2015-10-29 06:01

2015-10-29 06:01

Det blir alltid bättre framåt natten

MIAS MAT: Trevligt och socialt

Nattamat är världens bästa uppfinning. Trivsamt, socialt och vrålgott. Allt blir bättre framåt natten.

Nog är det roligt med fest, alltid. Men jag måste erkänna att jag oftast har som roligast före och efter själva festen. Det är något med stämningen när alla förbereder sig, fixar och sluter upp fulla av förväntan, som jag bara älskar. Samma sak när kalasandet håller på att fasa ut och man sammanstrålar i en slags andra andning, och står och dräller i köket.

Det är då det är perfekt läge att duka fram nattamaten. Vickning i gammal god retrostil, helt enkelt. Egentligen kan det ju vara precis vad som helst, men lite småvarmt känns extra stärkande så dags på dygnet, och ger den rätta mysiga eftersläntrarstämningen.

Var med på festen

Är det nu så förskaffat att det är just i ditt kök folk kommer att stå att drälla? Föreslår jag att du är en osedvanligt rekorderlig människa för en gångs skull (eller vad vet jag, du kanske är född sån) och förbereder så mycket det bara går. Eller också hyr du in en pålitlig tonåring (finns det såna?) och låter dem fixa tilltugget under dina stränga instruktioner.

För det är väl det som är själva haken med nattamatandet – man vill ju inte gärna ägna halva festen åt att stå och laga mat, medan andra minglar och dansar och roar sig.

Förbered och värm

Alla de här recepten går att förbereda och värma. Kinkigast är väl gubbröran, men jag tycker att den är nästan lika god rumstempererad. Vill du hellre ha den småvarm gäller det att värma den försiktigt så att inte äggen blir till gummi, för det gör sannerligen ingen festprisse glad.

Överlag har jag en känsla av att nattamaten är en kär gammal tradition, som tyvärr håller på att försvinna. Det är både sorgligt och bedrövligt. De fester när det framåt nattkröken dyker upp en gubbe med korvlåda på magen är de bästa. Han blir garanterat kvällens mest populära person. Varenda kotte glömmer bort sina mobiltelefoner och går loss på varmkorv i stället.

Nog är det roligt med fest, alltid. Men jag måste erkänna att jag oftast har som roligast före och efter själva festen. Det är något med stämningen när alla förbereder sig, fixar och sluter upp fulla av förväntan, som jag bara älskar. Samma sak när kalasandet håller på att fasa ut och man sammanstrålar i en slags andra andning, och står och dräller i köket.

Det är då det är perfekt läge att duka fram nattamaten. Vickning i gammal god retrostil, helt enkelt. Egentligen kan det ju vara precis vad som helst, men lite småvarmt känns extra stärkande så dags på dygnet, och ger den rätta mysiga eftersläntrarstämningen.

Var med på festen

Är det nu så förskaffat att det är just i ditt kök folk kommer att stå att drälla? Föreslår jag att du är en osedvanligt rekorderlig människa för en gångs skull (eller vad vet jag, du kanske är född sån) och förbereder så mycket det bara går. Eller också hyr du in en pålitlig tonåring (finns det såna?) och låter dem fixa tilltugget under dina stränga instruktioner.

För det är väl det som är själva haken med nattamatandet – man vill ju inte gärna ägna halva festen åt att stå och laga mat, medan andra minglar och dansar och roar sig.

Förbered och värm

Alla de här recepten går att förbereda och värma. Kinkigast är väl gubbröran, men jag tycker att den är nästan lika god rumstempererad. Vill du hellre ha den småvarm gäller det att värma den försiktigt så att inte äggen blir till gummi, för det gör sannerligen ingen festprisse glad.

Överlag har jag en känsla av att nattamaten är en kär gammal tradition, som tyvärr håller på att försvinna. Det är både sorgligt och bedrövligt. De fester när det framåt nattkröken dyker upp en gubbe med korvlåda på magen är de bästa. Han blir garanterat kvällens mest populära person. Varenda kotte glömmer bort sina mobiltelefoner och går loss på varmkorv i stället.

  • Mia Gahne