2016-11-12 06:00

2016-11-12 06:00

Årets bästa kameror

TEKNIK & PRYLAR: Foto och video

Ta gärna bilder med mobilen, men använd en riktig kamera när du vill ha bildkvalitet också.

De flesta av oss knäpper bilder med mobil och delar dem med andra på Instagram, Facebook, Flickr och andra sociala medier. Det går utmärkt eftersom det går fort och enkelt och ger nästan omedelbar respons. Eller gillningar, som det också heter.

Men det är inte lika tillfredsställande som att fotografera med en kamera. Den ger inte bara högre bildkvalitet utan också bättre kreativ kontroll. Man kan få riktigt fina bilder med mobilen men den tekniska kvaliteten ligger långt efter även de billigaste kamerorna vi testade 2016.

Alla som bryr sig om sådant behöver en bra kamera. Allra helst en som passar de personliga behoven och kraven på kvalitet och kontroll.

Glöm förresten inte bort att bilderna från spegelreflexen också kan delas på nätet med hjälp av trådlös överföring till mobiltelefonen.

Tekniskt överlägsen

Det finns många skäl till att en kamera, och särskilt en systemkamera (med utbytbar optik), ger betydligt högre bildkvalitet. Större linselement i objektivet släpper igenom mer ljus. En mycket större bildsensor fångar upp mer ljus. Zoom, blixtsnabb hastighet och bättre processor ger också en överlägsen bildkvalitet.

Systemkameror är bäst

Kameror med utbytbar optik, även kallade spegelreflexer eller systemkameror, ger ännu högre bildkvalitet. Men även mycket bättre kreativ kontroll. Med en systemkamera kan du ta över styrningen och få utlopp för din kreativitet genom att bestämma exponering, utsnitt, skärpedjup och färgåtergivning – och välja objektiv efter motivet. Sugen på att ta fina porträtt? Köp en ljusstark 80–90 mm tele till kameran och utforska de oändliga möjligheterna. Lockar det med natur? En 24 mm vidvinkel ger landskapsbilderna ett nytt perspektiv.

 

 

Fem enkla tips som ger bättre bilder

Hitta ljuset

Utan ljus blir bilderna inte bara mörka, de blir trista och ointressanta. Försök placera motivet eller dig själv så att ljuset faller naturligt där du vill att mest fokus ska vara. Till exempel i ansiktet på den du ska föreviga. Kom ihåg att det mjuka ljuset i molnigt väder ger mycket finare porträtt än solljus.

 

Använd blixt oftare

En liten blixt är guld värd. Den lyser inte bara upp de ställen där det är ont om ljus utan kompenserar för motljus. Och riktar du den mot ett stort fält, till exempel en vägg eller taket, så suddar den ut hårda skuggor. Många blixtar går att styra trådlöst från kameran, det ger större möjligheter att ta finare bilder än en blixt som alltid riktas rakt mot motivet.

Ta kontroll

Lär dig hur bilderna ändras om du styr bländare och slutare själv. Se hur skärpedjupet förändras när du justerar bländaröppning från f2,8 till f16, ta reda på hur du ska överstyra ljusmätningen och hur du avgör var någonstans i motivet fokus ska vara.

Komponera utsnitt

De flesta vet att barnbilder blir bättre om man sätter sig på huk och kommer närmare barnen, i stället för att stå upp och peka kameran ner på dem. Samma sak gäller för semesterbilder, porträtt och landskap. Flytta kameran närmare marken för att få mer effektfulla landskap, gå närmare inpå det du ska fotografera och få med element som är värda att minnas när du besöker platser. Var inte rädd för att gå tätt intill motivet eller att utmana perspektiven. Använd tredjedelsregeln med rutnätet (nio rutor) och undvik att placera huvudfokus precis mitt i sökaren.

Tänk på bakgrunden

En skarp och korrekt exponerad bild kan förstöras av en dålig bakgrund. Det kan vara en lastbil som dundrar förbi eller andra saker man inte vill föreviga. Använd största möjliga bländaröppning (lågt f-värde), flytta på dig för att ändra bildvinkeln eller gå närmare inpå med mer zoom för att isolera motivet från bakgrunden.

 

 

ÅRETS BÄSTA KOMPAKTKAMERA

Kompaktkamera: Panasonic Lumix TZ100

Lyckad allround-kompakt

Panasonics Lumix TZ100 är en liten kamera med 10x zoom som krossar myten om att små kameror med mycket zoom tar dåliga bilder. Här får du förbaskat bra bilder – och 4K-video på köpet – i en liten historia som är tillräckligt kompetent för att kunna kallas för allroundkamera. Den kommer som på beställning för dem som behöver en bra och praktisk kompaktkamera till semesterresor och andra aktiviteter. Här får man bildkvalitet fullt i klass med de bästa, men dessutom 10x zoom och pekskärm. Att den saknar väderskydd, extrem ljusstyrka och vridbar skärm är inte så väsentligt. Vi hade däremot velat ha en större sökare, längre batteritid och ett bättre handgrepp, men man kan inte få allt här i världen. Detta är kameran du ska köpa om du vill lyckas med bilderna oftare och behöver så mycket som möjligt i en fickkamera.

 

Pris: 7 900 kr

 

Betyg: 5

 

ÅRETS BÄSTA KOMPAKTA SYSTEMKAMERA

Systemkamera: Sony a6300

Superb kamera med 4K

Alla drömmer om fina bilder och få kommer att bli besvikna över Sonys nya a6300. Med utmärkt bildkvalitet och beskedlig storlek är den ett bra val för kräsna fotografer som behöver en liten men bra kamera. Bildkvaliteten kommer från 24 miljoner trimmade pixlar, som dessutom filmar knivskarp 4K-video. Den är en praktfull kamera, trots att den inte är perfekt. Det är en besvikelse att den inte fick pekskärm och Sony hade gott kunnat städa upp bland knappar och menyer när de konstruerade efterträdaren till en av våra favoritkameror. Men med ännu bättre autofokus, 4K-video och förädlad bildkvalitet är Sony a6300 en av de bästa små systemkamerorna.

 

Pris: 13 500 kr

 

Betyg: 5

 

 

ÅRETS BÄSTA AVANCERADE SYSTEMKAMERA

Systemkamera: Fujifilm X-T2

Fulländad entusiastkamera

Fujifilms nya entusiastmodell ser ut som föregångaren från 2014, men den nya X-Trans III-bildsensorn har fått sällskap av en ny processor med 14-bitars och lossless råfilskomprimering. Den uppgraderade elektroniska sökaren kan ställas till 100 bilder/s uppdateringsfrekvens för att ge mindre flimmer. Bildhastigheten är 8 exponeringar per sekund – eller 11 om man använder det nya vertikalgreppet VPB-XT2 som dessutom utökar batteritiden till 100 exponeringar. Det är tämligen imponerande egenskaper som bör tilltala såväl entusiastiska amatörer som proffs. Minneskortplatserna går att konfigurera helt efter fotografens önskemål. Hög bildkvalitet samt bättre användarvänlighet, snabbare autofokus och 4K-video är X-T2 mer användbar och praktisk för fotografer som använder kameran mycket för video och stillbilder. Helt enkelt en av de bästa kamerorna för allroundbruk vi har testat.

 

Pris: 17 000 kr

 

Betyg: 6

 

 

ÅRETS BÄSTA SPEGELREFLEXKAMERA

Systemkamera: Nikon D500

Klassledande kvalitetskamera

I normala fall är det inte så enkelt att välja ny kamera eftersom utbudet är så stort och många av dem verkligen är bra. Men Nikon D500 är en av de få som utmärker sig extra positivt. Det går att hitta kameror med högre upplösning än de 20,9 megapixlar som D500 har, men få av dem har 153 fokuspunkter fördelade över stora delar av bildytan, 10 bilder/s i hastighet, 2,36 Mp vridbar pekskärm, 4K-video med mikrofon- och hörlurskontakt – och allting inpackat i ett väderskyddat kamerahus med bakgrundsbelysta knappar. Med extrem bildhastighet, stor buffert, väderskyddat kamerahus och ytterst hög bild- och videokvalitet. Priset är högt, men D500 kostar mindre än fullformatkamerorna. Alla som behöver en användbar och rejäl kamera för sport, vilda djur och allroundfotografering bör seriöst fundera på om det inte är värt pengarna att välja Nikon D500.

 

Pris: 22 900 kr

 

Betyg: 6

 

ÅRETS BÄSTA OBJEKTIV

Objektiv: Tamron SP 85 mm/f1,8 Di VC USD

Perfekt porträttobjektiv

Ett bra porträtt behöver inte vara oskarpt överallt utom i ansiktet. Fotografen kan välja en mindre bländare för att få en större djupskärpa om han eller hon vill, men när man vill ha en oskarp bakgrund är det viktigt att objektivet åstadkommer en fin bokeh. Tamron SP 85mm f1,8 försöker uppfylla alla krav på bra porträttobjektiv, och har dessutom inbyggd optisk bildstabilisator, vädertätning och en avancerad optisk konstruktion. 85 mm brännvidd på en fullformatkamera som Canon EOS 1DX Mark II (testkameran) är en praktisk vinkel för de flesta porträtt. Få objektiv är lika gediget konstruerade och samtidigt lika optiskt lyckade som Tamrons nya 85 mm/f1,8.

 

Pris: 8 500 kr

 

Betyg: 6

 

ÅRETS BÄSTA - ÅRETS KAMERA

 

Systemkamera: Olympus PEN-F

Kameran med X-faktor

Olympus har byggt kameran vi inte kan lägga ifrån oss.

 

Den har x-faktorn som många av de 25 andra systemkameror vi testade under 2016 saknar. Den nästan odefinierbara känslan av att allting bara fungerar. Vrider man på färghjulet på framsidan så ser man ändringarna i sökaren, även när man väljer från den väl tilltagna effektmenyn som ger Instagram en svår match.

Det finns kameror med fler megapixlar, högre bildhastighet, stabilare konstruktioner och ännu mer avancerade funktioner. Men du kommer inte att höra den lilla sucken från hjärtat varje gång du plockar upp de andra kamerorna. Det gör du när du lyfter en Olympus PEN-F. En kamera som är lika attraktivt som den är kompetent. Men den passar allra bäst till stillbilder, till kreativa fotografer och de som värderar förmedlandet av känslor lika högt som teknik när de fotograferar.

 

Pris: 12 600 kr

 

Betyg: 5

De flesta av oss knäpper bilder med mobil och delar dem med andra på Instagram, Facebook, Flickr och andra sociala medier. Det går utmärkt eftersom det går fort och enkelt och ger nästan omedelbar respons. Eller gillningar, som det också heter.

Men det är inte lika tillfredsställande som att fotografera med en kamera. Den ger inte bara högre bildkvalitet utan också bättre kreativ kontroll. Man kan få riktigt fina bilder med mobilen men den tekniska kvaliteten ligger långt efter även de billigaste kamerorna vi testade 2016.

Alla som bryr sig om sådant behöver en bra kamera. Allra helst en som passar de personliga behoven och kraven på kvalitet och kontroll.

Glöm förresten inte bort att bilderna från spegelreflexen också kan delas på nätet med hjälp av trådlös överföring till mobiltelefonen.

Tekniskt överlägsen

Det finns många skäl till att en kamera, och särskilt en systemkamera (med utbytbar optik), ger betydligt högre bildkvalitet. Större linselement i objektivet släpper igenom mer ljus. En mycket större bildsensor fångar upp mer ljus. Zoom, blixtsnabb hastighet och bättre processor ger också en överlägsen bildkvalitet.

Systemkameror är bäst

Kameror med utbytbar optik, även kallade spegelreflexer eller systemkameror, ger ännu högre bildkvalitet. Men även mycket bättre kreativ kontroll. Med en systemkamera kan du ta över styrningen och få utlopp för din kreativitet genom att bestämma exponering, utsnitt, skärpedjup och färgåtergivning – och välja objektiv efter motivet. Sugen på att ta fina porträtt? Köp en ljusstark 80–90 mm tele till kameran och utforska de oändliga möjligheterna. Lockar det med natur? En 24 mm vidvinkel ger landskapsbilderna ett nytt perspektiv.

 

 

Fem enkla tips som ger bättre bilder

Hitta ljuset

Utan ljus blir bilderna inte bara mörka, de blir trista och ointressanta. Försök placera motivet eller dig själv så att ljuset faller naturligt där du vill att mest fokus ska vara. Till exempel i ansiktet på den du ska föreviga. Kom ihåg att det mjuka ljuset i molnigt väder ger mycket finare porträtt än solljus.

 

Använd blixt oftare

En liten blixt är guld värd. Den lyser inte bara upp de ställen där det är ont om ljus utan kompenserar för motljus. Och riktar du den mot ett stort fält, till exempel en vägg eller taket, så suddar den ut hårda skuggor. Många blixtar går att styra trådlöst från kameran, det ger större möjligheter att ta finare bilder än en blixt som alltid riktas rakt mot motivet.

Ta kontroll

Lär dig hur bilderna ändras om du styr bländare och slutare själv. Se hur skärpedjupet förändras när du justerar bländaröppning från f2,8 till f16, ta reda på hur du ska överstyra ljusmätningen och hur du avgör var någonstans i motivet fokus ska vara.

Komponera utsnitt

De flesta vet att barnbilder blir bättre om man sätter sig på huk och kommer närmare barnen, i stället för att stå upp och peka kameran ner på dem. Samma sak gäller för semesterbilder, porträtt och landskap. Flytta kameran närmare marken för att få mer effektfulla landskap, gå närmare inpå det du ska fotografera och få med element som är värda att minnas när du besöker platser. Var inte rädd för att gå tätt intill motivet eller att utmana perspektiven. Använd tredjedelsregeln med rutnätet (nio rutor) och undvik att placera huvudfokus precis mitt i sökaren.

Tänk på bakgrunden

En skarp och korrekt exponerad bild kan förstöras av en dålig bakgrund. Det kan vara en lastbil som dundrar förbi eller andra saker man inte vill föreviga. Använd största möjliga bländaröppning (lågt f-värde), flytta på dig för att ändra bildvinkeln eller gå närmare inpå med mer zoom för att isolera motivet från bakgrunden.

 

 

ÅRETS BÄSTA KOMPAKTKAMERA

Kompaktkamera: Panasonic Lumix TZ100

Lyckad allround-kompakt

Panasonics Lumix TZ100 är en liten kamera med 10x zoom som krossar myten om att små kameror med mycket zoom tar dåliga bilder. Här får du förbaskat bra bilder – och 4K-video på köpet – i en liten historia som är tillräckligt kompetent för att kunna kallas för allroundkamera. Den kommer som på beställning för dem som behöver en bra och praktisk kompaktkamera till semesterresor och andra aktiviteter. Här får man bildkvalitet fullt i klass med de bästa, men dessutom 10x zoom och pekskärm. Att den saknar väderskydd, extrem ljusstyrka och vridbar skärm är inte så väsentligt. Vi hade däremot velat ha en större sökare, längre batteritid och ett bättre handgrepp, men man kan inte få allt här i världen. Detta är kameran du ska köpa om du vill lyckas med bilderna oftare och behöver så mycket som möjligt i en fickkamera.

 

Pris: 7 900 kr

 

Betyg: 5

 

ÅRETS BÄSTA KOMPAKTA SYSTEMKAMERA

Systemkamera: Sony a6300

Superb kamera med 4K

Alla drömmer om fina bilder och få kommer att bli besvikna över Sonys nya a6300. Med utmärkt bildkvalitet och beskedlig storlek är den ett bra val för kräsna fotografer som behöver en liten men bra kamera. Bildkvaliteten kommer från 24 miljoner trimmade pixlar, som dessutom filmar knivskarp 4K-video. Den är en praktfull kamera, trots att den inte är perfekt. Det är en besvikelse att den inte fick pekskärm och Sony hade gott kunnat städa upp bland knappar och menyer när de konstruerade efterträdaren till en av våra favoritkameror. Men med ännu bättre autofokus, 4K-video och förädlad bildkvalitet är Sony a6300 en av de bästa små systemkamerorna.

 

Pris: 13 500 kr

 

Betyg: 5

 

 

ÅRETS BÄSTA AVANCERADE SYSTEMKAMERA

Systemkamera: Fujifilm X-T2

Fulländad entusiastkamera

Fujifilms nya entusiastmodell ser ut som föregångaren från 2014, men den nya X-Trans III-bildsensorn har fått sällskap av en ny processor med 14-bitars och lossless råfilskomprimering. Den uppgraderade elektroniska sökaren kan ställas till 100 bilder/s uppdateringsfrekvens för att ge mindre flimmer. Bildhastigheten är 8 exponeringar per sekund – eller 11 om man använder det nya vertikalgreppet VPB-XT2 som dessutom utökar batteritiden till 100 exponeringar. Det är tämligen imponerande egenskaper som bör tilltala såväl entusiastiska amatörer som proffs. Minneskortplatserna går att konfigurera helt efter fotografens önskemål. Hög bildkvalitet samt bättre användarvänlighet, snabbare autofokus och 4K-video är X-T2 mer användbar och praktisk för fotografer som använder kameran mycket för video och stillbilder. Helt enkelt en av de bästa kamerorna för allroundbruk vi har testat.

 

Pris: 17 000 kr

 

Betyg: 6

 

 

ÅRETS BÄSTA SPEGELREFLEXKAMERA

Systemkamera: Nikon D500

Klassledande kvalitetskamera

I normala fall är det inte så enkelt att välja ny kamera eftersom utbudet är så stort och många av dem verkligen är bra. Men Nikon D500 är en av de få som utmärker sig extra positivt. Det går att hitta kameror med högre upplösning än de 20,9 megapixlar som D500 har, men få av dem har 153 fokuspunkter fördelade över stora delar av bildytan, 10 bilder/s i hastighet, 2,36 Mp vridbar pekskärm, 4K-video med mikrofon- och hörlurskontakt – och allting inpackat i ett väderskyddat kamerahus med bakgrundsbelysta knappar. Med extrem bildhastighet, stor buffert, väderskyddat kamerahus och ytterst hög bild- och videokvalitet. Priset är högt, men D500 kostar mindre än fullformatkamerorna. Alla som behöver en användbar och rejäl kamera för sport, vilda djur och allroundfotografering bör seriöst fundera på om det inte är värt pengarna att välja Nikon D500.

 

Pris: 22 900 kr

 

Betyg: 6

 

ÅRETS BÄSTA OBJEKTIV

Objektiv: Tamron SP 85 mm/f1,8 Di VC USD

Perfekt porträttobjektiv

Ett bra porträtt behöver inte vara oskarpt överallt utom i ansiktet. Fotografen kan välja en mindre bländare för att få en större djupskärpa om han eller hon vill, men när man vill ha en oskarp bakgrund är det viktigt att objektivet åstadkommer en fin bokeh. Tamron SP 85mm f1,8 försöker uppfylla alla krav på bra porträttobjektiv, och har dessutom inbyggd optisk bildstabilisator, vädertätning och en avancerad optisk konstruktion. 85 mm brännvidd på en fullformatkamera som Canon EOS 1DX Mark II (testkameran) är en praktisk vinkel för de flesta porträtt. Få objektiv är lika gediget konstruerade och samtidigt lika optiskt lyckade som Tamrons nya 85 mm/f1,8.

 

Pris: 8 500 kr

 

Betyg: 6

 

ÅRETS BÄSTA - ÅRETS KAMERA

 

Systemkamera: Olympus PEN-F

Kameran med X-faktor

Olympus har byggt kameran vi inte kan lägga ifrån oss.

 

Den har x-faktorn som många av de 25 andra systemkameror vi testade under 2016 saknar. Den nästan odefinierbara känslan av att allting bara fungerar. Vrider man på färghjulet på framsidan så ser man ändringarna i sökaren, även när man väljer från den väl tilltagna effektmenyn som ger Instagram en svår match.

Det finns kameror med fler megapixlar, högre bildhastighet, stabilare konstruktioner och ännu mer avancerade funktioner. Men du kommer inte att höra den lilla sucken från hjärtat varje gång du plockar upp de andra kamerorna. Det gör du när du lyfter en Olympus PEN-F. En kamera som är lika attraktivt som den är kompetent. Men den passar allra bäst till stillbilder, till kreativa fotografer och de som värderar förmedlandet av känslor lika högt som teknik när de fotograferar.

 

Pris: 12 600 kr

 

Betyg: 5

  • Lasse Svendsen