2017-07-19 06:00

2017-07-19 06:00

Baka Värmlandskakor till Sara

MAT OCH DRYCK

En god småkaka får naturligtvis inte fattas på kakfatet under Fruntimmersveckan. Varför inte baka Värmlandskakor till Sara. Det är trevligt krasiga kakor som inte så lite påminner om drömmar. Receptet är hämtat ur Ruth Johanssons Bakverk och smörgåsar, som utkom mitt under brinnande krig 1940. Mig veterligen den enda kokbok, som utkom i Värmland under hela 1940-talet.

Ruth Johansson var skolkökslärarinna vid Kristinehamns Praktiska Skola. I Bakverk och smörgåsar har hon samlat recept, som var samlade och utarbetade samt noga utprovade under en följd av år vid Kristinehamns Praktiska Skolas Husmodersavdelning. Värmlandskakorna är väldigt lätta att baka och flyter inte alls ut på plåten. Kanske kan man dra ner lite på sockret men pröva först den här originalvarianten! Varför kakorna fått namnet Värmlandskakor är dolt i dunkel.

 

65 st Värmlandskakor:

1 kkp (1,5 dl) smör

1–1 ¼ kkp (drygt 1,5 dl) kokossmör

2 ½ kkp (3,75 dl) strösocker (knappt)

4 kkp (6 dl) vetemjöl

2 ½ kkp (3,75 dl) kokosspån

2 tsk hjorthornssalt

 

Beredning: Smöret och kokossmöret smältes var för sig, blandas och får stelna något. De övriga ingredienserna tillsättas och degen formas till kulor och gräddas i svag ugnsvärme.

(En kkp är ungefär 1,5 dl och svag ugnsvärme i alla fall minst 175 grader. Kokosspån är förstås kokosflingor. Beräkna gräddningstiden till minst 10 minuter eller tills kakorna fått lagom färg.

 

 

 

 

Ruth Johansson var skolkökslärarinna vid Kristinehamns Praktiska Skola. I Bakverk och smörgåsar har hon samlat recept, som var samlade och utarbetade samt noga utprovade under en följd av år vid Kristinehamns Praktiska Skolas Husmodersavdelning. Värmlandskakorna är väldigt lätta att baka och flyter inte alls ut på plåten. Kanske kan man dra ner lite på sockret men pröva först den här originalvarianten! Varför kakorna fått namnet Värmlandskakor är dolt i dunkel.

 

65 st Värmlandskakor:

1 kkp (1,5 dl) smör

1–1 ¼ kkp (drygt 1,5 dl) kokossmör

2 ½ kkp (3,75 dl) strösocker (knappt)

4 kkp (6 dl) vetemjöl

2 ½ kkp (3,75 dl) kokosspån

2 tsk hjorthornssalt

 

Beredning: Smöret och kokossmöret smältes var för sig, blandas och får stelna något. De övriga ingredienserna tillsättas och degen formas till kulor och gräddas i svag ugnsvärme.

(En kkp är ungefär 1,5 dl och svag ugnsvärme i alla fall minst 175 grader. Kokosspån är förstås kokosflingor. Beräkna gräddningstiden till minst 10 minuter eller tills kakorna fått lagom färg.