2017-07-21 06:00

2017-07-21 06:00

Fruntimmerveckans oemotståndliga toscapaj

MAT OCH DRYCK

En av de absolut godaste pajerna som finns är den välkända Anna Bergenströms toscapaj.

Den gör Kersti Ullenhag varje år till sin och maken Jörgens traditionella sommarfest för arvikavännerna i sommarhuset i Bålgård. Ett kalas som alltid börjar på verandan med kaffe och den goda toscapajen för att sedan fortsätta med boulespel innan det är dags att sätta sig vid matbordet. Här kommer receptet på kakan. Lite pyssel är det att skålla, skala och rosta mandeln och rosta nötterna men det är det värt för gillar man mandel och nötter är detta en helt oöverträffbar, oemotståndligt god kaka att baka under Fruntimmersveckan!

 

 

Anna Bergenströms Toscapaj

1 liten pajform

 

Pajdeg:

1½ dl vetemjöl

1 msk socker

50 g margarin

1–2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

100 g hasselnötter

100 g hel sötmandel

 

Smet av:

1 dl socker

1 msk ljus sirap

50 g margarin

1 msk mjölk

1 msk vetemjöl

 

Så här gör man: Gör pajdegen, gärna i matberedare. Låt vila minst 1 timme i kylen. Kavla sedan ut den tunt och lägg i en liten pajform. Ställ i kylen igen.

Sätt ugnen på 200 grader. Skålla och skala mandeln och rosta den i långpanna i 7–8 minuter. Passa noga, den bränns ganska lätt. Rosta även nötterna, ca 5 minuter. Gnugga bort det mesta av det bruna skalet.

Grädda pajskalet utan fyllning i 12–15 min vid 200 grader. Gör under tiden toscasmeten. Lägg allt till smeten (dock ej mandel och nötter) i en liten kastrull. Sjud över svag värme så att allt smälter samman, men låt inte smeten koka. Ta av kastrullen från värmen och lägg i nötter och mandel. Bred ut smeten i pajskalet. Grädda kakan ytterligare ca 15 minuter.

Skär helst inte i kakan förrän nästa dag. Den är allra godast om den får mogna ett dygn. Kakan går utmärkt att frysa!

 

 

Den gör Kersti Ullenhag varje år till sin och maken Jörgens traditionella sommarfest för arvikavännerna i sommarhuset i Bålgård. Ett kalas som alltid börjar på verandan med kaffe och den goda toscapajen för att sedan fortsätta med boulespel innan det är dags att sätta sig vid matbordet. Här kommer receptet på kakan. Lite pyssel är det att skålla, skala och rosta mandeln och rosta nötterna men det är det värt för gillar man mandel och nötter är detta en helt oöverträffbar, oemotståndligt god kaka att baka under Fruntimmersveckan!

 

 

Anna Bergenströms Toscapaj

1 liten pajform

 

Pajdeg:

1½ dl vetemjöl

1 msk socker

50 g margarin

1–2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

100 g hasselnötter

100 g hel sötmandel

 

Smet av:

1 dl socker

1 msk ljus sirap

50 g margarin

1 msk mjölk

1 msk vetemjöl

 

Så här gör man: Gör pajdegen, gärna i matberedare. Låt vila minst 1 timme i kylen. Kavla sedan ut den tunt och lägg i en liten pajform. Ställ i kylen igen.

Sätt ugnen på 200 grader. Skålla och skala mandeln och rosta den i långpanna i 7–8 minuter. Passa noga, den bränns ganska lätt. Rosta även nötterna, ca 5 minuter. Gnugga bort det mesta av det bruna skalet.

Grädda pajskalet utan fyllning i 12–15 min vid 200 grader. Gör under tiden toscasmeten. Lägg allt till smeten (dock ej mandel och nötter) i en liten kastrull. Sjud över svag värme så att allt smälter samman, men låt inte smeten koka. Ta av kastrullen från värmen och lägg i nötter och mandel. Bred ut smeten i pajskalet. Grädda kakan ytterligare ca 15 minuter.

Skär helst inte i kakan förrän nästa dag. Den är allra godast om den får mogna ett dygn. Kakan går utmärkt att frysa!