2016-03-17 06:00

2016-03-23 10:41

Anna Lycke fixar festen

TEMA MAT: Lena Sewalls mat

Fixa festen själv är titeln på en alldeles dagsfärsk bok av Anna Lycke, som samlat alla sina bästa tips i boken för barn som vill bjuda sina kompisar eller familjen och grannarna på fest. Det är en oemotståndligt charmfull bok som både barn och vuxna kan ha stor glädje och nytta av!

Den alltid lika glittrande glada och entusiastiska Anna Lycke älskar att pyssla, baka, laga mat och duka upp för en riktigt fin fest. Allra mest brinner hon för att hitta på roliga saker som barnen kan göra själva. I Fixa festen själv visar hon steg för steg hur man gör för att lyckas med recepten. Är man själv bjuden på fest finns det också ett helt kapitel med idéer på hur man kan tillverka ätbara ge-bort-presenter. Dessutom varvas recept och pyssel med fakta av olika slag.

I anslutning till alla recepten finns en tålamodsbarometer. En halvcirkel med streck från 1 till 5 anger hur svåra eller lätta de är. Ju längre åt höger barometern är, desto mer tålamod kräver pysslet. En tårta med spritsade rosor är bokens enda femma men de flesta recepten i boken är ettor eller tvåor.

Något alldeles nytt, som i varje fall jag aldrig hört talas om, är att det även finns QR-koder i boken. Med hjälp av en mobil eller surfplatta scannar man koden och då dyker en film upp på bokens hemsida där Anna visar hur man gör de allra klurigaste sakerna. Helt fantastiskt, enligt min åsikt! Och jättebra även för en inte så fingerfärdig matskribent!

Anna själv älskar mat och godis och äter mycket hela tiden. Mat är så himla, himla roligt, säger hon, och att göra mat ihop är socialt! Hon har alltid godis hemma och äter godis varje dag! Fast som barn växte hon upp med godis bara på lördagar och aldrig chips. Men numera är chips hennes stora last.

Hittills har allt godisätande inte satt några spår på Anna men så tränar hon också hårt – nästan varje dag – bland annat som instruktör på Friskis och Svettis. Men hennes tandläkare är inte riktigt med på noterna. Socker är ju inte så bra för tänderna.

Roligt har det varit att göra boken men arbetsamt. Att det tog sådan tid att göra en bok hade Anna inte klart för sig. Det har gått åt många nätter. Fast det har det varit värt för glädjen att få förmedla lusten till bak, mat och pyssel till barn och vuxna. Det nystartade förlaget Speja i Göteborg ger ut boken, som spritter av livsglädje och är helt oemotståndlig. En viss anknytning till Värmland har förlaget eftersom förläggaren och redaktören Cicci Hallström är dotter till förläggarna Mari och Lars-Erik Hermansson på Votum förlag. För den fina layouten svarar Johan Sjödelius och för det likaså fina fotot Jeannette Dahlström

 

Flaskpost

Rulla ihop dina inbjudningar och knyt ett snöre runt om, föreslår Anna.

Stoppa ner i små flaskor och överlämna till dem du nu vill bjuda på ditt kalas.

 

Knäkebröd

Ett knaprigt och krispigt knäckebröd, som är så gott att det nästan inte går att sluta äta, tycker Anna!

Till 1 plåt:

2 dl majsmjöl

1 dl solrosfrö

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl chiafrön

1/2 dl solrosolja

2 dl kokande vatten

Att strö över:

1/2 dl blandade solrosfrön och pumpakärnor

flingsalt

Så här gör man: Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla ingredienser, utom de som ska strös över. Det ska bli en grötig massa.

Bred ut smeten så att den ligger i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Lägg sedan ett bakplåtspapper över smeten och kavla ovanpå pappret tills degen blir en tunn platta. Ta bort det övre bakplåtspappret och strö över frön och lite flingsalt.

Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt det svalna och bryt i mindre delar.

 

Örtostdipp

Det här behöver man:

100 g philadelphiaost

3 msk provençalska örter (frysta)

1 krm örtsalt

1 krm peppar

1/2 finhackad färsk chilipeppar

Så här gör man: Kärna ur chilin och hacka i små bitar (kärnorna är starka).

Blanda philadelphiaost och örter med chili, örtsalt och peppar.

 

Morötter med örtostdipp

Det här behöver man:

1 knippe minimorötter

1 kruka persilja eller koriander

Så här gör man: Skär bort blasten på morötterna. Den ska bytas mot ätbar blast. Gör ett hål i morotens topp, använd t ex toppen på en potatisskalare. Placera en kvist färsk persilja eller koriander i hålet. Lägg örtostdipp i en kruka och stick ner morötterna. Dippa och njut – himmelskt gott!

 

Gurkbakelser med dipp

Det här behöver man:

1 gurka

några kvistar timjan

örtostdipp

Så här gör man:

Gör långa remsor av gurkan med osthyvel. Gör ett snitt i ena änden och rulla ihop längderna. Använd snittet för att hålla ihop rullen. Fyll gurkbakelsen med samma örtostdipp som till morötterna. Garnera med timjan.

 

Äppelbilar

Till 8 gurkbilar:

1äpplen

blåbär eller vindruvor

tandpetare

Så här gör man: Skölj äpplena och klyfta dem. Skär av klyftans spets så att den kan stå stadigt. Skiva vindruvorna. Bryt en tandpetare på mitten och stick den igenom klyftan. Trä på vindruvor eller blåbär (däcken) på tandpetaren.

 

Fruktblomma

Det här behöver man:

drakfrukt, ananas, vattenmelon, kiwi, blåbär, hallon, physalis, jordgubb och citronmeliss

grillpinnar att trä upp frukten på

Så här gör man: Skölj blåbär och hallon, torka dem torra. Skär drakfrukt, vattenmelon, ananas och kiwi i lagom tjocka skivor. Stansa ut små hjärtan och stjärnor med hjälp av pepparkaksformar. Anna använder sig oftast av pepparkaksmått för att få annorlunda och roliga former på bakverk och skivade frukter. Trä upp frukten på spetten. Blanda upp med kvistar av citronmeliss. Självklart kan man använda vilka frukter och bär man vill!

 

Fruktpizza

Det här behöver man:

Vattenmelon

Kiwi

Blåbär

hallon

kokos att strö över

Så här gör man:

Skär en vattenmelon i hela skivor utan att dela på mitten, det ska ju se ut som runda pizzor! Skala kiwi och skär i lagom tunna delar och fördela dem på vattenmelonen. Strö över bär och kokosflingor

 

Fruktisglass

Det här behöver man:

1 ask vindruvor, gärna ekologiska och kärnfria

grillspett

Så här gör man: Skölj druvorna och trä upp dem på grillspetten. Lägg dem i frysen i minst två timmar. Låt dem tina ett par minuter innan de ska ätas. De frysta vindruvorna smakar som isglass!

 

Cornflakeskonfekt

Det här behöver man:

100 g smör

1/2 dl ljus sirap

1 dl strösocker

4 msk kakao

5 dl krossade cornflakes

godisägg att lägga i boet

mandelspån att garnera boet med

Så här gör man: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Tillsätt sirap, socker och kakao. Häll till sist i cornflakes och blanda väl. Klicka ut smeten i formar med hjälp av en sked. Forma kakan som ett litet bo med plats för godisägg. Dela mandelspån tunt i stavar och strö över boet så att det ser ut som små pinnar.

 

Chokladdoppade jordgubbar

Välj gärna ett Kravmärkt äpple, skriver Anna. De är fria från kemiska och miljöfarliga bekämpningsmedel. De har heller inte odlats med konstgödsel vilket gör att insekter och vattendrag inte blir förorenade av giftiga kemikalier.

Det här behöver man:

1 liter jordgubbar

100 g ljus choklad kokos och strössel att garnera med

Så här gör man: Skölj och torka jordgubbarna.

Smält sedan chokladen. Koka upp vatten i en kastrull och sätt en skål eller djup tallrik överst. Bryt chokladen, eller hacka den i mindre bitar och rör om ordentligt så att allt smälter. Se till att sänka temperaturen så att vattnet inte skvätter.

Man kan också smälta choklad direkt i en kastrull eller i mikron. Se då till att värmen inte är för hög, då bränns chokladen. Rör om tills chokladen smält och blivit slät. Doppa jordgubbarna i den smälta chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över kokos eller strössel.

Den alltid lika glittrande glada och entusiastiska Anna Lycke älskar att pyssla, baka, laga mat och duka upp för en riktigt fin fest. Allra mest brinner hon för att hitta på roliga saker som barnen kan göra själva. I Fixa festen själv visar hon steg för steg hur man gör för att lyckas med recepten. Är man själv bjuden på fest finns det också ett helt kapitel med idéer på hur man kan tillverka ätbara ge-bort-presenter. Dessutom varvas recept och pyssel med fakta av olika slag.

I anslutning till alla recepten finns en tålamodsbarometer. En halvcirkel med streck från 1 till 5 anger hur svåra eller lätta de är. Ju längre åt höger barometern är, desto mer tålamod kräver pysslet. En tårta med spritsade rosor är bokens enda femma men de flesta recepten i boken är ettor eller tvåor.

Något alldeles nytt, som i varje fall jag aldrig hört talas om, är att det även finns QR-koder i boken. Med hjälp av en mobil eller surfplatta scannar man koden och då dyker en film upp på bokens hemsida där Anna visar hur man gör de allra klurigaste sakerna. Helt fantastiskt, enligt min åsikt! Och jättebra även för en inte så fingerfärdig matskribent!

Anna själv älskar mat och godis och äter mycket hela tiden. Mat är så himla, himla roligt, säger hon, och att göra mat ihop är socialt! Hon har alltid godis hemma och äter godis varje dag! Fast som barn växte hon upp med godis bara på lördagar och aldrig chips. Men numera är chips hennes stora last.

Hittills har allt godisätande inte satt några spår på Anna men så tränar hon också hårt – nästan varje dag – bland annat som instruktör på Friskis och Svettis. Men hennes tandläkare är inte riktigt med på noterna. Socker är ju inte så bra för tänderna.

Roligt har det varit att göra boken men arbetsamt. Att det tog sådan tid att göra en bok hade Anna inte klart för sig. Det har gått åt många nätter. Fast det har det varit värt för glädjen att få förmedla lusten till bak, mat och pyssel till barn och vuxna. Det nystartade förlaget Speja i Göteborg ger ut boken, som spritter av livsglädje och är helt oemotståndlig. En viss anknytning till Värmland har förlaget eftersom förläggaren och redaktören Cicci Hallström är dotter till förläggarna Mari och Lars-Erik Hermansson på Votum förlag. För den fina layouten svarar Johan Sjödelius och för det likaså fina fotot Jeannette Dahlström

 

Flaskpost

Rulla ihop dina inbjudningar och knyt ett snöre runt om, föreslår Anna.

Stoppa ner i små flaskor och överlämna till dem du nu vill bjuda på ditt kalas.

 

Knäkebröd

Ett knaprigt och krispigt knäckebröd, som är så gott att det nästan inte går att sluta äta, tycker Anna!

Till 1 plåt:

2 dl majsmjöl

1 dl solrosfrö

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl chiafrön

1/2 dl solrosolja

2 dl kokande vatten

Att strö över:

1/2 dl blandade solrosfrön och pumpakärnor

flingsalt

Så här gör man: Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla ingredienser, utom de som ska strös över. Det ska bli en grötig massa.

Bred ut smeten så att den ligger i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Lägg sedan ett bakplåtspapper över smeten och kavla ovanpå pappret tills degen blir en tunn platta. Ta bort det övre bakplåtspappret och strö över frön och lite flingsalt.

Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt det svalna och bryt i mindre delar.

 

Örtostdipp

Det här behöver man:

100 g philadelphiaost

3 msk provençalska örter (frysta)

1 krm örtsalt

1 krm peppar

1/2 finhackad färsk chilipeppar

Så här gör man: Kärna ur chilin och hacka i små bitar (kärnorna är starka).

Blanda philadelphiaost och örter med chili, örtsalt och peppar.

 

Morötter med örtostdipp

Det här behöver man:

1 knippe minimorötter

1 kruka persilja eller koriander

Så här gör man: Skär bort blasten på morötterna. Den ska bytas mot ätbar blast. Gör ett hål i morotens topp, använd t ex toppen på en potatisskalare. Placera en kvist färsk persilja eller koriander i hålet. Lägg örtostdipp i en kruka och stick ner morötterna. Dippa och njut – himmelskt gott!

 

Gurkbakelser med dipp

Det här behöver man:

1 gurka

några kvistar timjan

örtostdipp

Så här gör man:

Gör långa remsor av gurkan med osthyvel. Gör ett snitt i ena änden och rulla ihop längderna. Använd snittet för att hålla ihop rullen. Fyll gurkbakelsen med samma örtostdipp som till morötterna. Garnera med timjan.

 

Äppelbilar

Till 8 gurkbilar:

1äpplen

blåbär eller vindruvor

tandpetare

Så här gör man: Skölj äpplena och klyfta dem. Skär av klyftans spets så att den kan stå stadigt. Skiva vindruvorna. Bryt en tandpetare på mitten och stick den igenom klyftan. Trä på vindruvor eller blåbär (däcken) på tandpetaren.

 

Fruktblomma

Det här behöver man:

drakfrukt, ananas, vattenmelon, kiwi, blåbär, hallon, physalis, jordgubb och citronmeliss

grillpinnar att trä upp frukten på

Så här gör man: Skölj blåbär och hallon, torka dem torra. Skär drakfrukt, vattenmelon, ananas och kiwi i lagom tjocka skivor. Stansa ut små hjärtan och stjärnor med hjälp av pepparkaksformar. Anna använder sig oftast av pepparkaksmått för att få annorlunda och roliga former på bakverk och skivade frukter. Trä upp frukten på spetten. Blanda upp med kvistar av citronmeliss. Självklart kan man använda vilka frukter och bär man vill!

 

Fruktpizza

Det här behöver man:

Vattenmelon

Kiwi

Blåbär

hallon

kokos att strö över

Så här gör man:

Skär en vattenmelon i hela skivor utan att dela på mitten, det ska ju se ut som runda pizzor! Skala kiwi och skär i lagom tunna delar och fördela dem på vattenmelonen. Strö över bär och kokosflingor

 

Fruktisglass

Det här behöver man:

1 ask vindruvor, gärna ekologiska och kärnfria

grillspett

Så här gör man: Skölj druvorna och trä upp dem på grillspetten. Lägg dem i frysen i minst två timmar. Låt dem tina ett par minuter innan de ska ätas. De frysta vindruvorna smakar som isglass!

 

Cornflakeskonfekt

Det här behöver man:

100 g smör

1/2 dl ljus sirap

1 dl strösocker

4 msk kakao

5 dl krossade cornflakes

godisägg att lägga i boet

mandelspån att garnera boet med

Så här gör man: Smält smöret på svag värme i en kastrull. Tillsätt sirap, socker och kakao. Häll till sist i cornflakes och blanda väl. Klicka ut smeten i formar med hjälp av en sked. Forma kakan som ett litet bo med plats för godisägg. Dela mandelspån tunt i stavar och strö över boet så att det ser ut som små pinnar.

 

Chokladdoppade jordgubbar

Välj gärna ett Kravmärkt äpple, skriver Anna. De är fria från kemiska och miljöfarliga bekämpningsmedel. De har heller inte odlats med konstgödsel vilket gör att insekter och vattendrag inte blir förorenade av giftiga kemikalier.

Det här behöver man:

1 liter jordgubbar

100 g ljus choklad kokos och strössel att garnera med

Så här gör man: Skölj och torka jordgubbarna.

Smält sedan chokladen. Koka upp vatten i en kastrull och sätt en skål eller djup tallrik överst. Bryt chokladen, eller hacka den i mindre bitar och rör om ordentligt så att allt smälter. Se till att sänka temperaturen så att vattnet inte skvätter.

Man kan också smälta choklad direkt i en kastrull eller i mikron. Se då till att värmen inte är för hög, då bränns chokladen. Rör om tills chokladen smält och blivit slät. Doppa jordgubbarna i den smälta chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över kokos eller strössel.

  • Lena Sewall