2015-12-04 11:24

2015-12-04 11:24

Håkans fläskfilé i ugn

HELGRECEPT

Med Hasselbackspotatis till

4 portioner

ca 500–600 g fläskfilé

100 g färska champinjoner färska

1,5 dl grädde

1 dl chilisås

1 msk senap

1 tsk pepparmix (eller salt och vitpeppar) Riven ost (valfri sort)

 

Till Hasselbackspotatisen:

8 medelstora fasta potatisar

2 msk rivebröd lite riven ost, Grevé eller Cheddar

2 krm salt

0,5 krm nymald vitpeppar

3–4 msk smör

Härom lördagen bjöds jag på goda vännen, kocken Håkan Anderssons fläskfilé i ugn med Hasselbackspotatis. Det är ett av Håkans favoritrecept, som han fick av sin mor ”för en herrans massa år sedan”. Han använder det fortfarande därför att det är så enkelt och mycket gott. Det tycker alla som blir bjudna på denna rätt. Så även jag! Och den passar jättebra en adventssöndag!

Så här gör man hasselbackspotatisen: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor men inte tvärs igenom. Potatisen skall hänga samman i botten. Lättast går det om man t ex lägger potatisen i en träsked eller vid sidan av en tunn skärbräda innan man skär. Smält hälften av smöret i en långpanna eller ugnssäkert fat. Ställ potatisarna med skivorna uppåt. Pensla över dem med smält smör. Sätt in potatisarna i ugnen och stek dem mjuka i cirka 45–50 minuter. Pensla då och då med smör. Mot slutet av stekningen strör man över lite salt, ströbröd och riven ost.

… och fläskfilén: Medan potatisen står i ugnen putsar man köttet fritt från hinnor och fett. Sedan skär man filén i 3–4 cm tjocka skivor och banka ut dem försiktigt så att de blir som medaljer. Salta och peppra lätt. Blanda sedan grädde, chilisås, senap och kryddor till en sås. Vispa såsen något. Stek filéerna i stekpanna ca 2 min på varje sida. Bryn därefter svampen. Lägg köttet och svampen i en ugnsfast form. Häll såsen över köttet och svampen. Strö över riven ost. Sätt sedan anrättningen i ugnen ca 15 min i 225 grader. Servera med Hasselbackspotatisen och gärna en fräsch grönsallad.

4 portioner

ca 500–600 g fläskfilé

100 g färska champinjoner färska

1,5 dl grädde

1 dl chilisås

1 msk senap

1 tsk pepparmix (eller salt och vitpeppar) Riven ost (valfri sort)

 

Till Hasselbackspotatisen:

8 medelstora fasta potatisar

2 msk rivebröd lite riven ost, Grevé eller Cheddar

2 krm salt

0,5 krm nymald vitpeppar

3–4 msk smör

Härom lördagen bjöds jag på goda vännen, kocken Håkan Anderssons fläskfilé i ugn med Hasselbackspotatis. Det är ett av Håkans favoritrecept, som han fick av sin mor ”för en herrans massa år sedan”. Han använder det fortfarande därför att det är så enkelt och mycket gott. Det tycker alla som blir bjudna på denna rätt. Så även jag! Och den passar jättebra en adventssöndag!

Så här gör man hasselbackspotatisen: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor men inte tvärs igenom. Potatisen skall hänga samman i botten. Lättast går det om man t ex lägger potatisen i en träsked eller vid sidan av en tunn skärbräda innan man skär. Smält hälften av smöret i en långpanna eller ugnssäkert fat. Ställ potatisarna med skivorna uppåt. Pensla över dem med smält smör. Sätt in potatisarna i ugnen och stek dem mjuka i cirka 45–50 minuter. Pensla då och då med smör. Mot slutet av stekningen strör man över lite salt, ströbröd och riven ost.

… och fläskfilén: Medan potatisen står i ugnen putsar man köttet fritt från hinnor och fett. Sedan skär man filén i 3–4 cm tjocka skivor och banka ut dem försiktigt så att de blir som medaljer. Salta och peppra lätt. Blanda sedan grädde, chilisås, senap och kryddor till en sås. Vispa såsen något. Stek filéerna i stekpanna ca 2 min på varje sida. Bryn därefter svampen. Lägg köttet och svampen i en ugnsfast form. Häll såsen över köttet och svampen. Strö över riven ost. Sätt sedan anrättningen i ugnen ca 15 min i 225 grader. Servera med Hasselbackspotatisen och gärna en fräsch grönsallad.