2015-07-30 06:00

2015-07-30 06:00

Till bords på Sillegården i 100 år

VÄSTRA ÄMTERVIK: Jubileum

I hundra år har man kunnat sätta sig till bords på Sillegården i Västra Ämtervik. Nästan i alla fall med undantag för några år på 70- och 80-talet. 1915 var det som Fryksdalsmoran Ida Sahlström och maken August köpte Sillegårdsbrunns varmbadhus i Västra Ämtervik och förvandlade den enkla brunnsverksamheten till den omistliga pärla i det värmländska landskapet som Sillegården är i dag.

Ida Sahlström föddes 1871 på Sahlströmsgården i Utterbyn. Till skillnad från sina tre systrar fick hon inte gå i flickskola i Karlstad utan fick nöja sig med folkskola hemma i byn. Hon fick inte heller gifta sig med August Nilsson eftersom hon behövdes i jordbruket. ”Gårdens bästa dräng”, tyckte den stränge fadern att hon var. Konstnärligt begåvad som syskonen Anna och Bror blev vävningen Idas tillflykt. Kvällar och nätter satt hon vid vävstolen och vävde schaletter, mattor, möbeltyger och gardiner som såldes i fina butiker i Stockholm. 1903 slog hon igenom på Hushållningssällskapets utställning i Karlstad där ett helt rum fylldes med Idas textilier och möbler.

Hösten 1906 lämnade Ida hemmet i Utterbyn för att 35 år gammal äntligen gifta sig med sin August på Högloftet i Skansen. August och Ida fick två döttrar och deras Stockholmshem gästades av en stor del av den tidens konstelit och värmlänningar bosatta eller på besök i huvudstaden. I den egna butiken och på NK såldes Idas textilier. Och på Skansen berättade Ida iförd folkdräkt och ”snut på huvet”skrönor och roliga historier från Värmland och blev vida berömd som Fryksdalsmoran.

Historieberättandet fortsatte hon med i Västra Ämtervik där den blomstrande brunnsverksamheten utvidgades med pensionat och utställningslokaler. I det gula huset från 1871, Där Sy, blev det redan från början en butik med okonventionell färgsättning av dörrar och fönsterfoder. ”Sillegårdsblå” kallas färgen, som i dag kan inhandlas i butiken. En restaurang ritad av Ida, byggdes i fornnordisk stil, med sex meter i takhöjd, sommarveranda, tornrum med lanternin, väggmålningar av systern Anna, möbler av brodern Bror och de karakteristiska trådgardinerna, formgivna av Ida. Konstnären Erling Ärlingsson, som 14 år gammal kom som dräng till Sillegården, målade Gösta Berlings saga på väggarna i sällskapsrummet på det röda Societetshuset.

Erling fick märkligt nog också han vänta i många år på att få gifta sig med sin Margit, dotter till Ida och August. Han hann gå Valands konstskola, blev Göteborgskolorist och Värmlands kanske mest älskade konstnär någonsin.

När August och Ida gått bort var det Erling och Margit, som drev sommarpensionatet vidare. När de i sin tur gick bort i början av 1980-talet hade Sillegården förfallit och det var nära att gården jämnades med marken. Men den unge släktingen Bengt Sahlström tog över och fortsatte via en stiftelse driften av både Sahlströmsgården och Sillegården. Sommaren 1984 kunde Sillegården öppna på nytt och bestormades i det närmaste av 6 000 besökare på tre veckor!

Under de dryga 30 år, som gått sedan dess, har Bengt Sahlström tagit väl hand om Sillegården, de senaste 20 åren tillsammans med hustrun Ann Katrin, som särskilt månar om trädgården. Där Sy med sina blå fönster lyser av välmåga och det gör också Societetshuset och de sillegårdsblå trädgårdsmöblerna utanför. Det röda Restauranghuset med sin kaffeveranda och lanternin förefaller att vara i lika gott skick, som när det byggdes, eller möjligen bättre, för en del moderna bekvämligheter har ju tillkommit. På en tio i topp-lista över Värmlands mest charmerande och pittoreska byggnader skulle Sillegården utan tvekan placera sig högt. Värmland har all anledning att vara tacksamt för att Bengt Sahlström med familj och många goda medhjälpare bevarat detta värmländska kulturarv och sommarparadis. Där i sommar två kvinnliga kockar Frida Bergström och Nina Kringerås svarar för den goda maten i restaurangen och de läckra bakverken till kaffeverandan. För NWTs läsare har Frida komponerat en meny med tomatsallad som förrätt, röding med picklade grönsaker till huvudrätt och en chokladtårta till kaffet. Men på Sillegårdens lunchbuffé var också två sallader som var så goda och dekorativa att också de recepten kommer här.

Tomatsallad

3 väl mogna tomater

3 msk matolja

1,5 msk socker

1 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

Salt och peppar

Så här gör man: Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen, skiva tomaterna, lägg dem på ett fat, ringla över dressingen och toppa med färsk basilika!

Röding med spenatfräst färskpotatis, picklade grönsaker och pepparrotssmör

4 rödingfiléer:

300 g färskpotatis

2 dl färsk spenat

Pepparrotssmör:

50 g smör

2 msk färsk riven pepparrot

Picklade grönsaker:

4 gröna sparrisar

1 rödlök

1 dl sockerärtor

1 dl rädisor

1-2-3 lag:

1 dl ättikssprit

2 dl socker

3 dl vatten

Så är gör man de picklade grönsakerna: Koka 1-2-3 lagen och låt den svalna, skär grönsakerna i ganska små bitar och låt ligga i lagen över natten.

... potatisen: Koka potatisen och låt den svalna. Dela potatisarna på mitten och lägg dem i en stekpanna tillsammans med en klick smör, låt fräsa på svag värme. Blanda den färska spenaten i potatisen och låt fräsa tillsammans en kort stund.

... pepparrotssmöret: Smält 50 gram smör i en kastrull och rör i pepparroten.

... rödingen: Bena ur rödingen och dela filéerna på mitten. Stek filéerna med en klick smör i en panna med skinnsidan neråt tills de fått fin färg.

Lägg upp potatisen på en tallrik, lägg på fisken och häll på lite av pepparrotssmöret, toppa med picklade grönsaker, servera gärna med färsk sparris.

Broccolisallad:

1 huvud broccoli

1 huvud blomkål

1 dl riven prästost

1 dl majonnäs

2 dl crème fraiche

2 tsk curry

1 finhackad rödlök

Salt och peppar

Så här gör man: Dela blomkålen och broccolin i mindre bitar, förväll i cirka en minut, spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda sedan ihop alla ingredienser.

Sockerärtssallad:

1 rödlök

250 g sockerärtor

0,5 dl solrosfrön

2 msk vit balsamicovinäger

0,5 dl olja

Salt och peppar

Ev lite socker.

Så här gör man: Skär rödlöken i halvmånar, blanda i allt annat och låt stå till sig i kylen en stund.

Sillegårdens chokladtryffeltårta

Tårtbotten:

1 dl kakao

1 dl mjölk

2 dl socker

150 g mjukt smör

2 ägg

3 dl mjöl

1 msk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Gräddfyllning:

1,5 dl vispad grädde

Hallonfyllning:

2 dl hallon

2 msk maizena

3 msk socker

Chokladkräm:

3 dl grädde

450 gram hackad mörk choklad

Så här gör man tårtbottnen: Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret och låt svalna. Rör smöret och resten av sockret poröst och vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och blanda med mjölkblandningen och smörvispet. Häll smeten i en smord springform med löstagbar kant och grädda i 175 grader i cirka 40 minuter.

... hallonfyllningen: Koka upp hallon med socker och maizena och låt sedan svalna.

... chokladkrämen: Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör till en fin chokladkräm.

... och tårtan: Ta ut den avsvalnade kakan ur formen. Skär bort cirka 1,5 cm runt hela kakan och dela den i tre delar. Lägg tillbaka första bottnen i formen och bred på den vispade grädden. Lägg på andra bottnen och bred på hallonfyllningen, lägg på den sista bottnen.

Häll chokladkrämen över tårtan. Skaka lite på formen så att det kommer choklad överallt, låt svalna i kylen. Dekorera kakan med vispad grädde och färska bär.

Bildtexter:

1.

I dryga 30 år har Bengt Sahlström vårdat Sillegården, de senaste 20 åren tillsammans med hustrun Ann Katrin. Den sillegårdsblå färgen på fönsterfodren på Där Sy kan inhandlas i det gula butikshuset med den okonventionella färgsättningen.

2.

En av Sveriges främsta keramiker, Kennet Williamsson, är en av sommarens utställare i Sällskapsrummet på Sillegården.

3.

På Sillegårdens engelska Savoyporslin är tomatsalladen inte bara en perfekt utan också mycket vacker förrätt.

4.

Till huvudrättens stekta gösfiléer serverade Sillegårdens kockar spenatfräst färskpotatis, picklade grönsaker och pepparrotssmör.

5. För NWTs läsare hade kocken Frida Bergström komponerat en elegant chokladtryffeltårta, som ser mycket avancerat ut men är helt möjlig att åstadkomma om man bara följer anvisningarna.

6.

Frida spritsade små gräddpluppar runt tårtan. Mellan varje gräddplupp placerade hon ett björnbär och ovanpå ett körsbär. Mitt på tårtan satte hon en stor Sillegårdsros och runtom tårtan knöt hon ett vitt sidenband. Inte alls svårt att åstadkomma och mycket elegant!

7.

Broccolisalladen på buffébordet var så god och så enkel att göra att receptet bara måste med.

8.

Sockerärtssalladen var också den mycket dekorativ och god! Passar liksom broccolisalladen till det mesta i kött-, kyckling- och fiskväg.

Ida Sahlström föddes 1871 på Sahlströmsgården i Utterbyn. Till skillnad från sina tre systrar fick hon inte gå i flickskola i Karlstad utan fick nöja sig med folkskola hemma i byn. Hon fick inte heller gifta sig med August Nilsson eftersom hon behövdes i jordbruket. ”Gårdens bästa dräng”, tyckte den stränge fadern att hon var. Konstnärligt begåvad som syskonen Anna och Bror blev vävningen Idas tillflykt. Kvällar och nätter satt hon vid vävstolen och vävde schaletter, mattor, möbeltyger och gardiner som såldes i fina butiker i Stockholm. 1903 slog hon igenom på Hushållningssällskapets utställning i Karlstad där ett helt rum fylldes med Idas textilier och möbler.

Hösten 1906 lämnade Ida hemmet i Utterbyn för att 35 år gammal äntligen gifta sig med sin August på Högloftet i Skansen. August och Ida fick två döttrar och deras Stockholmshem gästades av en stor del av den tidens konstelit och värmlänningar bosatta eller på besök i huvudstaden. I den egna butiken och på NK såldes Idas textilier. Och på Skansen berättade Ida iförd folkdräkt och ”snut på huvet”skrönor och roliga historier från Värmland och blev vida berömd som Fryksdalsmoran.

Historieberättandet fortsatte hon med i Västra Ämtervik där den blomstrande brunnsverksamheten utvidgades med pensionat och utställningslokaler. I det gula huset från 1871, Där Sy, blev det redan från början en butik med okonventionell färgsättning av dörrar och fönsterfoder. ”Sillegårdsblå” kallas färgen, som i dag kan inhandlas i butiken. En restaurang ritad av Ida, byggdes i fornnordisk stil, med sex meter i takhöjd, sommarveranda, tornrum med lanternin, väggmålningar av systern Anna, möbler av brodern Bror och de karakteristiska trådgardinerna, formgivna av Ida. Konstnären Erling Ärlingsson, som 14 år gammal kom som dräng till Sillegården, målade Gösta Berlings saga på väggarna i sällskapsrummet på det röda Societetshuset.

Erling fick märkligt nog också han vänta i många år på att få gifta sig med sin Margit, dotter till Ida och August. Han hann gå Valands konstskola, blev Göteborgskolorist och Värmlands kanske mest älskade konstnär någonsin.

När August och Ida gått bort var det Erling och Margit, som drev sommarpensionatet vidare. När de i sin tur gick bort i början av 1980-talet hade Sillegården förfallit och det var nära att gården jämnades med marken. Men den unge släktingen Bengt Sahlström tog över och fortsatte via en stiftelse driften av både Sahlströmsgården och Sillegården. Sommaren 1984 kunde Sillegården öppna på nytt och bestormades i det närmaste av 6 000 besökare på tre veckor!

Under de dryga 30 år, som gått sedan dess, har Bengt Sahlström tagit väl hand om Sillegården, de senaste 20 åren tillsammans med hustrun Ann Katrin, som särskilt månar om trädgården. Där Sy med sina blå fönster lyser av välmåga och det gör också Societetshuset och de sillegårdsblå trädgårdsmöblerna utanför. Det röda Restauranghuset med sin kaffeveranda och lanternin förefaller att vara i lika gott skick, som när det byggdes, eller möjligen bättre, för en del moderna bekvämligheter har ju tillkommit. På en tio i topp-lista över Värmlands mest charmerande och pittoreska byggnader skulle Sillegården utan tvekan placera sig högt. Värmland har all anledning att vara tacksamt för att Bengt Sahlström med familj och många goda medhjälpare bevarat detta värmländska kulturarv och sommarparadis. Där i sommar två kvinnliga kockar Frida Bergström och Nina Kringerås svarar för den goda maten i restaurangen och de läckra bakverken till kaffeverandan. För NWTs läsare har Frida komponerat en meny med tomatsallad som förrätt, röding med picklade grönsaker till huvudrätt och en chokladtårta till kaffet. Men på Sillegårdens lunchbuffé var också två sallader som var så goda och dekorativa att också de recepten kommer här.

Tomatsallad

3 väl mogna tomater

3 msk matolja

1,5 msk socker

1 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

Salt och peppar

Så här gör man: Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen, skiva tomaterna, lägg dem på ett fat, ringla över dressingen och toppa med färsk basilika!

Röding med spenatfräst färskpotatis, picklade grönsaker och pepparrotssmör

4 rödingfiléer:

300 g färskpotatis

2 dl färsk spenat

Pepparrotssmör:

50 g smör

2 msk färsk riven pepparrot

Picklade grönsaker:

4 gröna sparrisar

1 rödlök

1 dl sockerärtor

1 dl rädisor

1-2-3 lag:

1 dl ättikssprit

2 dl socker

3 dl vatten

Så är gör man de picklade grönsakerna: Koka 1-2-3 lagen och låt den svalna, skär grönsakerna i ganska små bitar och låt ligga i lagen över natten.

... potatisen: Koka potatisen och låt den svalna. Dela potatisarna på mitten och lägg dem i en stekpanna tillsammans med en klick smör, låt fräsa på svag värme. Blanda den färska spenaten i potatisen och låt fräsa tillsammans en kort stund.

... pepparrotssmöret: Smält 50 gram smör i en kastrull och rör i pepparroten.

... rödingen: Bena ur rödingen och dela filéerna på mitten. Stek filéerna med en klick smör i en panna med skinnsidan neråt tills de fått fin färg.

Lägg upp potatisen på en tallrik, lägg på fisken och häll på lite av pepparrotssmöret, toppa med picklade grönsaker, servera gärna med färsk sparris.

Broccolisallad:

1 huvud broccoli

1 huvud blomkål

1 dl riven prästost

1 dl majonnäs

2 dl crème fraiche

2 tsk curry

1 finhackad rödlök

Salt och peppar

Så här gör man: Dela blomkålen och broccolin i mindre bitar, förväll i cirka en minut, spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda sedan ihop alla ingredienser.

Sockerärtssallad:

1 rödlök

250 g sockerärtor

0,5 dl solrosfrön

2 msk vit balsamicovinäger

0,5 dl olja

Salt och peppar

Ev lite socker.

Så här gör man: Skär rödlöken i halvmånar, blanda i allt annat och låt stå till sig i kylen en stund.

Sillegårdens chokladtryffeltårta

Tårtbotten:

1 dl kakao

1 dl mjölk

2 dl socker

150 g mjukt smör

2 ägg

3 dl mjöl

1 msk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Gräddfyllning:

1,5 dl vispad grädde

Hallonfyllning:

2 dl hallon

2 msk maizena

3 msk socker

Chokladkräm:

3 dl grädde

450 gram hackad mörk choklad

Så här gör man tårtbottnen: Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret och låt svalna. Rör smöret och resten av sockret poröst och vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och blanda med mjölkblandningen och smörvispet. Häll smeten i en smord springform med löstagbar kant och grädda i 175 grader i cirka 40 minuter.

... hallonfyllningen: Koka upp hallon med socker och maizena och låt sedan svalna.

... chokladkrämen: Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör till en fin chokladkräm.

... och tårtan: Ta ut den avsvalnade kakan ur formen. Skär bort cirka 1,5 cm runt hela kakan och dela den i tre delar. Lägg tillbaka första bottnen i formen och bred på den vispade grädden. Lägg på andra bottnen och bred på hallonfyllningen, lägg på den sista bottnen.

Häll chokladkrämen över tårtan. Skaka lite på formen så att det kommer choklad överallt, låt svalna i kylen. Dekorera kakan med vispad grädde och färska bär.

Bildtexter:

1.

I dryga 30 år har Bengt Sahlström vårdat Sillegården, de senaste 20 åren tillsammans med hustrun Ann Katrin. Den sillegårdsblå färgen på fönsterfodren på Där Sy kan inhandlas i det gula butikshuset med den okonventionella färgsättningen.

2.

En av Sveriges främsta keramiker, Kennet Williamsson, är en av sommarens utställare i Sällskapsrummet på Sillegården.

3.

På Sillegårdens engelska Savoyporslin är tomatsalladen inte bara en perfekt utan också mycket vacker förrätt.

4.

Till huvudrättens stekta gösfiléer serverade Sillegårdens kockar spenatfräst färskpotatis, picklade grönsaker och pepparrotssmör.

5. För NWTs läsare hade kocken Frida Bergström komponerat en elegant chokladtryffeltårta, som ser mycket avancerat ut men är helt möjlig att åstadkomma om man bara följer anvisningarna.

6.

Frida spritsade små gräddpluppar runt tårtan. Mellan varje gräddplupp placerade hon ett björnbär och ovanpå ett körsbär. Mitt på tårtan satte hon en stor Sillegårdsros och runtom tårtan knöt hon ett vitt sidenband. Inte alls svårt att åstadkomma och mycket elegant!

7.

Broccolisalladen på buffébordet var så god och så enkel att göra att receptet bara måste med.

8.

Sockerärtssalladen var också den mycket dekorativ och god! Passar liksom broccolisalladen till det mesta i kött-, kyckling- och fiskväg.