2016-12-20 06:00

2016-12-20 06:00

Greker som gör succé på julens kaffebord

JUL I VÅRT HUS: Lena Sewall

Greker är en delikatsmåkaka, som bakats i tre generationer hos familjen Österling i Karlstad.

Farmor Gullan är Olle Österlings mor, Gullan Österling. Varifrån kakan fått sitt namn går inte att utröna men 1979 fanns i alla fall receptet i boken Sveriges godaste småkakor som gavs ut av tidskriften Året runt. Förra måndagen avslutades Föreningen Värmländsk kulturs decembersammanträde hemma hos ordföranden Olle Österling med kaffe och nybakade greker, som blev högeligen uppskattade. Gillar man mandelmassa som jag gör och många med mig är det en helt underbar kaka. Grekerna uppskattades så mycket söndagen den 23 oktober när Värmländsk kultur stod för kyrkkaffet efter högmässan i Karlstads domkyrka att föreningen fick lova att lägga ut receptet på sin hemsida. Det gjorde de. Men nu får NWT:s läsare det också som ett julrecept, som garanterat gör succé på julens kaffebord.

Farmor Gullans gröna greker

Mördeg:

200 g smör

200 g vetemjöl

45 g sötmandel

45 g socker

knappt ½ ägg

½ ägg till pensling

Grön mandelmassefyllning:

100 g sötmandel

5 bittermandlar

1 msk vatten

100 g socker

1 ägg

Några droppar grön karamellfärg

Så här gör man mördegen: Börja med mördegen. Mal sötmandeln. Därefter blandas mandeln med övriga ingredienser i en bunke eller en matberedare till en slät deg. Ställ sedan degen kallt. Degen delas sedan i tre delar och kavlas ut till tunna rektangulära längder på bakplåtspapper.

... mandelmassan: Malsötmandeln. Därefter blandas mandeln med övriga ingredienser och rörs ihop såatt mandelmassan får en jämn grön färg.

... ochkakorna: Lägg ut mandelmassan som en sträng i mitten på varje mördegslängd. Därefter viks de två mördegskanterna över den gröna mandelmassan. Varje längd penslas med uppvispat ägg och läggs på plåt. Längderna gräddas 10–12 min i ca 175 grader.

Låt längderna svalna på bakplåtspappret på galler. Skär sedan upp varje längd i diagonala bitar.

Greker är en delikatsmåkaka, som bakats i tre generationer hos familjen Österling i Karlstad.

Farmor Gullan är Olle Österlings mor, Gullan Österling. Varifrån kakan fått sitt namn går inte att utröna men 1979 fanns i alla fall receptet i boken Sveriges godaste småkakor som gavs ut av tidskriften Året runt. Förra måndagen avslutades Föreningen Värmländsk kulturs decembersammanträde hemma hos ordföranden Olle Österling med kaffe och nybakade greker, som blev högeligen uppskattade. Gillar man mandelmassa som jag gör och många med mig är det en helt underbar kaka. Grekerna uppskattades så mycket söndagen den 23 oktober när Värmländsk kultur stod för kyrkkaffet efter högmässan i Karlstads domkyrka att föreningen fick lova att lägga ut receptet på sin hemsida. Det gjorde de. Men nu får NWT:s läsare det också som ett julrecept, som garanterat gör succé på julens kaffebord.

Farmor Gullans gröna greker

Mördeg:

200 g smör

200 g vetemjöl

45 g sötmandel

45 g socker

knappt ½ ägg

½ ägg till pensling

Grön mandelmassefyllning:

100 g sötmandel

5 bittermandlar

1 msk vatten

100 g socker

1 ägg

Några droppar grön karamellfärg

Så här gör man mördegen: Börja med mördegen. Mal sötmandeln. Därefter blandas mandeln med övriga ingredienser i en bunke eller en matberedare till en slät deg. Ställ sedan degen kallt. Degen delas sedan i tre delar och kavlas ut till tunna rektangulära längder på bakplåtspapper.

... mandelmassan: Malsötmandeln. Därefter blandas mandeln med övriga ingredienser och rörs ihop såatt mandelmassan får en jämn grön färg.

... ochkakorna: Lägg ut mandelmassan som en sträng i mitten på varje mördegslängd. Därefter viks de två mördegskanterna över den gröna mandelmassan. Varje längd penslas med uppvispat ägg och läggs på plåt. Längderna gräddas 10–12 min i ca 175 grader.

Låt längderna svalna på bakplåtspappret på galler. Skär sedan upp varje längd i diagonala bitar.