2016-09-27 13:32

2016-09-27 13:32

Åtta smarta sätt att skapa din egen blomsterkonst

HUS & HEM

Ge blommor och blad nytt liv på väggen med 8 smarta tips.

Vi skandinaver verkar inte kunna få nog av blommor och blad. Det räcker inte längre att inreda med rogivande växter och buketter; nu ska pressade blommor och färska blad i glas och ramar också pryda våra hem.

Men hur ska man göra, och vad ska man undvika om man själv vill skapa en växttavla?

Fortsätt läsa för våra bästa, mest kreativa tips och idéer.

Till att börja med…

Products

Innan du sätter igång med att göra växttavlor måste du såklart ha en bukett blommor och blad som du verkligen gillar att titta på. Börja därför med att gå på växtjakt i trädgården, skogen, eller kanske bara bland vaser och krukor i huset.

När du har samlat ihop de du vill använda, sprid ut dem på ett bord så att du får bättre överblick och kan välja vilken ram som passar. Nu är du redo att sätta igång!

Idé nr. 1 – Slumpmässigt mönster

DIY projekter

Något av det mest fascinerande med att rama in blad och blommor är att upptäcka hur de naturliga formerna och färgerna kompletterar varandra utan att man behöver göra något med dem. Våga välja olika arter och sorter som passar bra ihop i färg och storlek, och placera dem så att det ser slumpmässigt ut i ramen.

Att välja ett udda antal växter av varje sort skapar balans. Det behöver inte vara konsekvent; känner du att det uppstår obalans i mönstret kan du testa att ta bort eller lägga till ytterligare ett blad eller en blomma.

DIY projekter

TIPS! Börja med att arrangera placeringen av de olika bladen och blommorna på ett bord. Det är lättare att flytta runt dem där än på ramens baksida, eftersom pappret i ramen kan flytta på sig.

Idé nr. 2 – Symmetriskt mönster

DIY projekter

Du kan också göra ett symmetriskt blommönster – ibland kan det vara enklare att följa ett mönster som upprepar sig. Då är det en bra idé att ta en bild på mönstret när du har arrangerat det på bordet. När du sedan ska flytta över det till bakgrunden eller ramen kan du se på skärmen hur det ska placeras. Även den allra minsta ändring kan “förstöra” mönstret.

TIPS! Sätt gärna häftmassa bakom växterna, så är du säker på att de sitter där du vill att de ska vara. Om bladen och blommorna är olika tjocka kan de tyngsta falla ner och förstöra mönstret.

Idé nr. 3 – Botaniskt stuk med transparenta ramar

Frame with plants

Genomskinliga ramar är perfekta om du vill lägga fokuset helt på gröna blad. De har inte det “filter” som en ram med bakgrund har, och skapar därför en viss naturtrogen elegans. Om du har många transparenta ramar och olika sorters blad kan du precis som här göra en hel serie tavlor – ungefär som att ha en botanisk familj på väggen. De transparenta ramarna på bilden är från Moebe.

Idé nr. 4 – Klipp ut monsteran

DIY: Monstera plakat

Växterna och bladen behöver inte vara hela. Skär till dem för att få dem att passa din ram! Monstera-bladen här är så stilfullt skurna och inramade att det är svårt att tro att det är äkta blad.

Idé nr. 5 – Gamla rosenblad

DIY projekter

Har du fått en bukett där bladen håller på att vissna men fortfarande är fina? Då kan du förlänga deras liv genom att ha dem som dekoration på väggen. De håller inte för evigt, men de färgrika bladen kan hålla sig någorlunda fräscha i ramen i upp till en vecka efter att du annars hade slängt dem. Låter du dem vara i ramen ännu längre kommer de att torka ut helt och se mer och mer vissna ut, men man kan givetvis fortfarande ha dem framme – allt efter stil och smak.

Idé nr. 6 – Bjud in naturen

DIY projekter

Om du gillar att ta höstpromenader i skogen eller stan så har du säkert lagt märke till vilka vackra färger de fallna löven har. Och de blir jättefina att dekorera med hemma! Använd löven i ramarna och ta eventuellt bort den vita bakgrunden, så att det bara är brun bakgrund i ramen. Det ger en härligt naturtrogen stil.

Idé nr. 7 – Visa stjälkarna

Wellesley

Det är inte bara blommor och blad man kan rama in, använd gärna hela stjälken också. Hitta flera olika sorters blommor och häng dem bredvid varandra. Det ger ett elegant och naturligt intryck.

Idé nr. 8 – Hela pressade blommor

DIY projekter

Har du några favoritblommor i trädgården? Varför inte få mer glädje av dem innan de vissnar ner? Klipp av en blomma med en bit stjälk kvar och pressa den mellan ett par böcker i en halv dag, eller över natten, och rama sedan in den.

Vi skandinaver verkar inte kunna få nog av blommor och blad. Det räcker inte längre att inreda med rogivande växter och buketter; nu ska pressade blommor och färska blad i glas och ramar också pryda våra hem.

Men hur ska man göra, och vad ska man undvika om man själv vill skapa en växttavla?

Fortsätt läsa för våra bästa, mest kreativa tips och idéer.

Till att börja med…

Products

Innan du sätter igång med att göra växttavlor måste du såklart ha en bukett blommor och blad som du verkligen gillar att titta på. Börja därför med att gå på växtjakt i trädgården, skogen, eller kanske bara bland vaser och krukor i huset.

När du har samlat ihop de du vill använda, sprid ut dem på ett bord så att du får bättre överblick och kan välja vilken ram som passar. Nu är du redo att sätta igång!

Idé nr. 1 – Slumpmässigt mönster

DIY projekter

Något av det mest fascinerande med att rama in blad och blommor är att upptäcka hur de naturliga formerna och färgerna kompletterar varandra utan att man behöver göra något med dem. Våga välja olika arter och sorter som passar bra ihop i färg och storlek, och placera dem så att det ser slumpmässigt ut i ramen.

Att välja ett udda antal växter av varje sort skapar balans. Det behöver inte vara konsekvent; känner du att det uppstår obalans i mönstret kan du testa att ta bort eller lägga till ytterligare ett blad eller en blomma.

DIY projekter

TIPS! Börja med att arrangera placeringen av de olika bladen och blommorna på ett bord. Det är lättare att flytta runt dem där än på ramens baksida, eftersom pappret i ramen kan flytta på sig.

Idé nr. 2 – Symmetriskt mönster

DIY projekter

Du kan också göra ett symmetriskt blommönster – ibland kan det vara enklare att följa ett mönster som upprepar sig. Då är det en bra idé att ta en bild på mönstret när du har arrangerat det på bordet. När du sedan ska flytta över det till bakgrunden eller ramen kan du se på skärmen hur det ska placeras. Även den allra minsta ändring kan “förstöra” mönstret.

TIPS! Sätt gärna häftmassa bakom växterna, så är du säker på att de sitter där du vill att de ska vara. Om bladen och blommorna är olika tjocka kan de tyngsta falla ner och förstöra mönstret.

Idé nr. 3 – Botaniskt stuk med transparenta ramar

Frame with plants

Genomskinliga ramar är perfekta om du vill lägga fokuset helt på gröna blad. De har inte det “filter” som en ram med bakgrund har, och skapar därför en viss naturtrogen elegans. Om du har många transparenta ramar och olika sorters blad kan du precis som här göra en hel serie tavlor – ungefär som att ha en botanisk familj på väggen. De transparenta ramarna på bilden är från Moebe.

Idé nr. 4 – Klipp ut monsteran

DIY: Monstera plakat

Växterna och bladen behöver inte vara hela. Skär till dem för att få dem att passa din ram! Monstera-bladen här är så stilfullt skurna och inramade att det är svårt att tro att det är äkta blad.

Idé nr. 5 – Gamla rosenblad

DIY projekter

Har du fått en bukett där bladen håller på att vissna men fortfarande är fina? Då kan du förlänga deras liv genom att ha dem som dekoration på väggen. De håller inte för evigt, men de färgrika bladen kan hålla sig någorlunda fräscha i ramen i upp till en vecka efter att du annars hade slängt dem. Låter du dem vara i ramen ännu längre kommer de att torka ut helt och se mer och mer vissna ut, men man kan givetvis fortfarande ha dem framme – allt efter stil och smak.

Idé nr. 6 – Bjud in naturen

DIY projekter

Om du gillar att ta höstpromenader i skogen eller stan så har du säkert lagt märke till vilka vackra färger de fallna löven har. Och de blir jättefina att dekorera med hemma! Använd löven i ramarna och ta eventuellt bort den vita bakgrunden, så att det bara är brun bakgrund i ramen. Det ger en härligt naturtrogen stil.

Idé nr. 7 – Visa stjälkarna

Wellesley

Det är inte bara blommor och blad man kan rama in, använd gärna hela stjälken också. Hitta flera olika sorters blommor och häng dem bredvid varandra. Det ger ett elegant och naturligt intryck.

Idé nr. 8 – Hela pressade blommor

DIY projekter

Har du några favoritblommor i trädgården? Varför inte få mer glädje av dem innan de vissnar ner? Klipp av en blomma med en bit stjälk kvar och pressa den mellan ett par böcker i en halv dag, eller över natten, och rama sedan in den.