2016-05-10 13:20

2016-05-10 13:20

En riktig näringsbomb

MIAS MAT: Spenat – verkligen superfood

Spenat har allt. Smak, vitaminer, antioxidanter, färg och finess. Snacka om superfood. I dag tar vi en tur i spenaten.

Jag har för vana att ha en påse babyspenat i kylen. För man vet aldrig. Rätt som det är står man där och kan för sitt liv inte komma på vad man ska äta. Det är då spenaten kommer väl till pass.

Jag slänger ned några nävar i omeletten, blandar den med pasta, låter den vara basen i en sallad, vräker ned den i en paj eller låter den mjukna i en soppa. Ja, det händer till och med att jag mixar den med yoghurt och lime för en dundersmoothie till frukost.

Perfekt livsmedel

Spenat är inte bara praktiskt, det är dessutom förbålt nyttigt. ”Ett fulländat livsmedel” står det att läsa om vår vän spenaten i boken ”Functional Food” om matens helande kraft. Och nog ligger det en hel del i de orden. Förutom att den motverkar cancer, håller blodtrycket i schack, förstärker immunförsvaret och är bra för både skelettet, hyn och hjärnan, är det som bekant en av de största järnkällorna vi har. Något som är viktigt, inte minst för kvinnor, att komma ihåg då och då.

Listan på alla vitaminer och mineraler som trängs i spenatbladens fibertrådar är lång som en femdygnsprognos. Det räcker med att äta 50 gram babyspenat för att få i sig flera dagars behov av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom innehåller den nästan inga kalorier alls. Så det är bara att tacka och ta emot.

Färsk spenat

Egentligen finns det ingen anledning att inte äta spenat. Om man nu inte skulle råka avsky den där naturligt fylliga smaken av jord och klorofyll i fin förening. Fast då har man å andra sidan förmodligen skolats i helt fel sammanhang. Vi har alla våra taskiga minnen av stabbiga spenatstuvningar som inte gör en människa glad.

Satsa på färska blad i stället. Smaksätt dem gärna med riven muskot och vitlök, så kommer de grönskande godingarna till sin rätt. Ost och spenat är en annan klockren kombo. Ädelost, parmesan, prästost eller getost - allt funkar.

Det finns tusen och en anledningar att göra som Karl-Alfred. Hämta styrka i spenaten. Bra och god mat får du på köpet.

Jag har för vana att ha en påse babyspenat i kylen. För man vet aldrig. Rätt som det är står man där och kan för sitt liv inte komma på vad man ska äta. Det är då spenaten kommer väl till pass.

Jag slänger ned några nävar i omeletten, blandar den med pasta, låter den vara basen i en sallad, vräker ned den i en paj eller låter den mjukna i en soppa. Ja, det händer till och med att jag mixar den med yoghurt och lime för en dundersmoothie till frukost.

Perfekt livsmedel

Spenat är inte bara praktiskt, det är dessutom förbålt nyttigt. ”Ett fulländat livsmedel” står det att läsa om vår vän spenaten i boken ”Functional Food” om matens helande kraft. Och nog ligger det en hel del i de orden. Förutom att den motverkar cancer, håller blodtrycket i schack, förstärker immunförsvaret och är bra för både skelettet, hyn och hjärnan, är det som bekant en av de största järnkällorna vi har. Något som är viktigt, inte minst för kvinnor, att komma ihåg då och då.

Listan på alla vitaminer och mineraler som trängs i spenatbladens fibertrådar är lång som en femdygnsprognos. Det räcker med att äta 50 gram babyspenat för att få i sig flera dagars behov av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom innehåller den nästan inga kalorier alls. Så det är bara att tacka och ta emot.

Färsk spenat

Egentligen finns det ingen anledning att inte äta spenat. Om man nu inte skulle råka avsky den där naturligt fylliga smaken av jord och klorofyll i fin förening. Fast då har man å andra sidan förmodligen skolats i helt fel sammanhang. Vi har alla våra taskiga minnen av stabbiga spenatstuvningar som inte gör en människa glad.

Satsa på färska blad i stället. Smaksätt dem gärna med riven muskot och vitlök, så kommer de grönskande godingarna till sin rätt. Ost och spenat är en annan klockren kombo. Ädelost, parmesan, prästost eller getost - allt funkar.

Det finns tusen och en anledningar att göra som Karl-Alfred. Hämta styrka i spenaten. Bra och god mat får du på köpet.

  • Mia Gahne