2017-05-12 15:00

2017-05-12 15:00

Så blir du av med tio överflödiga saker i sovrummet

HUS & HEM

Du använder aldrig prylarna, men ändå står de kvar i sovrummet. Nu är det dags att rensa ut!

Sovrummet är hemmets viktigaste rum när kommer till att kunna dra sig tillbaka, stressa av och få ro. Men tyvärr blir sovrummet ofta en avstjälpningsplats, eftersom det inte visas upp för gäster eller används av andra än de som sover där.

Vi har med andra ord en tendens till att slänga klädhögar runt omkring oss, samla skräp på nattduksbordet och låta garderoben svälla över av kläder vi aldrig använder.

Läs vidare för att bli medveten om de vanligaste orsakerna till oreda i ditt sovrum, så du kan bli av med den och få lugnet tillbaka.

1. Tuber, krämer och piller

Vi tar med oss dem, sak för sak, tills vi nästan har halva badrumsskåpet på nattduksbordet – det gäller allt från handkrämer till nagellacksborttagning. Sakerna tar onödigt mycket plats på ett litet nattduksbord och alla dessa kvällsrutiner ska kanske inte göras i sängen, egentligen hör de ju hemma i badrummet. Flytta sakerna från sovrummet tillbaka in i badrumsskåpet!

2. Telefoner, paddor och papper

Vi känner nog alla igen oss – vi hann inte skicka iväg det där viktiga mejlet eller läsa texten till morgondagens möte under arbetstiden – och därför slutar det med att vi tar med jobbet till sängen. Men papper, bärbara datorer och mappar hör inte alls hemma i sovrummet, där bör avslappning ligga i fokus. Det kan dessutom vara en stressfaktor för din partner när du sitter och arbetar i sängen. Gör därför sovrummet till en arbetsfri zon och gå inte in här förrän du är klar med ditt jobb.

 

TIPS!

Om du faktiskt föredrar att jobba i sovrummet, kanske för att undgå störningar, kan du inreda ett litet hemmakontor i sovrummet, men en bit bort från själva sängen. På det sättet tar du inte med dig jobbet in i sovzonen, där det skarpa skärmljuset från datorn inte hör hemma.

3. Lästa veckotidningar och magasin

Det är härligt avkopplande att ligga och bläddra igenom en tidning precis innan man ska sova. Många av artiklarna i tidningarna hinner vi inte alltid läsa innan sömnen övermannar oss, så vi tänker alltid att vi ska öppna tidningen en annan gång. Men det händer inte så ofta och istället slutar det med att man har skapat en hel tidningshög på golvet eller nattduksbordet. Har du inte läst i tidningen på en månad, är det nog ganska troligt att du inte kommer öppna den igen, så återvinn den då. Och kom dessutom ihåg att ställa in böckerna i bokhyllan när du har läst klart dem, eller låna ut dem.

TIPS!

Om du främst har tidningar liggandes för utseendets skull så organisera dem gärna på väggen istället för att lägga dem i högar på golvet eller nattduksbordet. Det skapar mer struktur och lugn i rummet.

4. Allt som det inte finns plats till i vardagsrummet

Vi ska vara noga med att inte låta sovrummet bli ett mindre förvaringsrum till alla saker som inte får plats i vardagsrummet. Som tur är kommer ju gäster och andra besökande sällan in i sovrummet, men även för ditt eget välmående bör det inte vara för mycket saker i rummet. Det handlar om en hårfin balans, eftersom det också behövs personliga saker för att göra rummet mysigt – men överväg alltid om de har en funktion i just sovrummet, innan du flyttar dem dit. Det finns exempelvis ingen anledning att flytta in dina gamla CD-skivor till sovrummet, eller att flytta in plantor om det inte finns ordentligt med ljus till att börja med.

5. Gamla saker du inte använder

De flesta av oss har många gamla saker, som egentligen inte fyller en funktion, stående runt omkring i hemmet. Dessa prylar står oftast bara och samlar damm och är i vägen, särskilt i sovrummet. Fråga dig själv om den analoga radion verkligen är nödvändig att ha stående på nattduksbordet, om du ändå lyssnar på radio och musik via din smartphone? Gå igenom sakerna i sovrummet, en efter en, och flytta dem till en annan plats eller gör dig av med dem, om du inte använder dem här.

6. Vaser och dekoration

Lika ofta som konst och prydnader kan lyfta inredningen, kan alltför mycket saker göra motsatsen i ett sovrum. Vaser, blommor och doftljus, som i teorin låter mysigt att ha omkring sängområdet, står bara i vägen om det blir för mycket.

TIPS!

Självklart är det trevligt med ett par saker som dekoration. Välj eventuellt tavlor eller hitta fina sängöverkast och ett par prydnadskuddar, och låt de stå för utsmyckningen.

7. Dina gamla kläder

Håller din garderob nästan på att explodera när du öppnar den om morgonen? Då är det kanske dags att rensa ut litegrann. Även om det är lätt att stänga in röran bakom dörrarna, där det inte syns, så är det både skönt och nödvändigt med en överblick över dina kläder. De plagg du inte har använt på ett par år kan du donera till secondhand och därmed får du snabbt mer plats i skåpen för de saker du faktiskt behöver och använder. Du kommer garanterat spara tid på morgonen!

8. Onödiga prydnader på fönsterbrädan

Det kan vara en bra idé att ta bort utsmyckning från dina fönsterbrädor i sovrummet. Först och främst vill du inte blockera det naturliga ljusinfallet, men du vill heller inte ha massa saker som samlar damm där du sover. Begränsa eventuellt fönsterdekorationen till ett par låga plantor.

9. Överflödiga prydnadskuddar

Det ser fint ut med många prydnadskuddar på sängen när den är bäddad. Men faktum är att ju fler element som ska till för att göra sängen fin i vardagen, ju större är risken för att vi inte bäddar sängen om morgonen. Och då kommer sovrummet framstå som rörigt istället. Håll dig till ett täcke och ett par kuddar, som man enkelt kan arrangera på morgonen.

10. Stolen du aldrig sitter i

Många av oss har en stol, en bänk eller en pall, stående i sovrummet. Allt för ofta ser vi den inte ens eftersom den automatiskt blir en avlastningsplats för morgonrockar, gårdagens kläder eller sängöverkastet. Om du tar bort stolen från sovrummet kommer du snabbt märka att du har en mycket större tendens till att faktiskt lägga sakerna på plats igen, istället för att slänga dem på golvet.

Sovrummet är hemmets viktigaste rum när kommer till att kunna dra sig tillbaka, stressa av och få ro. Men tyvärr blir sovrummet ofta en avstjälpningsplats, eftersom det inte visas upp för gäster eller används av andra än de som sover där.

Vi har med andra ord en tendens till att slänga klädhögar runt omkring oss, samla skräp på nattduksbordet och låta garderoben svälla över av kläder vi aldrig använder.

Läs vidare för att bli medveten om de vanligaste orsakerna till oreda i ditt sovrum, så du kan bli av med den och få lugnet tillbaka.

1. Tuber, krämer och piller

Vi tar med oss dem, sak för sak, tills vi nästan har halva badrumsskåpet på nattduksbordet – det gäller allt från handkrämer till nagellacksborttagning. Sakerna tar onödigt mycket plats på ett litet nattduksbord och alla dessa kvällsrutiner ska kanske inte göras i sängen, egentligen hör de ju hemma i badrummet. Flytta sakerna från sovrummet tillbaka in i badrumsskåpet!

2. Telefoner, paddor och papper

Vi känner nog alla igen oss – vi hann inte skicka iväg det där viktiga mejlet eller läsa texten till morgondagens möte under arbetstiden – och därför slutar det med att vi tar med jobbet till sängen. Men papper, bärbara datorer och mappar hör inte alls hemma i sovrummet, där bör avslappning ligga i fokus. Det kan dessutom vara en stressfaktor för din partner när du sitter och arbetar i sängen. Gör därför sovrummet till en arbetsfri zon och gå inte in här förrän du är klar med ditt jobb.

 

TIPS!

Om du faktiskt föredrar att jobba i sovrummet, kanske för att undgå störningar, kan du inreda ett litet hemmakontor i sovrummet, men en bit bort från själva sängen. På det sättet tar du inte med dig jobbet in i sovzonen, där det skarpa skärmljuset från datorn inte hör hemma.

3. Lästa veckotidningar och magasin

Det är härligt avkopplande att ligga och bläddra igenom en tidning precis innan man ska sova. Många av artiklarna i tidningarna hinner vi inte alltid läsa innan sömnen övermannar oss, så vi tänker alltid att vi ska öppna tidningen en annan gång. Men det händer inte så ofta och istället slutar det med att man har skapat en hel tidningshög på golvet eller nattduksbordet. Har du inte läst i tidningen på en månad, är det nog ganska troligt att du inte kommer öppna den igen, så återvinn den då. Och kom dessutom ihåg att ställa in böckerna i bokhyllan när du har läst klart dem, eller låna ut dem.

TIPS!

Om du främst har tidningar liggandes för utseendets skull så organisera dem gärna på väggen istället för att lägga dem i högar på golvet eller nattduksbordet. Det skapar mer struktur och lugn i rummet.

4. Allt som det inte finns plats till i vardagsrummet

Vi ska vara noga med att inte låta sovrummet bli ett mindre förvaringsrum till alla saker som inte får plats i vardagsrummet. Som tur är kommer ju gäster och andra besökande sällan in i sovrummet, men även för ditt eget välmående bör det inte vara för mycket saker i rummet. Det handlar om en hårfin balans, eftersom det också behövs personliga saker för att göra rummet mysigt – men överväg alltid om de har en funktion i just sovrummet, innan du flyttar dem dit. Det finns exempelvis ingen anledning att flytta in dina gamla CD-skivor till sovrummet, eller att flytta in plantor om det inte finns ordentligt med ljus till att börja med.

5. Gamla saker du inte använder

De flesta av oss har många gamla saker, som egentligen inte fyller en funktion, stående runt omkring i hemmet. Dessa prylar står oftast bara och samlar damm och är i vägen, särskilt i sovrummet. Fråga dig själv om den analoga radion verkligen är nödvändig att ha stående på nattduksbordet, om du ändå lyssnar på radio och musik via din smartphone? Gå igenom sakerna i sovrummet, en efter en, och flytta dem till en annan plats eller gör dig av med dem, om du inte använder dem här.

6. Vaser och dekoration

Lika ofta som konst och prydnader kan lyfta inredningen, kan alltför mycket saker göra motsatsen i ett sovrum. Vaser, blommor och doftljus, som i teorin låter mysigt att ha omkring sängområdet, står bara i vägen om det blir för mycket.

TIPS!

Självklart är det trevligt med ett par saker som dekoration. Välj eventuellt tavlor eller hitta fina sängöverkast och ett par prydnadskuddar, och låt de stå för utsmyckningen.

7. Dina gamla kläder

Håller din garderob nästan på att explodera när du öppnar den om morgonen? Då är det kanske dags att rensa ut litegrann. Även om det är lätt att stänga in röran bakom dörrarna, där det inte syns, så är det både skönt och nödvändigt med en överblick över dina kläder. De plagg du inte har använt på ett par år kan du donera till secondhand och därmed får du snabbt mer plats i skåpen för de saker du faktiskt behöver och använder. Du kommer garanterat spara tid på morgonen!

8. Onödiga prydnader på fönsterbrädan

Det kan vara en bra idé att ta bort utsmyckning från dina fönsterbrädor i sovrummet. Först och främst vill du inte blockera det naturliga ljusinfallet, men du vill heller inte ha massa saker som samlar damm där du sover. Begränsa eventuellt fönsterdekorationen till ett par låga plantor.

9. Överflödiga prydnadskuddar

Det ser fint ut med många prydnadskuddar på sängen när den är bäddad. Men faktum är att ju fler element som ska till för att göra sängen fin i vardagen, ju större är risken för att vi inte bäddar sängen om morgonen. Och då kommer sovrummet framstå som rörigt istället. Håll dig till ett täcke och ett par kuddar, som man enkelt kan arrangera på morgonen.

10. Stolen du aldrig sitter i

Många av oss har en stol, en bänk eller en pall, stående i sovrummet. Allt för ofta ser vi den inte ens eftersom den automatiskt blir en avlastningsplats för morgonrockar, gårdagens kläder eller sängöverkastet. Om du tar bort stolen från sovrummet kommer du snabbt märka att du har en mycket större tendens till att faktiskt lägga sakerna på plats igen, istället för att slänga dem på golvet.