2017-05-26 09:09

2017-05-26 09:14

Här är de nio bästa tipsen för din uteplats

HUS & HEM

Plats för allt och alla inför sommarens utekvällar, med det bästa inom belysning, textilier och förvaring.

Nu när sommaren äntligen är på ingång är uteplatsen och balkongen hemmets största fokus.

Vi törstar efter långa och lata dagar i solen och middagshäng på kvällen.

Här får du de bästa tipsen på hur du inreder för alla tillfällen och skapar en snygg och härlig utemiljö.

Platsbyggd bänk

Om du har en balkong eller terrass spelar ingen roll – en platsbyggd bänk passar bra i båda utrymmena och skapar extra sittplatser och förvaring. Bygg bänken längs balkongens lång eller kortsida, gärna med en vägg bakom så att du får naturligt ryggstöd. Tänk likadant på terrassen, bygg längs ett staket eller husets vägg. Se till att bygga bänken utan springor mellan brädorna, så blir den så gott som vattentät.

Se till att bänken tål väta, så kan du förvara kuddar, dynor och plädar i den.

Om du har långt till närmsta lekplats, varför inte ha en egen sandlåda på balkongen? Bygg in den snyggt och effektivt i sittbänken.

Belysning

Om du har el på balkongen eller uteplatsen – se till att sätta upp belysning. Det skapar inte bara mysig stämning på kvällen, utan ger också känslan av ett extra rum. Satsa gärna på taklampor om du har möjlighet (och alltså har tak eller annat att hänga i), så suddar du ut gränserna mellan inne och ute. Tänk på att belysningen bör vara anpassad för utebruk och kopplas in av behörig elektriker om du ska sätta upp t.ex. fasadbelysning eller inbyggd belysning i trallen. En annan sak att tänka på är att inte välja för stark belysning, då det förstör mer än tillför – det skall vara ett behagligt ljus året om och inte störa grannarna!

Vill du ha ytterligare en funktion så finns det lampskärmar med infravärme för extra långa kvällar.

Odla

Varför använda blomlådorna till bara blommor, när du också kan odla din egen sallad och grönsaker? Perfekt och superlyxigt till middagsbjudningen eller midsommarfesten.

Insynsskydd

På balkongen eller den öppna uteplatsen är det snyggt och effektivt att använda växter för insynsskydd. Använd gärna vintergröna varianter, så får du ett snyggt uttryck året om.

Om du platsbygger en bänk, se till att platsbygga en blomlåda samtidigt, så kan du ha klättrande växter som insynsskydd bakom. Några växter som passar bra här är murgröna (se till att välja den frosttåliga), klematis, kaprifol och vildvin.

Avdelningar

Inred din uteplats för olika tillfällen. Gör det genom att dela in uteplatsen i olika avdelningar för t.ex. måltid, sol och häng – både i sol och skugga. Ett bra sätt att tydliggöra de olika avdelningarna på är att använda mattor, växter som skärmar av och en tydlig utplacering av möblerna så att grupperna fyller sitt specifika syfte.

En solsäng fungerar också som soffa när ni blir fler, om du lägger till kuddar. Yteffektivt för soldyrkaren.

Utekök

Ett utekök är perfekt för långa dagar utomhus. De gånger du inte vill laga mat så är det också en perfekt avställningsyta, ställe för barhäng eller drinkbord. Har du inte tillgång till rinnande vatten, skippa kranen och satsa endast på gasolbrännare för matlagningen.

Långsmalt

Inred med långsmala möbler för extra utrymme. Satsa på bänkar som kan fungera både som bord, sittplatser och avställningsyta. Idag finns många snygga varianter för inomhusbruk som även fungerar i utomhusmiljö i material såsom stål, betong och sten. Så lås er inte fast vid sortimentet för utemöbler, utan leta snarare efter tåliga och hållbara material.

En sittbänk blir till exempel perfekt, istället för stolar. Enkel att flytta runt och går bra att trängas lite extra på vid behov.

Textilier

Ös på med textilier för en mysig och ombonad känsla. Vi bor trots allt i Sverige och ibland kan det vara skönt att svepa in sig i en filt. Idag finns det dessutom smarta kuddar och tyger som tål väta – perfekt för oss som bor i ett regnigt land.

Grupperingar

Skapa tydliga “rum” om du har en större terrass eller uteplats. Gör det genom att ställa ut växter i olika grupperingar, det skapar en helt annan känsla än att bara ställa dit en ensam stol.

Nu när sommaren äntligen är på ingång är uteplatsen och balkongen hemmets största fokus.

Vi törstar efter långa och lata dagar i solen och middagshäng på kvällen.

Här får du de bästa tipsen på hur du inreder för alla tillfällen och skapar en snygg och härlig utemiljö.

Platsbyggd bänk

Om du har en balkong eller terrass spelar ingen roll – en platsbyggd bänk passar bra i båda utrymmena och skapar extra sittplatser och förvaring. Bygg bänken längs balkongens lång eller kortsida, gärna med en vägg bakom så att du får naturligt ryggstöd. Tänk likadant på terrassen, bygg längs ett staket eller husets vägg. Se till att bygga bänken utan springor mellan brädorna, så blir den så gott som vattentät.

Se till att bänken tål väta, så kan du förvara kuddar, dynor och plädar i den.

Om du har långt till närmsta lekplats, varför inte ha en egen sandlåda på balkongen? Bygg in den snyggt och effektivt i sittbänken.

Belysning

Om du har el på balkongen eller uteplatsen – se till att sätta upp belysning. Det skapar inte bara mysig stämning på kvällen, utan ger också känslan av ett extra rum. Satsa gärna på taklampor om du har möjlighet (och alltså har tak eller annat att hänga i), så suddar du ut gränserna mellan inne och ute. Tänk på att belysningen bör vara anpassad för utebruk och kopplas in av behörig elektriker om du ska sätta upp t.ex. fasadbelysning eller inbyggd belysning i trallen. En annan sak att tänka på är att inte välja för stark belysning, då det förstör mer än tillför – det skall vara ett behagligt ljus året om och inte störa grannarna!

Vill du ha ytterligare en funktion så finns det lampskärmar med infravärme för extra långa kvällar.

Odla

Varför använda blomlådorna till bara blommor, när du också kan odla din egen sallad och grönsaker? Perfekt och superlyxigt till middagsbjudningen eller midsommarfesten.

Insynsskydd

På balkongen eller den öppna uteplatsen är det snyggt och effektivt att använda växter för insynsskydd. Använd gärna vintergröna varianter, så får du ett snyggt uttryck året om.

Om du platsbygger en bänk, se till att platsbygga en blomlåda samtidigt, så kan du ha klättrande växter som insynsskydd bakom. Några växter som passar bra här är murgröna (se till att välja den frosttåliga), klematis, kaprifol och vildvin.

Avdelningar

Inred din uteplats för olika tillfällen. Gör det genom att dela in uteplatsen i olika avdelningar för t.ex. måltid, sol och häng – både i sol och skugga. Ett bra sätt att tydliggöra de olika avdelningarna på är att använda mattor, växter som skärmar av och en tydlig utplacering av möblerna så att grupperna fyller sitt specifika syfte.

En solsäng fungerar också som soffa när ni blir fler, om du lägger till kuddar. Yteffektivt för soldyrkaren.

Utekök

Ett utekök är perfekt för långa dagar utomhus. De gånger du inte vill laga mat så är det också en perfekt avställningsyta, ställe för barhäng eller drinkbord. Har du inte tillgång till rinnande vatten, skippa kranen och satsa endast på gasolbrännare för matlagningen.

Långsmalt

Inred med långsmala möbler för extra utrymme. Satsa på bänkar som kan fungera både som bord, sittplatser och avställningsyta. Idag finns många snygga varianter för inomhusbruk som även fungerar i utomhusmiljö i material såsom stål, betong och sten. Så lås er inte fast vid sortimentet för utemöbler, utan leta snarare efter tåliga och hållbara material.

En sittbänk blir till exempel perfekt, istället för stolar. Enkel att flytta runt och går bra att trängas lite extra på vid behov.

Textilier

Ös på med textilier för en mysig och ombonad känsla. Vi bor trots allt i Sverige och ibland kan det vara skönt att svepa in sig i en filt. Idag finns det dessutom smarta kuddar och tyger som tål väta – perfekt för oss som bor i ett regnigt land.

Grupperingar

Skapa tydliga “rum” om du har en större terrass eller uteplats. Gör det genom att ställa ut växter i olika grupperingar, det skapar en helt annan känsla än att bara ställa dit en ensam stol.