2015-12-01 06:00

2015-12-02 10:03

Ett gott bröd i advent

MAT & DRYCK: Till två bröd

NWT:s matskribent Lena Sewall delar med sig av sina bästa recept – ända fram till julafton.

Som vanligt har tiden rustat fram. Otroligt nog är det första december i dag och nu kommer – också som vanligt – ett julrecept om dagen i NWT. Det blir en del repriser och några nya favoriter. Första julreceptet är en aningen omarbetad version av det vita italienska matbröd jag gjort så många gånger under årens lopp. Inte minst i advents- och jultid. Så lätt att göra och så gott. Brödet blir aningen segt, smular inte och alla älskar det, inte minst barn. Det går utmärkt att frysa. Numera gör jag ofta halv sats och blandar i sesamfrön, pumpakärnor och solroskärnor. Så här kommer recept på halva satsen. Den överblivna jästen sparar jag till nästa brödbak.

6 dl vatten, ca 38–39 grader

1 kg mjöl

25 g jäst

1 msk salt

någon msk krossade sesamfrön

några msk solroskärnor

några msk pumpakärnor

Så här gör man: Rör ut jästen i lite av vattnet, som skall vara lite varmare än vanligt, tillsätt saltet och det mesta av mjölet samt frön och kärnor. Rör med en stor trägaffel ihop alla ingredienserna och låt degen jäsa under en ren handduk i bunken i cirka en halvtimme.

Stjälp sedan ut degen på det mjölade bakbordet. Knåda degen och tillsätt efterhand så mycket mjöl som behövs tills degen är seg och smidig och släpper bakbordet. Allt mjöl går kanske inte åt! Dela degen i två delar och forma två långsmala bröd. Låt bröden jäsa i ca 20–30 minuter och grädda dem sedan i 225–250 graders ugnsvärme i cirka 25 minuter tills de är vackert guldbruna och gräddade också på undersidan. Låt dem svalna under bakduken.

Som vanligt har tiden rustat fram. Otroligt nog är det första december i dag och nu kommer – också som vanligt – ett julrecept om dagen i NWT. Det blir en del repriser och några nya favoriter. Första julreceptet är en aningen omarbetad version av det vita italienska matbröd jag gjort så många gånger under årens lopp. Inte minst i advents- och jultid. Så lätt att göra och så gott. Brödet blir aningen segt, smular inte och alla älskar det, inte minst barn. Det går utmärkt att frysa. Numera gör jag ofta halv sats och blandar i sesamfrön, pumpakärnor och solroskärnor. Så här kommer recept på halva satsen. Den överblivna jästen sparar jag till nästa brödbak.

6 dl vatten, ca 38–39 grader

1 kg mjöl

25 g jäst

1 msk salt

någon msk krossade sesamfrön

några msk solroskärnor

några msk pumpakärnor

Så här gör man: Rör ut jästen i lite av vattnet, som skall vara lite varmare än vanligt, tillsätt saltet och det mesta av mjölet samt frön och kärnor. Rör med en stor trägaffel ihop alla ingredienserna och låt degen jäsa under en ren handduk i bunken i cirka en halvtimme.

Stjälp sedan ut degen på det mjölade bakbordet. Knåda degen och tillsätt efterhand så mycket mjöl som behövs tills degen är seg och smidig och släpper bakbordet. Allt mjöl går kanske inte åt! Dela degen i två delar och forma två långsmala bröd. Låt bröden jäsa i ca 20–30 minuter och grädda dem sedan i 225–250 graders ugnsvärme i cirka 25 minuter tills de är vackert guldbruna och gräddade också på undersidan. Låt dem svalna under bakduken.