2014-12-19 06:00

2015-01-20 23:11

Det bästa i livet är gratis

KRÖNIKAN

Jag vill ha mer jul. Ge mig mer jul. Tusen stjärnor som tindrar, glitter så långt jag ser. Av juleljus som glimmar vill jag ha meeeer sjungs det på radion, och jag kan inte annat än att hålla med.

Nu är julen äntligen här med alla dess tillbehör, men som allt annat har det nackdelar.

Förutom de mest uppenbara problemen som att alla inte har någon att fira den med eller inte har ett varmt tryggt hus med mängder av mat, har vi i-landsbor skapat oss egna problem som inte borde finnas där. Julen har för många blivit ytlig, ångest- och stressframkallande och en högtid där många lägger ner på tok för mycket pengar. En skrämmande siffra är att vi i Sverige lägger totalt cirka 66 miljarder kronor på julhandeln, enligt Svensk handel. Konsumtionen är idag en lyx och inget behov.


Många känner en press att de måste köpa de bästa julklapparna. Vem som fick vad och jämförelser är sedan ett ämne som inte går att undvika. Hur mycket pengar man ska lägga på varje person är också ett vanligt samtalsämne. Hur mycket ska man egentligen lägga på sina föräldrar? Hur mycket lägger man på kompisar och pojkvän eller flickvän? Tänk om hen köper något mycket finare än man själv har gjort. Nu till det stora konstaterandet som vi alla glömmer i julens stress. Är det dyra automatiskt det finaste? Svaret är nej.


Vi tycks ha glömt bort det kända uttrycket: Gratis är gott. Det bästa i livet är faktiskt gratis: Kärleken, gemenskapen och alla relationer. Relationer är inte alls gratis tänker säkert många nu. Men jag envisas med att tro att så är fallet. Att köpa julklappar är ett sätt att visa uppskattning och på så sätt stärka två människors relation, men visst finns det fler sätt att visa uppskattning på än att köpa det dyraste du hittar i en affär.

Jag säger inte att jag tycker ni helt ska avstå från julhandeln. Det är mysigt att få paket och alltid lika spännande, hur gammal man än blir. Jag vill bara påminna om det fina som du kan ge gratis året om. Kärlek och omtanke. Ge mig mer av det och dra ner lite på glimmandet så lovar jag att det blir den bästa julen någonsin.

Nu är julen äntligen här med alla dess tillbehör, men som allt annat har det nackdelar.

Förutom de mest uppenbara problemen som att alla inte har någon att fira den med eller inte har ett varmt tryggt hus med mängder av mat, har vi i-landsbor skapat oss egna problem som inte borde finnas där. Julen har för många blivit ytlig, ångest- och stressframkallande och en högtid där många lägger ner på tok för mycket pengar. En skrämmande siffra är att vi i Sverige lägger totalt cirka 66 miljarder kronor på julhandeln, enligt Svensk handel. Konsumtionen är idag en lyx och inget behov.


Många känner en press att de måste köpa de bästa julklapparna. Vem som fick vad och jämförelser är sedan ett ämne som inte går att undvika. Hur mycket pengar man ska lägga på varje person är också ett vanligt samtalsämne. Hur mycket ska man egentligen lägga på sina föräldrar? Hur mycket lägger man på kompisar och pojkvän eller flickvän? Tänk om hen köper något mycket finare än man själv har gjort. Nu till det stora konstaterandet som vi alla glömmer i julens stress. Är det dyra automatiskt det finaste? Svaret är nej.


Vi tycks ha glömt bort det kända uttrycket: Gratis är gott. Det bästa i livet är faktiskt gratis: Kärleken, gemenskapen och alla relationer. Relationer är inte alls gratis tänker säkert många nu. Men jag envisas med att tro att så är fallet. Att köpa julklappar är ett sätt att visa uppskattning och på så sätt stärka två människors relation, men visst finns det fler sätt att visa uppskattning på än att köpa det dyraste du hittar i en affär.

Jag säger inte att jag tycker ni helt ska avstå från julhandeln. Det är mysigt att få paket och alltid lika spännande, hur gammal man än blir. Jag vill bara påminna om det fina som du kan ge gratis året om. Kärlek och omtanke. Ge mig mer av det och dra ner lite på glimmandet så lovar jag att det blir den bästa julen någonsin.

  • Anna Hallgren

Anna Hallgren

Ålder: 17 år

Bor: Karlstad

Skola: Älvkullegymnasiet