2017-08-16 08:27

2017-08-16 08:30

Så ökar du värdet inför bostadsförsäljningen

HUS & HEM: "Många tror att det är dyrare än vad det faktiskt är"

Kunskapssajten Allt om målning gjorde under våren 2017 en undersökning bland mäklare om vad som är viktigast att tänka på innan man säljer sin bostad.

Det visade sig att målning av ytskikt är den billigaste och enklaste åtgärden enligt mäklarna. Sex av sju tillfrågade mäklare menade att målning är det bästa sättet att öka värdet och göra bostaden mer attraktiv på marknaden.

− Många konsumenter tror nog att målning och färg är dyrare än vad det faktiskt är. Faktum är att du kan måla mycket vägg för bara ett par tusenlappar, och det gör snabbt en stor skillnad. Särskilt om ytskikten är slitna eller har skador. Det går dessutom att måla direkt på tapeten om man har det underlaget, säger Olof Holmer, vd på Sveff, Sveriges färgfabrikanters förening i ett pressmeddelande.

Ljusa och neutrala kulörer, såsom bruten vit eller ljusgrå, är att rekommendera. Dessa kulörer skapar rymd och gör att potentiella köpare enklare kan se sin egen stil enligt undersökningen.

− Gemene man har svårt att tänka in sin egen stil om färgerna på väggarna är för dominerande eller för starka. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

Det visade sig att målning av ytskikt är den billigaste och enklaste åtgärden enligt mäklarna. Sex av sju tillfrågade mäklare menade att målning är det bästa sättet att öka värdet och göra bostaden mer attraktiv på marknaden.

− Många konsumenter tror nog att målning och färg är dyrare än vad det faktiskt är. Faktum är att du kan måla mycket vägg för bara ett par tusenlappar, och det gör snabbt en stor skillnad. Särskilt om ytskikten är slitna eller har skador. Det går dessutom att måla direkt på tapeten om man har det underlaget, säger Olof Holmer, vd på Sveff, Sveriges färgfabrikanters förening i ett pressmeddelande.

Ljusa och neutrala kulörer, såsom bruten vit eller ljusgrå, är att rekommendera. Dessa kulörer skapar rymd och gör att potentiella köpare enklare kan se sin egen stil enligt undersökningen.

− Gemene man har svårt att tänka in sin egen stil om färgerna på väggarna är för dominerande eller för starka. Vi brukar rekommendera neutrala färger i vardagsrum, kök och sovrum men lite mer färg i barnrum, säger Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.