2017-01-21 06:00

2017-01-21 06:00

Sätt siffror på vardagen

TEKNIK & PRYLAR: Vi testar fem aktivitetsarmband

I den stressiga vardagen har du ingen aning om du går dina dagliga 10 000 steg eller får tillräckligt med sömn. Då kan ett smart aktivitetsarmband vara till god hjälp.

Så kallade fitness trackers är främst tänkta för personer som tränar, men de allsidiga egenskaperna kan användas till mycket. Saknar du motivation att släpa dig ur soffan, eller har du redan koll på den dagliga motionen och vill bara ha en detaljerad överblick över utsvävningarna, så tillhör du målgruppen för ett aktivitetsarmband.

Om du ska skaffa dig ett enkelt armband eller en modern smartklocka med fitness-funktioner beror helt på vilka behov du har. Smartklockornas snabba utveckling de senaste åren har gjort att armbandsuren också har börjat bli seriösa konkurrenter till renodlade aktivitetsarmband, även om priserna naturligtvis ligger på en annan nivå.

Ett aktivitetsarmband kostar allt från en tusenlapp men en smartklocka kan utan vidare kosta fem gånger så mycket.

Vad har de gemensamt?

Gemensamt för båda produktkategorierna är att de alla har inbyggda pulsmätare och stegräknare samt registrerar hur du sover på nätterna. Några har inbyggd gps och stort lagringsutrymme vilket innebär att du kan kapa förbindelsen med din smartmobil – som ju ändå sällan får plats i joggingbyxorna.

Marknaden är stor och varierande, och det finns mycket att välja mellan. Därför är det viktigt att du bestämmer dig för vad du egentligen behöver. Är det viktigt att armbandet har ett batteri som räcker länge och samlar in data så bör du undvika smartklockorna.

Vill du däremot ha de extra funktionerna som klockorna kan erbjuda så bör du överväga att lägga lite extra pengar. Gemensamt för alla testade modeller är att de både passar för vanlig dygnet runt-spårning av dina aktiviteter och för hårda träningspass.

Så testade vi

Varje aktivitetsarmband/smartklocka parkopplades till en Android-mobil eller Iphone. Respektive appar hämtades och användes under hela testperioden. Klockorna har burits på antingen höger eller vänster arm under en veckas tid för att skapa en bild av deras egenskaper. Detta har också visat hur ofta de måste laddas upp, samt hur bra de har varit på att samla in data om lugna sysselsättningar samt besök på gym.

 

Fitbit Charge 2

Nästan perfekt

Bra programvara och smidig navigering gör Charge 2 till en vinnare.

Aktivitetsmätning dygnet runt

Pulsmätare

Accelerometer

Telefonmeddelanden

Bluetooth 4.0

Utbytbart armband

Batteri: Upp till 5 dagar

Pris: 1 500 kr

Webb: fitbit.com

 

BÄST I TEST

Betyg: 5

 

+ Charge 2 har en bra display och kan visa massor av praktisk information. Tracking-funktionerna är enkla att sköta och appen är överskådlig och bra.

- Det är synd att Charge 2 inte är vattentät och därför inte kan tas med till stranden eller poolen. Eftersom SMS-meddelanden visas på displayens smala ledd är de svåra att läsa.

Charge 2 är en förbättrad version av den populära Charge HR. Den större displayen är en välkommen bonus och det är trevligt att notera att den inte nämnvärt påverkar batteritiden, som anges till 4–5 dagar. Dessutom gillar jag att jag får e-post som meddelar mig när det att dags att ladda upp batteriet. Den medföljande appen är riktigt bra och överskådlig och den speciella knack-funktionen som används för att styra aktivitetsmätningen fungerar fint. Framför allt insamlingen av data om mina sömnvanor var intressant att följa och jag blev ganska så beroende av alla små motiverande notifieringar och när jag fick beröm för att jag nådde mina mål. Då skiner displayen verkligen och utnyttjar storleken väl. Tyvärr är SMS svåra att läsa eftersom de visas horisontellt.

Slutsats

Charge 2 hyllas av många som ett av de bästa Fitbit-armbanden hittills. Och det kan jag absolut hålla med om. Själva tekniken är strålande, batteritiden är bra och appen som ingår är skönt överskådlig. Den enda negativa kritiken jag har är egentligen komforten, som hade kunnat vara bättre. Men precis som övriga Fitbit-armband är Charge 2 otroligt enkelt att komma igång med och använda, och kan därför både motivera soffpotatisar och inbitna motionärer.

 

Polar M600

Förklädd Android-klocka

Polar utnyttjar sin erfarenhet och kastar in en smartklocka i paketet.

Android Wear

Polar Flow

Pulsmätare

1,2 GHz MediaTek MT2601 dualcore-processor

512 MB RAM

4 GB minne

Accelerometer

Ljussensor

Gyroskop

Vibrationsmotor

Mikrofon

Bluetooth 4.2

Gps

IPX8-klassad

Batteri: Upp till 2 dagar

Pris: 3 200 kr

Webb: polar.com

 

Betyg: 4

 

+ Polar M600 är trogen sin bakgrund och har bra koll på ett aktivitetsarmband ska se ut. Smartklockefunktionerna ska betraktas som en välkommen bonus.

- Designen är trist och laddkabeln alldeles för kort. Batteriet får snabbt slut på ström.

 

Polar är kända för sina fitness trackers men med M600 ger de sig även in i Android Wear-klassen. Klockan är ganska stor och ganska tråkig att titta på. Det beror på att den fortfarande vänder sig till fitness-intresserade, som nu dessutom får en smartklocka med på köpet. Klockan fungerar med både Android och iOS, fast stöds inte riktigt av det senare ännu. Dumt. Laddningen görs med en speciell kabel som kopplas in med en magnet på baksidan. Sladden är för kort och jag råkade flera gånger ut för att den lossnade av misstag. Magnetladdningen innebär dock att klockan är IPX8-klassad, så att man utan problem kan både bada och simma med den.

Slutsats

Det finns en hel del Android-klockor på marknaden. Polar M600 utmärker sig lite genom att främst vända sig till fitness-segmentet. Och det är klokt eftersom trackingdelen och den medföljande Flow-appen fungerar riktigt bra. Smartklockedelen får därför betraktas som en extra bonus, även om den naturligtvis märks på priset som ligger i den högre änden. Men vill du ha en smartklocka som främst ska användas för träning är Polar M600 ett förnuftigt alternativ.

 

Apple Watch 2 Nike+

Gammalt vin på nya flaskor

Re-branding behöver inte vara dåligt, så länge det görs ordentligt.

Aktivitetsmätare

Accelerometer

Ljussensor

Gyrosensor

Pulsmätare

Siri

Nike+ Running

Högtalare

Gps

NFC

Mikrofon

Vattentät

Batteri: Upp till 2 dagar

Pris: 4 500 kr

Webb: apple.com/se

 

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Betyg: 5

 

+ Displayen är stor och tydlig och inbyggda Nike+ Run Club fungerar riktigt bra. Den speciella Nike-remmen leder effektivt bort svett från handleden.

- Gps:en drar mycket ström, som det redan finns begränsade mängder av. Det hade varit bra om remmarna gick att köpa separat så man inte behövde köpa en helt ny klocka.

 

När Apple Watch 2 släpptes så förbättrade den kaliforniska elektronikjätten en redan bra produkt och gjorde den betydligt mer användbar än den första modellen. Processorn var snabbare och batteritiden längre. Nike+-versionen av klockan innehåller precis samma sak och skiljer sig bara genom det nya armbandet och en app som är utvecklad tillsammans med Nike. Re-brandingen innebär dock ett sportigare utseende och kan kanske locka nya kunder till butikerna. Löpar-appen Nike Run Club finns ännu så länge bara på engelska, men det bör inte vara några svårigheter med att förstå informationen, den påminner mycket om Endomondo. Musiken går att sköta från klockan när man springer, men jag upplevde flera gånger att det gick lite trögt att byta låt när jag tryckte på skärmen. Kanske berodde det på att jag var svettig om fingrarna?

Slutsats

Lika bra att vara ärliga. Apple Watch 2 Nike+ är en helt vanlig Apple Watch 2 som klätt ut sig. Det betyder att den är snabb, har gps och är vattentät så att du kan simma med den. Det speciella Nike+-armbandet är däremot en välkommen nyhet eftersom det leder bort svett från handleden på ett effektivt sätt. Den nya Nike-appen är också bra och går lyckligtvis att skaffa även till vanliga klockor utan Nike-logga på kartongen. Bara det fortfarande hårt ansträngda batteriet är ett stort minus, och så ligger priset i den högre änden.

 

TomTom Touch

Lycka är en fettmätare

TomTom Touch sticker ut med mätning av kroppsfett, men snubblar på mållinjen.

Kroppsmätning

Aktivitetsmätning dygnet runt

Pulsmätning

Sportläge

Telefonmeddelanden

IPX7-klassad

Bluetooth 4.1

Personligt armband

Batteri: Upp till 7 dagar

Pris: 1 300 kr

Webb: tomtom.com

 

Betyg: 3

 

+ Mätning av fetthalten är en unik funktion. Passformen är bra och tack vare IPX7 behöver du inte ta dig Touch innan du hoppar i bassängen.

- Batteriet får snabbt slut på ström. Det är irriterande att displayen inte kan visa alla mätningar direkt på enheten och att det som visas är vänt åt annat håll än övrig text.

 

TomTom Touch är ännu en renodlad fitness-tracker och har därför inga smartklockefunktioner. Sådana finns det hur många som helst av nu för tiden, men Touch sticker ändå ut bland mängden. Det gör den tack vare den speciella kroppssammansättningsfunktion som gör att den kan mäta andelen kroppsfett direkt på handleden. Det är smart tänkt, men jag måste erkänna att jag tycker att det är svårt att bedöma hur exakt mätningen egentligen är, eftersom jag har inte har något att jämföra med. Och att mätningen bara kan ses när man har synkroniserat via appen, och inte direkt på armbandet, är lite korkat.

Slutsats

TomTom Touch är ett fint litet aktivitetsarmband som har en extrafunktion som sticker ut från resten av startfältet. Vissa andra saker ger dock minuspoäng i den totala summeringen. Appen där du håller koll på dina data är alldeles för rörig och ändå inte tillräckligt avancerad för seriöst träningsintresserade. Skärmen visar data både vertikalt och horisontellt, vilket innebär att du måste vrida huvudet ur led, och batteriet håller inte i närheten av lika länge som TomTom lovar. På den positiva sidan är Touch vattentät och det är trevligt att se nya funktioner i en produktkategori där det mesta annat är snarlikt.

 

 

Samsung Gear Fit 2

Prisvärd smartklocka

Gear Fit är mer smartklocka än träningsarmband.

1,5-tums Touch Amoled 216 x 432

1,0 GHz dualcore Exynos 3250-processor

512 MB RAM

4 GB lagring

Tizen

IP68-klassad

Accelerometer

Gyro

Pulsmätare

Barometer

Gps

Musikspelare

Notiser (SMS, samtal, e-post, appar)

Batteri: Upp till 4 dagar i standby

Pris: 1 700 kr

Webb: samsung.com

 

Betyg: 4

 

+ Ett bra alternativ till dyrare smartklockor. Vi gillar särskilt den fina Amoled-skärmen och att man får mycket för pengarna.

- Skärmen saknar ljusmätare som justerar ljusstyrkan, vilket ger lite för starkt ljus.

 

Samsung Gear Fit 2 är efterföljaren till klockan med samma namn från 2014. Den kan användas med alla Apple- och Android-telefoner och kräver bara att du installerar Samsungs Gear-app på telefonen. När de är hopkopplade kan du göra inställningar, välja urtavlor och hålla koll på registrerade träningsdata. Samsung S-Health håller koll på alla insamlade data och ger dig en överblick över dina sömn- och aktivitetsvanor.

Även om detta är ett billigt träningsarmband så får du tillgång till e-post och kan styra musiken på telefonen.

Eftersom det finns både GPS och musikspelare inbyggt kan du rent teoretiskt lämna telefonen hemma. Vår erfarenhet är dock att Fit2 fungerar bäst när telefonen är i närheten. Skärmen är av Amoled-typ. Den är snygg och skarp, men kunde gott ha haft en ljusmätare så att klockan kunde sparat lite på strömmen.

Slutsats

Letar du efter en blandning av en smartklocka och aktivitetsarmband så är Samsung Gear Fit 2 ett vettigt alternativ. Klockan ser bra ut, skärmen är snygg och batteriet håller förhållandevis länge.

Så kallade fitness trackers är främst tänkta för personer som tränar, men de allsidiga egenskaperna kan användas till mycket. Saknar du motivation att släpa dig ur soffan, eller har du redan koll på den dagliga motionen och vill bara ha en detaljerad överblick över utsvävningarna, så tillhör du målgruppen för ett aktivitetsarmband.

Om du ska skaffa dig ett enkelt armband eller en modern smartklocka med fitness-funktioner beror helt på vilka behov du har. Smartklockornas snabba utveckling de senaste åren har gjort att armbandsuren också har börjat bli seriösa konkurrenter till renodlade aktivitetsarmband, även om priserna naturligtvis ligger på en annan nivå.

Ett aktivitetsarmband kostar allt från en tusenlapp men en smartklocka kan utan vidare kosta fem gånger så mycket.

Vad har de gemensamt?

Gemensamt för båda produktkategorierna är att de alla har inbyggda pulsmätare och stegräknare samt registrerar hur du sover på nätterna. Några har inbyggd gps och stort lagringsutrymme vilket innebär att du kan kapa förbindelsen med din smartmobil – som ju ändå sällan får plats i joggingbyxorna.

Marknaden är stor och varierande, och det finns mycket att välja mellan. Därför är det viktigt att du bestämmer dig för vad du egentligen behöver. Är det viktigt att armbandet har ett batteri som räcker länge och samlar in data så bör du undvika smartklockorna.

Vill du däremot ha de extra funktionerna som klockorna kan erbjuda så bör du överväga att lägga lite extra pengar. Gemensamt för alla testade modeller är att de både passar för vanlig dygnet runt-spårning av dina aktiviteter och för hårda träningspass.

Så testade vi

Varje aktivitetsarmband/smartklocka parkopplades till en Android-mobil eller Iphone. Respektive appar hämtades och användes under hela testperioden. Klockorna har burits på antingen höger eller vänster arm under en veckas tid för att skapa en bild av deras egenskaper. Detta har också visat hur ofta de måste laddas upp, samt hur bra de har varit på att samla in data om lugna sysselsättningar samt besök på gym.

 

Fitbit Charge 2

Nästan perfekt

Bra programvara och smidig navigering gör Charge 2 till en vinnare.

Aktivitetsmätning dygnet runt

Pulsmätare

Accelerometer

Telefonmeddelanden

Bluetooth 4.0

Utbytbart armband

Batteri: Upp till 5 dagar

Pris: 1 500 kr

Webb: fitbit.com

 

BÄST I TEST

Betyg: 5

 

+ Charge 2 har en bra display och kan visa massor av praktisk information. Tracking-funktionerna är enkla att sköta och appen är överskådlig och bra.

- Det är synd att Charge 2 inte är vattentät och därför inte kan tas med till stranden eller poolen. Eftersom SMS-meddelanden visas på displayens smala ledd är de svåra att läsa.

Charge 2 är en förbättrad version av den populära Charge HR. Den större displayen är en välkommen bonus och det är trevligt att notera att den inte nämnvärt påverkar batteritiden, som anges till 4–5 dagar. Dessutom gillar jag att jag får e-post som meddelar mig när det att dags att ladda upp batteriet. Den medföljande appen är riktigt bra och överskådlig och den speciella knack-funktionen som används för att styra aktivitetsmätningen fungerar fint. Framför allt insamlingen av data om mina sömnvanor var intressant att följa och jag blev ganska så beroende av alla små motiverande notifieringar och när jag fick beröm för att jag nådde mina mål. Då skiner displayen verkligen och utnyttjar storleken väl. Tyvärr är SMS svåra att läsa eftersom de visas horisontellt.

Slutsats

Charge 2 hyllas av många som ett av de bästa Fitbit-armbanden hittills. Och det kan jag absolut hålla med om. Själva tekniken är strålande, batteritiden är bra och appen som ingår är skönt överskådlig. Den enda negativa kritiken jag har är egentligen komforten, som hade kunnat vara bättre. Men precis som övriga Fitbit-armband är Charge 2 otroligt enkelt att komma igång med och använda, och kan därför både motivera soffpotatisar och inbitna motionärer.

 

Polar M600

Förklädd Android-klocka

Polar utnyttjar sin erfarenhet och kastar in en smartklocka i paketet.

Android Wear

Polar Flow

Pulsmätare

1,2 GHz MediaTek MT2601 dualcore-processor

512 MB RAM

4 GB minne

Accelerometer

Ljussensor

Gyroskop

Vibrationsmotor

Mikrofon

Bluetooth 4.2

Gps

IPX8-klassad

Batteri: Upp till 2 dagar

Pris: 3 200 kr

Webb: polar.com

 

Betyg: 4

 

+ Polar M600 är trogen sin bakgrund och har bra koll på ett aktivitetsarmband ska se ut. Smartklockefunktionerna ska betraktas som en välkommen bonus.

- Designen är trist och laddkabeln alldeles för kort. Batteriet får snabbt slut på ström.

 

Polar är kända för sina fitness trackers men med M600 ger de sig även in i Android Wear-klassen. Klockan är ganska stor och ganska tråkig att titta på. Det beror på att den fortfarande vänder sig till fitness-intresserade, som nu dessutom får en smartklocka med på köpet. Klockan fungerar med både Android och iOS, fast stöds inte riktigt av det senare ännu. Dumt. Laddningen görs med en speciell kabel som kopplas in med en magnet på baksidan. Sladden är för kort och jag råkade flera gånger ut för att den lossnade av misstag. Magnetladdningen innebär dock att klockan är IPX8-klassad, så att man utan problem kan både bada och simma med den.

Slutsats

Det finns en hel del Android-klockor på marknaden. Polar M600 utmärker sig lite genom att främst vända sig till fitness-segmentet. Och det är klokt eftersom trackingdelen och den medföljande Flow-appen fungerar riktigt bra. Smartklockedelen får därför betraktas som en extra bonus, även om den naturligtvis märks på priset som ligger i den högre änden. Men vill du ha en smartklocka som främst ska användas för träning är Polar M600 ett förnuftigt alternativ.

 

Apple Watch 2 Nike+

Gammalt vin på nya flaskor

Re-branding behöver inte vara dåligt, så länge det görs ordentligt.

Aktivitetsmätare

Accelerometer

Ljussensor

Gyrosensor

Pulsmätare

Siri

Nike+ Running

Högtalare

Gps

NFC

Mikrofon

Vattentät

Batteri: Upp till 2 dagar

Pris: 4 500 kr

Webb: apple.com/se

 

SÄRSKILT REKOMMENDERAD

Betyg: 5

 

+ Displayen är stor och tydlig och inbyggda Nike+ Run Club fungerar riktigt bra. Den speciella Nike-remmen leder effektivt bort svett från handleden.

- Gps:en drar mycket ström, som det redan finns begränsade mängder av. Det hade varit bra om remmarna gick att köpa separat så man inte behövde köpa en helt ny klocka.

 

När Apple Watch 2 släpptes så förbättrade den kaliforniska elektronikjätten en redan bra produkt och gjorde den betydligt mer användbar än den första modellen. Processorn var snabbare och batteritiden längre. Nike+-versionen av klockan innehåller precis samma sak och skiljer sig bara genom det nya armbandet och en app som är utvecklad tillsammans med Nike. Re-brandingen innebär dock ett sportigare utseende och kan kanske locka nya kunder till butikerna. Löpar-appen Nike Run Club finns ännu så länge bara på engelska, men det bör inte vara några svårigheter med att förstå informationen, den påminner mycket om Endomondo. Musiken går att sköta från klockan när man springer, men jag upplevde flera gånger att det gick lite trögt att byta låt när jag tryckte på skärmen. Kanske berodde det på att jag var svettig om fingrarna?

Slutsats

Lika bra att vara ärliga. Apple Watch 2 Nike+ är en helt vanlig Apple Watch 2 som klätt ut sig. Det betyder att den är snabb, har gps och är vattentät så att du kan simma med den. Det speciella Nike+-armbandet är däremot en välkommen nyhet eftersom det leder bort svett från handleden på ett effektivt sätt. Den nya Nike-appen är också bra och går lyckligtvis att skaffa även till vanliga klockor utan Nike-logga på kartongen. Bara det fortfarande hårt ansträngda batteriet är ett stort minus, och så ligger priset i den högre änden.

 

TomTom Touch

Lycka är en fettmätare

TomTom Touch sticker ut med mätning av kroppsfett, men snubblar på mållinjen.

Kroppsmätning

Aktivitetsmätning dygnet runt

Pulsmätning

Sportläge

Telefonmeddelanden

IPX7-klassad

Bluetooth 4.1

Personligt armband

Batteri: Upp till 7 dagar

Pris: 1 300 kr

Webb: tomtom.com

 

Betyg: 3

 

+ Mätning av fetthalten är en unik funktion. Passformen är bra och tack vare IPX7 behöver du inte ta dig Touch innan du hoppar i bassängen.

- Batteriet får snabbt slut på ström. Det är irriterande att displayen inte kan visa alla mätningar direkt på enheten och att det som visas är vänt åt annat håll än övrig text.

 

TomTom Touch är ännu en renodlad fitness-tracker och har därför inga smartklockefunktioner. Sådana finns det hur många som helst av nu för tiden, men Touch sticker ändå ut bland mängden. Det gör den tack vare den speciella kroppssammansättningsfunktion som gör att den kan mäta andelen kroppsfett direkt på handleden. Det är smart tänkt, men jag måste erkänna att jag tycker att det är svårt att bedöma hur exakt mätningen egentligen är, eftersom jag har inte har något att jämföra med. Och att mätningen bara kan ses när man har synkroniserat via appen, och inte direkt på armbandet, är lite korkat.

Slutsats

TomTom Touch är ett fint litet aktivitetsarmband som har en extrafunktion som sticker ut från resten av startfältet. Vissa andra saker ger dock minuspoäng i den totala summeringen. Appen där du håller koll på dina data är alldeles för rörig och ändå inte tillräckligt avancerad för seriöst träningsintresserade. Skärmen visar data både vertikalt och horisontellt, vilket innebär att du måste vrida huvudet ur led, och batteriet håller inte i närheten av lika länge som TomTom lovar. På den positiva sidan är Touch vattentät och det är trevligt att se nya funktioner i en produktkategori där det mesta annat är snarlikt.

 

 

Samsung Gear Fit 2

Prisvärd smartklocka

Gear Fit är mer smartklocka än träningsarmband.

1,5-tums Touch Amoled 216 x 432

1,0 GHz dualcore Exynos 3250-processor

512 MB RAM

4 GB lagring

Tizen

IP68-klassad

Accelerometer

Gyro

Pulsmätare

Barometer

Gps

Musikspelare

Notiser (SMS, samtal, e-post, appar)

Batteri: Upp till 4 dagar i standby

Pris: 1 700 kr

Webb: samsung.com

 

Betyg: 4

 

+ Ett bra alternativ till dyrare smartklockor. Vi gillar särskilt den fina Amoled-skärmen och att man får mycket för pengarna.

- Skärmen saknar ljusmätare som justerar ljusstyrkan, vilket ger lite för starkt ljus.

 

Samsung Gear Fit 2 är efterföljaren till klockan med samma namn från 2014. Den kan användas med alla Apple- och Android-telefoner och kräver bara att du installerar Samsungs Gear-app på telefonen. När de är hopkopplade kan du göra inställningar, välja urtavlor och hålla koll på registrerade träningsdata. Samsung S-Health håller koll på alla insamlade data och ger dig en överblick över dina sömn- och aktivitetsvanor.

Även om detta är ett billigt träningsarmband så får du tillgång till e-post och kan styra musiken på telefonen.

Eftersom det finns både GPS och musikspelare inbyggt kan du rent teoretiskt lämna telefonen hemma. Vår erfarenhet är dock att Fit2 fungerar bäst när telefonen är i närheten. Skärmen är av Amoled-typ. Den är snygg och skarp, men kunde gott ha haft en ljusmätare så att klockan kunde sparat lite på strömmen.

Slutsats

Letar du efter en blandning av en smartklocka och aktivitetsarmband så är Samsung Gear Fit 2 ett vettigt alternativ. Klockan ser bra ut, skärmen är snygg och batteriet håller förhållandevis länge.

  • Mikael Hansen, Ljud & Bild