2017-08-16 15:01

2017-08-16 15:01

12 tips för att avskräcka inbrottstjuven

HUS & HEM

Du behöver inte ställa pappfigurer i fönsterna för att skrämma bort eventuella inbrottstjuvar – här kommer bättre tips.

Om du är bortrest en längre tid oroar du dig kanske för inbrott.

Det är smart att ta det säkra före det osäkra och det finns en mängd effektiva knep som kan hjälpa till att hålla tjuvarna borta.

Vi har samlat de bästa här, så att du kan semestra i lugn och ro.

1. Låt det vara lite rörigt

Det är väldigt lockande att städa och rensa undan allt där hemma innan semestern, så att du kommer hem till ett rent hem. Låt det istället vara lite rörigt: lägg en uppslagen bok på bordet bredvid ett glas vatten, lämna någon lampa tänd och en filt slarvigt slängd över en stolsrygg, så ser det ut som om du bara gått ut ett litet tag. Det bästa sättet att avskräcka tjuven på är att inreda så att hen tror att du är hemma.

2. Ta bort de färska snittblommorna

De må vara snygga och fräscha när du går på semester, men snittblommor vissnar snabbt. Och står det ledsna, skräpiga blommor på bordet är det lätt för tjuven att lista ut att du inte varit hemma på några dagar.

3. Vattna krukväxterna

Ge dina plantor där hemma rikligt med vatten innan du åker iväg och få sedan en kompis, granne eller familjemedlem att titta till dem och vattna när du är borta. Hängiga plantor gör det uppenbart att du inte är hemma för att ge dem vatten.

4. Slå på tv:n

Är du bara borta en kväll eller så kan du låta tv:n eller radion stå på. Det ger liv åt huset och det ska till en modig tjuv som vågar gå in när tv:n är på. Ska du vara borta en längre period kan du investera i en timer, som tänder och släcker lampor och slår på radion på särskilda tider.

5. Ta bort stearinljusen

Gillar du att ha stearinljus i fönsterna? Tänk på att på sommaren och våren är det risk för att de smälter i solen, så ta bort dem från fönsterkarmen innan du åker. Nedsmälta, böjda stearinljus kan vara ett tecken till tjuven på att huset är tomt.

6. Dra inte för gardinerna

Tvärtemot vad du tror ska du inte dra för alla gardinerna där hemma – det gör tjuvar misstänksamma! Låt istället gardinerna vara fråndragna, och lämna lite prylar ute här och var i hemmet så att det ser ut som om du är hemma.

7. Låna grannens sopor

Ett gott grannsamarbete är viktigt för den som vill lura tjuven. Fråga grannen om hen har lust att lämna några av sina sopor i din soptunna – det kan hjälpa till att lura i tjuven att du är hemma.

8. Häng tvätt på tork

Det kanske är lite överkurs, men har du en riktigt trevlig granne kanske den kan gå med på att hänga lite tvätt i din trädgård, så är det svårare att tro att du är bortrest.

9. Låt bilen stå kvar

Reser du på semester utan bilen, eller om grannen eller du själv har en extra bil, ställ den framför dörren så kan den också avskräcka eventuella inbrottsförsök.

10. Skapa liv runt huset

Det kan vara en bra idé att även ställa ut lite vädertåliga leksaker. Med en liten barncykel eller plasthink och spade stående utanför dörren tror man att någon är hemma. (Men ställ inte ut saker som någon kan tänkas vilja stjäla…!)

11. Töm brevlådan

Det är lätt att räkna ut att du är bortrest om brevlådan är full av post och reklam! Kom överens med grannen, eller en släkting, om att ni tömmer varandras brevlådor under semestern.

12. Klipp gräset

Att klippa gräset precis innan du åker på semester är ett smart drag, eftersom nyklippt gräs signalerar att det är folk hemma. Skall du vara borta en längre tid? Be grannen att klippa gräset och vattna blommorna, eller anställ någon som kommer och gör det åt dig.

Om du är bortrest en längre tid oroar du dig kanske för inbrott.

Det är smart att ta det säkra före det osäkra och det finns en mängd effektiva knep som kan hjälpa till att hålla tjuvarna borta.

Vi har samlat de bästa här, så att du kan semestra i lugn och ro.

1. Låt det vara lite rörigt

Det är väldigt lockande att städa och rensa undan allt där hemma innan semestern, så att du kommer hem till ett rent hem. Låt det istället vara lite rörigt: lägg en uppslagen bok på bordet bredvid ett glas vatten, lämna någon lampa tänd och en filt slarvigt slängd över en stolsrygg, så ser det ut som om du bara gått ut ett litet tag. Det bästa sättet att avskräcka tjuven på är att inreda så att hen tror att du är hemma.

2. Ta bort de färska snittblommorna

De må vara snygga och fräscha när du går på semester, men snittblommor vissnar snabbt. Och står det ledsna, skräpiga blommor på bordet är det lätt för tjuven att lista ut att du inte varit hemma på några dagar.

3. Vattna krukväxterna

Ge dina plantor där hemma rikligt med vatten innan du åker iväg och få sedan en kompis, granne eller familjemedlem att titta till dem och vattna när du är borta. Hängiga plantor gör det uppenbart att du inte är hemma för att ge dem vatten.

4. Slå på tv:n

Är du bara borta en kväll eller så kan du låta tv:n eller radion stå på. Det ger liv åt huset och det ska till en modig tjuv som vågar gå in när tv:n är på. Ska du vara borta en längre period kan du investera i en timer, som tänder och släcker lampor och slår på radion på särskilda tider.

5. Ta bort stearinljusen

Gillar du att ha stearinljus i fönsterna? Tänk på att på sommaren och våren är det risk för att de smälter i solen, så ta bort dem från fönsterkarmen innan du åker. Nedsmälta, böjda stearinljus kan vara ett tecken till tjuven på att huset är tomt.

6. Dra inte för gardinerna

Tvärtemot vad du tror ska du inte dra för alla gardinerna där hemma – det gör tjuvar misstänksamma! Låt istället gardinerna vara fråndragna, och lämna lite prylar ute här och var i hemmet så att det ser ut som om du är hemma.

7. Låna grannens sopor

Ett gott grannsamarbete är viktigt för den som vill lura tjuven. Fråga grannen om hen har lust att lämna några av sina sopor i din soptunna – det kan hjälpa till att lura i tjuven att du är hemma.

8. Häng tvätt på tork

Det kanske är lite överkurs, men har du en riktigt trevlig granne kanske den kan gå med på att hänga lite tvätt i din trädgård, så är det svårare att tro att du är bortrest.

9. Låt bilen stå kvar

Reser du på semester utan bilen, eller om grannen eller du själv har en extra bil, ställ den framför dörren så kan den också avskräcka eventuella inbrottsförsök.

10. Skapa liv runt huset

Det kan vara en bra idé att även ställa ut lite vädertåliga leksaker. Med en liten barncykel eller plasthink och spade stående utanför dörren tror man att någon är hemma. (Men ställ inte ut saker som någon kan tänkas vilja stjäla…!)

11. Töm brevlådan

Det är lätt att räkna ut att du är bortrest om brevlådan är full av post och reklam! Kom överens med grannen, eller en släkting, om att ni tömmer varandras brevlådor under semestern.

12. Klipp gräset

Att klippa gräset precis innan du åker på semester är ett smart drag, eftersom nyklippt gräs signalerar att det är folk hemma. Skall du vara borta en längre tid? Be grannen att klippa gräset och vattna blommorna, eller anställ någon som kommer och gör det åt dig.