2015-12-11 14:19

2015-12-11 14:19

Lussemusslor

Ända sedan jag förra året gjorde ett matreportage med Maria och Ingemar Hallén i Karlstad har jag haft Marias Lussemusslor i bakhuvudet.

Maria berättade nämligen att hon i många år gjort Lussemusslor till Lucia. Det lät ju roligt och i år gjorde jag slag i saken och bad att få receptet. Maria gjorde Lussemusslorna första gången 1986. Själv gjorde jag en halv sats under Nobelkvällen och festade på Lussemusslorna medan jag tittade på Nobelfestligheterna på tv:n i köket. Väldigt enkla att göra var de och väldigt goda! Jag prövade tre varianter. En med musslorna på orostat bröd, en med musslor på bröd som jag först rostat ca 5 minuter i 250 graders ugnsvärme och slutligen en med musslorna på smörstekta brödskivor. Alla var goda men den med smörstekt bröd var absolut godast!

 

4 portioner

200 g musslor i vatten

0,5 dl klippt dill

4 skivor formbröd

2 ägg

1 dl majonnäs

 

Så här gör man:

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt musslorna rinna av ordentligt. Blanda dem med dillen.

Lägg blandningen på brödskivorna.

Blanda gulorna med majonnäsen.

Vispa vitorna hårt och vänd ner dem.

Toppa musslorna med ägg- och majonnäsblandningen.

Gratinera i 5–7 minuter.

 

Maria berättade nämligen att hon i många år gjort Lussemusslor till Lucia. Det lät ju roligt och i år gjorde jag slag i saken och bad att få receptet. Maria gjorde Lussemusslorna första gången 1986. Själv gjorde jag en halv sats under Nobelkvällen och festade på Lussemusslorna medan jag tittade på Nobelfestligheterna på tv:n i köket. Väldigt enkla att göra var de och väldigt goda! Jag prövade tre varianter. En med musslorna på orostat bröd, en med musslor på bröd som jag först rostat ca 5 minuter i 250 graders ugnsvärme och slutligen en med musslorna på smörstekta brödskivor. Alla var goda men den med smörstekt bröd var absolut godast!

 

4 portioner

200 g musslor i vatten

0,5 dl klippt dill

4 skivor formbröd

2 ägg

1 dl majonnäs

 

Så här gör man:

Sätt ugnen på 250 grader.

Låt musslorna rinna av ordentligt. Blanda dem med dillen.

Lägg blandningen på brödskivorna.

Blanda gulorna med majonnäsen.

Vispa vitorna hårt och vänd ner dem.

Toppa musslorna med ägg- och majonnäsblandningen.

Gratinera i 5–7 minuter.