2015-12-04 11:28

2015-12-04 11:29

Värmlänningar

HELGRECEPT

Ca 24 st

2 äggvitor

2 1/2 dl brun farin

1 msk vetemjöl eller mandelmjöl

1 1/2 hg malda nötkärnor (3 dl)

1 kryddmått salt

Duktig på fina, tunna småkakor är jag inte men det finns småkakor som även jag kan baka.

Sega och knapriga Värmlänningar till exempel är en småkaka som jag gärna slår ett extra slag för i min ambition att få värmlänningar att baka värmländskt. Receptet fanns i ett urklipp, som jag fann i de kassar med recept, som jag fick efter mammas goda vän, Karin Aronsson. Min mamma hade dessutom skrivit av receptet för hand på ett möte med Husmodersföreningen i Arvika i februari 1992. Troligtvis är det Karins recept, som hittade vägen till Husmodersföreningen i Arvika. Någon annanstans har jag aldrig sett receptet, varken i tidning, tidskrift eller bok och varför småkakan i fråga fått namnet Värmlänning är höljt i dunkel. Men goda är de Värmlänningarna och jättelätta att göra. Jag gör dem året om. Häromdagen till exempel till sammanträde med Föreningen Värmlandslitteratur. Och definitivt till jul!

Så här gör man: Själv mixar jag farinsocker, mjöl, nötter och salt i min matberedare. Det går blixtsnabbt och sedan vispar jag äggvitorna hårt. Därefter blandar jag de hårt vispade äggvitorna med de torra ingredienserna. Inte särskilt försiktigt. Resultatet beror lite på hur stora äggvitorna är. Tycker man att smeten blir lite för ”torr” kan man tillsätta 1 tsk vatten.

Numera byter jag ut vetemjölet mot mandelmjöl och får då en kaka som jag kan bjuda glutenintoleranta syskon och vänner på. Med hjälp av en tesked eller dessertsked formar man sedan ca 24 kulor som man klickar ut på bakplåtspapper på plåt. Grädda kakorna i 150 graders ugnsvärme i ca 15–20 minuter. Låt dem svalna på plåten innan de lossas. Mina Värmlänningar blir ganska platta men har hittills väckt stor förtjusning. Om man inte är nötallergiker förstås.

Ca 24 st

2 äggvitor

2 1/2 dl brun farin

1 msk vetemjöl eller mandelmjöl

1 1/2 hg malda nötkärnor (3 dl)

1 kryddmått salt

Duktig på fina, tunna småkakor är jag inte men det finns småkakor som även jag kan baka.

Sega och knapriga Värmlänningar till exempel är en småkaka som jag gärna slår ett extra slag för i min ambition att få värmlänningar att baka värmländskt. Receptet fanns i ett urklipp, som jag fann i de kassar med recept, som jag fick efter mammas goda vän, Karin Aronsson. Min mamma hade dessutom skrivit av receptet för hand på ett möte med Husmodersföreningen i Arvika i februari 1992. Troligtvis är det Karins recept, som hittade vägen till Husmodersföreningen i Arvika. Någon annanstans har jag aldrig sett receptet, varken i tidning, tidskrift eller bok och varför småkakan i fråga fått namnet Värmlänning är höljt i dunkel. Men goda är de Värmlänningarna och jättelätta att göra. Jag gör dem året om. Häromdagen till exempel till sammanträde med Föreningen Värmlandslitteratur. Och definitivt till jul!

Så här gör man: Själv mixar jag farinsocker, mjöl, nötter och salt i min matberedare. Det går blixtsnabbt och sedan vispar jag äggvitorna hårt. Därefter blandar jag de hårt vispade äggvitorna med de torra ingredienserna. Inte särskilt försiktigt. Resultatet beror lite på hur stora äggvitorna är. Tycker man att smeten blir lite för ”torr” kan man tillsätta 1 tsk vatten.

Numera byter jag ut vetemjölet mot mandelmjöl och får då en kaka som jag kan bjuda glutenintoleranta syskon och vänner på. Med hjälp av en tesked eller dessertsked formar man sedan ca 24 kulor som man klickar ut på bakplåtspapper på plåt. Grädda kakorna i 150 graders ugnsvärme i ca 15–20 minuter. Låt dem svalna på plåten innan de lossas. Mina Värmlänningar blir ganska platta men har hittills väckt stor förtjusning. Om man inte är nötallergiker förstås.