2016-12-23 06:00

2016-12-23 06:00

I stället för lutfisk – Religiös torsk

JUL I VÅRT HUS: Lena Sewall

För många år sedan gjorde jag då och då en fiskrätt med det lustiga namnet Religiös torsk, Sines religiösa torsk tror jag till och med att den hette. Varifrån receptet kom minns jag inte. Ur en bok tror jag. Och antagligen är ursprunget katolskt. Men nu hittade jag receptet på nätet. I stort sett som jag minns det. Fast jag kokar inte torsken som man ska enligt originalreceptet utan jag ugnsbakar den medan jag gör såsen och potatisen kokar. Torsken blir mycket godare i ugnen tycker jag. Rotsellerin är förvånansvärt god till fisken. Och när man lägger torsken med saffranssås och tillbehör på serveringsfatet är det en mycket dekorativ anrättning som kanske kan vara ett alternativ i jul för den som inte gillar lutfisk.

Sines religiösa torsk

4–5 portioner:

600 g torsk eller annan vit fisk

1 rotselleri

8–12 små gula lökar

1 stor gul lök

2–3 hela kryddnejlikor

vatten

salt

smör eller margarin

Saffranssås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl vätska (grädde + selleri- och lökspad)

0,5 g saffran

(gurkmeja om man vill ha mer färg)

lite pressad citron

Tillbehör:

Små smörskakade tomater

Så här gör man: Skala och skiva rotsellerin tunt. Koka skivorna i lite lättsaltat vatten med en smörklick i.

Lägg smålökarna i vatten i en annan kastrull. Låt koka upp och spola sedan löken under kallt vatten så att skalet lossnar lätt. Skala och koka sedan lökarna i nytt vatten med en smörklick, precis som sellerin.

Lägg fisken och den nejlikespäckade löken i en gryta med kallt saltat vatten (1,5 tsk salt per liter vatten). Vattnet bör täcka fisken väl. Låt det koka upp hastigt och sedan sjuda cirka 20 minuter tills fisken är genomkokt.

Eller också gör man som jag och ugnsbakar fisken på ett smörat ugnsfast fat i ugnen med lite salt, svartpeppar, pressad citron och en smörklick över i ca 200 grader i ca 25–30 minuter eller till den är klar. I så fall kokar man den nejlikspäckade löken med rotsellerin i stället så att man får med nejliksmaken i lökspadet.

... såsen: Smält smöret i en kastrull, rör ner saffranet och ta av kastrullen från värmen. Rör ner allt mjöl i smöret så att det inte klumpar sig. Späd med lite vätska (grädde och spad) och sätt tillbaka kastrullen på spisen. Späd efter hand med allt spad. Smaksätt till sist med lite pressad citron.

Smaksätt och färga såsen med kryddor och gurkmeja efter tycke och smak.

... och rätten: Lägg upp fisken på serveringsfat och häll över såsen. Lägg selleriskivor, lök och gärna några smörskakade tomater bredvid och servera med kokt potatis, gärna pressad.

För många år sedan gjorde jag då och då en fiskrätt med det lustiga namnet Religiös torsk, Sines religiösa torsk tror jag till och med att den hette. Varifrån receptet kom minns jag inte. Ur en bok tror jag. Och antagligen är ursprunget katolskt. Men nu hittade jag receptet på nätet. I stort sett som jag minns det. Fast jag kokar inte torsken som man ska enligt originalreceptet utan jag ugnsbakar den medan jag gör såsen och potatisen kokar. Torsken blir mycket godare i ugnen tycker jag. Rotsellerin är förvånansvärt god till fisken. Och när man lägger torsken med saffranssås och tillbehör på serveringsfatet är det en mycket dekorativ anrättning som kanske kan vara ett alternativ i jul för den som inte gillar lutfisk.

Sines religiösa torsk

4–5 portioner:

600 g torsk eller annan vit fisk

1 rotselleri

8–12 små gula lökar

1 stor gul lök

2–3 hela kryddnejlikor

vatten

salt

smör eller margarin

Saffranssås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl vätska (grädde + selleri- och lökspad)

0,5 g saffran

(gurkmeja om man vill ha mer färg)

lite pressad citron

Tillbehör:

Små smörskakade tomater

Så här gör man: Skala och skiva rotsellerin tunt. Koka skivorna i lite lättsaltat vatten med en smörklick i.

Lägg smålökarna i vatten i en annan kastrull. Låt koka upp och spola sedan löken under kallt vatten så att skalet lossnar lätt. Skala och koka sedan lökarna i nytt vatten med en smörklick, precis som sellerin.

Lägg fisken och den nejlikespäckade löken i en gryta med kallt saltat vatten (1,5 tsk salt per liter vatten). Vattnet bör täcka fisken väl. Låt det koka upp hastigt och sedan sjuda cirka 20 minuter tills fisken är genomkokt.

Eller också gör man som jag och ugnsbakar fisken på ett smörat ugnsfast fat i ugnen med lite salt, svartpeppar, pressad citron och en smörklick över i ca 200 grader i ca 25–30 minuter eller till den är klar. I så fall kokar man den nejlikspäckade löken med rotsellerin i stället så att man får med nejliksmaken i lökspadet.

... såsen: Smält smöret i en kastrull, rör ner saffranet och ta av kastrullen från värmen. Rör ner allt mjöl i smöret så att det inte klumpar sig. Späd med lite vätska (grädde och spad) och sätt tillbaka kastrullen på spisen. Späd efter hand med allt spad. Smaksätt till sist med lite pressad citron.

Smaksätt och färga såsen med kryddor och gurkmeja efter tycke och smak.

... och rätten: Lägg upp fisken på serveringsfat och häll över såsen. Lägg selleriskivor, lök och gärna några smörskakade tomater bredvid och servera med kokt potatis, gärna pressad.