2016-12-24 06:00

2016-12-28 10:34

En maskulin jultårta

Årets jultårta serverades jag efter en härlig lutfiskmåltid hemma hos vännerna Anita och Torsten Jacobsson på Färjestad i Karlstad. Receptet hade Anita hämtat ur Hirams kokbok av den legendariska matskribenten Märit Huldt.

– En mycket maskulin tårta, skriver Hiram. Den är inte för söt, varken att äta eller se på. God var den och här får NWT:s läsare receptet.

Pelles chokladtårta

6–8 personer:

1 hg smör

2 dl strösocker

rivet skal av 1 citron

4 msk kakao

6 äggulor

6 äggvitor

100 g mjöl (lite drygt 1,5 dl)

flisad mandel

Krämen:

2 äggulor

1 tsk snusmalet kaffe

2 strukna msk kakao

1 dl vatten

2 dl vispad vispgrädde

3 tsk strösocker eller vaniljsocker

Så här gör man tårtbottnarna: Rör smöret vitt och pösigt och tillsätt långsamt sockret samt det rivna citronskalet. Mät upp kakaopulvret och tillsätt smörsmeten medan man rör kraftigt. Låt sedan äggulorna försvinna in i smeten en i taget. Rör väl mellan var gula och arbeta till sist in vetemjöl. Vispa äggvitorna mycket hårt och skär försiktigt ned dem i smeten så att inte alltför mycket av deras luftighet försvinner. Bred ut smeten i en låg tårtform, vars botten är välsmord och överpudrad med vetemjöl. Bakplåtspapper tar man förstås i dag. Grädda tårtan i 150 graders ugnsvärme till dess man kan sticka en vispkvist (eller tandpetare, vem har en vispkvist idag?) i den utan att kakan smetar av sig på den. Beräkna ca 45 minuter. Låt tårtan kallna i formen och gärna stå till nästa dag. Dela den då i två bottnar genom att försiktigt skära den mitt itu. Det luktar mycket gott av citron och choklad, försäkrar Hiram. Man kan gott smaka på lite, lite. Mellan och över bottnarna breder man ut en pösig café au lait-färgad kräm.

... krämen: Koka upp vattnet med det snusmalda kaffet och tillsätt kakaon. Vispa i äggulorna. Låt krämen svalna och blanda den sedan med den vispade grädden som sötats med sockret eller vaniljsockret. Krämen är vacker i färg mot de chokladbruna bottnarna. Bred lite drygt häften av krämen mellan bottnarna. Resten av krämen breder man ovanpå och strör till sist drivor av rostad flisad mandel över det hela.

 

 

– En mycket maskulin tårta, skriver Hiram. Den är inte för söt, varken att äta eller se på. God var den och här får NWT:s läsare receptet.

Pelles chokladtårta

6–8 personer:

1 hg smör

2 dl strösocker

rivet skal av 1 citron

4 msk kakao

6 äggulor

6 äggvitor

100 g mjöl (lite drygt 1,5 dl)

flisad mandel

Krämen:

2 äggulor

1 tsk snusmalet kaffe

2 strukna msk kakao

1 dl vatten

2 dl vispad vispgrädde

3 tsk strösocker eller vaniljsocker

Så här gör man tårtbottnarna: Rör smöret vitt och pösigt och tillsätt långsamt sockret samt det rivna citronskalet. Mät upp kakaopulvret och tillsätt smörsmeten medan man rör kraftigt. Låt sedan äggulorna försvinna in i smeten en i taget. Rör väl mellan var gula och arbeta till sist in vetemjöl. Vispa äggvitorna mycket hårt och skär försiktigt ned dem i smeten så att inte alltför mycket av deras luftighet försvinner. Bred ut smeten i en låg tårtform, vars botten är välsmord och överpudrad med vetemjöl. Bakplåtspapper tar man förstås i dag. Grädda tårtan i 150 graders ugnsvärme till dess man kan sticka en vispkvist (eller tandpetare, vem har en vispkvist idag?) i den utan att kakan smetar av sig på den. Beräkna ca 45 minuter. Låt tårtan kallna i formen och gärna stå till nästa dag. Dela den då i två bottnar genom att försiktigt skära den mitt itu. Det luktar mycket gott av citron och choklad, försäkrar Hiram. Man kan gott smaka på lite, lite. Mellan och över bottnarna breder man ut en pösig café au lait-färgad kräm.

... krämen: Koka upp vattnet med det snusmalda kaffet och tillsätt kakaon. Vispa i äggulorna. Låt krämen svalna och blanda den sedan med den vispade grädden som sötats med sockret eller vaniljsockret. Krämen är vacker i färg mot de chokladbruna bottnarna. Bred lite drygt häften av krämen mellan bottnarna. Resten av krämen breder man ovanpå och strör till sist drivor av rostad flisad mandel över det hela.