2017-04-11 06:00

2017-04-11 06:00

Pumpasoppa med kokos, curry & apelsin

RECEPTET

I förra veckan åt jag lunch på Saffran & Vitlök i Sunne och blev inte bara glad över den ljusa, stramt formsköna och vackra inredningen utan också över den otroligt goda påskgula pumpasoppan på buffébordet. Tjock, fyllig med smak av pumpa, kokos, curry & apelsin och aningen muskot.

Soppan hade lagats av kocken Roland Neubauer, som tillsammans med hustrun Åsa driver Saffran & Vitlök. Roland kommer från Österrike och har arbetat sig runt i världen. 1994 träffade han Arvikatjejen Åsa på kryssningsfartyget Vistafjord, där de båda arbetade i köket. Åsa hade tidigare jobbat på Operakällaren i Stockholm men paret bestämde sig för Värmland och hamnade på Selma Spa i Sunne. Där blev Roland köksmästare och Åsa arbetade i kallskänken och bageriet. När erbjudandet kom, att ta över Saffran & Vitlök, kunde de inte motstå frestelsen!

Kan jag få receptet undrade jag och det fick jag. Här kommer det nu till NWTs läsare. En riktig påsksoppa! Det här är en tredjedel av det ursprungliga receptet och bör räcka till minst 6 personer som förrätt och till 4–5 som huvudrätt, en påsklunch till exempel, serverad med ett gott bröd.

 

Till ca 2 liter soppa

Lite drygt 0,3 dl olivolja

1 kg Butternut pumpa (skalad & tärnad i små tärningar)

1 stor, grovhackad, gul lök

1 dryg msk Madras Currypulver

knappt 1 liter kokosmjölk

1 flaska Innocent apelsinjuice

0,3 liter vitt matlagningsvin

½ tsk riven muskotnöt

Grönsaksfond

salt & peppar

ev lite socker om man vill

 

Så här gör man: Stek den grovhackade löken i olivoljan tills den blir mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt curry & muskot och fräs med, för att få ut smakerna. Tillsätt sedan den tärnade pumpan, och fräs ytterligare en stund. Häll på det vita vinet, apelsinjuicen & kokosmjölken. Koka upp och låt småkoka tills pumpa är mjuk. Mixa soppan slät med hjälp av en mixerstav eller blender. Smaksätt med lite god grönsaksfond, salt och peppar (samt en liten gnutta socker, som man så önskar).

 

I förra veckan åt jag lunch på Saffran & Vitlök i Sunne och blev inte bara glad över den ljusa, stramt formsköna och vackra inredningen utan också över den otroligt goda påskgula pumpasoppan på buffébordet. Tjock, fyllig med smak av pumpa, kokos, curry & apelsin och aningen muskot.

Soppan hade lagats av kocken Roland Neubauer, som tillsammans med hustrun Åsa driver Saffran & Vitlök. Roland kommer från Österrike och har arbetat sig runt i världen. 1994 träffade han Arvikatjejen Åsa på kryssningsfartyget Vistafjord, där de båda arbetade i köket. Åsa hade tidigare jobbat på Operakällaren i Stockholm men paret bestämde sig för Värmland och hamnade på Selma Spa i Sunne. Där blev Roland köksmästare och Åsa arbetade i kallskänken och bageriet. När erbjudandet kom, att ta över Saffran & Vitlök, kunde de inte motstå frestelsen!

Kan jag få receptet undrade jag och det fick jag. Här kommer det nu till NWTs läsare. En riktig påsksoppa! Det här är en tredjedel av det ursprungliga receptet och bör räcka till minst 6 personer som förrätt och till 4–5 som huvudrätt, en påsklunch till exempel, serverad med ett gott bröd.

 

Till ca 2 liter soppa

Lite drygt 0,3 dl olivolja

1 kg Butternut pumpa (skalad & tärnad i små tärningar)

1 stor, grovhackad, gul lök

1 dryg msk Madras Currypulver

knappt 1 liter kokosmjölk

1 flaska Innocent apelsinjuice

0,3 liter vitt matlagningsvin

½ tsk riven muskotnöt

Grönsaksfond

salt & peppar

ev lite socker om man vill

 

Så här gör man: Stek den grovhackade löken i olivoljan tills den blir mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt curry & muskot och fräs med, för att få ut smakerna. Tillsätt sedan den tärnade pumpan, och fräs ytterligare en stund. Häll på det vita vinet, apelsinjuicen & kokosmjölken. Koka upp och låt småkoka tills pumpa är mjuk. Mixa soppan slät med hjälp av en mixerstav eller blender. Smaksätt med lite god grönsaksfond, salt och peppar (samt en liten gnutta socker, som man så önskar).