2017-04-27 06:00

2017-04-27 11:45

Roten till allt gott

MAT

Om det är så att någon tycker att rotfrukter framför allt är till för mustiga måltider om hösten och vintern blir man snabbt övertygad om motsatsen när man läser Malin Randeniyes otroligt trevliga bok Roten till allt gott, som kommit ut i år på Skåreförlaget Votum.

I den får man tillsammans med matskribenten och dietisten Malin följa rotfrukter året runt från ”förvårens skrikande behov av vitaminkickar till ljuvligt sommarlätta recept, rotfrukter på grillen och i skördetid, värmande favoriter, klassiska rotfruktsrecept och rotfrukter för decembers högtider”.

Malin är legitimerad dietist och arbetar med mat i media och producerar bland annat den digitala mattidningen GF Glutenfri Matglädje, en tidning med enbart glutenfria recept. Hon pratar om mat i P4 Radio Sörmland, har tagit fram två webbkurser, den ena om allergimat och den andra om receptskrivning och också spelat in en kurs i hur man redigerar matfoton i Photoshop.

Att hon kan sin sak visar hon med besked i sin första kokbok Roten till allt gott där hon förutom recept, matlagning och bak svarar för en informativ och trevlig text, enkla och mycket vackra matfoton, tecknade illustrationer och den fina formgivningen. Sara Israelsson svarar för de foton där Malin själv förekommer. Det är en mycket inspirerande bok! Man lär sig mycket om rotfrukter och om vikten av en sund inställning till mat. Recepten är befriande enkla och väldigt trevliga och matfotona helt underbara! Man vill bara kasta sig iväg och inhandla morötter, rödbetor, kålrot, jordärtskockor, havrerot, palsternackor, rättika med mera och pröva alla recepten.

En önskan har Malin med sin bok. ”Att den ska bli en av de där viktiga kokböckerna i ditt liv. En som du ... ständigt återkommer till igen och igen.” ”Jag vill helt enkelt att boken ska bli roten till allt gott i ditt liv”.

Ja, i mitt liv kommer den sannerligen att bli en viktig bok. Att välja några få av alla frestande recept i boken var inte enkelt, men här kommer några tänkta att förgylla valborgsmässoafton eller Första maj. En hel måltid med rotfrukter i smoothie, soppa, bröd, lasagne och till och med i den avslutande glassdesserten.

Rödbetssmoothie med banan och citron

Till det här receptet använder Malin färdigkokta rödbetor, som numera finns att köpa i de flesta matbutiker.

1–2 glas

1 medelstor kokt rödbeta

1 stor banan

1⁄2 citron (juicen)

Så här gör man: Mixa rödbetan och bananen tillsammans med citronjuice till en slät smoothie.

Rotfruktssoppa

Att rosta rotfrukterna innan man gör soppa på dem är ett bra sätt att få fram mustighet i soppan. Välj de rotfrukter du tycker bäst om och tänk på att inte rosta dem för hårt så att de blir brända, råder Malin.

4 portioner

750 g rotfrukter t.ex. morot, rotselleri och palsternacka

1⁄2 vitlök

1⁄4 röd chili

1⁄2 dl tomatpuré

1 1⁄2 msk olivolja

1 liter vatten

salt och peppar

1⁄2–1 citron (juicen)

Dekoration:

Ärtskott

Så här gör man: Värm ugnen till 225 grader. Skala och dela rotfrukterna i grövre bitar. Skala klyftorna från vitlöken och kärna ur chilin. Lägg rotfrukterna, vitlöken och chilin på en ugnsplåt med bakplåtspapper och rosta helt mjuka i ugnen i cirka 30 minuter.

Bryn tomatpuré i en rymlig kastrull i olivolja i 3–4 minuter under omrörning. Tillsätt de rostade grönsakerna och vatten och låt det koka upp. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaksätt soppan med salt, peppar och citronjuice.

Morotsbröd

8 bröd

2 1⁄2 dl finrivna morötter

25 g färsk jäst

1 1⁄2 dl vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

5 1⁄2 dl vetemjöl

Toppa med:

polentamjöl eller sesamfrön

Så här gör man: Skala och finriv morötterna. Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet, olja och salt. Blanda i vetemjölet med en rejäl slev. När degen gått ihop sig kan den arbetas ihop för hand en liten stund. Lägg degen i bunken med plastfilm över. Låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 1 timme men beror på hur varmt det är. Dela degen i 8 bitar och forma varje bit till en rund boll. Rulla bollarna i polentagryn eller sesamfrön och låt dem jäsa under plastfilm till dubbel storlek igen, den här gången tar det cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Låt dem svalna helt och servera dem till soppan.

Vegolasagne med morot och palsternacka

Eftersom Malins äldsta dotter är vegetarian och alla barnen älskar lasagne gör man ofta vegolasagne hemma hos familjen Randenyie. För att få så mycket mustighet som möjligt i rotfruktssåsen får den gärna koka lite längre.

6–8 portioner

Rotfruktssås:

5–6 morötter

5–6 palsternackor

2 gula lökar

10 små eller 5 stora champinjoner

3 stora vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk salt

2 burkar à 400 g krossade tomater

2 msk oregano

200 g hel färsk eller fryst spenat

1 msk olivolja

Béchamelsås:

7 dl mjölk

3 msk vetemjöl

80 g ost

1 tsk salt

Montering:

ca 10 lasagneplattor

Smör till formen

Så här gör man rotfruktssåsen: Skala och tärna morot, palsternacka och lök. Gör ren svampen och tärna den. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta på medelstark värme och låt rotfrukter, lök, svamp, vitlök och salt svettas under omrörning tills löken blivit mjuk och mild, cirka 5 minuter. Tillsätt tomater och oregano och låt såsen småputtra i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader och förbered resten av lasagnen. Stek spenaten några minuter i olivolja och lyft åt sidan.

... béchamelsåsen: Riv osten. Blanda kall mjölk och mjöl i en kastrull och koka
på medelsvag värme under omrörning i cirka 5 minuter tills den tjocknat. Rör noga i botten hela tiden så att såsen inte bränner vid. Ta kastrullen från plattan och rör i osten och smaka av med salt.

... och monterar lasagnen: Smörj en ugnsfast form som rymmer cirka 3 liter. Varva rotfruktssåsen med béchamel, spenat och lasagneplattor. Avsluta med béchamelsåsen. Tillaga lasagnen i mitten av ugnen i 25–30 minuter tills den fått fin färg.

Rödbetsglass med bananer och jordgubbar

Till 1 liter glass;

3 väl mogna, frysta bananer

1 ½ dl frysta jordgubbar

2 kokta kalla rödbetor utan skal

¾ dl citronjuice av ca 1–1 ½ citron

Så här gör man: Låt bananer och jordgubbar eventuellt tina framme i cirka 15 minuter beroende på hur stark matberedare man har. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät glass. Skopa upp smeten i en form och täck med plastfolie. Låt gärna smeten frysa i cirka 3 timmar så går det fint att göra glasskulor av den.

Morotsjuice med ingefära och citron

Malin juicar själv morötter och ingefära, men har man ingen juicemaskin så kan man använda färdigpressad morotsjuice och pressa i juicen från den finrivna ingefäran och citronen.

1 glas

3–4 morötter

2x3 cm färsk ingefära

1⁄2 citron (juicen)

Så här gör man: Skär av ändarna på morötterna och tvätta dem noga. Dela dem eventuellt på längden så de ryms i juicemaskinen. Kör morötter och ingefära i juicemaskinen och pressa i citronjuice. Blanda om och servera i ett fint glas.

I den får man tillsammans med matskribenten och dietisten Malin följa rotfrukter året runt från ”förvårens skrikande behov av vitaminkickar till ljuvligt sommarlätta recept, rotfrukter på grillen och i skördetid, värmande favoriter, klassiska rotfruktsrecept och rotfrukter för decembers högtider”.

Malin är legitimerad dietist och arbetar med mat i media och producerar bland annat den digitala mattidningen GF Glutenfri Matglädje, en tidning med enbart glutenfria recept. Hon pratar om mat i P4 Radio Sörmland, har tagit fram två webbkurser, den ena om allergimat och den andra om receptskrivning och också spelat in en kurs i hur man redigerar matfoton i Photoshop.

Att hon kan sin sak visar hon med besked i sin första kokbok Roten till allt gott där hon förutom recept, matlagning och bak svarar för en informativ och trevlig text, enkla och mycket vackra matfoton, tecknade illustrationer och den fina formgivningen. Sara Israelsson svarar för de foton där Malin själv förekommer. Det är en mycket inspirerande bok! Man lär sig mycket om rotfrukter och om vikten av en sund inställning till mat. Recepten är befriande enkla och väldigt trevliga och matfotona helt underbara! Man vill bara kasta sig iväg och inhandla morötter, rödbetor, kålrot, jordärtskockor, havrerot, palsternackor, rättika med mera och pröva alla recepten.

En önskan har Malin med sin bok. ”Att den ska bli en av de där viktiga kokböckerna i ditt liv. En som du ... ständigt återkommer till igen och igen.” ”Jag vill helt enkelt att boken ska bli roten till allt gott i ditt liv”.

Ja, i mitt liv kommer den sannerligen att bli en viktig bok. Att välja några få av alla frestande recept i boken var inte enkelt, men här kommer några tänkta att förgylla valborgsmässoafton eller Första maj. En hel måltid med rotfrukter i smoothie, soppa, bröd, lasagne och till och med i den avslutande glassdesserten.

Rödbetssmoothie med banan och citron

Till det här receptet använder Malin färdigkokta rödbetor, som numera finns att köpa i de flesta matbutiker.

1–2 glas

1 medelstor kokt rödbeta

1 stor banan

1⁄2 citron (juicen)

Så här gör man: Mixa rödbetan och bananen tillsammans med citronjuice till en slät smoothie.

Rotfruktssoppa

Att rosta rotfrukterna innan man gör soppa på dem är ett bra sätt att få fram mustighet i soppan. Välj de rotfrukter du tycker bäst om och tänk på att inte rosta dem för hårt så att de blir brända, råder Malin.

4 portioner

750 g rotfrukter t.ex. morot, rotselleri och palsternacka

1⁄2 vitlök

1⁄4 röd chili

1⁄2 dl tomatpuré

1 1⁄2 msk olivolja

1 liter vatten

salt och peppar

1⁄2–1 citron (juicen)

Dekoration:

Ärtskott

Så här gör man: Värm ugnen till 225 grader. Skala och dela rotfrukterna i grövre bitar. Skala klyftorna från vitlöken och kärna ur chilin. Lägg rotfrukterna, vitlöken och chilin på en ugnsplåt med bakplåtspapper och rosta helt mjuka i ugnen i cirka 30 minuter.

Bryn tomatpuré i en rymlig kastrull i olivolja i 3–4 minuter under omrörning. Tillsätt de rostade grönsakerna och vatten och låt det koka upp. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaksätt soppan med salt, peppar och citronjuice.

Morotsbröd

8 bröd

2 1⁄2 dl finrivna morötter

25 g färsk jäst

1 1⁄2 dl vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

5 1⁄2 dl vetemjöl

Toppa med:

polentamjöl eller sesamfrön

Så här gör man: Skala och finriv morötterna. Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet, olja och salt. Blanda i vetemjölet med en rejäl slev. När degen gått ihop sig kan den arbetas ihop för hand en liten stund. Lägg degen i bunken med plastfilm över. Låt degen jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 1 timme men beror på hur varmt det är. Dela degen i 8 bitar och forma varje bit till en rund boll. Rulla bollarna i polentagryn eller sesamfrön och låt dem jäsa under plastfilm till dubbel storlek igen, den här gången tar det cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Låt dem svalna helt och servera dem till soppan.

Vegolasagne med morot och palsternacka

Eftersom Malins äldsta dotter är vegetarian och alla barnen älskar lasagne gör man ofta vegolasagne hemma hos familjen Randenyie. För att få så mycket mustighet som möjligt i rotfruktssåsen får den gärna koka lite längre.

6–8 portioner

Rotfruktssås:

5–6 morötter

5–6 palsternackor

2 gula lökar

10 små eller 5 stora champinjoner

3 stora vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk salt

2 burkar à 400 g krossade tomater

2 msk oregano

200 g hel färsk eller fryst spenat

1 msk olivolja

Béchamelsås:

7 dl mjölk

3 msk vetemjöl

80 g ost

1 tsk salt

Montering:

ca 10 lasagneplattor

Smör till formen

Så här gör man rotfruktssåsen: Skala och tärna morot, palsternacka och lök. Gör ren svampen och tärna den. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta på medelstark värme och låt rotfrukter, lök, svamp, vitlök och salt svettas under omrörning tills löken blivit mjuk och mild, cirka 5 minuter. Tillsätt tomater och oregano och låt såsen småputtra i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader och förbered resten av lasagnen. Stek spenaten några minuter i olivolja och lyft åt sidan.

... béchamelsåsen: Riv osten. Blanda kall mjölk och mjöl i en kastrull och koka
på medelsvag värme under omrörning i cirka 5 minuter tills den tjocknat. Rör noga i botten hela tiden så att såsen inte bränner vid. Ta kastrullen från plattan och rör i osten och smaka av med salt.

... och monterar lasagnen: Smörj en ugnsfast form som rymmer cirka 3 liter. Varva rotfruktssåsen med béchamel, spenat och lasagneplattor. Avsluta med béchamelsåsen. Tillaga lasagnen i mitten av ugnen i 25–30 minuter tills den fått fin färg.

Rödbetsglass med bananer och jordgubbar

Till 1 liter glass;

3 väl mogna, frysta bananer

1 ½ dl frysta jordgubbar

2 kokta kalla rödbetor utan skal

¾ dl citronjuice av ca 1–1 ½ citron

Så här gör man: Låt bananer och jordgubbar eventuellt tina framme i cirka 15 minuter beroende på hur stark matberedare man har. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät glass. Skopa upp smeten i en form och täck med plastfolie. Låt gärna smeten frysa i cirka 3 timmar så går det fint att göra glasskulor av den.

Morotsjuice med ingefära och citron

Malin juicar själv morötter och ingefära, men har man ingen juicemaskin så kan man använda färdigpressad morotsjuice och pressa i juicen från den finrivna ingefäran och citronen.

1 glas

3–4 morötter

2x3 cm färsk ingefära

1⁄2 citron (juicen)

Så här gör man: Skär av ändarna på morötterna och tvätta dem noga. Dela dem eventuellt på längden så de ryms i juicemaskinen. Kör morötter och ingefära i juicemaskinen och pressa i citronjuice. Blanda om och servera i ett fint glas.

  • Lena Sewall