2016-03-19 06:00

2016-03-19 06:00

Den digitala pennan har kommit för att stanna

TEKNIK & PRYLAR: Test av Apple Ipad Pro + Apple Pencil mot Microsoft Surface Pro 4 + Surface Pen

Steve Jobs vänder sig i sin grav! Så var det många som tänkte när Apple lanserade sin stora Ipad Pro och tillhörande Apple Pencil i september 2015. Men varför då?

För att förstå förskräckelsen måste vi spola tillbaka till 2007 när Steve Jobs visade upp den allra första Iphone-modellen för allmänheten. Den presenterades av Jobs med bland annat en bild där det stod: Who wants a stylus? Och senare blev han citerad att ha sagt: It’s like we said on the Ipad, if you see a stylus, they blew it!

Så man frågar sig naturligtvis om Apple-grundaren ligger och roterar nere under jorden, nu när Apple ett par år efter hans död har släppt en förvuxen Ipad med en penna som viktigaste tillbehör. Fast om man tänker efter lite så inser man att syftet med en penna i dag, oavsett om vi pratar om Apple Pencil eller Surface Pen, är ett helt annat än vad Steve Jobs förmodligen hade i åtanke när han uttalade sig så kategorisk om det ohyggliga med att ha en penna.

Förr i tiden – alltså innan det fanns kapacitiva multitouch-pekskärmar som man kan sköta med fingrarna – var en penna det enda sättet att använda enheter med så kallade resistiva pekskärmar. Man var helt enkelt tvungen att använda en penna för att över huvud taget kunna sköta gamla handhållna prylar som Palm V, Compaq iPAQ eller till och med Apples egen Newton-surfplatta från början av 90-talet.

Skapad för kreativitet

Och det är, måste vi påpeka, inte alls tanken med Apple Pencil. Eller Surface Pen, för den sakens skull. Både Ipad Pro och Surface Pro sköts som vanligt med hjälp multitouch på den beröringskänsliga skärmen. Det är först när det handlar om kreativt arbete som pennan kommer in i bilden. Först och främst som ett ritverktyg, men också för bildredigering och annat grafiskt arbete. Och både Apple Pencil och Surface Pen gör ett imponerande bra jobb som grafikverktyg. Det går nästan inte att fatta, när man som den här skribenten har varit med så länge att man minns hur långsamt det gick att skriva bokstäver, en efter en, med en penna på skärmen på en Palm V eller Compaq iPAQ. Nu för tiden känns det nästan som att rita, skriva eller måla direkt på papper, oavsett om det är en Apple Pencil eller Surface Pen man har i handen.

Så testade vi

Testets fokus har varit Apple Pencil och Surface Pen och hur de två pennorna fungerar med Ipad Pro respektive Surface Pro 4, som de är skapade för att bilda par med. Trots de många likheterna finns det väsentliga skillnader i funktioner och specifikationer, och dem har vi gått på djupet med genom att titta på bland annat precision, känslighet och skötsel i samband med olika typer av uppgifter och appar. Vi har också undersökt produkterna fysiska egenskaper, bland annat ergonomi och användarvänlighet.

 

 

 

 

Apple Ipad Pro

Operativsystem: iOS 9.1

Skärm: 12,9 tum IPS, 2732 x 2048 (264 ppi)

Processor: 2,26 GHz A9X

Minne: 4 GB + 128 GB

Kameror: 8 Mp f2,4 + 1,2 Mp f2,2

Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2

Mått/vikt: 306 x 221 x 6,9 mm/713 gram

Batteri: 38,5 Wh, 10 timmar

Pris: 12 000 kr

Webb: apple.se

 

Apple Pencil

Längd: 175,7 mm

Vikt: 20,7 g

Anslutning: Bluetooth, Lightning

Pris: 1 100 kr

Web:

 

[Särskilt rekommenderad]

 

 

Blyertspenna 2.0

 

Ipad Pro och Apple Pencil är ett perfekt radarpar.

 

 

Plus

Den mest naturtrogna rit- och skrivupplevelsen hittills, bland annat tack vare att det inte är någon fördröjning och att både penna och skärm har oerhört exakta sensorer.

Minus

Ingår inte till Ipad Pro och är inte helt gratis. Måste laddas upp med jämna mellanrum.

 

Apple Pencil följer inte med gratis till Ipad Pro utan måste köpas löst som tillbehör. Och även om massor av Apples egna appar, till exempel Anteckningar och Mail, stöder Pencil så måste man plocka fram plånboken ännu en gång för att köpa de grafiska appar som får ut maximalt ur den digitala blyertspennan.

 

Rent fysiskt ser den kanske inte så mycket ut för världen. Den liknar en vanlig blyertspenna av vit plast, men så fort man håller den i handen så känner man att det handlar om någonting helt annat och mer än en bit billig plast. Under ytan finns det nämligen massor av teknik – bland annat ett Bluetooth-chip och en mikrokontroller (styrenhet) inkapslad i ett hus av metall. Det ger Apple Pencil en tyngd och stabilitet som tillsammans med den naturtrogna storleken får den att kännas som en tvättäkta penna av hög kvalitet. Namnet är med andra ord väldigt passande.

 

Användning

Vi märker i stort sett inte av någon fördröjning alls och Apple Pencil är både oerhört känslig och extremt exakt. Den registrerar inte bara hur hårt man trycker utan har också sensorer som känner av vilken vinkel man håller spetsen i, och allt det här betyder att den både gör skillnad på om ett streck blir tjockare eller tunnare, och att användaren kan skugga och skissa precis som med en riktig blyertspenna eller kulspetspenna.

 

Palm Rejection – alltså funktionen som ser till att man kan låta handen som inte håller pennan vila på skärmen utan att den reagerar samtidigt som man skriver eller ritar – fungerar i stort sett perfekt och enda kritiken är egentligen att skärmen av naturliga orsaker inte har samma ytstruktur som papper, vilket gör att skrivandet känns lite mer glatt.

 

Slutsats

Apple Pencil är som sagt den bästa digitala pennan vi någonsin har provat. Inte för att den är fullproppad med olika funktioner – på det området är Surface Pen en klar vinnare – men Pencil är bäst där det räknas. Bättre rit- och skrivkänsla på en surfplatta kan man helt enkelt inte köpa för pengar. De ytterst exakta sensorerna håller koll på både pennans vinkel och hur hårt man trycker – och viktigast av allt: fördröjningen är i stort sett obefintlig. Att den inte har något suddgummi på toppen får man bara leva med.

 

Betyg (1–6): 6

 

 

 

 

 

 

Microsoft Surface Pro 4

Operativsystem: Windows 10 Pro

Skärm: 12,3-tums PixelSense, 2736 x 1824 (267 ppi)

Processor: 2,5 GHz Intel Core i5-6300U dual-core

Minne: 8 GB RAM + 256 GB SSDKamera: 8 Mp + 5 Mp

Trådlöst: Wifi: 801.11ac, Bluetooth 4.0

Anslutningar: USB-C, USB 3.0, microSD, Mini DisplayPort, hörlursuttag, Coverport, Surface Connect

Batteri: Ingen uppgift (upp till 9 timmars video)

Mått/vikt: 292,1 x 201,4 x 8,5 mm/786 gram

Webb: microsoft.se

Pris: 14 000 kr

 

Surface Pen

Längd: 144 mm

Vikt: 20 g

Knappar: Högerklick och radera

Anslutning: Bluetooth 4.0LE

Batteri: 1 AAAA

Pris: 650 kr (ingår till Surface Pro 4)

Webb:

 

 

Lite för ytlig

 

Surface Pro4 och Surface Pen är en stark kombination med många funktioner, men pennan känns lite för digital.

 

Plus

Ingår utan kostnad till Surface pro 4, batteriet räcker i ett år, fler funktioner än Apple Pencil.

 

Minus

Rit- och skrivkänslan är inte riktigt lika naturlig, inte minst på grund av fördröjningar.

 

 

Jämfört med Apple Pencil har Surface Pen fortfarande en utmärkt skrivkänsla, men den är inte alls lika naturlig, och det är Surface Pens största problem. Däremot kan den massor av saker som inte Apple Pencil kan.

 

För det första kan man i större utsträckning navigera runt med Surface Pen i menyer och program på Surface Pro. Och för det andra har den en knapp på sidan med funktioner som till exempel att öppna OneNote med en enda tryckning eller att ta en skärmkopia med två tryckningar. På toppen sitter ett slags digitalt suddgummi som man alltid kan sudda med, var man än befinner sig och gör, och det är också smart att Surface Pen kör på ett helt vanligt AAAA-batteri och alltså har ström för ett helt år, samt att den är magnetisk så att den kan sättas fast på själva Surface-plattan och inte försvinner så lätt. Sist med inte minst följer den med i kartongen när man investerar i en Surface Pro 4. Inte så dumt.

 

Användning

Och helhetsintrycket är att Surface Pen känns en smula mer konstlad och digital än vad Apple Pencil gör. Surface Pen upplevs inte heller som lika exakt och känslig som Apple Pencil, och det är till exempel påtagligt svårare att skriva mycket små bokstäver med Surface Pen än med konkurrenten.

Surface Pen har samma sorts Palm Rejection-funktion som Apple Pencil, men den fungerar inte heller riktigt lika effektivt, så ibland öppnar man menyer och annat med handen vilket är ganska irriterande. Ett annat irritationsmoment är att skärmen på Surface Pro ger efter när man vilar handen på den, Ipad Pros skärm är lika orubblig som en klippa. Surface Pro 4 känns helt enkelt inte lika robust som Ipad Pro och det påverkar inte bara kvalitetsintrycket utan också skrivkänslan negativt.

 

Slutsats

Surface Pro påminner vid första anblicken, och faktiskt också efter en längre tids användning, mer om en kulspetspenna än om en blyertspenna. Därför skulle man väl kunna säga att både Microsoft och Apple har valt sina produktnamn med omsorg. Och alla vet väl att väldigt kreativa personer alltid föredrar en blyertspenna i stället för en kulspetspenna, och så kommer det förmodligen att vara även i den digitala världen. Surface Pen har fler funktioner än Apple Pencil – inklusive ett suddgummi på toppen och en knapp på sidan som både kan öppna appar och ta skärmdumpar – men är mindre naturtrogen och exakt som skriv- och ritverktyg.

 

Däremot får man den med gratis när man köper Surface Pro 4, och det kan man knappast klaga på.

 

Betyg (1–6): 5

 

För att förstå förskräckelsen måste vi spola tillbaka till 2007 när Steve Jobs visade upp den allra första Iphone-modellen för allmänheten. Den presenterades av Jobs med bland annat en bild där det stod: Who wants a stylus? Och senare blev han citerad att ha sagt: It’s like we said on the Ipad, if you see a stylus, they blew it!

Så man frågar sig naturligtvis om Apple-grundaren ligger och roterar nere under jorden, nu när Apple ett par år efter hans död har släppt en förvuxen Ipad med en penna som viktigaste tillbehör. Fast om man tänker efter lite så inser man att syftet med en penna i dag, oavsett om vi pratar om Apple Pencil eller Surface Pen, är ett helt annat än vad Steve Jobs förmodligen hade i åtanke när han uttalade sig så kategorisk om det ohyggliga med att ha en penna.

Förr i tiden – alltså innan det fanns kapacitiva multitouch-pekskärmar som man kan sköta med fingrarna – var en penna det enda sättet att använda enheter med så kallade resistiva pekskärmar. Man var helt enkelt tvungen att använda en penna för att över huvud taget kunna sköta gamla handhållna prylar som Palm V, Compaq iPAQ eller till och med Apples egen Newton-surfplatta från början av 90-talet.

Skapad för kreativitet

Och det är, måste vi påpeka, inte alls tanken med Apple Pencil. Eller Surface Pen, för den sakens skull. Både Ipad Pro och Surface Pro sköts som vanligt med hjälp multitouch på den beröringskänsliga skärmen. Det är först när det handlar om kreativt arbete som pennan kommer in i bilden. Först och främst som ett ritverktyg, men också för bildredigering och annat grafiskt arbete. Och både Apple Pencil och Surface Pen gör ett imponerande bra jobb som grafikverktyg. Det går nästan inte att fatta, när man som den här skribenten har varit med så länge att man minns hur långsamt det gick att skriva bokstäver, en efter en, med en penna på skärmen på en Palm V eller Compaq iPAQ. Nu för tiden känns det nästan som att rita, skriva eller måla direkt på papper, oavsett om det är en Apple Pencil eller Surface Pen man har i handen.

Så testade vi

Testets fokus har varit Apple Pencil och Surface Pen och hur de två pennorna fungerar med Ipad Pro respektive Surface Pro 4, som de är skapade för att bilda par med. Trots de många likheterna finns det väsentliga skillnader i funktioner och specifikationer, och dem har vi gått på djupet med genom att titta på bland annat precision, känslighet och skötsel i samband med olika typer av uppgifter och appar. Vi har också undersökt produkterna fysiska egenskaper, bland annat ergonomi och användarvänlighet.

 

 

 

 

Apple Ipad Pro

Operativsystem: iOS 9.1

Skärm: 12,9 tum IPS, 2732 x 2048 (264 ppi)

Processor: 2,26 GHz A9X

Minne: 4 GB + 128 GB

Kameror: 8 Mp f2,4 + 1,2 Mp f2,2

Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.2

Mått/vikt: 306 x 221 x 6,9 mm/713 gram

Batteri: 38,5 Wh, 10 timmar

Pris: 12 000 kr

Webb: apple.se

 

Apple Pencil

Längd: 175,7 mm

Vikt: 20,7 g

Anslutning: Bluetooth, Lightning

Pris: 1 100 kr

Web:

 

[Särskilt rekommenderad]

 

 

Blyertspenna 2.0

 

Ipad Pro och Apple Pencil är ett perfekt radarpar.

 

 

Plus

Den mest naturtrogna rit- och skrivupplevelsen hittills, bland annat tack vare att det inte är någon fördröjning och att både penna och skärm har oerhört exakta sensorer.

Minus

Ingår inte till Ipad Pro och är inte helt gratis. Måste laddas upp med jämna mellanrum.

 

Apple Pencil följer inte med gratis till Ipad Pro utan måste köpas löst som tillbehör. Och även om massor av Apples egna appar, till exempel Anteckningar och Mail, stöder Pencil så måste man plocka fram plånboken ännu en gång för att köpa de grafiska appar som får ut maximalt ur den digitala blyertspennan.

 

Rent fysiskt ser den kanske inte så mycket ut för världen. Den liknar en vanlig blyertspenna av vit plast, men så fort man håller den i handen så känner man att det handlar om någonting helt annat och mer än en bit billig plast. Under ytan finns det nämligen massor av teknik – bland annat ett Bluetooth-chip och en mikrokontroller (styrenhet) inkapslad i ett hus av metall. Det ger Apple Pencil en tyngd och stabilitet som tillsammans med den naturtrogna storleken får den att kännas som en tvättäkta penna av hög kvalitet. Namnet är med andra ord väldigt passande.

 

Användning

Vi märker i stort sett inte av någon fördröjning alls och Apple Pencil är både oerhört känslig och extremt exakt. Den registrerar inte bara hur hårt man trycker utan har också sensorer som känner av vilken vinkel man håller spetsen i, och allt det här betyder att den både gör skillnad på om ett streck blir tjockare eller tunnare, och att användaren kan skugga och skissa precis som med en riktig blyertspenna eller kulspetspenna.

 

Palm Rejection – alltså funktionen som ser till att man kan låta handen som inte håller pennan vila på skärmen utan att den reagerar samtidigt som man skriver eller ritar – fungerar i stort sett perfekt och enda kritiken är egentligen att skärmen av naturliga orsaker inte har samma ytstruktur som papper, vilket gör att skrivandet känns lite mer glatt.

 

Slutsats

Apple Pencil är som sagt den bästa digitala pennan vi någonsin har provat. Inte för att den är fullproppad med olika funktioner – på det området är Surface Pen en klar vinnare – men Pencil är bäst där det räknas. Bättre rit- och skrivkänsla på en surfplatta kan man helt enkelt inte köpa för pengar. De ytterst exakta sensorerna håller koll på både pennans vinkel och hur hårt man trycker – och viktigast av allt: fördröjningen är i stort sett obefintlig. Att den inte har något suddgummi på toppen får man bara leva med.

 

Betyg (1–6): 6

 

 

 

 

 

 

Microsoft Surface Pro 4

Operativsystem: Windows 10 Pro

Skärm: 12,3-tums PixelSense, 2736 x 1824 (267 ppi)

Processor: 2,5 GHz Intel Core i5-6300U dual-core

Minne: 8 GB RAM + 256 GB SSDKamera: 8 Mp + 5 Mp

Trådlöst: Wifi: 801.11ac, Bluetooth 4.0

Anslutningar: USB-C, USB 3.0, microSD, Mini DisplayPort, hörlursuttag, Coverport, Surface Connect

Batteri: Ingen uppgift (upp till 9 timmars video)

Mått/vikt: 292,1 x 201,4 x 8,5 mm/786 gram

Webb: microsoft.se

Pris: 14 000 kr

 

Surface Pen

Längd: 144 mm

Vikt: 20 g

Knappar: Högerklick och radera

Anslutning: Bluetooth 4.0LE

Batteri: 1 AAAA

Pris: 650 kr (ingår till Surface Pro 4)

Webb:

 

 

Lite för ytlig

 

Surface Pro4 och Surface Pen är en stark kombination med många funktioner, men pennan känns lite för digital.

 

Plus

Ingår utan kostnad till Surface pro 4, batteriet räcker i ett år, fler funktioner än Apple Pencil.

 

Minus

Rit- och skrivkänslan är inte riktigt lika naturlig, inte minst på grund av fördröjningar.

 

 

Jämfört med Apple Pencil har Surface Pen fortfarande en utmärkt skrivkänsla, men den är inte alls lika naturlig, och det är Surface Pens största problem. Däremot kan den massor av saker som inte Apple Pencil kan.

 

För det första kan man i större utsträckning navigera runt med Surface Pen i menyer och program på Surface Pro. Och för det andra har den en knapp på sidan med funktioner som till exempel att öppna OneNote med en enda tryckning eller att ta en skärmkopia med två tryckningar. På toppen sitter ett slags digitalt suddgummi som man alltid kan sudda med, var man än befinner sig och gör, och det är också smart att Surface Pen kör på ett helt vanligt AAAA-batteri och alltså har ström för ett helt år, samt att den är magnetisk så att den kan sättas fast på själva Surface-plattan och inte försvinner så lätt. Sist med inte minst följer den med i kartongen när man investerar i en Surface Pro 4. Inte så dumt.

 

Användning

Och helhetsintrycket är att Surface Pen känns en smula mer konstlad och digital än vad Apple Pencil gör. Surface Pen upplevs inte heller som lika exakt och känslig som Apple Pencil, och det är till exempel påtagligt svårare att skriva mycket små bokstäver med Surface Pen än med konkurrenten.

Surface Pen har samma sorts Palm Rejection-funktion som Apple Pencil, men den fungerar inte heller riktigt lika effektivt, så ibland öppnar man menyer och annat med handen vilket är ganska irriterande. Ett annat irritationsmoment är att skärmen på Surface Pro ger efter när man vilar handen på den, Ipad Pros skärm är lika orubblig som en klippa. Surface Pro 4 känns helt enkelt inte lika robust som Ipad Pro och det påverkar inte bara kvalitetsintrycket utan också skrivkänslan negativt.

 

Slutsats

Surface Pro påminner vid första anblicken, och faktiskt också efter en längre tids användning, mer om en kulspetspenna än om en blyertspenna. Därför skulle man väl kunna säga att både Microsoft och Apple har valt sina produktnamn med omsorg. Och alla vet väl att väldigt kreativa personer alltid föredrar en blyertspenna i stället för en kulspetspenna, och så kommer det förmodligen att vara även i den digitala världen. Surface Pen har fler funktioner än Apple Pencil – inklusive ett suddgummi på toppen och en knapp på sidan som både kan öppna appar och ta skärmdumpar – men är mindre naturtrogen och exakt som skriv- och ritverktyg.

 

Däremot får man den med gratis när man köper Surface Pro 4, och det kan man knappast klaga på.

 

Betyg (1–6): 5

 

  • Peter Gotschalk, Ljud & Bild