2017-04-21 16:15

2017-04-21 16:15

Så håller du ordning på glas och kastruller

HUS & HEM

Hur tar man hand om köksredskapen som man använder dagligen? Två experter delar med sig av sina allra smartaste knep.

Vi skålar med dem, värmer dem på spisen och låter dem stå smutsiga i dagar – våra glas och kastruller används verkligen flitigt i köket. Här följer en guide till hur man ska förvara och göra rent redskapen för att de ska hålla så länge som möjligt.

GLAS

“Fina servisglas är ömtåliga, speciellt kring kanterna,” säger Frida Ivansson på Cervera. “Så förvara dem alltid rättvända (alltså på foten) i skåpen, utan att glasen nuddar varandra – då blir de inte kantstötta.”

Hur gör man rent glasen på bästa sätt?

“De flesta servisglas kan köras i diskmaskinen, men det är viktigt att du ställer dem så att de står stadigt och inte slår emot varandra. Om du väljer att handdiska dina glas gör du det med varmt vatten och lite diskmedel. Låt glasen torka ståendes upp och ner på en linneduk. Om du inte diskar glasen direkt efter användning, om du till exempel låter dem stå över natten, är det bra att hälla lite varmt vatten i glaset för att underlätta diskningen dagen efter.”

Hur underhåller man sina glas så att de håller länge?

“Ett kvalitetsglas har du glädje av i många år framåt om du sköter det rätt! Efter att du har diskat dina glas kan du polera dem med en putsduk som innehåller mikrofibrer för att undvika ränder och fläckar. Vill du få extra lyster i dina glas kan du låta ånga fylla kupan, till exempel över en kastrull med kokande vatten, och sen putsa dem med en putsduk. Om glasen har stått oanvända under en period kan du enkelt lufta dem för att få bort eventuell lukt. Blås rakt ner i glasen eller skaka dem i luften.”

KASTRULLER OCH GRYTOR

“Kastruller och grytor i koppar och rostfritt kan förvaras hur som helst.,” säger Simon Holmgren på G.R.Y.M. “Vi föredrar att ha dem hängande i en S-krok på en smidd metallskena i köket, särskilt när kopparkastrullerna fått en fin patina efter daglig matlagning.”

Hur gör man rent kastrullerna på bästa sätt?

“En diskborste med lite ekologiskt diskmedel på, direkt efter matlagning, löser det mesta. Det går även att använda diskmaskin, men då får man vara beredd på att det blir ökat slitage på produkterna, särskilt kastruller i koppar.”

Hur underhåller man sina kastruller och grytor så att de håller länge?

“Kopparkastruller får en fin patina efter ett tag. När koppar utsätts för hög värme kan materialet även skifta i färg – allt från silverfärg till djuplila. Föredrar man kopparns blanka originalfinish går det bra att putsa produkterna med kopparputs.”

Vi skålar med dem, värmer dem på spisen och låter dem stå smutsiga i dagar – våra glas och kastruller används verkligen flitigt i köket. Här följer en guide till hur man ska förvara och göra rent redskapen för att de ska hålla så länge som möjligt.

GLAS

“Fina servisglas är ömtåliga, speciellt kring kanterna,” säger Frida Ivansson på Cervera. “Så förvara dem alltid rättvända (alltså på foten) i skåpen, utan att glasen nuddar varandra – då blir de inte kantstötta.”

Hur gör man rent glasen på bästa sätt?

“De flesta servisglas kan köras i diskmaskinen, men det är viktigt att du ställer dem så att de står stadigt och inte slår emot varandra. Om du väljer att handdiska dina glas gör du det med varmt vatten och lite diskmedel. Låt glasen torka ståendes upp och ner på en linneduk. Om du inte diskar glasen direkt efter användning, om du till exempel låter dem stå över natten, är det bra att hälla lite varmt vatten i glaset för att underlätta diskningen dagen efter.”

Hur underhåller man sina glas så att de håller länge?

“Ett kvalitetsglas har du glädje av i många år framåt om du sköter det rätt! Efter att du har diskat dina glas kan du polera dem med en putsduk som innehåller mikrofibrer för att undvika ränder och fläckar. Vill du få extra lyster i dina glas kan du låta ånga fylla kupan, till exempel över en kastrull med kokande vatten, och sen putsa dem med en putsduk. Om glasen har stått oanvända under en period kan du enkelt lufta dem för att få bort eventuell lukt. Blås rakt ner i glasen eller skaka dem i luften.”

KASTRULLER OCH GRYTOR

“Kastruller och grytor i koppar och rostfritt kan förvaras hur som helst.,” säger Simon Holmgren på G.R.Y.M. “Vi föredrar att ha dem hängande i en S-krok på en smidd metallskena i köket, särskilt när kopparkastrullerna fått en fin patina efter daglig matlagning.”

Hur gör man rent kastrullerna på bästa sätt?

“En diskborste med lite ekologiskt diskmedel på, direkt efter matlagning, löser det mesta. Det går även att använda diskmaskin, men då får man vara beredd på att det blir ökat slitage på produkterna, särskilt kastruller i koppar.”

Hur underhåller man sina kastruller och grytor så att de håller länge?

“Kopparkastruller får en fin patina efter ett tag. När koppar utsätts för hög värme kan materialet även skifta i färg – allt från silverfärg till djuplila. Föredrar man kopparns blanka originalfinish går det bra att putsa produkterna med kopparputs.”