2015-03-11 06:00

2015-03-11 13:41

Raseri först – succé sen!

KRÖNIKA

Branäs har blivit en stor succé som på allvar konkurrerar med Sälen. Eftersom jag inte är uppvuxen i Värmland så frågade jag häromdagen om vilken klok entreprenör som låg bakom denna utmärkta satsning. Då fick jag höra om HSB-skandalen och lånade pengar... raseri först men därefter succé, tänkte jag.

Karlstads universitet har fått arkitekturpris för sin oerhört fina byggnad med ett gigantiskt flygande ägg som inhyser föreläsningssal. Tänk att en klok akademiker fattade ett så briljant beslut... Men så var det inte där heller utan kaos, jämmer och elände kännetecknade stämningen när tidigare rektorn fattade beslut att bygga och kort därefter slutade.

Tilllkom efter bråk

Vad har Malmös Turning Torso, Öresundsbron samt Sveriges största hockeyarena med tillhörande affärscentra gemensamt? Jo, de tillkom efter bråk och halsbrytande beslut men är idag viktiga svenska landmärken, kända och internationellt hyllade.

Även för Karlstads berömda stenbro finns det rykten om att det först var tandagnisslan innan bron äntligen stod klar till allas bejublan 1811. Tänk att de riktigt vågade besluten, de stora och dramatiska, nästan alltid börjat med att någon mer eller mindre blivit uthängd till allmänhetens spott och spe. Men, lika ofta har de i efterhand blivit hyllade och då har ilskan varit som bortblåst.

Stora beslut är svåra

Stora beslut är svåra och allt färre vågar fatta dem. Inte så konstigt med tanke på dagens mediavärld där beslutsfattare kan bli offer för kvällstidningars drev, Janne Josefssons vinkling eller sociala mediers hets. Det finns en risk att allt färre har modet att fatta de tuffa beslut som så ofta i efterhand visat sig värdefulla.

För de som trots detta tar svåra beslut vill jag gärna ge en ryggdunk - forskning visar att människor föredrar beslut som tas framför beslut som undviks av rädsla att något kan gå fel. Och som du dessutom sett av exemplen ovan så ändrar människor ofta sin uppfattning över tid.

Som avslutning undrar jag vilken värmlänning som vågar besluta om dubbelspårig järnväg och motorväg till Oslo? Den som vågar blir bespottad först, men håll ut! Hjältegloria, staty och gata med ditt namn väntar om cirka tio år.

Per Kristensson är professor på CTF och psykologiavdelningen, Karlstads universitet

Branäs har blivit en stor succé som på allvar konkurrerar med Sälen. Eftersom jag inte är uppvuxen i Värmland så frågade jag häromdagen om vilken klok entreprenör som låg bakom denna utmärkta satsning. Då fick jag höra om HSB-skandalen och lånade pengar... raseri först men därefter succé, tänkte jag.

Karlstads universitet har fått arkitekturpris för sin oerhört fina byggnad med ett gigantiskt flygande ägg som inhyser föreläsningssal. Tänk att en klok akademiker fattade ett så briljant beslut... Men så var det inte där heller utan kaos, jämmer och elände kännetecknade stämningen när tidigare rektorn fattade beslut att bygga och kort därefter slutade.

Tilllkom efter bråk

Vad har Malmös Turning Torso, Öresundsbron samt Sveriges största hockeyarena med tillhörande affärscentra gemensamt? Jo, de tillkom efter bråk och halsbrytande beslut men är idag viktiga svenska landmärken, kända och internationellt hyllade.

Även för Karlstads berömda stenbro finns det rykten om att det först var tandagnisslan innan bron äntligen stod klar till allas bejublan 1811. Tänk att de riktigt vågade besluten, de stora och dramatiska, nästan alltid börjat med att någon mer eller mindre blivit uthängd till allmänhetens spott och spe. Men, lika ofta har de i efterhand blivit hyllade och då har ilskan varit som bortblåst.

Stora beslut är svåra

Stora beslut är svåra och allt färre vågar fatta dem. Inte så konstigt med tanke på dagens mediavärld där beslutsfattare kan bli offer för kvällstidningars drev, Janne Josefssons vinkling eller sociala mediers hets. Det finns en risk att allt färre har modet att fatta de tuffa beslut som så ofta i efterhand visat sig värdefulla.

För de som trots detta tar svåra beslut vill jag gärna ge en ryggdunk - forskning visar att människor föredrar beslut som tas framför beslut som undviks av rädsla att något kan gå fel. Och som du dessutom sett av exemplen ovan så ändrar människor ofta sin uppfattning över tid.

Som avslutning undrar jag vilken värmlänning som vågar besluta om dubbelspårig järnväg och motorväg till Oslo? Den som vågar blir bespottad först, men håll ut! Hjältegloria, staty och gata med ditt namn väntar om cirka tio år.

Per Kristensson är professor på CTF och psykologiavdelningen, Karlstads universitet