2016-12-21 06:00

2016-12-21 06:00

Min barndoms nötkakor

JUL I VÅRT HUS: Lena Sewall

När jag signerade böcker förra lördagen hos Arvika Konsthantverk bjöds det på kaffe och kakor. Dels Arvikakakorna ur min bok En bit Värmland men bildläraren och textilkonstnären Margareta Björkäng hade också bakat precis sådana nötkakor som min mamma alltid bakade till jul och påsk och särskilda högtider. Men jag kan inte minnas att mamma satte kakdegen i kylskåpet över natten. Ett knep som nog gör att kakorna får den fina form som Margaretas hade.

Margareta skrev ner receptet när hon flyttade hemifrån i sin ungdom. I Margaretas föräldrahem kallades de ”Inger Liljas nötkakor”. Efter många års bakande har Margareta nu gjort dem till sina och kallar dem numera Gaggas Nötkakor.

Fruktansvärt goda är de för alla älskare av nötkakor. Och utan mjöl är de så de kan ätas av alla glutenintoleranta.

Till ca 35–40 kakor:

2 hg malda nötkärnor

2 dl socker

2 små ägg

75 gr smält smör

Garnering:

Ca 100 g smält mörk blockchoklad

Så här gör man dag 1: Vispa ägg och socker poröst. Blanda i de malda nötkärnorna och det smälta smöret. Sätt in kakdegen i kylskåpet tills nästa dag.

... och nästa dag: Rulla degen till runda bollar i händerna så som man rullar köttbullar. Fördela bollarna på 2 bakpapperstäckta plåtar. Tryck försiktigt i en hasselnöt i vardera.

Grädda nötkakorna i 200 graders ugnsvärme och passa dem mycket noga eftersom gräddningen går snabbt. Ca 5 minuter men det beror helt på ugnen så passa noga! Ta ur ugnen när de är lätt gyllenbruna. Låt svalna på plåten.

Doppa ena kanten på varje kaka i smält mörk blockchoklad.

När jag signerade böcker förra lördagen hos Arvika Konsthantverk bjöds det på kaffe och kakor. Dels Arvikakakorna ur min bok En bit Värmland men bildläraren och textilkonstnären Margareta Björkäng hade också bakat precis sådana nötkakor som min mamma alltid bakade till jul och påsk och särskilda högtider. Men jag kan inte minnas att mamma satte kakdegen i kylskåpet över natten. Ett knep som nog gör att kakorna får den fina form som Margaretas hade.

Margareta skrev ner receptet när hon flyttade hemifrån i sin ungdom. I Margaretas föräldrahem kallades de ”Inger Liljas nötkakor”. Efter många års bakande har Margareta nu gjort dem till sina och kallar dem numera Gaggas Nötkakor.

Fruktansvärt goda är de för alla älskare av nötkakor. Och utan mjöl är de så de kan ätas av alla glutenintoleranta.

Till ca 35–40 kakor:

2 hg malda nötkärnor

2 dl socker

2 små ägg

75 gr smält smör

Garnering:

Ca 100 g smält mörk blockchoklad

Så här gör man dag 1: Vispa ägg och socker poröst. Blanda i de malda nötkärnorna och det smälta smöret. Sätt in kakdegen i kylskåpet tills nästa dag.

... och nästa dag: Rulla degen till runda bollar i händerna så som man rullar köttbullar. Fördela bollarna på 2 bakpapperstäckta plåtar. Tryck försiktigt i en hasselnöt i vardera.

Grädda nötkakorna i 200 graders ugnsvärme och passa dem mycket noga eftersom gräddningen går snabbt. Ca 5 minuter men det beror helt på ugnen så passa noga! Ta ur ugnen när de är lätt gyllenbruna. Låt svalna på plåten.

Doppa ena kanten på varje kaka i smält mörk blockchoklad.