2015-07-30 06:00

2015-07-30 06:00

Grilla gott med viner från Argentina

Ett typiskt grillvin får inte vara snällt eller mesigt. Här behövs kraft, mycket frukt och smak som klarar av att möta alla kryddor och aromer i det grillade.

Visst grillar vi det mesta på sommaren, fisk, korvar och fågel, men vanligast är nog ändå någon form av nöt- eller griskött. Det land som äter mest kött i hela världen är Argentina. Helst ska det vara rejäla köttstycken, som grillas tillsammans med korvar, spjäll och ibland en och annan inälva. Tillbehör är inte så noga. Har du tur, serveras köttet med en liten stekt potatis och eventuellt någon grönsak. Vinet är desto viktigare. Inhemskt förstås, helst på druvan malbec som gör sig väldigt bra i landets klimat. Det finns också stora odlingar med syrah, cabernet sauvignon och cabernet franc, men det är ändå malbec som är viktigast. Den får en fin frukt här, med toner av mörka skogsbär, anis, tobak, torkade frukter och örter. Färgen är mörk och intensiv. Man förstår att detta är ett vin som kräver kött. Helst något gott grillat. Så tänd grillen igen, såvida den inte redan är på och korka upp en flaska malbec till kvällens middag.

 

Las Moras Reserve Shiraz 2011

(nr 6574, 89 kr, beställning)

En shiraz som verkligen doftar och smakar shiraz! Här finns toner av svart- och vitpeppar, lite chark, plommon, björnbär och plommon. Servera till smakrikt kött, gärna grillat lamm.

 

Andean Vineyards Shiraz 2013

(nr 6906, 95 kr, nyhet i juni)

Öppen och fruktdriven shiraz från regionen San Juan, där det finns stora odlingar med druvan. Fullmatat med skogsbär, lakrits, rostade fat, kaffe och vanilj.

 

Las Moras Malbec 2011

(nr 74088, 89 kr, beställning)

Malbec som börjar få en liten mognad och fina friska drag av tobak, ceder, tranbär och hallon. Utmärkt till grillad fläskkarré.

 

Domaine Bousquet Malbec Grande Reserve 2011

(nr 78580, 157 kr, beställning)

Ekologisk malbec, med fint integrerade fat och härliga kryddor och viol. Massor av syra och frukt som plommon, skogsbär och lite peppar i avslutet. Entrecote rekommenderas.

 

Quara Single Vineyard Malbec 2012

(nr 6551, 129 kr, fast sortiment)

Mullig och fruktig malbec, som kommer från Argentinas norra delar; Salta. Packat med choklad, varma örter, skogsbär och fattoner. Biff med kappa blir fint till.

 

Tilia Malbec 2014

(nr 6585, 75 kr, fast sortiment)

Ungt och fruktigt, med smak av björnbär, blåbär och lite anis. En välgjord malbec i sitt prisläge, som passar fint till kött som inte är för kraftfullt.

Visst grillar vi det mesta på sommaren, fisk, korvar och fågel, men vanligast är nog ändå någon form av nöt- eller griskött. Det land som äter mest kött i hela världen är Argentina. Helst ska det vara rejäla köttstycken, som grillas tillsammans med korvar, spjäll och ibland en och annan inälva. Tillbehör är inte så noga. Har du tur, serveras köttet med en liten stekt potatis och eventuellt någon grönsak. Vinet är desto viktigare. Inhemskt förstås, helst på druvan malbec som gör sig väldigt bra i landets klimat. Det finns också stora odlingar med syrah, cabernet sauvignon och cabernet franc, men det är ändå malbec som är viktigast. Den får en fin frukt här, med toner av mörka skogsbär, anis, tobak, torkade frukter och örter. Färgen är mörk och intensiv. Man förstår att detta är ett vin som kräver kött. Helst något gott grillat. Så tänd grillen igen, såvida den inte redan är på och korka upp en flaska malbec till kvällens middag.

 

Las Moras Reserve Shiraz 2011

(nr 6574, 89 kr, beställning)

En shiraz som verkligen doftar och smakar shiraz! Här finns toner av svart- och vitpeppar, lite chark, plommon, björnbär och plommon. Servera till smakrikt kött, gärna grillat lamm.

 

Andean Vineyards Shiraz 2013

(nr 6906, 95 kr, nyhet i juni)

Öppen och fruktdriven shiraz från regionen San Juan, där det finns stora odlingar med druvan. Fullmatat med skogsbär, lakrits, rostade fat, kaffe och vanilj.

 

Las Moras Malbec 2011

(nr 74088, 89 kr, beställning)

Malbec som börjar få en liten mognad och fina friska drag av tobak, ceder, tranbär och hallon. Utmärkt till grillad fläskkarré.

 

Domaine Bousquet Malbec Grande Reserve 2011

(nr 78580, 157 kr, beställning)

Ekologisk malbec, med fint integrerade fat och härliga kryddor och viol. Massor av syra och frukt som plommon, skogsbär och lite peppar i avslutet. Entrecote rekommenderas.

 

Quara Single Vineyard Malbec 2012

(nr 6551, 129 kr, fast sortiment)

Mullig och fruktig malbec, som kommer från Argentinas norra delar; Salta. Packat med choklad, varma örter, skogsbär och fattoner. Biff med kappa blir fint till.

 

Tilia Malbec 2014

(nr 6585, 75 kr, fast sortiment)

Ungt och fruktigt, med smak av björnbär, blåbär och lite anis. En välgjord malbec i sitt prisläge, som passar fint till kött som inte är för kraftfullt.