2016-09-20 16:24

2016-09-20 16:24

10 enkla tips för att spara på vattnet - och dina pengar

HUS & HEM

Med några få justeringar i din vardag kan du spara på det dyrbara vattnet, till fördel för både miljön och din ekonomi.

Det bästa med att installera vattenbesparande procedurer i hemmet är att du får njuta av gott samvete två gånger – både när du står och aktivt "räddar" miljön droppe för droppe, och ytterligare en gång när vattenräkningen kommer.

Med ett par enkla ändringar av dina vanor kan du och ditt hem göra stor skillnad. Här får du både väldigt lätta och ett par något mer krävande tips på hur du kan spara på vattnet.

Det finns inga ursäkter, det handlar bara om att komma igång!

Kitchen

Reparera droppande kranar

Bli kvitt en av de mest irriterande ljuden i hela världen och stoppa slöseriet av vatten. Ja, det har blivit hög tid att fixa den droppande kranen!

Det är inte svårt för den händige att själv fixa en droppande kran för att förhindra att upp till 15 liter vatten varje dag försvinner ner i avloppet – till ingen nytta. Det motsvarar nästan 5.500 liter om året. Det finns flera filmklipp på nätet som guidar dig steg-för-steg.

A beautiful basement shower room

Bli mästare på att snabbduscha

När du duschar förbrukas 6 till 45 liter vatten i minuten. Det betyder, att vid en dusch på 15 minuter går det åt mellan 90 till hela 675 liter vatten. I grannhuvudstaden Köpenhamn kostar vatten t. ex. 37,49 kr/m3, och det betyder, att en dusch på 15 minuter där, kostar mellan 3,37 kr och 25,31 kr beroende på duschmunstycket. Det betyder också, att varje minut du sparar i duschen, sparar dig mycket vatten – och därmed en del pengar varje år.

Zucchetti single lever basin taps, chrome

Stäng av kranen

Visste du, att du sparar upp till 6 liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna? Om du är en av dem, som borstar med kranen på och följer rekommendationen på två minuter dagligen, talar vi om upp till 24 liter vatten per person per dag! Lär dina barn, att kranen ska stängas av, när man borstar tänderna – en enkel vana att införa.

House in Blomfield road

Sträva efter en full maskin

Försök så gott som möjligt att alltid tvätta fulla maskiner, både när det gäller tvättmaskinen och diskmaskinen. På det sättet undviker du att tvätta halvfullt, och sparar tonvis av vatten – särskilt om dina maskiner inte är vattensmarta.

Islington Glass box extension

Utnyttja kylskåpet effektivt

Här är ännu en enkel idé som är smart särskilt under sommarmånaderna. Istället för att låta vattnet rinna tills det är kallt, varje gång du vill ha ett glas vatten, så fyll istället en kanna med vatten, och ställ den i kylskåpet. Det finns många snygga karaffer och kannor – du kan även prova ett kolfilter. Mindre rinnande vatten = lägre vattenräkning.

Buckinghamshire Full House Refurbishment

Spola med omtanke

Denna lösning kräver en liten insats, men får bukt med en av hemmets största vattensyndare – toaletten. Men det finns metoder att spola med lite vatten. Man kan få en insats till cisternen, som vid varje spolning reducerar spolvolymen. Kontakta ditt vattenverk eller en rörmokare och hör vidare.

Shed of the Year 2014

Sätt ut en regnvattentunna

Om du bor i hus, kan du ställa en regnvattenbehållare under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna plantorna, tvätta bilen eller putsa fönster – och så kan du ju glädja dig över att vattnet inte kostade en krona. Du kan också ta idéen ett steg vidare och installera en regnuppsamlare. En sådan är ungefär som en regnvattentunna men bara med ett filter. Den fungerar också på samma sätt som en regnvattentunna, men den renar vattnet, och kan på så sätt användas till toaletten och tvättmasken. Det måste väl vara tillfredsställande att veta, att det är helt gratis att spola i toaletten! Och som en bonus får du också mjukare kläder eftersom regnvattnet är obehandlat.

Om du vill gå hela vägen, finns det avancerade filter, som ger dig möjligheten att dricka det uppsamlade vattnet.

Woodcote garden

Byt ut slangen mot en vattenkanna

Precis som att duschen snabbt kan leda ned mer vatten i avloppet än vi kanske tänker oss, kan en vattenslang spruta ut vatten med blixtens hastighet och förbruka så mycket som 1000 liter vatten i timmen. Överväg istället att vattna trädgården med en gammeldags vattenkanna. Du kan dessutom reducera avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö och vattna på morgonen eller sent på eftermiddagen.

South East London

Uttnyttja modern teknologi

Se alltid till att optimera ditt hem, och undersök det stora urvalet grundligt, när det är dags att byta ut hushållssapparater och produkter. När det kommer till att spara på vattnet, är lösningarna rätt imponerande: Du kan bland annat köpa vattensparande duschmunstycken, vattenkranar, toaletter, tvättmaskiner och diskmaskiner.

Recent garage projects by Garageflex

Kolla mätaren

Det kommer att göra det lättare att hålla vattenförbrukningen nere, om du kan mäta resultatet. Installera därför en vattenmätare, om ditt hem inte redan har en installerad. När du vet precis hur mycket vatten du betalar för, och kan se mätaren ticka, får du massor av motivation till att spara mer.

Det är också ett väldigt bra sätt att få hela familjen att engagera sig i vattenförbrukningen. De minsta kommer att älska att utmana varandra till att förbruka den lägsta mängden under veckan.

Det bästa med att installera vattenbesparande procedurer i hemmet är att du får njuta av gott samvete två gånger – både när du står och aktivt "räddar" miljön droppe för droppe, och ytterligare en gång när vattenräkningen kommer.

Med ett par enkla ändringar av dina vanor kan du och ditt hem göra stor skillnad. Här får du både väldigt lätta och ett par något mer krävande tips på hur du kan spara på vattnet.

Det finns inga ursäkter, det handlar bara om att komma igång!

Kitchen

Reparera droppande kranar

Bli kvitt en av de mest irriterande ljuden i hela världen och stoppa slöseriet av vatten. Ja, det har blivit hög tid att fixa den droppande kranen!

Det är inte svårt för den händige att själv fixa en droppande kran för att förhindra att upp till 15 liter vatten varje dag försvinner ner i avloppet – till ingen nytta. Det motsvarar nästan 5.500 liter om året. Det finns flera filmklipp på nätet som guidar dig steg-för-steg.

A beautiful basement shower room

Bli mästare på att snabbduscha

När du duschar förbrukas 6 till 45 liter vatten i minuten. Det betyder, att vid en dusch på 15 minuter går det åt mellan 90 till hela 675 liter vatten. I grannhuvudstaden Köpenhamn kostar vatten t. ex. 37,49 kr/m3, och det betyder, att en dusch på 15 minuter där, kostar mellan 3,37 kr och 25,31 kr beroende på duschmunstycket. Det betyder också, att varje minut du sparar i duschen, sparar dig mycket vatten – och därmed en del pengar varje år.

Zucchetti single lever basin taps, chrome

Stäng av kranen

Visste du, att du sparar upp till 6 liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna? Om du är en av dem, som borstar med kranen på och följer rekommendationen på två minuter dagligen, talar vi om upp till 24 liter vatten per person per dag! Lär dina barn, att kranen ska stängas av, när man borstar tänderna – en enkel vana att införa.

House in Blomfield road

Sträva efter en full maskin

Försök så gott som möjligt att alltid tvätta fulla maskiner, både när det gäller tvättmaskinen och diskmaskinen. På det sättet undviker du att tvätta halvfullt, och sparar tonvis av vatten – särskilt om dina maskiner inte är vattensmarta.

Islington Glass box extension

Utnyttja kylskåpet effektivt

Här är ännu en enkel idé som är smart särskilt under sommarmånaderna. Istället för att låta vattnet rinna tills det är kallt, varje gång du vill ha ett glas vatten, så fyll istället en kanna med vatten, och ställ den i kylskåpet. Det finns många snygga karaffer och kannor – du kan även prova ett kolfilter. Mindre rinnande vatten = lägre vattenräkning.

Buckinghamshire Full House Refurbishment

Spola med omtanke

Denna lösning kräver en liten insats, men får bukt med en av hemmets största vattensyndare – toaletten. Men det finns metoder att spola med lite vatten. Man kan få en insats till cisternen, som vid varje spolning reducerar spolvolymen. Kontakta ditt vattenverk eller en rörmokare och hör vidare.

Shed of the Year 2014

Sätt ut en regnvattentunna

Om du bor i hus, kan du ställa en regnvattenbehållare under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna plantorna, tvätta bilen eller putsa fönster – och så kan du ju glädja dig över att vattnet inte kostade en krona. Du kan också ta idéen ett steg vidare och installera en regnuppsamlare. En sådan är ungefär som en regnvattentunna men bara med ett filter. Den fungerar också på samma sätt som en regnvattentunna, men den renar vattnet, och kan på så sätt användas till toaletten och tvättmasken. Det måste väl vara tillfredsställande att veta, att det är helt gratis att spola i toaletten! Och som en bonus får du också mjukare kläder eftersom regnvattnet är obehandlat.

Om du vill gå hela vägen, finns det avancerade filter, som ger dig möjligheten att dricka det uppsamlade vattnet.

Woodcote garden

Byt ut slangen mot en vattenkanna

Precis som att duschen snabbt kan leda ned mer vatten i avloppet än vi kanske tänker oss, kan en vattenslang spruta ut vatten med blixtens hastighet och förbruka så mycket som 1000 liter vatten i timmen. Överväg istället att vattna trädgården med en gammeldags vattenkanna. Du kan dessutom reducera avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö och vattna på morgonen eller sent på eftermiddagen.

South East London

Uttnyttja modern teknologi

Se alltid till att optimera ditt hem, och undersök det stora urvalet grundligt, när det är dags att byta ut hushållssapparater och produkter. När det kommer till att spara på vattnet, är lösningarna rätt imponerande: Du kan bland annat köpa vattensparande duschmunstycken, vattenkranar, toaletter, tvättmaskiner och diskmaskiner.

Recent garage projects by Garageflex

Kolla mätaren

Det kommer att göra det lättare att hålla vattenförbrukningen nere, om du kan mäta resultatet. Installera därför en vattenmätare, om ditt hem inte redan har en installerad. När du vet precis hur mycket vatten du betalar för, och kan se mätaren ticka, får du massor av motivation till att spara mer.

Det är också ett väldigt bra sätt att få hela familjen att engagera sig i vattenförbrukningen. De minsta kommer att älska att utmana varandra till att förbruka den lägsta mängden under veckan.