2015-10-03 06:00

2015-10-03 06:00

Enklaste vägen till bra ljud

TEKNIK & PRYLAR: Vi testar tolv soundbar-högtalare

En soundbar-högtalare förbättrar TV-ljudet i en handvändning. Men alla är inte lika bra.

Den enklaste och mest eleganta lösningen på de tunna TV-apparaternas lika tunna ljud är en soundbar-högtalare. Det är en separat högtalare där alla elementen, förstärkningen och signalbehandlingen av den digitala ljudsignalen från filmen eller musiken sitter inbyggt i ett och samma kabinett. Då kan du titta på lördagsfilmen med tio gånger bättre ljud, och plötsligt får du användbar ljudkvalitet när du lyssnar på musik också. Oavsett om du ska titta på en konsert, lyssna på radio eller spela musik direkt från datorn eller mobilen via Bluetooth. Alla testdeltagarna klarar nämligen av att spela musik trådlöst.

Limpa eller sockel?

Det finns två sorters soundbar-högtalare: ljudlimpor och ljudsocklar. Skillnaden är att limpan är platt och passar bäst på väggen. Om TV:n är väggmonterad kan en sådan vara den bästa lösningen, den sätts då fast längst skärmens undersida (eller ovansida). En ljudsockel är djupare och avsedd att ställas under TV:n.

Detta är dock mer ett rättesnöre än ett facit, eftersom somliga har en TV-möbel som har plats för en ljudlimpa. Och det är också många med en väggmonterad TV som har en TV-bänk under där det finns gott om plats för en ljudsockel.

På grund av ljudlimpornas smala form har de flesta av dem en separat bashögtalare som tar emot ljudsignalen trådlöst från limpan. Det betyder att baslådan kan gömmas undan där det passar. Ljudsocklarna har däremot större kabinettvolym, vilket ger plats för fler element och innebär att de inte är lika beroende av en separat bashögtalare. Flera av dem kan dock ändå koppla in en subbas.

Vi testar

Ljudlimpor

Philips HTL7140 6 000 kr

Panasonic SC-ALL70T 5 500 kr

JVC TH-WL709H 4 500 kr

Sony HT-NT3 7 000 kr

Samsung HW-J8510/J8511 11 000 kr

Klipsch R-10B 6 000 kr

Denon DHT-S514 5 000 kr

Ljudsocklar

Yamaha SRT-700 3 400 kr

Pioneer SBX-B70D 6 300 kr

Panasonic SC-ALL30T 4 600 kr

PSB Alpha VS21 6 000 kr

Canton DM 75 5 500 kr

Philips HTL7140

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC, aptX)

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 106 x 3,8 x 5,5 cm

Färg: Svart

Pris: 6 000 kr

Webb: philips.se

Trådsmal på alla sätt

Ljudlimpan från Philips har en trådsmal form och är mycket läcker att titta på. Tyvärr låter den tunt också.

Plus

Läcker formfaktor.

Minus

Ljudkvaliteten är en tunn historia och subwooferns ljudnivå kan inte justeras.

Från Philips kommer en oerhört tunn ljudlimpa som glider in diskret i omgivningen på ett läckert sätt. Den har HDMI-anslutning och stöder trådlös Bluetooth med högkvalitativt aptX-ljud och den visar ingång och inställningar i ett teckenfönster. Vilket vi uppskattar, eftersom inte alla soundbar-högtalare har någon display.

Film återges med ett ganska så bra intryck av surround i Movie-ljudläget. Musik i stereo låter inte bra alls. Ljudet är tunt och hermetiskt och subwoofern står och mullrar för sig själv. Det verkar också som om Music-läget har något slags surroundeffekt som inte går att stänga av.

Philips-limpan kan övervägas om du absolut måste ha en supertunn modell, men aldrig om du ska använda den till musik också.

Betyg (1–6): 3

Panasonic SC-ALL70T

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC), wifi

Analogingång: Nej

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 95 x 12,5 x 5,7 cm

Färg: Svart

Pris: 5 500 kr

Webb: panasonic.se

Halvdan lösning

Om du inte väggmonterar Panasonics ljudlimpa så ska den läggas ovanpå TV-bänken, så att elementen pekar rakt upp. Det funkar dåligt.

Plus

Ljudlimpan går att koppla ihop med andra produkter i Panasonics ALL-familj i ett multiroom-system.

Minus

Ljudkvaliteten är medelmåttig och med musik är den bedrövlig.

Den här ljudlimpan monteras platt på väggen under TV:n, så att den pekar rakt fram, eller läggs ner ovanpå TV-bänken, så att elementen pekar rakt upp. I praktiken borde den aldrig ligga på detta sätt, eftersom ljudet då bli milt sagt eländigt, plus att du inte heller ser teckenfönstret från soffan. Trådlös nätverksanslutning gör att du kan strömma musik trådlöst och högtalaren går dessutom att inkludera i ett multiroom-system tillsammans med andra produkter i Panasonics ALL-familj

Problemet är att den här ljudlimpan aldrig borde inkluderas i något musiksystem eftersom ljudet från musik i stereo låter instängt i övertonregistret och dånande i basen. Det är helt uppenbart att den här soundbar-högtalaren är fintrimmad för filmljud, även om den inte heller då når upp till de bästa.

Betyg (1–6): 3

JVC TH-WL709H

HDMI: 2 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC)

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 98 x 4 x 7,5 cm

Färg: Svart

Pris: 4 500 kr

Webb: elgiganten.se

Elegant och praktisk

En av testets tunnaste ljudlimpor lyckas riktigt bra.

Plus

Läckert formspråk som tilltalar många, bra användarvänlighet och helt OK ljudkvalitet.

Minus

Inte bäst på musik, dialogen kan låta lite tunn.

Med två HDMI-ingångar kan både Blu-ray-spelare och kabel-TV-box kopplas in och JVC har en tydlig display som lyser genom grillen. Man har alltid bra översikt över vad man håller på med eftersom JVC-limpan är mycket användarvänlig.

Film i surround tjänar på att aktivera DTS TruSurround, som ger bättre surroundkänsla. Ljudbilden är stor och det kommer ganska mycket bas från subwoofern, som funkar fint till både filmmusik och ljudeffekter. Musik i stereo bör avnjutas utan något DTS-läge för att undvika att få fasfel i övergången mellan subwoofer och soundbar. Då stramas basgitarrer och trummor till, även om ljudbilden blir mindre än med allsköns processningseffekter.

Betyg (1–6): 4

Sony HT-NT3

HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC, LDAC), wifi

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 107 x 8,6 x 6,5 cm

Färg: Svart

Pris: 7 000 kr

Webb: sony.se

Komplett paket

Med inbyggda strömningstjänster och fiffiga trådlösa lösningar är Sonys ljudlimpa idealisk för dem som vill bygga ut till flera rum.

Plus

Bra användarvänlighet, många trådlösa möjligheter och svenska menyer. Ljudet är varmt och fylligt och lätt att tycka om.

Minus

Övertonregistret är en aning tillbakadraget och på film är inte surroundeffekten lika stor som hos en del andra.

Sony har en överskådlig skärmmeny, som till och med pratar svenska och som gör att trådlös nätverkskoppling är en barnlek. Spotify Connect finns inbyggt och dessutom en inbyggd Chromecast-funktion. Öppna Netflix på mobilen och spegla sändningen på TV-skärmen via ljudlimpan. HT-NT3 fungerar med andra kompatibla Sony-produkter i multiroom-system.

Musik i stereo återges med mycket bas och högtalaren kan spela högt tack vare hög gain, en fördel vid inspelningar som har låg ljudnivå. Återgivningen av instrument och röster är på den fylligare sidan. Film spelas med lite surroundeffekt, men bara måttligt i förhållande till de övriga. Sammantaget är detta en riktigt bra ljudlimpa, med funktionalitet som viktigt ledord.

Betyg (1–6): 5

Samsung HW-J8510/J8511

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth, wifi

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 145 x 6 x 18,5 cm

Färg: Svart (J8510), aluminium (J8511)

Pris: 11 000 kr

Webb: samsung.se

Böjt nöje

Testets allra största ljudlimpa är böjd, så att den har samma stil som Samsungs största konkava skärmar.

Plus

Bra ljud och en rejäl aluminiumfinish gör detta till en naturlig partner till Samsungs böjda TV-skärmar.

Minus

Ljudet är inte bättre än de bästa som kostar hälften så mycket.

Den här högtalaren är enorm, och tack vare sitt kurviga utseende är det naturligt att para ihop den med Samsungs stora, välvda skärmar från 65 tum och uppåt. Vårt testexemplar har utförande i äkta aluminium, vilket ger det en exklusiv prägel. Precis som Sonys och Panasonics ljudlimpor kan HW-J8510/J8511 integreras i multiroom-system, tillsammans med Samsungs egen WAM-famillj med trådlösa ljudprodukter.

Av ljudlägena är det Standard som fungerar bäst med både film och musik. Music låter platt och vasst och Cinema ger en färgning av mellanregistret. Subwoofern är inte lika taktfast som de från Klipsch och Denon, men Samsung-limpan fungerar ändå ganska bra med musik. Inte minst för att den är så bred och därför ger ett bredare stereoperspektiv än andra.

Film återges med bra dialog och en stor och öppen ljudbild. Även om surroundeffekten med film inte känns lika omslutande som med Denon.

Betyg (1–6): 5

Klipsch R-10B

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (aptX)

Analogingång: RCA

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 101,6 x 10,5 x 7,1 cm

Färg: Svart

Pris: 6 000 kr

Webb: septronic.se

Stabil och tung

Med horndiskanter och en kraftfull subwoofer är det här en ljudlimpa som verkligen kan sparka ifrån sig!

Plus

Både musik och film spelas med stort underhållningsvärde. Sångröster och dialoger är större och fylligare än vi är vana vid och subwoofern sparkar ifrån sig bra.

Minus

Utan display är användarvänligheten medelmåttig. Övertonregistret hade kunnat vara mer upplöst.

Klipschs svarta och smått klimpiga soundbar har inget teckenfönster. I stället indikerar en lysdiod vilken källa som är vald: grön är optisk och blå är Bluetooth. Här finns vare sig nätverk eller HDMI-ingång, i stället kopplas högtalaren till TV:n med optisk kabel. Dolby Digital stöds, men inte DTS. Det kan därför vara värt att ställa in TV:n så att den skickar ut PCM-signal.

När man lyssnar på musik i stereo får man en helt annan rytmik med än med de övriga ljudlimporna. Mellanregistret är stort, vilket gör att sångröster får bra pondus. Gitarrklangen är fyllig, det saknas bara lite tonstruktur från lådan. Men det kraftiga ljudet gör detta till den mest underhållande ljudlimpan med musik. Sammantaget en oerhört underhållande ljudlimpa!

Betyg (1–6): 5

Denon DHT-S514

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth (aptX)

Analogingång: RCA

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 100,4 x 7,9 x 7,8 cm

Färg: Svart

Pris: 5 000 kr

Webb: hifiklubben.se

[Bästa köp]

Bästa kompromissen

Stort filmljud, enkel skötsel och ganska så bra ljud med musik gör detta till det bästa köpet av alla ljudlimporna.

Plus

Med film är surroundeffekten imponerande och dialogen framträder mycket tydligt i en luftig ljudbild. Imponerande välbalanserat ljud.

Minus

Stereomusik låter inte fullt lika bra som film. Vi saknar display.

I likhet med Klipsch saknar Denon ett teckenfönster som visar ingång och ljudläge. Allt visas med lysdioder. Men det finns inte många knappar och fjärrkontrollen är enkel och överskådlig, med lättfattliga symboler.

Musik i stereo har väsentligt stramare trumrytmer och en mer balanserad basgitarr än JVC, Panasonic och Philips. Subwoofern samarbetar helt enkelt bättre med högtalarna i limpan, vilket gör att ljudbilden är mer helgjuten, och påminner ur den synvinkeln mer om Klipsch.

Det är med film i skivluckan som Denon drar ifrån. DHT-S514 ger ett bättre intryck av surround än Klipsch, tack vare en mer naturtrogen och faskorrekt ljudbild. Denon har ljudlimpan som ger mest för pengarna.

Betyg (1–6): 5

Yamaha SRT-700

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Inbyggd

B x H x D: 54,6 x 6,5 x 30 cm

Färg: Svart

Pris: 3 400 kr

Webb: yamaha.se

En enkel affär

Den här sockeln är prisvärd, men vi vet att Yamaha kan bättre.

Plus

Filmer får en ganska så stor ljudbild och priset är lågt.

Minus

Det saknas kontroll speciellt med dynamisk musik, och det saknas upplösning. Display saknas också, och är ersatt av gröna lysdioder.

Ljudsockeln med testets minsta prislapp har ändå både koaxial och optisk digitalingång, plus trådlös Bluetooth-anslutning för musik från mobil och PC. Två fullregisterelement sitter på fronten och undersidan huserar två 3-tums baselement som spelar de lägsta frekvenserna.

Det finns inget teckenfönster som visar ingångar och funktioner, allt indikeras av lysdioder. Som alla är gröna, vilket gör det lite problematiskt att få en bra översikt.

Musik i stereo låter en aning tunt. Man kan sätta på Bass Extension, men den funktionen dämpar egentligen bara mellanregistret och ger sämre dynamik. En Clear Voice-funktion deaktiveras om sångröster låter för hårda. Med film väljs också Clear Voice bort, eftersom dialogen får en förstärkning i mellanregistret som gör röster en smula hermetiska. Det låga priset är trevligt, men vi vet att .

Betyg (1–6): 4

Pioneer SBX-B70D

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth, wifi

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Inbyggd

B x H x D: 70 x 9,5 x 36 cm

Färg: Svart

Pris: 6 300 kr

Webb: pioneer.se

Funkar bra, dåligt ljud

DAB-radio, nätverksfunktion och AirPlay innebär att det bara är ljudkvaliteten som saknas i Pioneers ljudsockel.

Plus

Pioneers högtalare har många funktioner, till exempel trådlös musik via nätverk och inbyggd radio. Användarvänligheten är också bra.

Minus

Ljudet är dessvärre för dåligt.

Pioneers ljudsockel har både kabelbunden och trådlös nätverksanslutning. Trådlöst ställs in enkelt med en app till smartmobilen. Sedan kan du strömma musik från datorn eller mobilen via AirPlay eller det märkesoberoende DLNA-protokollet. De som gillar radio får till och med DAB.

Ljudnivån är precis lagom hög för filmkvällar. I standardsurroundläget hörs ett öppet ljudlandskap, även om dialogen är en smula instängd. Dialogue-ljudläget hjälper inte, det gör bara rösterna hårdare, skarpare och mer konstlade. Musik i stereo låter också lite luddigt och instängt, som om gitarrsträngarna inte är utbytta på ett tag. Bra funktioner, alltså, men dåligt ljud.

Betyg (1–6): 3

Panasonic SC-ALL30T

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC), wifi

Analogingång: RCA

Subwoofer: Inbyggd

B x H x D: 60 x 6,3 x 36,5 cm

Färg: Svart

Pris: 4 600 kr

Webb: panasonic.se

Tanken är god

Många funktioner som nätverk och multiroom inpackat i bra användarvänlighet. Tyvärr är inte ljudet tillräckligt bra.

Plus

Ljudsockeln kan ställas in med andra produkter från Panasonics ALL-familj i multiroom-system. Lättskött.

Minus

Ljudkvaliteten räcker inte.

Trådlös nätverk gör att du kan strömma musik trådlöst och ljudsockeln går dessutom att inkludera i ett multiroom-system med andra produkter i . Lyssna på samma musik i alla rum eller titta på film i vardagsrummet samtidigt som webbradio strömmas i köket. Allt styrs från en app.

Bäst ljud med stereomusik får man genom att sätta subwoofern till nivå 2 och välja standardläget. Stäng av funktioner som 3D Clear Dialogue och H. Bass. SC-ALL30T låter ändå inte tillräckligt bra med musik. Sångröster är inte klara och basen är grötig. Musik funkar helt enkelt dåligt.

Film på Blu-ray låter bättre. Där kan du aktivera 3D Clear Dialogue och ändra till ljudläget Cinema för att få den största och luftigaste ljudbilden, med en liten känsla av surroundljud.

Betyg (1–6): 3

PSB Alpha VS21

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth

Analogingång: RCA

Subwoofer: Inbyggd + utgång

B x H x D: 54,3 x 8,5 x 33 cm

Färg: Svart

Pris: 6 000 kr

Webb: nxs.se

[Särskilt rekommenderad]

Ett ljudmässigt nöje

Från PSB kommer en ljudsockel som tar ljudkvaliteten på allvar.

Plus

Ljudet är fylligt och varmt och har gott om kraft. Alpha VS21 funkar både till musik och film.

Minus

Övertonerna hade gott kunnat vara ännu luftigare. Utan display tappar man lite översikt när man trycker, och fjärrkontrollen är dessutom väldigt riktningskänslig.

Alpha VS21 har inget teckenfönster, i stället markerar lysdioder vilken ingång och vilket ljudläge som har valts. Det är lite trassligt att välja en del funktioner. Till exempel måste man hålla inne setup-knappen i fem sekunder för att aktivera subwoofer-utgången. N

Musik i stereo återges med en tuff bas som fungerar förvånansvärt bra utan subwoofer. Ljudet är mycket bättre än från Yamahas, Panasonics och Pioneers ljudsocklar, här kan man faktiskt lyssna på musik och njuta av det. Baseffekterna på film låter stramt och fint, du behöver egentligen ingen extern subwoofer. PSB krossar de flesta andra i testet när det gäller ljudkvalitet.

Betyg (1–6): 5

Canton DM 75

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth

Analogingång: RCA

Subwoofer: Inbyggd + utgång

B x H x D: 72,5 x 7 x 32 cm

Färg: Svart, grå eller vit

Pris: 5 500 kr

Webb: canseda.se

[Bäst i test]

Bäst i klassen

Canton DM 75 är den mest välljudande ljudsockeln i klassen.

Plus

Ljudet är mycket bra, fungerar lika bra med musik som med film. Användarvänligheten är i högsätet och kvalitetsintrycket är i topp.

Minus

HDMI-ingångar saknas och fjärrkontrollen är tämligen riktningskänslig.

Även om man vänjer sig vid en ljudsockel utan teckenfönster så är det befriande att använda en som har det. Då ser man vilken ingång och vilket ljudläge som är valt, även i dämpad belysning. Med fjärrkontrollen, som är lite väl riktningskänslig, väljer du mellan stereo och surround, samt justerar bas och diskant.

Musik i stereo låter ännu bättre än med PSB. DM 75 har mer tryck och skildrar saftiga basrytmer med mer kraftresurser. Sångröster, inte minst kvinnliga, låter mjukare och bättre upplösta än med de andra testdeltagarna.

Film förtjänar surroundfunktionen, då blir ljudbilden stor och har en överraskande bra kontroll. Dialogen är fyllig och öppen på samma gång. Sammanhållningen är bättre än med någon annan i testet.

Canton DM 75 är förstahandsvalet, så länge du inte absolut måste ha HDMI-ingång.

Betyg (1–6): 6

Den enklaste och mest eleganta lösningen på de tunna TV-apparaternas lika tunna ljud är en soundbar-högtalare. Det är en separat högtalare där alla elementen, förstärkningen och signalbehandlingen av den digitala ljudsignalen från filmen eller musiken sitter inbyggt i ett och samma kabinett. Då kan du titta på lördagsfilmen med tio gånger bättre ljud, och plötsligt får du användbar ljudkvalitet när du lyssnar på musik också. Oavsett om du ska titta på en konsert, lyssna på radio eller spela musik direkt från datorn eller mobilen via Bluetooth. Alla testdeltagarna klarar nämligen av att spela musik trådlöst.

Limpa eller sockel?

Det finns två sorters soundbar-högtalare: ljudlimpor och ljudsocklar. Skillnaden är att limpan är platt och passar bäst på väggen. Om TV:n är väggmonterad kan en sådan vara den bästa lösningen, den sätts då fast längst skärmens undersida (eller ovansida). En ljudsockel är djupare och avsedd att ställas under TV:n.

Detta är dock mer ett rättesnöre än ett facit, eftersom somliga har en TV-möbel som har plats för en ljudlimpa. Och det är också många med en väggmonterad TV som har en TV-bänk under där det finns gott om plats för en ljudsockel.

På grund av ljudlimpornas smala form har de flesta av dem en separat bashögtalare som tar emot ljudsignalen trådlöst från limpan. Det betyder att baslådan kan gömmas undan där det passar. Ljudsocklarna har däremot större kabinettvolym, vilket ger plats för fler element och innebär att de inte är lika beroende av en separat bashögtalare. Flera av dem kan dock ändå koppla in en subbas.

Vi testar

Ljudlimpor

Philips HTL7140 6 000 kr

Panasonic SC-ALL70T 5 500 kr

JVC TH-WL709H 4 500 kr

Sony HT-NT3 7 000 kr

Samsung HW-J8510/J8511 11 000 kr

Klipsch R-10B 6 000 kr

Denon DHT-S514 5 000 kr

Ljudsocklar

Yamaha SRT-700 3 400 kr

Pioneer SBX-B70D 6 300 kr

Panasonic SC-ALL30T 4 600 kr

PSB Alpha VS21 6 000 kr

Canton DM 75 5 500 kr

Philips HTL7140

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC, aptX)

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 106 x 3,8 x 5,5 cm

Färg: Svart

Pris: 6 000 kr

Webb: philips.se

Trådsmal på alla sätt

Ljudlimpan från Philips har en trådsmal form och är mycket läcker att titta på. Tyvärr låter den tunt också.

Plus

Läcker formfaktor.

Minus

Ljudkvaliteten är en tunn historia och subwooferns ljudnivå kan inte justeras.

Från Philips kommer en oerhört tunn ljudlimpa som glider in diskret i omgivningen på ett läckert sätt. Den har HDMI-anslutning och stöder trådlös Bluetooth med högkvalitativt aptX-ljud och den visar ingång och inställningar i ett teckenfönster. Vilket vi uppskattar, eftersom inte alla soundbar-högtalare har någon display.

Film återges med ett ganska så bra intryck av surround i Movie-ljudläget. Musik i stereo låter inte bra alls. Ljudet är tunt och hermetiskt och subwoofern står och mullrar för sig själv. Det verkar också som om Music-läget har något slags surroundeffekt som inte går att stänga av.

Philips-limpan kan övervägas om du absolut måste ha en supertunn modell, men aldrig om du ska använda den till musik också.

Betyg (1–6): 3

Panasonic SC-ALL70T

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC), wifi

Analogingång: Nej

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 95 x 12,5 x 5,7 cm

Färg: Svart

Pris: 5 500 kr

Webb: panasonic.se

Halvdan lösning

Om du inte väggmonterar Panasonics ljudlimpa så ska den läggas ovanpå TV-bänken, så att elementen pekar rakt upp. Det funkar dåligt.

Plus

Ljudlimpan går att koppla ihop med andra produkter i Panasonics ALL-familj i ett multiroom-system.

Minus

Ljudkvaliteten är medelmåttig och med musik är den bedrövlig.

Den här ljudlimpan monteras platt på väggen under TV:n, så att den pekar rakt fram, eller läggs ner ovanpå TV-bänken, så att elementen pekar rakt upp. I praktiken borde den aldrig ligga på detta sätt, eftersom ljudet då bli milt sagt eländigt, plus att du inte heller ser teckenfönstret från soffan. Trådlös nätverksanslutning gör att du kan strömma musik trådlöst och högtalaren går dessutom att inkludera i ett multiroom-system tillsammans med andra produkter i Panasonics ALL-familj

Problemet är att den här ljudlimpan aldrig borde inkluderas i något musiksystem eftersom ljudet från musik i stereo låter instängt i övertonregistret och dånande i basen. Det är helt uppenbart att den här soundbar-högtalaren är fintrimmad för filmljud, även om den inte heller då når upp till de bästa.

Betyg (1–6): 3

JVC TH-WL709H

HDMI: 2 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC)

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 98 x 4 x 7,5 cm

Färg: Svart

Pris: 4 500 kr

Webb: elgiganten.se

Elegant och praktisk

En av testets tunnaste ljudlimpor lyckas riktigt bra.

Plus

Läckert formspråk som tilltalar många, bra användarvänlighet och helt OK ljudkvalitet.

Minus

Inte bäst på musik, dialogen kan låta lite tunn.

Med två HDMI-ingångar kan både Blu-ray-spelare och kabel-TV-box kopplas in och JVC har en tydlig display som lyser genom grillen. Man har alltid bra översikt över vad man håller på med eftersom JVC-limpan är mycket användarvänlig.

Film i surround tjänar på att aktivera DTS TruSurround, som ger bättre surroundkänsla. Ljudbilden är stor och det kommer ganska mycket bas från subwoofern, som funkar fint till både filmmusik och ljudeffekter. Musik i stereo bör avnjutas utan något DTS-läge för att undvika att få fasfel i övergången mellan subwoofer och soundbar. Då stramas basgitarrer och trummor till, även om ljudbilden blir mindre än med allsköns processningseffekter.

Betyg (1–6): 4

Sony HT-NT3

HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC, LDAC), wifi

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 107 x 8,6 x 6,5 cm

Färg: Svart

Pris: 7 000 kr

Webb: sony.se

Komplett paket

Med inbyggda strömningstjänster och fiffiga trådlösa lösningar är Sonys ljudlimpa idealisk för dem som vill bygga ut till flera rum.

Plus

Bra användarvänlighet, många trådlösa möjligheter och svenska menyer. Ljudet är varmt och fylligt och lätt att tycka om.

Minus

Övertonregistret är en aning tillbakadraget och på film är inte surroundeffekten lika stor som hos en del andra.

Sony har en överskådlig skärmmeny, som till och med pratar svenska och som gör att trådlös nätverkskoppling är en barnlek. Spotify Connect finns inbyggt och dessutom en inbyggd Chromecast-funktion. Öppna Netflix på mobilen och spegla sändningen på TV-skärmen via ljudlimpan. HT-NT3 fungerar med andra kompatibla Sony-produkter i multiroom-system.

Musik i stereo återges med mycket bas och högtalaren kan spela högt tack vare hög gain, en fördel vid inspelningar som har låg ljudnivå. Återgivningen av instrument och röster är på den fylligare sidan. Film spelas med lite surroundeffekt, men bara måttligt i förhållande till de övriga. Sammantaget är detta en riktigt bra ljudlimpa, med funktionalitet som viktigt ledord.

Betyg (1–6): 5

Samsung HW-J8510/J8511

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth, wifi

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 145 x 6 x 18,5 cm

Färg: Svart (J8510), aluminium (J8511)

Pris: 11 000 kr

Webb: samsung.se

Böjt nöje

Testets allra största ljudlimpa är böjd, så att den har samma stil som Samsungs största konkava skärmar.

Plus

Bra ljud och en rejäl aluminiumfinish gör detta till en naturlig partner till Samsungs böjda TV-skärmar.

Minus

Ljudet är inte bättre än de bästa som kostar hälften så mycket.

Den här högtalaren är enorm, och tack vare sitt kurviga utseende är det naturligt att para ihop den med Samsungs stora, välvda skärmar från 65 tum och uppåt. Vårt testexemplar har utförande i äkta aluminium, vilket ger det en exklusiv prägel. Precis som Sonys och Panasonics ljudlimpor kan HW-J8510/J8511 integreras i multiroom-system, tillsammans med Samsungs egen WAM-famillj med trådlösa ljudprodukter.

Av ljudlägena är det Standard som fungerar bäst med både film och musik. Music låter platt och vasst och Cinema ger en färgning av mellanregistret. Subwoofern är inte lika taktfast som de från Klipsch och Denon, men Samsung-limpan fungerar ändå ganska bra med musik. Inte minst för att den är så bred och därför ger ett bredare stereoperspektiv än andra.

Film återges med bra dialog och en stor och öppen ljudbild. Även om surroundeffekten med film inte känns lika omslutande som med Denon.

Betyg (1–6): 5

Klipsch R-10B

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (aptX)

Analogingång: RCA

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 101,6 x 10,5 x 7,1 cm

Färg: Svart

Pris: 6 000 kr

Webb: septronic.se

Stabil och tung

Med horndiskanter och en kraftfull subwoofer är det här en ljudlimpa som verkligen kan sparka ifrån sig!

Plus

Både musik och film spelas med stort underhållningsvärde. Sångröster och dialoger är större och fylligare än vi är vana vid och subwoofern sparkar ifrån sig bra.

Minus

Utan display är användarvänligheten medelmåttig. Övertonregistret hade kunnat vara mer upplöst.

Klipschs svarta och smått klimpiga soundbar har inget teckenfönster. I stället indikerar en lysdiod vilken källa som är vald: grön är optisk och blå är Bluetooth. Här finns vare sig nätverk eller HDMI-ingång, i stället kopplas högtalaren till TV:n med optisk kabel. Dolby Digital stöds, men inte DTS. Det kan därför vara värt att ställa in TV:n så att den skickar ut PCM-signal.

När man lyssnar på musik i stereo får man en helt annan rytmik med än med de övriga ljudlimporna. Mellanregistret är stort, vilket gör att sångröster får bra pondus. Gitarrklangen är fyllig, det saknas bara lite tonstruktur från lådan. Men det kraftiga ljudet gör detta till den mest underhållande ljudlimpan med musik. Sammantaget en oerhört underhållande ljudlimpa!

Betyg (1–6): 5

Denon DHT-S514

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth (aptX)

Analogingång: RCA

Subwoofer: Trådlös

B x H x D: 100,4 x 7,9 x 7,8 cm

Färg: Svart

Pris: 5 000 kr

Webb: hifiklubben.se

[Bästa köp]

Bästa kompromissen

Stort filmljud, enkel skötsel och ganska så bra ljud med musik gör detta till det bästa köpet av alla ljudlimporna.

Plus

Med film är surroundeffekten imponerande och dialogen framträder mycket tydligt i en luftig ljudbild. Imponerande välbalanserat ljud.

Minus

Stereomusik låter inte fullt lika bra som film. Vi saknar display.

I likhet med Klipsch saknar Denon ett teckenfönster som visar ingång och ljudläge. Allt visas med lysdioder. Men det finns inte många knappar och fjärrkontrollen är enkel och överskådlig, med lättfattliga symboler.

Musik i stereo har väsentligt stramare trumrytmer och en mer balanserad basgitarr än JVC, Panasonic och Philips. Subwoofern samarbetar helt enkelt bättre med högtalarna i limpan, vilket gör att ljudbilden är mer helgjuten, och påminner ur den synvinkeln mer om Klipsch.

Det är med film i skivluckan som Denon drar ifrån. DHT-S514 ger ett bättre intryck av surround än Klipsch, tack vare en mer naturtrogen och faskorrekt ljudbild. Denon har ljudlimpan som ger mest för pengarna.

Betyg (1–6): 5

Yamaha SRT-700

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Inbyggd

B x H x D: 54,6 x 6,5 x 30 cm

Färg: Svart

Pris: 3 400 kr

Webb: yamaha.se

En enkel affär

Den här sockeln är prisvärd, men vi vet att Yamaha kan bättre.

Plus

Filmer får en ganska så stor ljudbild och priset är lågt.

Minus

Det saknas kontroll speciellt med dynamisk musik, och det saknas upplösning. Display saknas också, och är ersatt av gröna lysdioder.

Ljudsockeln med testets minsta prislapp har ändå både koaxial och optisk digitalingång, plus trådlös Bluetooth-anslutning för musik från mobil och PC. Två fullregisterelement sitter på fronten och undersidan huserar två 3-tums baselement som spelar de lägsta frekvenserna.

Det finns inget teckenfönster som visar ingångar och funktioner, allt indikeras av lysdioder. Som alla är gröna, vilket gör det lite problematiskt att få en bra översikt.

Musik i stereo låter en aning tunt. Man kan sätta på Bass Extension, men den funktionen dämpar egentligen bara mellanregistret och ger sämre dynamik. En Clear Voice-funktion deaktiveras om sångröster låter för hårda. Med film väljs också Clear Voice bort, eftersom dialogen får en förstärkning i mellanregistret som gör röster en smula hermetiska. Det låga priset är trevligt, men vi vet att .

Betyg (1–6): 4

Pioneer SBX-B70D

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth, wifi

Analogingång: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Inbyggd

B x H x D: 70 x 9,5 x 36 cm

Färg: Svart

Pris: 6 300 kr

Webb: pioneer.se

Funkar bra, dåligt ljud

DAB-radio, nätverksfunktion och AirPlay innebär att det bara är ljudkvaliteten som saknas i Pioneers ljudsockel.

Plus

Pioneers högtalare har många funktioner, till exempel trådlös musik via nätverk och inbyggd radio. Användarvänligheten är också bra.

Minus

Ljudet är dessvärre för dåligt.

Pioneers ljudsockel har både kabelbunden och trådlös nätverksanslutning. Trådlöst ställs in enkelt med en app till smartmobilen. Sedan kan du strömma musik från datorn eller mobilen via AirPlay eller det märkesoberoende DLNA-protokollet. De som gillar radio får till och med DAB.

Ljudnivån är precis lagom hög för filmkvällar. I standardsurroundläget hörs ett öppet ljudlandskap, även om dialogen är en smula instängd. Dialogue-ljudläget hjälper inte, det gör bara rösterna hårdare, skarpare och mer konstlade. Musik i stereo låter också lite luddigt och instängt, som om gitarrsträngarna inte är utbytta på ett tag. Bra funktioner, alltså, men dåligt ljud.

Betyg (1–6): 3

Panasonic SC-ALL30T

HDMI: 1 in, 1 ut (ARC)

Digitalingång: Optisk

Trådlöst: Bluetooth (NFC), wifi

Analogingång: RCA

Subwoofer: Inbyggd

B x H x D: 60 x 6,3 x 36,5 cm

Färg: Svart

Pris: 4 600 kr

Webb: panasonic.se

Tanken är god

Många funktioner som nätverk och multiroom inpackat i bra användarvänlighet. Tyvärr är inte ljudet tillräckligt bra.

Plus

Ljudsockeln kan ställas in med andra produkter från Panasonics ALL-familj i multiroom-system. Lättskött.

Minus

Ljudkvaliteten räcker inte.

Trådlös nätverk gör att du kan strömma musik trådlöst och ljudsockeln går dessutom att inkludera i ett multiroom-system med andra produkter i . Lyssna på samma musik i alla rum eller titta på film i vardagsrummet samtidigt som webbradio strömmas i köket. Allt styrs från en app.

Bäst ljud med stereomusik får man genom att sätta subwoofern till nivå 2 och välja standardläget. Stäng av funktioner som 3D Clear Dialogue och H. Bass. SC-ALL30T låter ändå inte tillräckligt bra med musik. Sångröster är inte klara och basen är grötig. Musik funkar helt enkelt dåligt.

Film på Blu-ray låter bättre. Där kan du aktivera 3D Clear Dialogue och ändra till ljudläget Cinema för att få den största och luftigaste ljudbilden, med en liten känsla av surroundljud.

Betyg (1–6): 3

PSB Alpha VS21

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth

Analogingång: RCA

Subwoofer: Inbyggd + utgång

B x H x D: 54,3 x 8,5 x 33 cm

Färg: Svart

Pris: 6 000 kr

Webb: nxs.se

[Särskilt rekommenderad]

Ett ljudmässigt nöje

Från PSB kommer en ljudsockel som tar ljudkvaliteten på allvar.

Plus

Ljudet är fylligt och varmt och har gott om kraft. Alpha VS21 funkar både till musik och film.

Minus

Övertonerna hade gott kunnat vara ännu luftigare. Utan display tappar man lite översikt när man trycker, och fjärrkontrollen är dessutom väldigt riktningskänslig.

Alpha VS21 har inget teckenfönster, i stället markerar lysdioder vilken ingång och vilket ljudläge som har valts. Det är lite trassligt att välja en del funktioner. Till exempel måste man hålla inne setup-knappen i fem sekunder för att aktivera subwoofer-utgången. N

Musik i stereo återges med en tuff bas som fungerar förvånansvärt bra utan subwoofer. Ljudet är mycket bättre än från Yamahas, Panasonics och Pioneers ljudsocklar, här kan man faktiskt lyssna på musik och njuta av det. Baseffekterna på film låter stramt och fint, du behöver egentligen ingen extern subwoofer. PSB krossar de flesta andra i testet när det gäller ljudkvalitet.

Betyg (1–6): 5

Canton DM 75

HDMI: Nej

Digitalingång: Optisk, koaxial

Trådlöst: Bluetooth

Analogingång: RCA

Subwoofer: Inbyggd + utgång

B x H x D: 72,5 x 7 x 32 cm

Färg: Svart, grå eller vit

Pris: 5 500 kr

Webb: canseda.se

[Bäst i test]

Bäst i klassen

Canton DM 75 är den mest välljudande ljudsockeln i klassen.

Plus

Ljudet är mycket bra, fungerar lika bra med musik som med film. Användarvänligheten är i högsätet och kvalitetsintrycket är i topp.

Minus

HDMI-ingångar saknas och fjärrkontrollen är tämligen riktningskänslig.

Även om man vänjer sig vid en ljudsockel utan teckenfönster så är det befriande att använda en som har det. Då ser man vilken ingång och vilket ljudläge som är valt, även i dämpad belysning. Med fjärrkontrollen, som är lite väl riktningskänslig, väljer du mellan stereo och surround, samt justerar bas och diskant.

Musik i stereo låter ännu bättre än med PSB. DM 75 har mer tryck och skildrar saftiga basrytmer med mer kraftresurser. Sångröster, inte minst kvinnliga, låter mjukare och bättre upplösta än med de andra testdeltagarna.

Film förtjänar surroundfunktionen, då blir ljudbilden stor och har en överraskande bra kontroll. Dialogen är fyllig och öppen på samma gång. Sammanhållningen är bättre än med någon annan i testet.

Canton DM 75 är förstahandsvalet, så länge du inte absolut måste ha HDMI-ingång.

Betyg (1–6): 6