2015-12-11 14:21

2015-12-11 14:21

Lilians ädla rullader

Varje Allhelgonahelg bjuds jag på en god Allhelgonamiddag hos släktingarna Lilian och Erik Erikshagen i Arvika.

Kameran har jag med för Lilian brukar alltid laga någon väldigt god rätt eller baka något läckert bakverk som jag vill vidarebefordra till NWT:s läsare. I år fick jag så goda rullader och här kommer receptet. Rullader är något som min mamma ofta gjorde och som var bland det bästa jag visste. Men konstigt nog har jag själv sällan gjort rullader. Fast det är inte alls svårt att göra och blir så väldigt gott! Och det är en mycket lämplig bjudrätt för rullader kan med fördel lagas i förväg.

 

Till 4 personer

150 g ädelost

8 rejäla skivor bog eller färsk skinka, ca 700 g

2,5 krm salt

2,5 krm peppar

smör till stekning

2 dl stark buljong

1,5 burk crème fraiche, ca 3 dl

10 stötta enbär

 

Så här gör man:

Mosa ädelosten på en tallrik. Fördela den mosade osten på skivorna, (Lilian skär osten med osthyvel), vik ihop långsidorna och sedan kortsidorna. Fäst skarven med en tandpetare. Salta och peppra rulladerna. Hetta upp smöret i en stekpanna och när smöret har slutat att bubbla lägger man i rulladerna med skarven neråt först. Bryn rulladerna med de stötta enbären i stekpannan. Späd lite i taget med buljongen och låt rulladerna sakta puttra i skyn under lock ca 25-30 min. Ta upp rulladerna och ta bort tandpetarna. Sila skyn och häll i en kastrull. Rör i crème fraichen och låt koka upp. Det blir ingen tjock sås men den har en mycket kraftig och mustig smak. Lägg tillbaka rulladerna och låt allt få ett uppkok. Garnera med hackad persilja. Servera med kokt eller pressad potatis och någon god grönsak, till exempel sockerärter.

Kameran har jag med för Lilian brukar alltid laga någon väldigt god rätt eller baka något läckert bakverk som jag vill vidarebefordra till NWT:s läsare. I år fick jag så goda rullader och här kommer receptet. Rullader är något som min mamma ofta gjorde och som var bland det bästa jag visste. Men konstigt nog har jag själv sällan gjort rullader. Fast det är inte alls svårt att göra och blir så väldigt gott! Och det är en mycket lämplig bjudrätt för rullader kan med fördel lagas i förväg.

 

Till 4 personer

150 g ädelost

8 rejäla skivor bog eller färsk skinka, ca 700 g

2,5 krm salt

2,5 krm peppar

smör till stekning

2 dl stark buljong

1,5 burk crème fraiche, ca 3 dl

10 stötta enbär

 

Så här gör man:

Mosa ädelosten på en tallrik. Fördela den mosade osten på skivorna, (Lilian skär osten med osthyvel), vik ihop långsidorna och sedan kortsidorna. Fäst skarven med en tandpetare. Salta och peppra rulladerna. Hetta upp smöret i en stekpanna och när smöret har slutat att bubbla lägger man i rulladerna med skarven neråt först. Bryn rulladerna med de stötta enbären i stekpannan. Späd lite i taget med buljongen och låt rulladerna sakta puttra i skyn under lock ca 25-30 min. Ta upp rulladerna och ta bort tandpetarna. Sila skyn och häll i en kastrull. Rör i crème fraichen och låt koka upp. Det blir ingen tjock sås men den har en mycket kraftig och mustig smak. Lägg tillbaka rulladerna och låt allt få ett uppkok. Garnera med hackad persilja. Servera med kokt eller pressad potatis och någon god grönsak, till exempel sockerärter.