2015-12-18 06:00

2015-12-18 06:00

Sjöbodens laxpastrami

MAT & DRYCK

I söndags var jag bjuden på ett alldeles fantastiskt julbord på Restaurang Sjöboden i Spikens fiskeläge av min bonuskusin Maria och hennes man Johan.

Med sillinläggningar, många fiskrätter med gädda, siklöja, vänerlax, vänerrom, kallskuret, småvarmt, ostar, dessert och godis. Men framför allt sill och fisk! Jag kände mig förflyttad till smörgåsbordet i Birger Sjöbergs Kvartetten som sprängdes. Dessutom var det ju så vackert i skärgårdslandskapet. Bland alla goda sillinläggningar och fiskrätter fäste jag mig alldeles särskilt vid laxpastramin.

Det hade jag faktiskt aldrig hört talas om men på Sjöboden har man gjort den i 15 år, berättade kökschefen Henrik Rapp. Krögaren Petter Nordgren skickade receptet. Laxpastramin passar fint på julbordet men också som en elegant förrätt. Gravlaxsås är utmärkt till.

1 kg skinnfri vänerlaxfilé

1,5 dl brunt senapsfrö

0,75 dl dillfrö

0,75 dl kumminfrö

0,75 dl fänkålsfrö

1 tsk cayennepeppar

1 tsk currypulver

1 dl salt

1 dl strösocker

2 msk krossad vitpeppar

Gravlaxsås:

3 msk svensk senap

1 msk fransk Dijonsenap

1,5 msk strösocker

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 tsk vitvinsvinäger

2 dl rapsolja

1 tsk kallt vatten

1 dl finhackad dill

Så här gör man: Blanda senapsfrön, dillfrön, kumminfrön, fänkålsfrön, cayennepeppar och currypulver. Gnid in kryddorna i laxen. Bryn hastigt laxen i torr, het panna på båda sidor. Strö salt, socker och peppar på båda sidor av laxen. Låt stå kallt i 2 dygn innan servering.

... och såsen: Blanda senap, socker, salt, peppar och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning tills såsen blir tjock. Tillsätt vattnet. Använd gärna elvisp. Samma temperatur på oljan och senapen minskar risken för att såsen skär sig. Blanda ner dillen.

Skär laxpastramin i skivor. Allra lättast är att skära laxen halvfrusen. Den tinar snabbt när den är skivad. Servera laxpastramin med gravlaxsås på julbordet eller som en elegant förrätt.

Med sillinläggningar, många fiskrätter med gädda, siklöja, vänerlax, vänerrom, kallskuret, småvarmt, ostar, dessert och godis. Men framför allt sill och fisk! Jag kände mig förflyttad till smörgåsbordet i Birger Sjöbergs Kvartetten som sprängdes. Dessutom var det ju så vackert i skärgårdslandskapet. Bland alla goda sillinläggningar och fiskrätter fäste jag mig alldeles särskilt vid laxpastramin.

Det hade jag faktiskt aldrig hört talas om men på Sjöboden har man gjort den i 15 år, berättade kökschefen Henrik Rapp. Krögaren Petter Nordgren skickade receptet. Laxpastramin passar fint på julbordet men också som en elegant förrätt. Gravlaxsås är utmärkt till.

1 kg skinnfri vänerlaxfilé

1,5 dl brunt senapsfrö

0,75 dl dillfrö

0,75 dl kumminfrö

0,75 dl fänkålsfrö

1 tsk cayennepeppar

1 tsk currypulver

1 dl salt

1 dl strösocker

2 msk krossad vitpeppar

Gravlaxsås:

3 msk svensk senap

1 msk fransk Dijonsenap

1,5 msk strösocker

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 tsk vitvinsvinäger

2 dl rapsolja

1 tsk kallt vatten

1 dl finhackad dill

Så här gör man: Blanda senapsfrön, dillfrön, kumminfrön, fänkålsfrön, cayennepeppar och currypulver. Gnid in kryddorna i laxen. Bryn hastigt laxen i torr, het panna på båda sidor. Strö salt, socker och peppar på båda sidor av laxen. Låt stå kallt i 2 dygn innan servering.

... och såsen: Blanda senap, socker, salt, peppar och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning tills såsen blir tjock. Tillsätt vattnet. Använd gärna elvisp. Samma temperatur på oljan och senapen minskar risken för att såsen skär sig. Blanda ner dillen.

Skär laxpastramin i skivor. Allra lättast är att skära laxen halvfrusen. Den tinar snabbt när den är skivad. Servera laxpastramin med gravlaxsås på julbordet eller som en elegant förrätt.