2017-04-10 06:00

2017-04-10 06:00

Älvroskvadrater fin förrätt i påsk

MAT & DRYCK

Påskveckan är inne och det är dags för ett påskrecept om dagen fram till och med påskafton. Jag börjar veckan med en förrätt som blivit en riktig favorit här i huset.

Jag fick den första gången för flera år sedan när de tre bröderna Blomberg firade sin 25 års respektive 30 års och 35 års födelsedag. Per Blomberg hade med hjälp av sina bröder Mats och min husgranne Erik gjort den och receptet hade han hämtat från Ola Lauritzons och Ulrika Davidssons GI in the city (Ica bokförlag). Men i stället för att göra ostkakan i muffinsformar, som originalreceptet säger, gräddade Per den på bakplåtspapper i långpanna och skar den sedan i fyrkantiga bitar. Mycket godare så för övrigt än i muffinsform! Jag har nästan inte gjort någon annan förrätt än den sedan dess! Den passar året om, inte minst till påsk förstås! Så enkel att göra, så god och så dekorativ!

Receptet (5 portioner):

100 g Västerbottenost

4 äggulor

2 dl grädde

0,5 krm salt

lite svartpeppar

Tillbehör:

0,5 rödlök

1 burk löjrom eller annan rom

drygt 1 dl crème fraiche

Garnering:

En vippa dill eller basilikablad

Så här gör man: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna. Riv osten och fördela jämnt i botten på långpannan. Vispa ihop äggulor, grädde, salt och svartpeppar lätt och häll blandningen över osten. Grädda i 15–20 min till ostkakan fått fin färg. Ta ut formen och låt den svalna, skär därefter rutor i lagom storlek. Lägg rutorna på assietter och garnera med en klick löjrom, crème fraiche och finhackad röd lök.

Jag fick den första gången för flera år sedan när de tre bröderna Blomberg firade sin 25 års respektive 30 års och 35 års födelsedag. Per Blomberg hade med hjälp av sina bröder Mats och min husgranne Erik gjort den och receptet hade han hämtat från Ola Lauritzons och Ulrika Davidssons GI in the city (Ica bokförlag). Men i stället för att göra ostkakan i muffinsformar, som originalreceptet säger, gräddade Per den på bakplåtspapper i långpanna och skar den sedan i fyrkantiga bitar. Mycket godare så för övrigt än i muffinsform! Jag har nästan inte gjort någon annan förrätt än den sedan dess! Den passar året om, inte minst till påsk förstås! Så enkel att göra, så god och så dekorativ!

Receptet (5 portioner):

100 g Västerbottenost

4 äggulor

2 dl grädde

0,5 krm salt

lite svartpeppar

Tillbehör:

0,5 rödlök

1 burk löjrom eller annan rom

drygt 1 dl crème fraiche

Garnering:

En vippa dill eller basilikablad

Så här gör man: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna. Riv osten och fördela jämnt i botten på långpannan. Vispa ihop äggulor, grädde, salt och svartpeppar lätt och häll blandningen över osten. Grädda i 15–20 min till ostkakan fått fin färg. Ta ut formen och låt den svalna, skär därefter rutor i lagom storlek. Lägg rutorna på assietter och garnera med en klick löjrom, crème fraiche och finhackad röd lök.