2015-12-09 08:26

2015-12-09 08:26

Världens godaste banankaka

NWT:s matskribent Lena Sewall delar med sig av sina bästa recept - ända fram till julafton.

Under årens lopp har jag bakat många goda mjuka kakor. En del bara någon enda gång och andra, inte så många faktiskt, om och om igen. Här kommer receptet på en ny favoritkaka, som alldeles säkert är en sådan kaka som jag kommer att göra många gånger. I första hand för att den är så försvinnande god men också för att det är ett praktiskt sätt att använda bananer som mognat och fått bruna skal. Receptet har jag fått av goda vännen Soft Mörtel, som i sin tur hittat det på nätbloggen Matstugan. Det är viktigt att bananerna är riktigt mogna. Den här gången tänkte jag faktiskt att bananerna blivit alldeles för mogna men kakan blev hur bra som helst.

 

Till en kaka

75 g smör

2,5 dl socker

2 msk mjölk

0,25 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 mogna bananer

100 g mörk choklad

1 dl hasselnötter

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

 

Så här gör man: Smält smöret och låt det svalna. Blanda smöret med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Hacka chokladen och nötterna (helst för hand). Blanda mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem.

Häll blandningen i bröad form. Jag använder en ganska liten form, ca 23 cm i diameter. Och som alltid en aluminiumform som leder värmen allra bäst. I stället för ströbröd kan man ”bröa”med kokosflingor, mandelspån eller hackade nötter. Grädda i 30–40 minuter i 175 graders ugnsvärme. Kakan ska vara knappt klar i mitten. Och den blir ruskigt god!

Under årens lopp har jag bakat många goda mjuka kakor. En del bara någon enda gång och andra, inte så många faktiskt, om och om igen. Här kommer receptet på en ny favoritkaka, som alldeles säkert är en sådan kaka som jag kommer att göra många gånger. I första hand för att den är så försvinnande god men också för att det är ett praktiskt sätt att använda bananer som mognat och fått bruna skal. Receptet har jag fått av goda vännen Soft Mörtel, som i sin tur hittat det på nätbloggen Matstugan. Det är viktigt att bananerna är riktigt mogna. Den här gången tänkte jag faktiskt att bananerna blivit alldeles för mogna men kakan blev hur bra som helst.

 

Till en kaka

75 g smör

2,5 dl socker

2 msk mjölk

0,25 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 mogna bananer

100 g mörk choklad

1 dl hasselnötter

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

 

Så här gör man: Smält smöret och låt det svalna. Blanda smöret med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Hacka chokladen och nötterna (helst för hand). Blanda mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem.

Häll blandningen i bröad form. Jag använder en ganska liten form, ca 23 cm i diameter. Och som alltid en aluminiumform som leder värmen allra bäst. I stället för ströbröd kan man ”bröa”med kokosflingor, mandelspån eller hackade nötter. Grädda i 30–40 minuter i 175 graders ugnsvärme. Kakan ska vara knappt klar i mitten. Och den blir ruskigt god!