2015-01-09 06:00

2015-01-20 23:14

Orden vi behöver men inte hör

CHATTERKRÖNIKA: Malin Fridh

Du borde lägga dig så att du får lite sömn. Vi har alla hört det någon gång, kanske främst från mödrar och fäder de där sena nätterna när datorn är det enda av värde i människans existens.

Du viftar bort dem med någonting i stil med att du är stor nog att ta egna beslut och att föräldrarna inte kan styra ditt liv. Och det låter bra i dina öron tills du vaknar upp på morgonen med en känsla av att ha blivit klubbad av ett kylskåp.


Du borde äta någonting. Någon ser menande på dig efter att ha fått utstå ett utbrott av storlek gigantiskt. Hen vet att ditt blodsocker ligger någonstans på botten av Vänern och att ditt humör åker berg-och-dalbana på Liseberg, och att enda sättet att undkomma ännu mer lava är att du får någonting i magen. Och hen vet att det är det enda sättet för att du ska bli på bättre humör igen. Även om det känns som en gliring, så är det egentligen av ren omtanke. Det gäller inte bara när man försöker höja blodsockret på någon – det handlar om alla möjliga situationer där vederbörande känner dig tillräckligt för att veta vad du behöver, för att visa att de bryr sig om dig.


Människor säger jag älskar dig på så många olika sätt. När man inte har pengar på sig och stirrar på de friterade underverken: Du kan ta mina pommes. När mörkret är lite för mörkt och den korta vägen hem är lite för lång: Jag följer dig sista biten hem. När det bara finns en chokladbit kvar: Du kan ta den sista. När någon går ned på knä med en ask i handen: Vill du gifta dig med mig?


Det är lätt att känna sig lite ensam i världen, trots att man är omgiven av människor. Vi söker efter uttryck som ska få oss att känna oss uppskattade, omtyckta och älskade – problemet är bara att de orden vi söker efter inte alltid lämnar någons mun. Saken är den att vi inte alltid säger vad vi tycker och tänker om andra människor, men vi visar det alltid på ett sätt eller ett annat. Det handlar bara om att vara uppmärksam.

Du viftar bort dem med någonting i stil med att du är stor nog att ta egna beslut och att föräldrarna inte kan styra ditt liv. Och det låter bra i dina öron tills du vaknar upp på morgonen med en känsla av att ha blivit klubbad av ett kylskåp.


Du borde äta någonting. Någon ser menande på dig efter att ha fått utstå ett utbrott av storlek gigantiskt. Hen vet att ditt blodsocker ligger någonstans på botten av Vänern och att ditt humör åker berg-och-dalbana på Liseberg, och att enda sättet att undkomma ännu mer lava är att du får någonting i magen. Och hen vet att det är det enda sättet för att du ska bli på bättre humör igen. Även om det känns som en gliring, så är det egentligen av ren omtanke. Det gäller inte bara när man försöker höja blodsockret på någon – det handlar om alla möjliga situationer där vederbörande känner dig tillräckligt för att veta vad du behöver, för att visa att de bryr sig om dig.


Människor säger jag älskar dig på så många olika sätt. När man inte har pengar på sig och stirrar på de friterade underverken: Du kan ta mina pommes. När mörkret är lite för mörkt och den korta vägen hem är lite för lång: Jag följer dig sista biten hem. När det bara finns en chokladbit kvar: Du kan ta den sista. När någon går ned på knä med en ask i handen: Vill du gifta dig med mig?


Det är lätt att känna sig lite ensam i världen, trots att man är omgiven av människor. Vi söker efter uttryck som ska få oss att känna oss uppskattade, omtyckta och älskade – problemet är bara att de orden vi söker efter inte alltid lämnar någons mun. Saken är den att vi inte alltid säger vad vi tycker och tänker om andra människor, men vi visar det alltid på ett sätt eller ett annat. Det handlar bara om att vara uppmärksam.

  • Malin Fridh

Malin Fridh

Ålder: 18 år

Bor: Karlstad

Skola: Älvkullegymnasiet