2015-12-14 13:29

2015-12-14 13:29

Nöt- och mockarulle

På Allhelgonamiddag hos min släkting Lilian Erikshagen i Arvika fick jag en utsökt god chokladrulltårta till kaffet. En riktig julstubbe som passar väldigt bra till advent och jul, tyckte jag, och fick gärna vidarebefordra receptet till NWT:s läsare. Receptet fann Lilian för övrigt för några år sedan i Året runt.

Rulltårtan är godast alldeles iskall, tipsar Lilian. Lägg den gärna i frysen ett par timmar innan den serveras och ta ut den en kvart till en halvtimme innan den serveras. Lilian serverar den gärna hel med vispgrädde i en skål vid sidan av eller ibland ovanpå. Men alltid med tinade frysta hallon plockade i Gunnarskog. Det är viktigt med bär till, framhåller Lilian. Utan bär är rullen ingenting, tycker hon. Och vispad grädde till är ett absolut måste!

 

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl hasselnötter

1 msk potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör

1,5 dl florsocker

1 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1–2 msk kaffepulver

1 äggula

 

Så här gör man kakan: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Mal nötterna och blanda dem med potatismjöl och bakpulver. Ska det vara riktigt fint mal Lilian nötterna i en gammaldags mandelkvarn men för det mesta i sin pyttelilla matberedare. Vänd försiktigt ner i äggsmeten. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Pensla gräddningspappret med kallt vatten och dra försiktigt bort det. Låt kakan kallna under fuktad bakduk.

... och fyllningen: Rör smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och kaffepulver poröst och rör allra sist i äggulan.

Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop. Lägg den kallt.

Servera med vispad grädde och lite färska bär.

 

 

 

 

På Allhelgonamiddag hos min släkting Lilian Erikshagen i Arvika fick jag en utsökt god chokladrulltårta till kaffet. En riktig julstubbe som passar väldigt bra till advent och jul, tyckte jag, och fick gärna vidarebefordra receptet till NWT:s läsare. Receptet fann Lilian för övrigt för några år sedan i Året runt.

Rulltårtan är godast alldeles iskall, tipsar Lilian. Lägg den gärna i frysen ett par timmar innan den serveras och ta ut den en kvart till en halvtimme innan den serveras. Lilian serverar den gärna hel med vispgrädde i en skål vid sidan av eller ibland ovanpå. Men alltid med tinade frysta hallon plockade i Gunnarskog. Det är viktigt med bär till, framhåller Lilian. Utan bär är rullen ingenting, tycker hon. Och vispad grädde till är ett absolut måste!

 

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl hasselnötter

1 msk potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör

1,5 dl florsocker

1 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1–2 msk kaffepulver

1 äggula

 

Så här gör man kakan: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Mal nötterna och blanda dem med potatismjöl och bakpulver. Ska det vara riktigt fint mal Lilian nötterna i en gammaldags mandelkvarn men för det mesta i sin pyttelilla matberedare. Vänd försiktigt ner i äggsmeten. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Pensla gräddningspappret med kallt vatten och dra försiktigt bort det. Låt kakan kallna under fuktad bakduk.

... och fyllningen: Rör smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och kaffepulver poröst och rör allra sist i äggulan.

Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop. Lägg den kallt.

Servera med vispad grädde och lite färska bär.