2017-04-12 06:00

2017-04-12 06:00

En underbar påsklax med grön sås

Här kommer en repris, den underbart smakrika och saftiga pepparlax, som jag fick första gången för flera år sedan när stadsbibliotekets pensionerade Bibliotekspantrar firade 20-årsjubileum. Bibliotekskaféet hade dukat upp en härlig buffé med denna härliga Bibliotekslax och Bibliotekskaféets superba kock Camilla Larsson delade gärna med sig av receptet. Sedan dess har jag gjort Bibliotekslaxen många gånger. Särskilt bra passar den förstås till påsk, tycker jag. Och tänker göra den även denna påsk med den makalöst goda gröna sås som jag fick första gången för något år sedan av kocken Jan Fredriksson.

Alla älskar den såsen! Den överträffar alla andra såser jag fått till lax!

Till 10 personer

Bibliotekslax:

1 urbenad rå laxfilé med skinnet kvar, ca 1,5 kg

2–3 msk blandade pepparsorter typ rosé, svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar

2–3 msk farinsocker

1 pressad lime

salt

ev 1 finhackad och urkärnad röd chili om man vill ha extra stark smaksättning

Jan Fredrikssons gröna sås

3 dl crème fraiche 34 %

3 dl majonnäs

9 msk hackad spenat

3 msk finklippt dill

3 msk finhackad persilja

3 msk finhackad gräslök

ev lite finhackad körvel och dragon

salt och peppar

Så här gör man såsen: Börja med såsen. Vispa crème fraichen tjock och pösig. Vänd sedan försiktigt ner majonnäs, spenat, dill, persilja och gräslök. Tillsätt eventuellt en aning smulad körvel eller dragon för lite starkare smak på såsen men det är inte nödvändigt. Smaksätt med salt och peppar.

Låt såsen stå kallt och ta upp alla smakämnen i ca 1 timme.

... och laxen: Sätt ugnen på 130 grader. Mortla all peppar och strö över laxen. Strö sedan över farinsockret. Pressa över limen. Salta. Kör laxen till ca 56 grader. Ca 30–40 minuter. Känn efter med temperatursticka om laxen är färdig.

Servera laxen med den gröna såsen och gärna med ugnsrostade små potatisar och grönsallad.

Här kommer en repris, den underbart smakrika och saftiga pepparlax, som jag fick första gången för flera år sedan när stadsbibliotekets pensionerade Bibliotekspantrar firade 20-årsjubileum. Bibliotekskaféet hade dukat upp en härlig buffé med denna härliga Bibliotekslax och Bibliotekskaféets superba kock Camilla Larsson delade gärna med sig av receptet. Sedan dess har jag gjort Bibliotekslaxen många gånger. Särskilt bra passar den förstås till påsk, tycker jag. Och tänker göra den även denna påsk med den makalöst goda gröna sås som jag fick första gången för något år sedan av kocken Jan Fredriksson.

Alla älskar den såsen! Den överträffar alla andra såser jag fått till lax!

Till 10 personer

Bibliotekslax:

1 urbenad rå laxfilé med skinnet kvar, ca 1,5 kg

2–3 msk blandade pepparsorter typ rosé, svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar

2–3 msk farinsocker

1 pressad lime

salt

ev 1 finhackad och urkärnad röd chili om man vill ha extra stark smaksättning

Jan Fredrikssons gröna sås

3 dl crème fraiche 34 %

3 dl majonnäs

9 msk hackad spenat

3 msk finklippt dill

3 msk finhackad persilja

3 msk finhackad gräslök

ev lite finhackad körvel och dragon

salt och peppar

Så här gör man såsen: Börja med såsen. Vispa crème fraichen tjock och pösig. Vänd sedan försiktigt ner majonnäs, spenat, dill, persilja och gräslök. Tillsätt eventuellt en aning smulad körvel eller dragon för lite starkare smak på såsen men det är inte nödvändigt. Smaksätt med salt och peppar.

Låt såsen stå kallt och ta upp alla smakämnen i ca 1 timme.

... och laxen: Sätt ugnen på 130 grader. Mortla all peppar och strö över laxen. Strö sedan över farinsockret. Pressa över limen. Salta. Kör laxen till ca 56 grader. Ca 30–40 minuter. Känn efter med temperatursticka om laxen är färdig.

Servera laxen med den gröna såsen och gärna med ugnsrostade små potatisar och grönsallad.