2017-07-22 06:00

2017-07-22 06:00

En hissnande utsikt och Stöpakaka

MAT & DRYCK

I förra veckan besökte jag med danska vännerna Kirsten och Preben Tossebergsklätten vid Övre Frykens västra strand, Gurlitta Klätt i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. 343 meter över havet ligger högsta toppen och vägen upp är hissnande brant.

Men belöningen när man kommer upp är stor. Utsikten över Övre Fryken och Mellan-Fryken är sagolikt vacker och i caféet/restaurangen serveras i år både mat och bakverk av yppersta klass. Det är Sunne kommun som tagit över Tossebergsklätten och kockarna Katarina Johansson och Eva Thorsson från kommunens kostenhet, som ansvarar för mat och bak, den senare med 30 års erfarenhet från Länsmansgården.

Bland annat kan man avnjuta den pajliknande och mycket goda Stöpaforskakan med en klick grädde. Stöpakakan kallas den på Tossebergsklätten men receptet är det klassiska Stöpaforskakereceptet. Det komponerades 1997 av Stöpaforsbon Lena Riheim till en baktävling på den årliga Kvarndagen i Stöpafors, som alltid äger rum första lördagen i augusti. Skrädmjöl skulle det förstås vara i bakverken och Lenas kaka fullkomligt sopade undan alla andra deltagares bidrag i tävlingen. Stöpaforskakan kan man mycket väl baka i det egna köket. Den fantastiska utsikten över Fryksdalen får man inte då men en utsökt god kaka.

 

Till en kaka:

4 dl skrädmjöl

5 dl vetemjöl

3 dl socker

300 g smör eller margarin

5 tsk bakpulver

2 ägg

 

Fyllning:

4 dl lingonsylt

 

Strössel:

100 g smält smör

2 dl socker

3 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

 

Så här gör man: Blanda alla torra ingredienser, smula ner smöret.

Tillsätt ägg och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en långpanna ca 30 x 40 cm, klädd i bakplåtspapper. Bred ut lingonsylten. Blanda alla ingredienserna till strösslet och strö över kakan. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 25–30 minuter. Låt svalna och skär upp i rutor.

Servera Stöpaforskakan med vispad grädde eller vaniljglass.

Men belöningen när man kommer upp är stor. Utsikten över Övre Fryken och Mellan-Fryken är sagolikt vacker och i caféet/restaurangen serveras i år både mat och bakverk av yppersta klass. Det är Sunne kommun som tagit över Tossebergsklätten och kockarna Katarina Johansson och Eva Thorsson från kommunens kostenhet, som ansvarar för mat och bak, den senare med 30 års erfarenhet från Länsmansgården.

Bland annat kan man avnjuta den pajliknande och mycket goda Stöpaforskakan med en klick grädde. Stöpakakan kallas den på Tossebergsklätten men receptet är det klassiska Stöpaforskakereceptet. Det komponerades 1997 av Stöpaforsbon Lena Riheim till en baktävling på den årliga Kvarndagen i Stöpafors, som alltid äger rum första lördagen i augusti. Skrädmjöl skulle det förstås vara i bakverken och Lenas kaka fullkomligt sopade undan alla andra deltagares bidrag i tävlingen. Stöpaforskakan kan man mycket väl baka i det egna köket. Den fantastiska utsikten över Fryksdalen får man inte då men en utsökt god kaka.

 

Till en kaka:

4 dl skrädmjöl

5 dl vetemjöl

3 dl socker

300 g smör eller margarin

5 tsk bakpulver

2 ägg

 

Fyllning:

4 dl lingonsylt

 

Strössel:

100 g smält smör

2 dl socker

3 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

 

Så här gör man: Blanda alla torra ingredienser, smula ner smöret.

Tillsätt ägg och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en långpanna ca 30 x 40 cm, klädd i bakplåtspapper. Bred ut lingonsylten. Blanda alla ingredienserna till strösslet och strö över kakan. Grädda i 200 graders ugnsvärme i 25–30 minuter. Låt svalna och skär upp i rutor.

Servera Stöpaforskakan med vispad grädde eller vaniljglass.