häll glasyren över kakan och låt den ringla ner efter kanterna. Garnera kakan med mandelblommor. Mycket läcker ser den ut med sin vackert guldbruna kolaglasyr. Både barn och vuxna älskar den!

  • Lena Sewall