2015-12-16 09:53

2015-12-16 09:53

Mandelskorpor ett ”måste” i jul

JULBAK: recept till 1 sats

Mandelskorpor med choklad

2 ägg

1,5 dl socker

100 g smör

5–6 dl mjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

100 g oskållad mandel, grovhackad

100 g vanlig mörk blockchoklad, grovhackad

Då och då får jag en påse mandelskorpor av min goda vän Christina Ward och blir alltid lika glad. Christina bakar dem året om och gör alltid dubbel sats. Då går det precis åt en påse mandel + en 200 grams chokladkaka. Receptet kommer från karlstadskonstnärinnan Anna Hedstrand men Christina har ändrat det något. Hon skållar inte och rostar inte mandeln och utesluter det rivna citronskalet i originalreceptet.

”Här finns alltid mandelskorpor i min stora kakburk när jag får oväntat besök”, skriver Christina. ”De har blivit något av ett måste i mitt kök, inte minst barnbarnen förväntar sig det. Perfekt att ta med som uppskattad "gå-bort-present!"

 Och alldeles perfekt är det att ha mandelskorpor med hackad choklad till hands i advents- och jultid!

Ett måste också hos mig under julen!

Så här gör man: Christina rör samman ägg, socker och smör och blandar sedan ner det hackade i äggsmeten. Sedan tar hon i mjölet + bakpulver, lite åt gången, tills det går att forma 2 längder utan problem vilket innebär mindre mängd mjöl än vad som står i receptet. Det ger spröda skorpor om det inte är för mycket mjöl, påpekar Christina.

Grädda längderna i 175 grader, ca 15–20 min. Christina delar dem sedan direkt när de är varma i sneda bitar, ca 1,5–2 cm breda. Och låter dem eftertorka i 100 graders ugnsvärme i ca 20 min.

2 ägg

1,5 dl socker

100 g smör

5–6 dl mjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

100 g oskållad mandel, grovhackad

100 g vanlig mörk blockchoklad, grovhackad

Då och då får jag en påse mandelskorpor av min goda vän Christina Ward och blir alltid lika glad. Christina bakar dem året om och gör alltid dubbel sats. Då går det precis åt en påse mandel + en 200 grams chokladkaka. Receptet kommer från karlstadskonstnärinnan Anna Hedstrand men Christina har ändrat det något. Hon skållar inte och rostar inte mandeln och utesluter det rivna citronskalet i originalreceptet.

”Här finns alltid mandelskorpor i min stora kakburk när jag får oväntat besök”, skriver Christina. ”De har blivit något av ett måste i mitt kök, inte minst barnbarnen förväntar sig det. Perfekt att ta med som uppskattad "gå-bort-present!"

 Och alldeles perfekt är det att ha mandelskorpor med hackad choklad till hands i advents- och jultid!

Ett måste också hos mig under julen!

Så här gör man: Christina rör samman ägg, socker och smör och blandar sedan ner det hackade i äggsmeten. Sedan tar hon i mjölet + bakpulver, lite åt gången, tills det går att forma 2 längder utan problem vilket innebär mindre mängd mjöl än vad som står i receptet. Det ger spröda skorpor om det inte är för mycket mjöl, påpekar Christina.

Grädda längderna i 175 grader, ca 15–20 min. Christina delar dem sedan direkt när de är varma i sneda bitar, ca 1,5–2 cm breda. Och låter dem eftertorka i 100 graders ugnsvärme i ca 20 min.

  • Lena Sewall