2017-06-23 06:00

2017-06-23 06:00

De bästa resekamerorna

TEKNIK & PRYLAR: Test av åtta resekameror

Ta med en bra kamera på semestern, så är du säker på att dina minnen förevigas i högsta möjliga kvalitet.

Vi testar

Panasonic Lumix GX800 6 000 kr

Sony RX100 III 6 900 kr

Panasonic Lumix TZ100 6 500 kr

Nikon D5600 9 000 kr

Canon EOS M6 9 800 kr

Fujifilm X-T20 12 000 kr

Panasonic Lumix FZ2000 11 700 kr

Olympus PEN-F 14 000 kr

Moderna mobiltelefoner har så bra kameror att de allra flesta föredrar att knäppa bilder med dem. Jag gör det själv. Tar vardagsbilder med telefonen, i stället för med en kamera. Jag erkänner. Fast det är i stort sett bara bilder som inte ska visas någon annanstans än på sociala medier.

För de av oss som är intresserade av foto är en bra kamera oumbärlig. De förevigade minnena av stora och små händelser blir inte bara bättre rent tekniskt med en riktig kamera, de blir dessutom mer intressanta. Jag vågar påstå att man ser motivet annorlunda när man har en kamera i handen än om man har en mobil.

De tunna telefonerna har usel ergonomi om man betraktar dem som kameror. Pyttesmå knappar och liten eller ingen kontroll över exponering och annat, de lövtunna mobilerna är inte mycket mer än ögonblickskameror i många fotografers ögon.

Men de är perfekta resekameror. Oavsett om man ska resa bort över helgen eller åka på längre semester så är telefonen alltid redo att fyra av en bild om rätt motiv skulle dyka upp.

De som vill ha ännu bättre bilder, väljer att dessutom ta med sig en riktig kamera. Men vilken då?

Resekameror

I vårt testarkiv på nätet hittar du flera hundra kameratester. De bästa får fem eller sex stjärnor. Några av dem har vi samlat här, i en liten översikt med åtta av de allra bästa resekamerorna just nu.

De har tre saker gemensamt: De levererar mycket bättre bildkvalitet än mobilen klarar av, de är små och lätta, och de har allroundegenskaper som gör att de passar för helt vanliga människor.

Men de är ändå olika. Här finns kameror som får plats i byxfickan, kameror med extremt mycket zoom och kameror med utbytbar optik – så kallade systemkameror.

När vi gått igenom de åtta testdeltagarna har vi testat storlek, vikt, användarvänlighet, bildkvalitet och funktioner. Det är inte många som orkar släpa på 15 kilo kamerautrustning, så resvänliga mått och låg vikt är guld värt oavsett om man ska resa med ryggsäck eller ge sig ut på stan, för då används kameran oftare.

Låt inte alla inställningar stå i vägen för bra ögonblicksbilder. Ställ kameran på auto tills du lär dig den, du kan släppa lös kreativiteten och experimentera med inställningarna när du blir varm i kläderna.

Bildkvaliteten behöver du inte tänka på, den garanterar vi hos alla de åtta kamerorna vi har testat.

Sony Cyber-shot RX100 III

Typ: Kompaktkamera med 1-tums 20,2 Mp-sensor

Optik: 27–70 mm/f1,8–2,8, bildstabilisator

Skärm: 3-tums LCD, 1 22 Mp

Höjdpunkter: 1,44 Mp-sökare, wifi och NFC, vridbar skärm, 10 bilder/s

Pris: 6 900 kr

Webb: sony.se

Betyg: 6

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa fickkameran

Sonys bidrag är helt enkelt det bästa köpet i kompaktklassen.

Plus

Klassledande bildkvalitet i en minimal inpackning, plus en enastående utfällbar elektronisk sökare och ljusstark optik.

Minus

RX100 III är så liten att knapparna också är små, och så kostar den mer än de flesta kompaktkameror.

Här får du spegelreflexkvalitet i en kamera som får plats i fickan. Den ljusstarka zoomen räcker till det mesta, bortsett från sport eftersom zoomen stannar vid 70 mm. Men bildkvaliteten är felfri även i dåligt ljus. Tycker du att bilderna blir för grumliga med mobilkameran i halvmörker så är det här rätt kamera för dig.

Den har också en otroligt praktisk uppfällbar sökare. Den är värd guld i solljus, för då ser du ändå ingenting på skärmen. Snabb är den också. Autofokuseringen går blixtsnabbt och tio bilder i sekunden innebär knivskarpa actionbilder.

Största nackdelen är egentligen de små knapparna, bortsett från den korta batteritiden. Så köp ett extra batteri. Kameran har ett praktiskt inställningshjul runt objektivet – som kan programmeras så att du kan anpassa funktionerna som du vill ha dem.

Passar bäst till

RX100 III är kameran för dig som vill ha bra bilder under alla förhållanden och som lämnar spegelreflexen hemma eftersom den är för stor. Sony-kameran är något så sällsynt som en lyckad kompromiss, lika användbar vad du än tänker fotografera, och den fickkamera som ger mest för pengarna i dag.

Panasonic Lumix TZ100

Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor

Optik: 25–250 mm/f2,8–5,9

Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp

Egenskaper: Wifi, 4K-video, DFD (Post Focus), pekskärm, 10 bilder/s, 10x zoom

Pris: 6 500 kr

Webb: panasonic.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa superzoomen

Med 10 x zoom kan du ta bilderna som mobilen inte klarar.

Plus

Hög bildkvalitet, kraftfull zoom, inbyggd sökare och pekskärm innebär att detta är en utmärkt allroundkamera.

Minus

250 bilders batteritid är i minsta laget för en kamera som passar så bra till resor.

TZ100 har elektronisk sökare och fokus som går att välja efter att bilden är tagen. Med Post Focus väljer du själv var någonstans i motivet som bilden ska vara skarpast efter att den är tagen. Peka på ett ställe i motivet som du vill ha skapt och välj spara efteråt.

TZ100 är så enkel att sköta att alla kan ta fina bilder med den. Du kan också programmera några knappar att aktivera en viss funktion, och ringen runt objektivet kan till exempel fungera som zoomring med sömlös eller stegvis zoom.

Det finns en rad andra funktioner också, till exempel råfilslagring, HD-konvertering av 4K-video, wifi, panoramabilder. Optisk bildstabilisator finns naturligtvis integrerad.

Sökaren är elektronisk. Den är praktisk när du inte kan se skärmen i solljus och ger dessutom stabilitet. När du håller kameran intill ansiktet och tittar i sökaren stabiliserar du nämligen kameran. Praktiskt med långa brännvidder och längre slutartider.

Passar bäst för

Lumix TZ100 är så nära man kan komma den perfekta kompaktkameran för resan. Bildkvaliteten är felfri och tack vare 10 x zoom och 4K-video är den en av de mest användbara allroundkamerorna i kompaktklassen. Lite längre batteritid och vädertätning hade varit perfekt, men man kan inte få allt här i världen.

Panasonic Lumix GX800

Typ: 16 Mp kompaktkamera med mFT-bildsensor

Optik: 2,7x zoom, 24–64 mm/f3,5–5,6

Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp

Egenskaper: Wifi, 4K-video, vridbar pekskärm, 10 bilder/s, bildstabilisator

Pris: 6 000 kr

Webb: panasonic.se

Betyg: 5

Den bästa av de små

Panasonics minsta systemkamera är en riktig ulv i fårakläder.

Plus

Utmärkt bild- och videokvalitet i en liten systemkamera som passar fint för nybörjare.

Minus

Ingen sökare och 210 bilders batteri är för lite.

Här är kameran som tror att den är en kompaktkamera. Men egentligen är den faktiskt en systemkamera, med utbytbar optik och stor bildsensor. Det innebär att du får en kamera som nästan slinker ner i fickan men som är mer flexibel än en kompakt.

Den lilla Panasonic-kameran har en större bildsensor än den bara något mindre Lumix TZ100. Sensorn fångar upp mer ljus och ger högre bildkvalitet. Du kan också byta ut lilla zoomen mot andra objektiv. Makro, tele eller telezoom, allt går att sätta fast på Lumix GX800. Som är en av de minsta av alla små systemkameror och som dessutom är användarvänlig. Till exempel får du en utmärkt pekskärm. Vridbar 180 grader för de obligatoriska selfie-bilderna, annars använder du den som du är van vid på mobiltelefonen.

Den kompakta zoomen täcker 24 till 64 mm. Inte kolossalt mycket, men mer än tillräckligt för det mesta inklusive porträtt. Den intelligenta autofunktionen gör kameran otroligt enkel att använda. Då tar automatiken hand om allt, du behöver bara fyra av. Kameran växer med uppgiften också. Blir du sugen på att utforska din kreativitet så går det att välja alla inställningar själv.

Förutom 4K-video finns Panasonics 4K-fotoläge där du kan lagra en stillbild från videofilmen i 8 Mp-upplösning. Och 4K-selfie-läge med nedräkning tills bilden tas, sminkningsprogram som tar bort rynkor och en del andra mer eller mindre användbara funktioner.

GX800 är snabbare än andra systemkameror i klassen, med blixtsnabb autofokus, tio bilder per sekund i full upplösning och en möjlighet att lagra 8 Mp-bilder från 4K-video i 30 fps.

Passar bäst för

Lumix GX800 passar alla som kan tänka sig en systemkamera som inte är mycket större än en kompaktkamera. Fotografer som gillar att det är enkelt att få bra bilder – och gillar att experimentera lite – får mycket kamera för pengarna. Även utan sökare, med microSD-kort i stället för vanligt SD, plus måttlig batteritid, är detta en kamera de allra flesta kommer att lyckas med.

Canon EOS M6

Typ: 24 Mp kompaktkamera med APS-C-bildsensor

Optik: 3x zoom, 24–72 mm/f3,5–6,3

Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp

Sökare: Extrautrustning

Egenskaper: Wifi, vridbar pekskärm, 9 bilder/s, bildstabilisator

Pris: 9 800 kr

Webb: canon.se

Betyg: 5

I stället för spegelreflex

Nu för tiden är Canons bästa kameror inte spegelreflexer.

Plus

Snabb och praktisk systemkamera med välgjord ekonomi och felfri bildkvalitet.

Minus

I den här prisklassen kunde sökare och 4K-video gott ha varit standard.

Säg Canon och alla tänker på spegelreflexkamera. Men det är långt ifrån hela sanningen. Canon har kompakta systemkameror också, med samma egenskaper som spegelreflexerna. Fast i mindre och lättare inpackning.

Det har de haft ett bra tag, men vi har inte tagit dem riktigt på allvar. Det finns det all anledning att göra nu. För EOS M6 är en bra kamera rakt igenom. Den har allt man förväntar sig av en Canon-spegelreflex. Fast i en mindre klumpig form – visserligen utan sökare, men med ett par lockande egenskaper.

Bland annat är den snabbare än en spegelreflex. Tack vare en hastighet på nio bilder per sekund och Canons mycket fina Dual Pixel-autofokus är den både snabb och tyst på samma gång. Den har ingen inbyggd sökare, men det finns en separat som extrautrustning. Eller så kan man helt enkelt använda pekskärmen som sökare. Peka där du vill att motivet ska vara skarpt och tryck en gång för att ta bilden. Precis som på mobilen.

Kameran ligger bättre i handen än normalt för så små systemkameror. Gummerade ytor ger ett bra grepp, även om du väljer andra objektiv. EOS M6 kan använda alla Canon-objektiv som passar till deras spegelreflexkameror. Det gör urvalet av optik enormt och överlägset störst i detta test.

Den vinklingsbara skärmen kan vinklas 180 grader, men tyvärr ser man inte nedre delen av skärmen framifrån när den är vinklad framåt. Kanske en designmiss, men det är i så fall den enda. Annars är nämligen M6 en fröjd att använda. Man märker att Canon kan kameror.

Bluetooth finns inbyggt så att du kan överföra bilder till mobilen automatiskt och mikrofoningång så att HD-filmerna får bättre ljud.

Passar bäst för

Canon EOS M6 är en förträfflig kamera för de som antingen har haft en spegelreflex eller vill ha samma funktioner, fast i en mer kompakt och praktisk inpackning. Användarvänligheten är oklanderlig och kameran är blixt­snabb i alla situationer. Det enda som saknas är en inbyggd sökare, och kanske 4K-video.

Nikon D5600

Typ: Systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor

Optik: Nikon DX

Skärm: 8-cm LCD, 1 Mp

Sökare: Optisk spegel, 95 % täckning och 0,85x förstoring

Funktioner: Wifi, 5 bilder/s, vridbar pekskärm, bluetooth, mikrofoningång

Pris: 9 000 kr

Webb: nikon.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa spegelreflexen

Nikon-kameran är klassens bästa spegelreflex och en naturlig följeslagare på resan.

Plus

Välgjord och lättskött för amatörer och erfarna. Bra bildkvalitet, kompakt och lätt, och praktisk bilddelning via bluetooth.

Minus

Måttlig bild- och fokushastighet, inget väderskydd och liten sökare.

Nikons förhållandevis kompakta kamera har klassisk skötsel och skiljer sig inte så mycket från hur spegelreflexer har sett ut i årtionden. Fast den här kan vara kontinuerligt ansluten till mobilen. D5600 gör det inte bara enklare att få fina bilder, utan att dela dem med andra.

Bortsett från att hastigheten på fem bilder per sekund innebär att det här inte är någon utpräglad actionkamera så går det inte att klaga på skötsel, användarvänlighet och bildkvalitet. Den utmärkta bildsensorn med 24 megapixlar och mycket fina RGB-ljusmätare ger skarpa bilder och snudd på helt perfekta färger i all slags belysning.

Den har Snapbridge, som använder bluetooth-överföring till mobilen. Funktionen är ansluten till kameran hela tiden, så att varje gång du tar en bild laddas den över automatiskt.

HD-videokvaliteten är bra och det finns både mikrofoningång för bättre ljud och hörlursuttag.

D5600 är en av de där kamerorna du bara kan plocka upp och börja plåta med, utan att tänka på inställningar. Ställ in allting på grönt så tar automatiken hand om resten. I takt med att man blir varmare i kläderna kan man börja ändra på inställningarna och utforska sin kreativitet.

För att vara en spegelreflex är D5600 liten och lätt och har en praktisk vridbar pekskärm där man kan sköta många av inställningarna med fingret, på samma sätt som man gör med mobilen.

Passar bäst för

Nikon D5600 är ett mycket bra val för de som behöver en bra kamera i ett kompakt format. I skrivande stund är det prisklassens klart bästa spegelreflex. En kamera som är så enkel att sköta att hela familjen – oavsett kunskaper – kan ta superfina bilder under alla förhållanden. Som resekamera är den liten och lätt så det räcker och ett utmärkt alternativ till mobilen.

Olympus PEN-F

Typ: 16 Mp systemkamera med mFT-bildsensor

Optik: 4/3-optik

Skärm: 7,6 cm vridbar pekskärm, 1 Mp

Sökare: OLED med 2,36 Mp

Egenskaper: 50/80 Mp hi-res, wifi, 10/20 bilder/s, 1/16 000 s elektronisk slutare, femaxlars bildstabilisator, 77 Mbit/s 1080p HD-video, pekskärm

Pris: 14 000 kr

Webb: olympus.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa retrokameran

PEN-F är så läcker att det är en ren fröjd att fotografera med den.

Plus

Felfri bildkvalitet, blixtsnabb fokus och hög bildhastighet. Retrodesignen är läcker och fungerar bra.

Minus

Saknar vädertätning och 4K-video. Och så är priset högt.

Här är kameran som tigger om att få hänga med ut. Den trivs lika bra på resor som till gatufoto eller nästan vad som helst. PEN-F är liten, lätt och blixtsnabb och har en bildkvalitet som till och med de kräsnaste fotograferna lär nicka instämmande till.

Under den oförskämt läckra retrodesignen bor det en värstingkamera som bygger på en 20-megapixlars bildsensor och som har ett 50 Mp-läge som ger synligt bättre detaljskärpa.

Snabb är den också, med upp till 10 bilder per sekund och rask autofokus.

Den integrerade OLED-sökaren är en av de bästa elektroniska sökarna på marknaden just nu och den praktiska pekskärmen kan vinklas ut och vridas och man kan använda funktioner, välja fokuspunkt och ta ett foto med pekfingret på skärmen.

PEN-F har Olympus stora urval av inbyggda konstfilter och flera svartvita lägen med tre olika profiler, färgprofiler och finjustering av färgbalans, färgtemperatur och färgmättnad. Här kan du verkligen sätta fart på kreativiteten, med Insta-liknande effekter och personliga inställningar.

Kameran säljs med ett 17 mm/f1,8 som alternativ till den smala normalzoomen, med det objektivet blir den inte större än en kompaktkamera – och betydligt mindre än en spegelreflex.

Passar bäst för

Olympus läckra PEN-F är en av de bästa små systemkamerorna vi har testat, och kanske den som är roligast att fotografera med. Man behöver inga förkunskaper för att ta snygga bilder. Olympus-kameran kombinerar det bästa av båda världar: kompakt och kompetent, med oerhört hög bildkvalitet och funktionsnivå.

Fujifilm X-T20

Typ: 24 Mp systemkamera med APS-C-bildsensor

Optik: Fujinon XF

Skärm: 7,6 cm LCD, 920 000 bildpunkter

Sökare: 2,36 Mp

Egenskaper: Wifi, 8 bilder/s, 325 fokuspunkter, filmsimulering, 1/32 000 s elektronisk slutare, 4K-video

Pris: 12 000 kr

Webb: fujifilm.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Mest avancerad

Med den här systemkameran har Fujifilm kört om konkurrenterna.

Plus

Superskarpa bilder med enastående detaljupp­lösning, snabb och exakt autofokus, 4K-video. Användarvänlig.

Minus

Ett par knappar är för små, ingen pekskärm, bara 30 minuters 4K-video. Hörlursuttag enbart med vertikalgrepp.

I klassen riktigt små systemkameror är Fujifilm X-T20 ett av de bästa valen. Den kombinerar beskedliga mått och låg vikt med klassisk skötsel à la spegelreflex. På så sätt ska både unga och gamla fotografer trivas med den lilla kameran.

Som för övrigt inte får jämföras med föregångaren T10, bortsett från den yttre designen. Detta är den fjärde kameran i serien som är utrustad med Fujifilms egen bildsensor med 24 megapixlar. Den speciella X-Trans CMOS-sensorn fångar ljuset på ett speciellt sätt och bildkvaliteten tål att jämföras med betydligt dyrare mellanformatkameror.

Snabb är den också. Bildhastigheten ligger på åtta bilder per sekund och kamerans precisa autofokus med 325 fokuspunkter hänger enkelt med rörliga motiv och ger utmärkt skärpa även när det går undan.

Några av knapparna är små, det är priset man får betala för en liten systemkamera, men inställningshjulen och programhjulen är enkla att sköta. Även med en hand. Handgreppet kunde ha varit större men kameran ligger bekvämt i handen, och tillsammans med den mycket fina 18–55 mm-zoomen är detta ett resvänligt kamera-kit.

X-T20 kan även använda alla Fuji XF-objektiv, som stadigt ökar i antal, och en resekombination med vidvinkel, normalzoom och teleobjektiv tar inte mycket plats.

Passar bäst för

Fujifilm X-T20 är en ypperlig resekamera. Storleken påverkar inte det faktum att tekniska prestanda är i nivå med mycket större och dyrare kameror. I likhet med Olympus PEN-F är det kul att knäppa bilder med X-T20 eftersom den alltid jobbar tillsammans med fotografen. Den passar egentligen lika bra för nybörjare som för erfarna fotografer.

Panasonic Lumix FZ2000

Typ: Kompaktkamera med 1-tums 20 Mp-sensor

Optik: 24–480 mm/f2,8–4,5

Skärm: 7,6-cm LCD, 1 Mp

Sökare: 2,36 Mp OLED med 0,76x förstoring

Egenskaper: 4K-video, wifi, DFD-fokus, pekskärm, 12 bilder/s, 20x zoom, variabelt ND-filter

Pris: 11 700 kr

Webb: panasonic.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa ultrazoomen

Behöver du 20x zoom och skarp 4K-video så är den här kameran bäst.

Plus

Hög bildkvalitet, kraftfull zoom och 4K-video i en kamera som kan allt.

Minus

I största laget och ingen vädertätning.

Om man inte vill ha en systemkamera men ändå vill ha mycket zoom, är detta en kameratyp som passar perfekt.

FZ2000 är större än en vanlig kompaktkamera, men mindre än en spegelreflex och har ett kraftfullt zoomobjektiv med 24–480 mm räckvidd. Ska du ha samma räckvidd med en spegelreflex så behöver du ett extra objektiv.

Här finns hela 20x zoom, med optisk bildstabilisator hela vägen. Vilket gör att kameran kan användas till det mesta. Landskap, vilda djur, sport eller resa? Lumix FZ2000 funkar till nästan allt.

Man kan även filma 4K-video i 30 fps-hastighet och plocka ut stillbilder i 8 Mp-upplösning från videoströmmen med 30 bildrutor i sekunden. Väljer man 4K-Photo är det bara att bläddra i filmen med fingret på pekskärmen och lagra den bästa bilden som en stillbild på minneskortet.

FZ2000 är tillräckligt stor för att få plats med knappar och reglage av bekväm storlek. Handgreppet ger ett bra tag om kameran både på fram- och baksidan, och balansen är nästan perfekt. En liten fördel är att zoomen inte åker in och ut när man zoomar – antingen med brytaren runt utlösaren eller med zoomringen – eftersom zoomningen görs på insidan. Linserna flyttar alltså på sig på insidan utan att ytterdelen flyttar på sig fram och tillbaka.

Den elektroniska OLED-sökaren är fenomenal för en kamera i den här klassen. Den är stor, skarp och snabb nog för att man inte ska reta sig på fördröjning när man panorerar eller tar bildserier – med upp till 12 bilder/s, faktiskt.

Passar bäst för

Panasonic Lumix FZ2000 är en förträfflig allroundkamera som har en utmärkt bildkvalitet i de flesta situationer. 4K-video ger en videokvalitet ingen HD-kamera kan matcha. Ska man ha riktigt bra ultrazoom är Panasonic-kameran det bästa köpet för de flesta.

Läs hela testet på ljudochbild.se

Vi testar

Panasonic Lumix GX800 6 000 kr

Sony RX100 III 6 900 kr

Panasonic Lumix TZ100 6 500 kr

Nikon D5600 9 000 kr

Canon EOS M6 9 800 kr

Fujifilm X-T20 12 000 kr

Panasonic Lumix FZ2000 11 700 kr

Olympus PEN-F 14 000 kr

Moderna mobiltelefoner har så bra kameror att de allra flesta föredrar att knäppa bilder med dem. Jag gör det själv. Tar vardagsbilder med telefonen, i stället för med en kamera. Jag erkänner. Fast det är i stort sett bara bilder som inte ska visas någon annanstans än på sociala medier.

För de av oss som är intresserade av foto är en bra kamera oumbärlig. De förevigade minnena av stora och små händelser blir inte bara bättre rent tekniskt med en riktig kamera, de blir dessutom mer intressanta. Jag vågar påstå att man ser motivet annorlunda när man har en kamera i handen än om man har en mobil.

De tunna telefonerna har usel ergonomi om man betraktar dem som kameror. Pyttesmå knappar och liten eller ingen kontroll över exponering och annat, de lövtunna mobilerna är inte mycket mer än ögonblickskameror i många fotografers ögon.

Men de är perfekta resekameror. Oavsett om man ska resa bort över helgen eller åka på längre semester så är telefonen alltid redo att fyra av en bild om rätt motiv skulle dyka upp.

De som vill ha ännu bättre bilder, väljer att dessutom ta med sig en riktig kamera. Men vilken då?

Resekameror

I vårt testarkiv på nätet hittar du flera hundra kameratester. De bästa får fem eller sex stjärnor. Några av dem har vi samlat här, i en liten översikt med åtta av de allra bästa resekamerorna just nu.

De har tre saker gemensamt: De levererar mycket bättre bildkvalitet än mobilen klarar av, de är små och lätta, och de har allroundegenskaper som gör att de passar för helt vanliga människor.

Men de är ändå olika. Här finns kameror som får plats i byxfickan, kameror med extremt mycket zoom och kameror med utbytbar optik – så kallade systemkameror.

När vi gått igenom de åtta testdeltagarna har vi testat storlek, vikt, användarvänlighet, bildkvalitet och funktioner. Det är inte många som orkar släpa på 15 kilo kamerautrustning, så resvänliga mått och låg vikt är guld värt oavsett om man ska resa med ryggsäck eller ge sig ut på stan, för då används kameran oftare.

Låt inte alla inställningar stå i vägen för bra ögonblicksbilder. Ställ kameran på auto tills du lär dig den, du kan släppa lös kreativiteten och experimentera med inställningarna när du blir varm i kläderna.

Bildkvaliteten behöver du inte tänka på, den garanterar vi hos alla de åtta kamerorna vi har testat.

Sony Cyber-shot RX100 III

Typ: Kompaktkamera med 1-tums 20,2 Mp-sensor

Optik: 27–70 mm/f1,8–2,8, bildstabilisator

Skärm: 3-tums LCD, 1 22 Mp

Höjdpunkter: 1,44 Mp-sökare, wifi och NFC, vridbar skärm, 10 bilder/s

Pris: 6 900 kr

Webb: sony.se

Betyg: 6

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa fickkameran

Sonys bidrag är helt enkelt det bästa köpet i kompaktklassen.

Plus

Klassledande bildkvalitet i en minimal inpackning, plus en enastående utfällbar elektronisk sökare och ljusstark optik.

Minus

RX100 III är så liten att knapparna också är små, och så kostar den mer än de flesta kompaktkameror.

Här får du spegelreflexkvalitet i en kamera som får plats i fickan. Den ljusstarka zoomen räcker till det mesta, bortsett från sport eftersom zoomen stannar vid 70 mm. Men bildkvaliteten är felfri även i dåligt ljus. Tycker du att bilderna blir för grumliga med mobilkameran i halvmörker så är det här rätt kamera för dig.

Den har också en otroligt praktisk uppfällbar sökare. Den är värd guld i solljus, för då ser du ändå ingenting på skärmen. Snabb är den också. Autofokuseringen går blixtsnabbt och tio bilder i sekunden innebär knivskarpa actionbilder.

Största nackdelen är egentligen de små knapparna, bortsett från den korta batteritiden. Så köp ett extra batteri. Kameran har ett praktiskt inställningshjul runt objektivet – som kan programmeras så att du kan anpassa funktionerna som du vill ha dem.

Passar bäst till

RX100 III är kameran för dig som vill ha bra bilder under alla förhållanden och som lämnar spegelreflexen hemma eftersom den är för stor. Sony-kameran är något så sällsynt som en lyckad kompromiss, lika användbar vad du än tänker fotografera, och den fickkamera som ger mest för pengarna i dag.

Panasonic Lumix TZ100

Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1-tums bildsensor

Optik: 25–250 mm/f2,8–5,9

Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp

Egenskaper: Wifi, 4K-video, DFD (Post Focus), pekskärm, 10 bilder/s, 10x zoom

Pris: 6 500 kr

Webb: panasonic.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa superzoomen

Med 10 x zoom kan du ta bilderna som mobilen inte klarar.

Plus

Hög bildkvalitet, kraftfull zoom, inbyggd sökare och pekskärm innebär att detta är en utmärkt allroundkamera.

Minus

250 bilders batteritid är i minsta laget för en kamera som passar så bra till resor.

TZ100 har elektronisk sökare och fokus som går att välja efter att bilden är tagen. Med Post Focus väljer du själv var någonstans i motivet som bilden ska vara skarpast efter att den är tagen. Peka på ett ställe i motivet som du vill ha skapt och välj spara efteråt.

TZ100 är så enkel att sköta att alla kan ta fina bilder med den. Du kan också programmera några knappar att aktivera en viss funktion, och ringen runt objektivet kan till exempel fungera som zoomring med sömlös eller stegvis zoom.

Det finns en rad andra funktioner också, till exempel råfilslagring, HD-konvertering av 4K-video, wifi, panoramabilder. Optisk bildstabilisator finns naturligtvis integrerad.

Sökaren är elektronisk. Den är praktisk när du inte kan se skärmen i solljus och ger dessutom stabilitet. När du håller kameran intill ansiktet och tittar i sökaren stabiliserar du nämligen kameran. Praktiskt med långa brännvidder och längre slutartider.

Passar bäst för

Lumix TZ100 är så nära man kan komma den perfekta kompaktkameran för resan. Bildkvaliteten är felfri och tack vare 10 x zoom och 4K-video är den en av de mest användbara allroundkamerorna i kompaktklassen. Lite längre batteritid och vädertätning hade varit perfekt, men man kan inte få allt här i världen.

Panasonic Lumix GX800

Typ: 16 Mp kompaktkamera med mFT-bildsensor

Optik: 2,7x zoom, 24–64 mm/f3,5–5,6

Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp

Egenskaper: Wifi, 4K-video, vridbar pekskärm, 10 bilder/s, bildstabilisator

Pris: 6 000 kr

Webb: panasonic.se

Betyg: 5

Den bästa av de små

Panasonics minsta systemkamera är en riktig ulv i fårakläder.

Plus

Utmärkt bild- och videokvalitet i en liten systemkamera som passar fint för nybörjare.

Minus

Ingen sökare och 210 bilders batteri är för lite.

Här är kameran som tror att den är en kompaktkamera. Men egentligen är den faktiskt en systemkamera, med utbytbar optik och stor bildsensor. Det innebär att du får en kamera som nästan slinker ner i fickan men som är mer flexibel än en kompakt.

Den lilla Panasonic-kameran har en större bildsensor än den bara något mindre Lumix TZ100. Sensorn fångar upp mer ljus och ger högre bildkvalitet. Du kan också byta ut lilla zoomen mot andra objektiv. Makro, tele eller telezoom, allt går att sätta fast på Lumix GX800. Som är en av de minsta av alla små systemkameror och som dessutom är användarvänlig. Till exempel får du en utmärkt pekskärm. Vridbar 180 grader för de obligatoriska selfie-bilderna, annars använder du den som du är van vid på mobiltelefonen.

Den kompakta zoomen täcker 24 till 64 mm. Inte kolossalt mycket, men mer än tillräckligt för det mesta inklusive porträtt. Den intelligenta autofunktionen gör kameran otroligt enkel att använda. Då tar automatiken hand om allt, du behöver bara fyra av. Kameran växer med uppgiften också. Blir du sugen på att utforska din kreativitet så går det att välja alla inställningar själv.

Förutom 4K-video finns Panasonics 4K-fotoläge där du kan lagra en stillbild från videofilmen i 8 Mp-upplösning. Och 4K-selfie-läge med nedräkning tills bilden tas, sminkningsprogram som tar bort rynkor och en del andra mer eller mindre användbara funktioner.

GX800 är snabbare än andra systemkameror i klassen, med blixtsnabb autofokus, tio bilder per sekund i full upplösning och en möjlighet att lagra 8 Mp-bilder från 4K-video i 30 fps.

Passar bäst för

Lumix GX800 passar alla som kan tänka sig en systemkamera som inte är mycket större än en kompaktkamera. Fotografer som gillar att det är enkelt att få bra bilder – och gillar att experimentera lite – får mycket kamera för pengarna. Även utan sökare, med microSD-kort i stället för vanligt SD, plus måttlig batteritid, är detta en kamera de allra flesta kommer att lyckas med.

Canon EOS M6

Typ: 24 Mp kompaktkamera med APS-C-bildsensor

Optik: 3x zoom, 24–72 mm/f3,5–6,3

Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp

Sökare: Extrautrustning

Egenskaper: Wifi, vridbar pekskärm, 9 bilder/s, bildstabilisator

Pris: 9 800 kr

Webb: canon.se

Betyg: 5

I stället för spegelreflex

Nu för tiden är Canons bästa kameror inte spegelreflexer.

Plus

Snabb och praktisk systemkamera med välgjord ekonomi och felfri bildkvalitet.

Minus

I den här prisklassen kunde sökare och 4K-video gott ha varit standard.

Säg Canon och alla tänker på spegelreflexkamera. Men det är långt ifrån hela sanningen. Canon har kompakta systemkameror också, med samma egenskaper som spegelreflexerna. Fast i mindre och lättare inpackning.

Det har de haft ett bra tag, men vi har inte tagit dem riktigt på allvar. Det finns det all anledning att göra nu. För EOS M6 är en bra kamera rakt igenom. Den har allt man förväntar sig av en Canon-spegelreflex. Fast i en mindre klumpig form – visserligen utan sökare, men med ett par lockande egenskaper.

Bland annat är den snabbare än en spegelreflex. Tack vare en hastighet på nio bilder per sekund och Canons mycket fina Dual Pixel-autofokus är den både snabb och tyst på samma gång. Den har ingen inbyggd sökare, men det finns en separat som extrautrustning. Eller så kan man helt enkelt använda pekskärmen som sökare. Peka där du vill att motivet ska vara skarpt och tryck en gång för att ta bilden. Precis som på mobilen.

Kameran ligger bättre i handen än normalt för så små systemkameror. Gummerade ytor ger ett bra grepp, även om du väljer andra objektiv. EOS M6 kan använda alla Canon-objektiv som passar till deras spegelreflexkameror. Det gör urvalet av optik enormt och överlägset störst i detta test.

Den vinklingsbara skärmen kan vinklas 180 grader, men tyvärr ser man inte nedre delen av skärmen framifrån när den är vinklad framåt. Kanske en designmiss, men det är i så fall den enda. Annars är nämligen M6 en fröjd att använda. Man märker att Canon kan kameror.

Bluetooth finns inbyggt så att du kan överföra bilder till mobilen automatiskt och mikrofoningång så att HD-filmerna får bättre ljud.

Passar bäst för

Canon EOS M6 är en förträfflig kamera för de som antingen har haft en spegelreflex eller vill ha samma funktioner, fast i en mer kompakt och praktisk inpackning. Användarvänligheten är oklanderlig och kameran är blixt­snabb i alla situationer. Det enda som saknas är en inbyggd sökare, och kanske 4K-video.

Nikon D5600

Typ: Systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor

Optik: Nikon DX

Skärm: 8-cm LCD, 1 Mp

Sökare: Optisk spegel, 95 % täckning och 0,85x förstoring

Funktioner: Wifi, 5 bilder/s, vridbar pekskärm, bluetooth, mikrofoningång

Pris: 9 000 kr

Webb: nikon.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa spegelreflexen

Nikon-kameran är klassens bästa spegelreflex och en naturlig följeslagare på resan.

Plus

Välgjord och lättskött för amatörer och erfarna. Bra bildkvalitet, kompakt och lätt, och praktisk bilddelning via bluetooth.

Minus

Måttlig bild- och fokushastighet, inget väderskydd och liten sökare.

Nikons förhållandevis kompakta kamera har klassisk skötsel och skiljer sig inte så mycket från hur spegelreflexer har sett ut i årtionden. Fast den här kan vara kontinuerligt ansluten till mobilen. D5600 gör det inte bara enklare att få fina bilder, utan att dela dem med andra.

Bortsett från att hastigheten på fem bilder per sekund innebär att det här inte är någon utpräglad actionkamera så går det inte att klaga på skötsel, användarvänlighet och bildkvalitet. Den utmärkta bildsensorn med 24 megapixlar och mycket fina RGB-ljusmätare ger skarpa bilder och snudd på helt perfekta färger i all slags belysning.

Den har Snapbridge, som använder bluetooth-överföring till mobilen. Funktionen är ansluten till kameran hela tiden, så att varje gång du tar en bild laddas den över automatiskt.

HD-videokvaliteten är bra och det finns både mikrofoningång för bättre ljud och hörlursuttag.

D5600 är en av de där kamerorna du bara kan plocka upp och börja plåta med, utan att tänka på inställningar. Ställ in allting på grönt så tar automatiken hand om resten. I takt med att man blir varmare i kläderna kan man börja ändra på inställningarna och utforska sin kreativitet.

För att vara en spegelreflex är D5600 liten och lätt och har en praktisk vridbar pekskärm där man kan sköta många av inställningarna med fingret, på samma sätt som man gör med mobilen.

Passar bäst för

Nikon D5600 är ett mycket bra val för de som behöver en bra kamera i ett kompakt format. I skrivande stund är det prisklassens klart bästa spegelreflex. En kamera som är så enkel att sköta att hela familjen – oavsett kunskaper – kan ta superfina bilder under alla förhållanden. Som resekamera är den liten och lätt så det räcker och ett utmärkt alternativ till mobilen.

Olympus PEN-F

Typ: 16 Mp systemkamera med mFT-bildsensor

Optik: 4/3-optik

Skärm: 7,6 cm vridbar pekskärm, 1 Mp

Sökare: OLED med 2,36 Mp

Egenskaper: 50/80 Mp hi-res, wifi, 10/20 bilder/s, 1/16 000 s elektronisk slutare, femaxlars bildstabilisator, 77 Mbit/s 1080p HD-video, pekskärm

Pris: 14 000 kr

Webb: olympus.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa retrokameran

PEN-F är så läcker att det är en ren fröjd att fotografera med den.

Plus

Felfri bildkvalitet, blixtsnabb fokus och hög bildhastighet. Retrodesignen är läcker och fungerar bra.

Minus

Saknar vädertätning och 4K-video. Och så är priset högt.

Här är kameran som tigger om att få hänga med ut. Den trivs lika bra på resor som till gatufoto eller nästan vad som helst. PEN-F är liten, lätt och blixtsnabb och har en bildkvalitet som till och med de kräsnaste fotograferna lär nicka instämmande till.

Under den oförskämt läckra retrodesignen bor det en värstingkamera som bygger på en 20-megapixlars bildsensor och som har ett 50 Mp-läge som ger synligt bättre detaljskärpa.

Snabb är den också, med upp till 10 bilder per sekund och rask autofokus.

Den integrerade OLED-sökaren är en av de bästa elektroniska sökarna på marknaden just nu och den praktiska pekskärmen kan vinklas ut och vridas och man kan använda funktioner, välja fokuspunkt och ta ett foto med pekfingret på skärmen.

PEN-F har Olympus stora urval av inbyggda konstfilter och flera svartvita lägen med tre olika profiler, färgprofiler och finjustering av färgbalans, färgtemperatur och färgmättnad. Här kan du verkligen sätta fart på kreativiteten, med Insta-liknande effekter och personliga inställningar.

Kameran säljs med ett 17 mm/f1,8 som alternativ till den smala normalzoomen, med det objektivet blir den inte större än en kompaktkamera – och betydligt mindre än en spegelreflex.

Passar bäst för

Olympus läckra PEN-F är en av de bästa små systemkamerorna vi har testat, och kanske den som är roligast att fotografera med. Man behöver inga förkunskaper för att ta snygga bilder. Olympus-kameran kombinerar det bästa av båda världar: kompakt och kompetent, med oerhört hög bildkvalitet och funktionsnivå.

Fujifilm X-T20

Typ: 24 Mp systemkamera med APS-C-bildsensor

Optik: Fujinon XF

Skärm: 7,6 cm LCD, 920 000 bildpunkter

Sökare: 2,36 Mp

Egenskaper: Wifi, 8 bilder/s, 325 fokuspunkter, filmsimulering, 1/32 000 s elektronisk slutare, 4K-video

Pris: 12 000 kr

Webb: fujifilm.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Mest avancerad

Med den här systemkameran har Fujifilm kört om konkurrenterna.

Plus

Superskarpa bilder med enastående detaljupp­lösning, snabb och exakt autofokus, 4K-video. Användarvänlig.

Minus

Ett par knappar är för små, ingen pekskärm, bara 30 minuters 4K-video. Hörlursuttag enbart med vertikalgrepp.

I klassen riktigt små systemkameror är Fujifilm X-T20 ett av de bästa valen. Den kombinerar beskedliga mått och låg vikt med klassisk skötsel à la spegelreflex. På så sätt ska både unga och gamla fotografer trivas med den lilla kameran.

Som för övrigt inte får jämföras med föregångaren T10, bortsett från den yttre designen. Detta är den fjärde kameran i serien som är utrustad med Fujifilms egen bildsensor med 24 megapixlar. Den speciella X-Trans CMOS-sensorn fångar ljuset på ett speciellt sätt och bildkvaliteten tål att jämföras med betydligt dyrare mellanformatkameror.

Snabb är den också. Bildhastigheten ligger på åtta bilder per sekund och kamerans precisa autofokus med 325 fokuspunkter hänger enkelt med rörliga motiv och ger utmärkt skärpa även när det går undan.

Några av knapparna är små, det är priset man får betala för en liten systemkamera, men inställningshjulen och programhjulen är enkla att sköta. Även med en hand. Handgreppet kunde ha varit större men kameran ligger bekvämt i handen, och tillsammans med den mycket fina 18–55 mm-zoomen är detta ett resvänligt kamera-kit.

X-T20 kan även använda alla Fuji XF-objektiv, som stadigt ökar i antal, och en resekombination med vidvinkel, normalzoom och teleobjektiv tar inte mycket plats.

Passar bäst för

Fujifilm X-T20 är en ypperlig resekamera. Storleken påverkar inte det faktum att tekniska prestanda är i nivå med mycket större och dyrare kameror. I likhet med Olympus PEN-F är det kul att knäppa bilder med X-T20 eftersom den alltid jobbar tillsammans med fotografen. Den passar egentligen lika bra för nybörjare som för erfarna fotografer.

Panasonic Lumix FZ2000

Typ: Kompaktkamera med 1-tums 20 Mp-sensor

Optik: 24–480 mm/f2,8–4,5

Skärm: 7,6-cm LCD, 1 Mp

Sökare: 2,36 Mp OLED med 0,76x förstoring

Egenskaper: 4K-video, wifi, DFD-fokus, pekskärm, 12 bilder/s, 20x zoom, variabelt ND-filter

Pris: 11 700 kr

Webb: panasonic.se

Betyg: 5

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Bästa ultrazoomen

Behöver du 20x zoom och skarp 4K-video så är den här kameran bäst.

Plus

Hög bildkvalitet, kraftfull zoom och 4K-video i en kamera som kan allt.

Minus

I största laget och ingen vädertätning.

Om man inte vill ha en systemkamera men ändå vill ha mycket zoom, är detta en kameratyp som passar perfekt.

FZ2000 är större än en vanlig kompaktkamera, men mindre än en spegelreflex och har ett kraftfullt zoomobjektiv med 24–480 mm räckvidd. Ska du ha samma räckvidd med en spegelreflex så behöver du ett extra objektiv.

Här finns hela 20x zoom, med optisk bildstabilisator hela vägen. Vilket gör att kameran kan användas till det mesta. Landskap, vilda djur, sport eller resa? Lumix FZ2000 funkar till nästan allt.

Man kan även filma 4K-video i 30 fps-hastighet och plocka ut stillbilder i 8 Mp-upplösning från videoströmmen med 30 bildrutor i sekunden. Väljer man 4K-Photo är det bara att bläddra i filmen med fingret på pekskärmen och lagra den bästa bilden som en stillbild på minneskortet.

FZ2000 är tillräckligt stor för att få plats med knappar och reglage av bekväm storlek. Handgreppet ger ett bra tag om kameran både på fram- och baksidan, och balansen är nästan perfekt. En liten fördel är att zoomen inte åker in och ut när man zoomar – antingen med brytaren runt utlösaren eller med zoomringen – eftersom zoomningen görs på insidan. Linserna flyttar alltså på sig på insidan utan att ytterdelen flyttar på sig fram och tillbaka.

Den elektroniska OLED-sökaren är fenomenal för en kamera i den här klassen. Den är stor, skarp och snabb nog för att man inte ska reta sig på fördröjning när man panorerar eller tar bildserier – med upp till 12 bilder/s, faktiskt.

Passar bäst för

Panasonic Lumix FZ2000 är en förträfflig allroundkamera som har en utmärkt bildkvalitet i de flesta situationer. 4K-video ger en videokvalitet ingen HD-kamera kan matcha. Ska man ha riktigt bra ultrazoom är Panasonic-kameran det bästa köpet för de flesta.

Läs hela testet på ljudochbild.se

  • Jonas Ekelund