2017-08-17 06:00

2017-08-17 06:00

Mat och konst i Segerstad

MAT

För andra gången arrangeras det nu på lördag, den 19 augusti, Mat & konstrunda i Segerstad av Segerstads hembygdsförening med stöd från Region Värmland. Förra Mat & konstrundan 2015 drog nog bortåt 400 besökare, tror arrangörerna, som tappade räkningen efter de 300 första besökarna. Förhoppningen är att man i år ska locka ännu fler besökare. Tanken är att Mat & konstrundan ska återkomma vartannat år.

Mat & konstrundegrupp under ledning av Margareta Edsgård har planerat årets runda som liksom den för två år sedan är mycket innehållsrik.

– Oj, vad mycket det finns i Segerstad som man inte kände till, sade en av besökarna då! En annan besökare somnade mätt och belåten under ett äppelträd på Karteruds gård. Återvändarna var många. Tårarna rann på två barndomsvänner som inte träffats på 50 år!

Återvändarna blir säkert många också i år och hungrig kommer man definitivt inte att behöva vara under årets Mat & konstrunda.

På Edsbergs gård kan man smaka grillat från gårdens grisar, köpa med korv hem, besöka systrarna Edsgårds café, se hur gårdens ekologiska grisar njuter av livet på fälten och få svar på frågor om ekologisk produktion.

Honung från bin på Edsberg finns till försäljning genom Arnes Bigårdar.

Goda vegetariska grillspett samt färska, torkade och picklade champinjoner får man hos Värmlandsodlarna i Liljenäs, som är Värmlands enda champinjonodling. Där finns också en kniv- och slöjdutställning.

På Karteruds gård med ekologiskt Krav-lantbruk med kor bjuds besökarna på tunt skivad rökt nötrulle med Karterudsröra. Till försäljning finns ekologisk lunchbuffé med Karteruds goda gårdsburgare med tillbehör, Karteruds sommargryta med gott bröd, köttbullemacka och hemgjord rabarbersaft samt försäljning av gårdens kött.

I Magasinet kommer Sanna Skyttborn att stå för glasscafé med hemgjord glass.

Nygräddade våfflor med sylt och grädde, hemgjord glass, gluten-, laktos- och sockerfria bakverk kan man njuta av i Cafe Myntas gårdscafé.

Trädgårdscafé är det också i Ateljé Änglagården.

Men Segerstadrundan bjuder inte bara på kulinariska upplevelser.

I Segerstabyn kommer Christer Jäger två gånger under dagen att visa hur fårvallning med hund går till. Här finns också Magasinet där man kan man bese bygdens skolmuseum, köpa böcker och lyssna på Lars Gustafsson, som läser egna dikter. Man kan vandra runt i Segerstabyns skola som numera fungerar som bygdens förskola. Segerstads kyrkan kommer att vara öppen och i vapenhuset visas textilt återbruk. Halv ett är det andaktsstund i kyrkan.

I Södra Liljenäs säljer Ulla-Carin Boes silversmycken av egen design och tillverkning.

I Ateljé Änglajorden är keramikverkstaden med skulpturer, änglar och trädgårdskonst öppen och där är det också gårdsloppis.

Bokloppis är det längst ner på Segerstadhalvön där Gunilla och Johan Strandberg också visar teckningar, måleri och textil konst i sin ateljé́ och säljer egna böcker. Musikframträdanden kan man också räkna med.

För barn finns aktiviteter hos Värmlandsodlarna, önsketräd på Karteruds gård, kaniner, hästar och lekplats på Café Mynta och minihästar, höns och katter hos Gunilla och Johan Strandberg. Hos Fia Haumo kan barnen besöka häxans boning i en förtrollad häxskog och kanske smaka på drakblod. Därifrån är det inte långt till badstranden vid Bresand dit man normalt inte tar sig.

I mitten av juni samlades medverkande från de 13 besöksmålen utanför Magasinet i Segerstabyn för att berätta för NWT:s matskribent om rundan och bjuda på några av de delikatesser som besökarna kommer att erbjudas.

Den tunt skivade nötrullen från Karteruds gård med Karterudsröra var utsökt. Mycket god och smakrik var också sommargrytan från Karterud som Gunilla Östangård bjöd på och som liksom nötrullen var tillagad av nötkött från gårdens djur som haft det bra och slaktats på ett lokalt slakteri i Värmland.

Jennie Forsberg från Café Mynta hade bakat våfflor som serverades med en ljuvligt god glass gjord efter spanskt recept. Utan ägg men med gelatinblad som gör att glassen håller formen mycket längre än vanlig glass. Jennie hade fryst in glassen i de sötaste små kakformar. Mynta var det både i våfflorna och glassen. I sin trädgård har Jennie tolv myntasorter!

Mat & konstrundegrupp under ledning av Margareta Edsgård har planerat årets runda som liksom den för två år sedan är mycket innehållsrik.

– Oj, vad mycket det finns i Segerstad som man inte kände till, sade en av besökarna då! En annan besökare somnade mätt och belåten under ett äppelträd på Karteruds gård. Återvändarna var många. Tårarna rann på två barndomsvänner som inte träffats på 50 år!

Återvändarna blir säkert många också i år och hungrig kommer man definitivt inte att behöva vara under årets Mat & konstrunda.

På Edsbergs gård kan man smaka grillat från gårdens grisar, köpa med korv hem, besöka systrarna Edsgårds café, se hur gårdens ekologiska grisar njuter av livet på fälten och få svar på frågor om ekologisk produktion.

Honung från bin på Edsberg finns till försäljning genom Arnes Bigårdar.

Goda vegetariska grillspett samt färska, torkade och picklade champinjoner får man hos Värmlandsodlarna i Liljenäs, som är Värmlands enda champinjonodling. Där finns också en kniv- och slöjdutställning.

På Karteruds gård med ekologiskt Krav-lantbruk med kor bjuds besökarna på tunt skivad rökt nötrulle med Karterudsröra. Till försäljning finns ekologisk lunchbuffé med Karteruds goda gårdsburgare med tillbehör, Karteruds sommargryta med gott bröd, köttbullemacka och hemgjord rabarbersaft samt försäljning av gårdens kött.

I Magasinet kommer Sanna Skyttborn att stå för glasscafé med hemgjord glass.

Nygräddade våfflor med sylt och grädde, hemgjord glass, gluten-, laktos- och sockerfria bakverk kan man njuta av i Cafe Myntas gårdscafé.

Trädgårdscafé är det också i Ateljé Änglagården.

Men Segerstadrundan bjuder inte bara på kulinariska upplevelser.

I Segerstabyn kommer Christer Jäger två gånger under dagen att visa hur fårvallning med hund går till. Här finns också Magasinet där man kan man bese bygdens skolmuseum, köpa böcker och lyssna på Lars Gustafsson, som läser egna dikter. Man kan vandra runt i Segerstabyns skola som numera fungerar som bygdens förskola. Segerstads kyrkan kommer att vara öppen och i vapenhuset visas textilt återbruk. Halv ett är det andaktsstund i kyrkan.

I Södra Liljenäs säljer Ulla-Carin Boes silversmycken av egen design och tillverkning.

I Ateljé Änglajorden är keramikverkstaden med skulpturer, änglar och trädgårdskonst öppen och där är det också gårdsloppis.

Bokloppis är det längst ner på Segerstadhalvön där Gunilla och Johan Strandberg också visar teckningar, måleri och textil konst i sin ateljé́ och säljer egna böcker. Musikframträdanden kan man också räkna med.

För barn finns aktiviteter hos Värmlandsodlarna, önsketräd på Karteruds gård, kaniner, hästar och lekplats på Café Mynta och minihästar, höns och katter hos Gunilla och Johan Strandberg. Hos Fia Haumo kan barnen besöka häxans boning i en förtrollad häxskog och kanske smaka på drakblod. Därifrån är det inte långt till badstranden vid Bresand dit man normalt inte tar sig.

I mitten av juni samlades medverkande från de 13 besöksmålen utanför Magasinet i Segerstabyn för att berätta för NWT:s matskribent om rundan och bjuda på några av de delikatesser som besökarna kommer att erbjudas.

Den tunt skivade nötrullen från Karteruds gård med Karterudsröra var utsökt. Mycket god och smakrik var också sommargrytan från Karterud som Gunilla Östangård bjöd på och som liksom nötrullen var tillagad av nötkött från gårdens djur som haft det bra och slaktats på ett lokalt slakteri i Värmland.

Jennie Forsberg från Café Mynta hade bakat våfflor som serverades med en ljuvligt god glass gjord efter spanskt recept. Utan ägg men med gelatinblad som gör att glassen håller formen mycket längre än vanlig glass. Jennie hade fryst in glassen i de sötaste små kakformar. Mynta var det både i våfflorna och glassen. I sin trädgård har Jennie tolv myntasorter!

  • Lena Sewall