2015-01-07 06:00

2015-01-20 23:13

Vad minns du av det gångna året?

CHATTERKRÖNIKA: Emma Bäckström

Vare sig det är vid ett yrvaket frukostbord, medan nyårslöftena avläggs eller efter att den sista raketen har sprängt nattmörkret.

Vare sig det är på morgon eller kväll, brukar frågan uppstå någon gång under den trettioförsta december.

Att tiden går fortare ju äldre man blir, är en teori som blivit allmänt känt. Därtill måste den ha ökat sin hastighet ytterligare i och med globaliseringen och den tekniska utvecklingen.


Klockans visare har under tidens sekel accelererat från promenadtempo, till småjogg och vidare till tvåtusentalets intervallspurt. Intryck efter intryck sköljer över oss. Nyhetsinslag, reklamklipp och marknadserbjudanden. Med sprattlande armar och kämpande ben kämpar hjärnan för att hänga med.

Det är inte konstigt om vissa minnen från ett gånget år faller bort. Inte nog med att vi ska hålla ordning på våra egenupplevda trehundrasextiofem dagar. Dessutom bör vi vara medvetna om vad som händer i tvåhundra länder, för sju miljarder människor.


En ny Iphone lanserades i USA och i Rom utnämnde påve Franciskus internet till Guds gåva åt folket. Allteftersom ebolaepidemin spred sig i Västafrika befarades det att sjukdomen var den moderna tidens motsvarighet till pesten. I Uganda undertecknades en anti-gaylag, medan det i Afghanistan genomfördes ett första demokratiskt presidentval. I Mexico hittades 43 studenter i en massgrav och i Brasilien vann Tyskland fotbolls VM. I Sverige utlyste den nya statsministern ett nyval, för att snart därefter ställa in det.

Ibland känns det som att det blir för mycket av det hela. Ibland kan en längtan krypa in i var människa. En längtan efter en stund med sig själv.


Ingen individ kan lösa världsproblemen, men en människa kan ta hand om sig själv. Genom att ta vara på sin egen kropp och sin egen mentalitet, kan man hjälpa andra.

Oavsett om man är en person som tycker om nyårslöften eller inte, borde det vara ett stående löfte som håller över årsskiftena. Löftet om att ta hand om sig själv.

Vare sig det är på morgon eller kväll, brukar frågan uppstå någon gång under den trettioförsta december.

Att tiden går fortare ju äldre man blir, är en teori som blivit allmänt känt. Därtill måste den ha ökat sin hastighet ytterligare i och med globaliseringen och den tekniska utvecklingen.


Klockans visare har under tidens sekel accelererat från promenadtempo, till småjogg och vidare till tvåtusentalets intervallspurt. Intryck efter intryck sköljer över oss. Nyhetsinslag, reklamklipp och marknadserbjudanden. Med sprattlande armar och kämpande ben kämpar hjärnan för att hänga med.

Det är inte konstigt om vissa minnen från ett gånget år faller bort. Inte nog med att vi ska hålla ordning på våra egenupplevda trehundrasextiofem dagar. Dessutom bör vi vara medvetna om vad som händer i tvåhundra länder, för sju miljarder människor.


En ny Iphone lanserades i USA och i Rom utnämnde påve Franciskus internet till Guds gåva åt folket. Allteftersom ebolaepidemin spred sig i Västafrika befarades det att sjukdomen var den moderna tidens motsvarighet till pesten. I Uganda undertecknades en anti-gaylag, medan det i Afghanistan genomfördes ett första demokratiskt presidentval. I Mexico hittades 43 studenter i en massgrav och i Brasilien vann Tyskland fotbolls VM. I Sverige utlyste den nya statsministern ett nyval, för att snart därefter ställa in det.

Ibland känns det som att det blir för mycket av det hela. Ibland kan en längtan krypa in i var människa. En längtan efter en stund med sig själv.


Ingen individ kan lösa världsproblemen, men en människa kan ta hand om sig själv. Genom att ta vara på sin egen kropp och sin egen mentalitet, kan man hjälpa andra.

Oavsett om man är en person som tycker om nyårslöften eller inte, borde det vara ett stående löfte som håller över årsskiftena. Löftet om att ta hand om sig själv.

  • Emma Bäckström

Emma Bäckström

Ålder: 18 år

Bor: Åmål

Skola: Klara gymnasium i Karlstad