2016-12-19 06:00

2016-12-19 06:00

Julsallad med bönor, paprika och mandel

För andra året var jag som adjungerad med på Föreningen Värmländsk kulturs decembersammanträde hemma hos ordföranden Olle Österling. Sedan 1995 har jag försett samtliga nummer av tidskriften Värmländsk Kultur med ett, på senare tid ibland två, värmlandsrecept så att jag är med på årets sista sammanträde är inte så konstigt. Men väldigt trevligt för det avslutas med ett julbord, litet men naggande gott, det mesta hemlagat. Förra året var Olle och Birgitta Österlings sherrysill ett av julrecepten. Den fanns på julbordet också i år och vi konstaterade alla att den verkligen är väldigt god. Det som särskilt vann mitt gillande på årets julbord var en enkel men raffinerad bönsallad. Den gick väldigt bra ihop med skinkan och köttbullarna och det goda valnötsbrödet.

4 portioner

2 pkt (à 250 g) djupfrysta bönor

vatten

lite salt

1 gul paprika

1 röd paprika

20 sötmandlar

2 msk olja

Salladssås:

1 msk vinäger

½tsk salt

1 krm peppar

3 msk olja

Så här gör man: Tina bönorna och koka dem i lättsaltat vatten. Birgitta tog ett paket vaxbönor och ett paket haricots verts. Låt dem rinna av väl. Lägg upp dem i salladsskål. Kärna ur och strimla paprikorna. Skålla, skala och klyv mandlarna. Stek dem några minuter i oljan. Lägg i paprikorna och låt dem bli lätt glansiga. Häll alltsammans över bönorna. Blanda ingredienserna till såsen. Häll den över salladen. Blanda om väl.

För andra året var jag som adjungerad med på Föreningen Värmländsk kulturs decembersammanträde hemma hos ordföranden Olle Österling. Sedan 1995 har jag försett samtliga nummer av tidskriften Värmländsk Kultur med ett, på senare tid ibland två, värmlandsrecept så att jag är med på årets sista sammanträde är inte så konstigt. Men väldigt trevligt för det avslutas med ett julbord, litet men naggande gott, det mesta hemlagat. Förra året var Olle och Birgitta Österlings sherrysill ett av julrecepten. Den fanns på julbordet också i år och vi konstaterade alla att den verkligen är väldigt god. Det som särskilt vann mitt gillande på årets julbord var en enkel men raffinerad bönsallad. Den gick väldigt bra ihop med skinkan och köttbullarna och det goda valnötsbrödet.

4 portioner

2 pkt (à 250 g) djupfrysta bönor

vatten

lite salt

1 gul paprika

1 röd paprika

20 sötmandlar

2 msk olja

Salladssås:

1 msk vinäger

½tsk salt

1 krm peppar

3 msk olja

Så här gör man: Tina bönorna och koka dem i lättsaltat vatten. Birgitta tog ett paket vaxbönor och ett paket haricots verts. Låt dem rinna av väl. Lägg upp dem i salladsskål. Kärna ur och strimla paprikorna. Skålla, skala och klyv mandlarna. Stek dem några minuter i oljan. Lägg i paprikorna och låt dem bli lätt glansiga. Häll alltsammans över bönorna. Blanda ingredienserna till såsen. Häll den över salladen. Blanda om väl.