2015-12-03 06:00

2015-12-03 06:00

Vanessas lussegula pumpasoppa

JUL I VÅRT HUS

NWT:s matskribent Lena Sewall delar med sig av sina bästa recept – ända fram till julafton.

Häromveckan fick jag en otroligt god pumpasoppa som min goda vän Christina Ward medförde från sin ”extradotter” Vanessa. Vanessa har en gambiansk mamma och en värmländsk pappa och kom 17 år gammal, utan att kunna ett ord svenska, till Molkom och familjen Ward där hon bodde i två års tid. Vanessa lärde sig snabbt svenska, är numera utbildad psykolog och bosatt i Värmland med make och barn. Hon är mycket matroad och hos familjen Ward uppskattade hon alldeles särskilt att hon fick laga så mycket mat hon ville åt familjen och deras vänner. För mat hade hon inte lagat så mycket i Gambia eftersom familjen hade tjänstefolk som lagade maten.

Det är ordentligt sting i Vanessas pumpasoppa och den är också mycket dekorativ. Lussegul skulle man kunna kalla den!

 

Till 5–6 personer

En stor pumpa

1 kg morötter

300 g lök

3–5 st chili (beroende hur stark man vill ha den men chili behövs annars blir smaken för "platt")

2–4 vitlöksklyftor (kan skippas)

50 g ingefära (ett "måste")

2–3 grönsaksbuljongtärningar eller 1 buljongtärning och lite salt

3–5 burkar kokosmjölk med högsta möjliga fetthalt (tjockare soppa för huvudrätt och tunnare för förrätt)

1/2 citron (kan skippas för sötare smak)

lite kokosolja eller vanlig matolja

 

Så här gör man: Skala alla grönsaker utom chilin. Hacka lök, chili och ingefära i fina bitar. Hacka morötter och pumpan i medelstora bitar. Stek löken, ingefäran och chilin i kokosolja eller vanlig matolja på medelhög temperatur. Rör om ofta. När löken är brun och mjuk tillsätt kokosmjölken och när den har kokat upp tillsätt morötter och pumpan. Låt koka upp igen och sedan sjuda på medelhög temperatur i 30 minuter och sedan på lägre temperatur i ytterligare 30 minuter. Mot slutet lägg till vitlöken. Använd sedan mixer (stavmixer eller matberedare går fint) och mixa allt till en slät soppa. Soppan kan med fördel serveras med crème fraiche och fröknäckebröd. Ett väl kylt kraftigt vitt vin eller lättare rött vin är gott till. Soppan passar båda som förrätt, varmrätt eller som buffé. Utmärkt för veganer och vegetarianer!

Längre koktid tar fram smakerna i soppan och kortare koktid är skonsammare för vitaminerna. Eftersom man ska mixa ingredienserna behöver inte morötterna vara helt mjuka utan bara lite kokta.

Häromveckan fick jag en otroligt god pumpasoppa som min goda vän Christina Ward medförde från sin ”extradotter” Vanessa. Vanessa har en gambiansk mamma och en värmländsk pappa och kom 17 år gammal, utan att kunna ett ord svenska, till Molkom och familjen Ward där hon bodde i två års tid. Vanessa lärde sig snabbt svenska, är numera utbildad psykolog och bosatt i Värmland med make och barn. Hon är mycket matroad och hos familjen Ward uppskattade hon alldeles särskilt att hon fick laga så mycket mat hon ville åt familjen och deras vänner. För mat hade hon inte lagat så mycket i Gambia eftersom familjen hade tjänstefolk som lagade maten.

Det är ordentligt sting i Vanessas pumpasoppa och den är också mycket dekorativ. Lussegul skulle man kunna kalla den!

 

Till 5–6 personer

En stor pumpa

1 kg morötter

300 g lök

3–5 st chili (beroende hur stark man vill ha den men chili behövs annars blir smaken för "platt")

2–4 vitlöksklyftor (kan skippas)

50 g ingefära (ett "måste")

2–3 grönsaksbuljongtärningar eller 1 buljongtärning och lite salt

3–5 burkar kokosmjölk med högsta möjliga fetthalt (tjockare soppa för huvudrätt och tunnare för förrätt)

1/2 citron (kan skippas för sötare smak)

lite kokosolja eller vanlig matolja

 

Så här gör man: Skala alla grönsaker utom chilin. Hacka lök, chili och ingefära i fina bitar. Hacka morötter och pumpan i medelstora bitar. Stek löken, ingefäran och chilin i kokosolja eller vanlig matolja på medelhög temperatur. Rör om ofta. När löken är brun och mjuk tillsätt kokosmjölken och när den har kokat upp tillsätt morötter och pumpan. Låt koka upp igen och sedan sjuda på medelhög temperatur i 30 minuter och sedan på lägre temperatur i ytterligare 30 minuter. Mot slutet lägg till vitlöken. Använd sedan mixer (stavmixer eller matberedare går fint) och mixa allt till en slät soppa. Soppan kan med fördel serveras med crème fraiche och fröknäckebröd. Ett väl kylt kraftigt vitt vin eller lättare rött vin är gott till. Soppan passar båda som förrätt, varmrätt eller som buffé. Utmärkt för veganer och vegetarianer!

Längre koktid tar fram smakerna i soppan och kortare koktid är skonsammare för vitaminerna. Eftersom man ska mixa ingredienserna behöver inte morötterna vara helt mjuka utan bara lite kokta.