2016-12-22 06:00

2016-12-22 06:00

Årets matböcker med Värmlandsanknytning

MAT: Många godsaker

Aldrig har det kommit ut så många matböcker med Värmlandsanknytning på ett enda år som i år. Man kan jämföra med 1940-talet då det bara kom ut en enda kokbok på hela decenniet.

Det Skårebaserade förlaget Votum har kommit ut med flera matböcker under året (däribland min egen En bit Värmland) och vann dessutom första pris i hela tre kategorier när Måltidsakademien med Carl Jan Grankvist i spetsen korade vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2016.

I kategorin Speciallitteratur: råvara fick Rapsolja (Votum 2015) av Lotta Ekberg och Pernille Tofte förstapris. Västanås gård utanför Kristinehamn är en av de rapsodlande gårdarna som besöks i boken.

Förstapris i kategorin Söta bakverk fick Fika i lä (Votum 2016) av Birgitta Trägård och Annika Broman och i kategorin Essäer kring måltiden boken Nykterist med sinne för brännvin av Claes Melin (Votum 2015).

Matessäer kan man tala om också i Staffan Anders God morgon 2016 (NWT 2016), där nästan var femte krönika på ett eller annat sätt handlar om mat eller dryck.

Om maten på Saxå kammarmusikfestival och projektet Aptitum – ett europeiskt centrum för måltidsupplevelser berättar Carl Jan Granqvist i Saxå kammarmusikfestival (Måltidsakademiens förlag 2016) där också Dick Harrison skriver om Kunglig måltidsmusik under stormaktstiden samt Christina Mattsson om Matsignaler och andra måltidsackompanjemang.

En bok med enkla och trevliga recept för den som älskar att baka och fika, Det godaste jag vet (Framsteget 2016), har Kristinehamnsförfattaren Regine Grundel åstadkommit. Regine har tidigare skrivit två romaner och en barnbok. Detta är hennes första matbok, men bloggat om mat och bak har hon sedan 2009 på bloggen Regines baksida

Fika kan man också med Therésia Franklin, som samlat alla sina bästa recept från bakbloggen Söta saker i böckerna Söta saker Småkakor, Söta saker Mjuka kakor och Söta saker Godis, alla tre i litet och behändigt format (Votum 2016).

Matpyssla får man i Anna Lyckes Fixa festen själv (Votum 2016), som visar hur man kan göra roliga fester året runt, alldeles själv, utan vuxna, med tips på recept och pyssel i olika svårighetsgrader. Dessutom med fakta om ekologisk och kravmärkt mat och hur man kan göra för att byta ut till exempel nötter och mjölk om någon på festen inte tål det.

Vad ska jag göra med alla mina äpplen? är titeln på en liten men inspirerande bok från Zontaklubb 1 i Karlstad med dryga tjugotalet mycket trevliga äppelrecept och foto och text av Ann Ardebrant, Karin Wistrand Kardemark och Line Monclair.

Grönsakerna har huvudrollen i den socialdemokratiska politikern och riksdagsledamoten Carin Jämtins och kocken och entreprenören Lotta Bäckströms bok – 30 dagar vegetariskt himla lätt & gott! (Votum 2016).

133 potatisrecept får man i nya utgåvan av Anita Stjernlöf-Lunds Faster Hannas potatisbok (Bild,Text&Form). Praktiska utflyktstips men även en hel del recept får man i boken Picknick. Utflykter & Inflykter (Votum 2016) av Pia och Dennis Kammeborn, också de bloggare med tusentals läsare om dagen på sin blogg och mellan 20 000 och 30 000 följare på instagram.

I det enkla bor det goda (Bonnier fakta 2016) är titeln på Ernst Kirchsteiger väldigt trevliga nya bok med recept från de tre kök som ligger hans hjärta närmast, det svenska, det toskanska och det österrikiska. Till den ber jag att få återkomma i januari.

16 böcker blir det om man tar med de två böckerna som kom 2015 men prisbelönades 2016, inte att förglömma

Westra Wermlands Sparbanks matbok med den fyndiga titeln Bankåmat, som jag skrev om förra torsdagen. Fyra recept som kan passa bra under jul- och nyårshelgen har jag efter mycket funderande valt ut ur fyra av böckerna.

– Jag tror faktiskt att det här är världens enklaste bröd. Gott dessutom, skriver Regine Grundel om Vida Världens godaste bröd. Receptet fick hon när hon arbetade på Vida Världen, ett boende för ensamkommande barn. Jag prövade receptet och det stämmer!

Kålrotsstroganoffen i 30 dagar vegetariskt låter god, tycker jag. Har inte provat än men det ska bli.

En mustigt kryddad mjuk kaka som passar i adventstid eller till jul har jag hämtat ur Zontaklubbens äppelbok och vita chokladbollar ur Fika i lä.

En riktigt god jul!

Det Skårebaserade förlaget Votum har kommit ut med flera matböcker under året (däribland min egen En bit Värmland) och vann dessutom första pris i hela tre kategorier när Måltidsakademien med Carl Jan Grankvist i spetsen korade vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2016.

I kategorin Speciallitteratur: råvara fick Rapsolja (Votum 2015) av Lotta Ekberg och Pernille Tofte förstapris. Västanås gård utanför Kristinehamn är en av de rapsodlande gårdarna som besöks i boken.

Förstapris i kategorin Söta bakverk fick Fika i lä (Votum 2016) av Birgitta Trägård och Annika Broman och i kategorin Essäer kring måltiden boken Nykterist med sinne för brännvin av Claes Melin (Votum 2015).

Matessäer kan man tala om också i Staffan Anders God morgon 2016 (NWT 2016), där nästan var femte krönika på ett eller annat sätt handlar om mat eller dryck.

Om maten på Saxå kammarmusikfestival och projektet Aptitum – ett europeiskt centrum för måltidsupplevelser berättar Carl Jan Granqvist i Saxå kammarmusikfestival (Måltidsakademiens förlag 2016) där också Dick Harrison skriver om Kunglig måltidsmusik under stormaktstiden samt Christina Mattsson om Matsignaler och andra måltidsackompanjemang.

En bok med enkla och trevliga recept för den som älskar att baka och fika, Det godaste jag vet (Framsteget 2016), har Kristinehamnsförfattaren Regine Grundel åstadkommit. Regine har tidigare skrivit två romaner och en barnbok. Detta är hennes första matbok, men bloggat om mat och bak har hon sedan 2009 på bloggen Regines baksida

Fika kan man också med Therésia Franklin, som samlat alla sina bästa recept från bakbloggen Söta saker i böckerna Söta saker Småkakor, Söta saker Mjuka kakor och Söta saker Godis, alla tre i litet och behändigt format (Votum 2016).

Matpyssla får man i Anna Lyckes Fixa festen själv (Votum 2016), som visar hur man kan göra roliga fester året runt, alldeles själv, utan vuxna, med tips på recept och pyssel i olika svårighetsgrader. Dessutom med fakta om ekologisk och kravmärkt mat och hur man kan göra för att byta ut till exempel nötter och mjölk om någon på festen inte tål det.

Vad ska jag göra med alla mina äpplen? är titeln på en liten men inspirerande bok från Zontaklubb 1 i Karlstad med dryga tjugotalet mycket trevliga äppelrecept och foto och text av Ann Ardebrant, Karin Wistrand Kardemark och Line Monclair.

Grönsakerna har huvudrollen i den socialdemokratiska politikern och riksdagsledamoten Carin Jämtins och kocken och entreprenören Lotta Bäckströms bok – 30 dagar vegetariskt himla lätt & gott! (Votum 2016).

133 potatisrecept får man i nya utgåvan av Anita Stjernlöf-Lunds Faster Hannas potatisbok (Bild,Text&Form). Praktiska utflyktstips men även en hel del recept får man i boken Picknick. Utflykter & Inflykter (Votum 2016) av Pia och Dennis Kammeborn, också de bloggare med tusentals läsare om dagen på sin blogg och mellan 20 000 och 30 000 följare på instagram.

I det enkla bor det goda (Bonnier fakta 2016) är titeln på Ernst Kirchsteiger väldigt trevliga nya bok med recept från de tre kök som ligger hans hjärta närmast, det svenska, det toskanska och det österrikiska. Till den ber jag att få återkomma i januari.

16 böcker blir det om man tar med de två böckerna som kom 2015 men prisbelönades 2016, inte att förglömma

Westra Wermlands Sparbanks matbok med den fyndiga titeln Bankåmat, som jag skrev om förra torsdagen. Fyra recept som kan passa bra under jul- och nyårshelgen har jag efter mycket funderande valt ut ur fyra av böckerna.

– Jag tror faktiskt att det här är världens enklaste bröd. Gott dessutom, skriver Regine Grundel om Vida Världens godaste bröd. Receptet fick hon när hon arbetade på Vida Världen, ett boende för ensamkommande barn. Jag prövade receptet och det stämmer!

Kålrotsstroganoffen i 30 dagar vegetariskt låter god, tycker jag. Har inte provat än men det ska bli.

En mustigt kryddad mjuk kaka som passar i adventstid eller till jul har jag hämtat ur Zontaklubbens äppelbok och vita chokladbollar ur Fika i lä.

En riktigt god jul!

  • Lena Sewall