2017-04-13 11:18

2017-04-13 11:18

Musslor med vin och grädde

PÅSK I VÅRT HUS: Lena Sewall

Om gårdagens laxrecept var en gammal favorit i repris är dagens musselrecept desto mer nytt för mig. Häromveckan fick jag, för vad jag tror första gången någonsin, färska musslor hemma hos vännerna Anita och Arnt Meyer-Lie, serverade med ugnsbakade potatisklyftor i en god soppa. Musslor i burk har jag förstås ätit och tillagat otaliga gånger men aldrig färska! Receptet kommer från Anna Hedstrand som lagat färska musslor i åratal både i Nice, där hon många gånger, ofta tillsammans med Anita, lånat en väninnas lägenhet, och hemma i Karlstad och Ivarsbjörke. Numera kan man köpa färska musslor i nät i alla välsorterade matbutiker och det är i stort sett aldrig något fel på dem, säger Anna. I Frankrike (och Belgien) äter man musslorna med pommes frites men det är ännu godare med ugnsbakade potatisklyftor till, tycker hon. Anna gör först en soppa som får sjuda en stund innan hon strax före serveringen lägger i musslorna. Det tar bara någon minut innan de öppnar sig. I Nice brukar soppan eller såsen som musslorna serveras i vara ganska så simmig och tjock, alltid med grädde i.

Det här receptet räcker till 4 personer som förrätt eller till 2 om man älskar musslor!


Till 2–4 personer

Ett 1–2 kg blåmusslor

10 cm hackad purjolök

1 hackad gul lök eller 2–3 schalottenlökar

1–2 fint hackade vitlöksklyftor

1 grovt riven morot

3 msk smör

1 dl finhackad persilja

1 l vatten

3 fiskbuljongtärningar

5 dl torrt vitt vin

salt

persilja

lite citron eller vitvinsvinäger

peppar

lite grädde

ev lite redning

 

Tillbehör:

Ugnsbakade potatisklyftor

Moules a la crème

Så här gör man soppan: Börja med fisksoppan. Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslor. Fräs den hackade löken, purjolöken, vitlöken och den rivna moroten i smöret ca 3 minuter utan att det tar färg. Häll sedan på vatten, fiskbuljongtärningar, vitt vin och grädde. Låt sjuda 15–20 minuter. Smaksätt med lite citron eller vitvinsvinäger. Man kan eventuellt reda soppan om man vill ha den lite tjockare. Så här långt kan man förbereda i förväg.


… och musslorna: Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor. Men det händer som sagt så gott som aldrig numera att de är trasiga eller inte sluter sig.


När soppan är klar och simmig och fyllig i smaken häller man resolut ner skaldjuren i grytan och låter dem koka på mellanvärme så att alla öppnar sig. Man kan vända på hela härligheten ett par gånger med soppsleven för att alla musslor skall få maximal värme under ett par minuter. Allra sist (för att den inte ska gulna och tappa smak) blandar Anna i och strör över finhackad persilja. Servera musslor och soppa direkt från grytan i skålar eller sopptallrikar med ugnsbakade potatisklyftor till. Ett gott bröd till är inte heller fel.

Om gårdagens laxrecept var en gammal favorit i repris är dagens musselrecept desto mer nytt för mig. Häromveckan fick jag, för vad jag tror första gången någonsin, färska musslor hemma hos vännerna Anita och Arnt Meyer-Lie, serverade med ugnsbakade potatisklyftor i en god soppa. Musslor i burk har jag förstås ätit och tillagat otaliga gånger men aldrig färska! Receptet kommer från Anna Hedstrand som lagat färska musslor i åratal både i Nice, där hon många gånger, ofta tillsammans med Anita, lånat en väninnas lägenhet, och hemma i Karlstad och Ivarsbjörke. Numera kan man köpa färska musslor i nät i alla välsorterade matbutiker och det är i stort sett aldrig något fel på dem, säger Anna. I Frankrike (och Belgien) äter man musslorna med pommes frites men det är ännu godare med ugnsbakade potatisklyftor till, tycker hon. Anna gör först en soppa som får sjuda en stund innan hon strax före serveringen lägger i musslorna. Det tar bara någon minut innan de öppnar sig. I Nice brukar soppan eller såsen som musslorna serveras i vara ganska så simmig och tjock, alltid med grädde i.

Det här receptet räcker till 4 personer som förrätt eller till 2 om man älskar musslor!


Till 2–4 personer

Ett 1–2 kg blåmusslor

10 cm hackad purjolök

1 hackad gul lök eller 2–3 schalottenlökar

1–2 fint hackade vitlöksklyftor

1 grovt riven morot

3 msk smör

1 dl finhackad persilja

1 l vatten

3 fiskbuljongtärningar

5 dl torrt vitt vin

salt

persilja

lite citron eller vitvinsvinäger

peppar

lite grädde

ev lite redning

 

Tillbehör:

Ugnsbakade potatisklyftor

Moules a la crème

Så här gör man soppan: Börja med fisksoppan. Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslor. Fräs den hackade löken, purjolöken, vitlöken och den rivna moroten i smöret ca 3 minuter utan att det tar färg. Häll sedan på vatten, fiskbuljongtärningar, vitt vin och grädde. Låt sjuda 15–20 minuter. Smaksätt med lite citron eller vitvinsvinäger. Man kan eventuellt reda soppan om man vill ha den lite tjockare. Så här långt kan man förbereda i förväg.


… och musslorna: Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor. Men det händer som sagt så gott som aldrig numera att de är trasiga eller inte sluter sig.


När soppan är klar och simmig och fyllig i smaken häller man resolut ner skaldjuren i grytan och låter dem koka på mellanvärme så att alla öppnar sig. Man kan vända på hela härligheten ett par gånger med soppsleven för att alla musslor skall få maximal värme under ett par minuter. Allra sist (för att den inte ska gulna och tappa smak) blandar Anna i och strör över finhackad persilja. Servera musslor och soppa direkt från grytan i skålar eller sopptallrikar med ugnsbakade potatisklyftor till. Ett gott bröd till är inte heller fel.

  • Siv Janäng