2015-03-07 06:00

2015-03-07 06:00

Kvalitetsproppar för mobilen

HÖRLURAR: Åtta in-ear-hörlurar

Satsa en slant på bra lurar som håller och låter fantastiskt. Dina öron kommer att tacka dig.

Det är ingen hemlighet att hörlurarna som följer med mobilen bara är skräp.

Ljudkvaliteten är dålig, de saknar djup i basen och diskanten är skrällig, det är svårt att urskilja instrumenten samt att man får distorsion när man försöker dra upp volymen. Dessutom passar de ofta illa vilket både är obekvämt och försämrar basåtergivningen ytterligare. Till råga på allt är byggkvaliteten under all kritik så de går snabbt sönder. Så vi rekommenderar absolut att man lägger minst ett par hundralappar för något okej.

I det här testet tar vi dock det hela ett steg till.

Vi nöjer oss inte med genomsnittlig, bra nog kvalitet på ljud och konstruktion. Det här är lurar för den som lyssnar på musik i lurarna ofta, vill kunna uppfatta nyanser i musiken och som vill ha en produkt som håller och man faktiskt känner något för. Då hamnar man någonstans i prisklassen tusen kronor, även om de så klart kan hittas billigare ute i butikerna.

Så gjorde vi

Vi bad tillverkarna om in-ear-lurar med mikrofon och fjärrkontroll i tusenkronorsklassen.

Lurarna testades på en Iphone 5 med okomprimerad musik i bästa möjliga kvalitet och i flera olika genrer.

Förutom att vi bedömde byggkvalitet, passform, tillbehör och hantering så var det ljudkvaliteten som var det viktigaste kriteriet.

Audio-Technica ATH-CKX9iS

Element: 13,5 mm

Frekvensomfång: 5 Hz-25 kHz

Impedans: 32 ohm

Känslighet: 104 dB

Vikt: 10 gram

Pris: 800 kronor

Ambitiöst men misslyckat

Smart konstruktion men varken komforten eller ljudet uppfyller målsättningen.

Plus

Fjärrkontroll som fungerar med alla typer av mobiler. Sitter väl på plats även om man är aktiv.

Minus

Det krävs övning för att stoppa in dem på rätt sätt och komforten är inte den bästa. Tveksam kvalitetskänsla. Diskanten förstör tyvärr det annars utmärkta ljudet.

Omdöme

Lurarna är tyvärr en uppvisning i bra ambitioner och idéer som inte fungerar i praktiken. Att lurarna hålls på plats och att man har många proppar att välja mellan låter bra men de är svåra att få på plats och obekväma när de väl sitter där. Audio-Technica har velat skapa ett kraftfullt samt naturligt ljud och lyckas ända fram till målsnöret där de snubblar på den vassa och snudd på obehagliga diskanten. Vi hoppas på en uppföljare som rättar till det så får man ett par utmärka lurar. Dessa kan man dock hoppa över.

Betyg (1-6): 3

Beyerdynamic MMX 102 iE

Element: ingen uppgiftFrekvensomfång: 10 Hz-23 kHz

Impedans: 23 ohm

Känslighet: 104 dB

Vikt: 13 gram

Pris: 900 kronor

/// BÄST I TEST ///

Raffinerade och välljudande

Okomplicerade kvalitetsproppar som helt enkelt spelar rent och engagerande utan att skryta.

Plus

Adapter för datorn medföljer så de kan användas för Skype. Mycket solida med en utmärkt kvalitetskänsla. En ljudkvalitet som slår det mesta i prisklassen.

Minus

Inget volymreglage på fjärrkontrollen. Fodralet är en enkel tygpåse.

Omdöme

Beyerdynamics proppar gör inte så mycket väsen av sig, de är enkla i form och färg. Men på insidan döljer sig vältrimmade element som gör att de spelar skjortan av de flesta propparna i prisklassen. De har stor dynamik och ett klart ljud som avslöjar detaljer i musiken. Men de är inte tråkigt neutrala för det, basen är kraftfull men kontrollerad. Lurarna är välbyggda och har bra tillbehör. Bortsett från basdårar och audiofiler borde de flesta bli nöjda med ljudet oavsett vilken musikgenre de föredrar.

Betyg (1-6): 6

Bose Soundtrue In-Ear

Element: Ingen uppgift

Frekvensomfång: Ingen uppgift

Impedans: Ingen uppgift

Känslighet: Ingen uppgift

Vikt: 18,5 gram

Pris: 1 300 kronor

Bekväma och fastsittande

Trots att de inte går in i örat sitter de bergsäkert fast och levererar överraskande tung bas.

Plus

Mycket smarta och bekväma öronsnäckor som gör att de sitter på plats. Utmärkt byggkvalitet och välgjord fjärrkontroll.

Minus

På grund av konstruktionen läcker de mycket ljud och det saknas tryck i basen. Passar inte alla musikstilar eller kräsna lyssnare.

Omdöme

För dem som tycker det är obehagligt med proppar som går in i hörselgången är Soundtrue en räddare i nöden. Vingen som håller dem säkert på plats är mycket bekväm och lätt att få in i örat. Man behöver inte skämmas för utseendet och kvalitetskänslan är på topp. Fjärrkontrollen är bra och fodralet av hög kvalitet. Ljudet är dock lite speciellt vilket gör att de inte passar alla musikstilar eller lyssnare. Diskanten är överdriven och de låter lite artificiellt med akustisk och krävande musik. Provlyssna!

Betyg (1-6): 4

JBL Synchros S100a

Element: 9 mmFrekvensomfång: 10 Hz-22 kHz

Impedans: Ingen uppgift

Känslighet: 106 dB

Vikt: Ingen uppgift

Pris: 700 kronor

Bastunga och praktiska

Med många tillbehör och en mycket kraftfull bas kan JBL vara rätt val för tung musik.

Plus

Mycket kraftfull bas för den som vill ha det. Det följer med många öronkuddar inklusive skumkuddar. Solida och välbyggda med trasselfri sladd.

Minus

Passar inte för alla musikstilar och saknar raffinemang i ljudet. Plastig fjärrkontroll som inte passar i stil med resten.

Omdöme

Älskar man musik med tung pumpande bas så är Synchros ett bra val då de levererar den med kraft och djup utan att krokna. Lurarna är snygga och av bra kvalitet med en sladd som inte trasslar ihop sig. Vi gillar det lilla fodralet och att man förutom silikonpropparna även får med skumproppar. Något för alla. Däremot är fjärrkontrollen märkligt plastig. Det ska dock sägas att om man gillar mer raffinerad musik så har de inte riktigt den finess som krävs och förutom basen så låter de väl återhållna.

Betyg (1-6): 4

Marshall Headphones Mode EQ

Element: 9 mm

Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz

Impedans: 30 ohm

Känslighet: 98 dB

Vikt: Ingen uppgift

Pris: 700 kronor

Attityd och basdunk

Ett par rockiga proppar där man kan välja om man vill ha mycket eller jättemycket bas.

Plus

Tuff design som återspeglar märket bra. Möjlighet att välja hur mycket basförstärkning man föredrar.

Minus

Fjärrkontrollen saknar både volymkontroll och möjlighet att byta låt. Inget som helst fodral medföljer. Kvalitetskänslan inte på topp.

Omdöme

Marshalls lurar når tyvärr inte upp till samma nivå som deras trådlösa högtalare. De har visserligen lyckats bra med den rockiga designen men kvalitetskänslan är inte på samma nivå. Dessutom saknar de både volymkontroll och förvaring för transport vilket känns lite snålt. Även om de återger hela registret bra så är det basen som dominerar, mer eller mindre beroende på EQ-inställningen. Men när den är så framträdande hade det behövts mer tryck och respons för att det skulle vara perfekta rocklurar.

Marshalls lurar når tyvärr inte upp till samma nivå som deras trådlösa högtalare. De har visserligen lyckats bra med den rockiga designen men kvalitetskänslan är inte på samma nivå. Dessutom saknar de både volymkontroll och förvaring för transport vilket känns lite snålt. Även om de återger hela registret bra så är det basen som dominerar, mer eller mindre beroende på EQ-inställningen. Men när den är så framträdande hade det behövts mer tryck och respons för att det skulle vara perfekta rocklurar.

Betyg (1-6): 4

Samsung Level In EO-IG900

Element: 10 mmFrekvensomfång: Ingen uppgift

Impedans: 8 ohm

Känslighet: Ingen uppgift

Vikt: 15,7 gram

Pris: 1 300 kronor

Generösa och tilltalande

Samsungs mest påkostade öronproppar har höga ambitioner men når inte hela vägen fram.

Plus

Hela sju par kuddar i olika storlekar och material, samt ett praktiskt fodral. Låter riktigt bra på normal volym.

Minus

Fjärrkontrollen fungerar bara fullt ut med Android-mobiler. Känns inte så exklusiva som de borde med denna prislapp. Sladden har ingen dragavlastning.

Omdöme

På pappret ser det ut som att Samsung har gått rätt väg med Level-lurarna. Men i verkligheten känns de inte tillräckligt exklusiva eller tåliga för att vara i den här prisklassen. Och även om det något insmickrande ljudet är riktigt bra på rimlig lyssningsvolym så bryter de upp när man pressar dem. De ska däremot ha beröm för att man får med så många öronkuddar att de borde passa alla smaker och öron. De här lurarna kan passa vissa men det är lite för många reservationer för att kunna rekommenderas.

Betyg (1-6): 4

Sennheiser Momentum In-ear

Element: Ingen uppgift

Frekvensomfång: 15 Hz-22 kHz

Impedans: 18 ohm

Känslighet: 118 dB

Vikt: 16 gram

Pris: 960 kronor

/// SÄRSKILT REKOMMENDERAD ///

Engagerande och läckra

Både formgivningen och ljudet sticker ut och passar därför inte alla kräsna lyssnare.

Plus

Smart och tåligt resefodral av bra kvalitet och fyra par öronkuddar. Annorlunda och läcker formgivning. Med rätt musik är de mycket medryckande och roliga att lyssna på.

Minus

Passar inte för all musik då diskanten är väl gäll och basen kan bli för överdriven.

Omdöme

Redan utseendet skvallrar om att det här är proppar som inte är gjorda för de som är försiktiga och lågmälda. Det är därför inte rätt lurar om man vill sitta och spisa jazz eller akustisk musik. Basåtergivningen är djup och kraftfull vilket gör det väldigt kul att lyssna på elektronisk och medryckande rytmisk musik. För den målgruppen levererar de precis rätt ljud. Kvalitetskänslan är bra och vi gillar att man får med så många kuddar och ett alldeles utmärkt fodral för transport.

Betyg (1-6): 5

Vain Sound No2

Element: 11 mmFrekvensomfång: 20 Hz-20 kHz

Impedans: 16 ohm

Känslighet: 107 dB @ 1kHz

Vikt: Ingen uppgift

Pris: 800 kronor

Snygga och smarta

Fiffiga funktioner och elegant design, men tyvärr håller inte ljudet samma klass.

Plus

Snygg och naturligt trasselfri sladd. Sober design och bra byggkvalitet. Fiffigt magnetfäste fäster propparna vid varandra.

Minus

Inga volymknappar på fjärrkontrollen. Rått ljud utan finess och detaljer.

Omdöme

Vi hade verkligen velat gilla lurarna från det lilla svenska familjeföretaget. Om inte annat så för deras mod att våga sig på att utmana jättarna. De har verkligen lyckats med designen, lurarna ser mycket bra ut och känns som en kvalitetsprodukt. Dessutom har de ett mycket bra fodral och ett smart magnetfäste som håller ihop propparna. Men det hjälper inte när ljudet inte når upp till samma nivå som de andra produkterna i prisklassen. No2 låter helt enkelt för osofistikerat i jämförelse.

Betyg (1-6): 4

Det är ingen hemlighet att hörlurarna som följer med mobilen bara är skräp.

Ljudkvaliteten är dålig, de saknar djup i basen och diskanten är skrällig, det är svårt att urskilja instrumenten samt att man får distorsion när man försöker dra upp volymen. Dessutom passar de ofta illa vilket både är obekvämt och försämrar basåtergivningen ytterligare. Till råga på allt är byggkvaliteten under all kritik så de går snabbt sönder. Så vi rekommenderar absolut att man lägger minst ett par hundralappar för något okej.

I det här testet tar vi dock det hela ett steg till.

Vi nöjer oss inte med genomsnittlig, bra nog kvalitet på ljud och konstruktion. Det här är lurar för den som lyssnar på musik i lurarna ofta, vill kunna uppfatta nyanser i musiken och som vill ha en produkt som håller och man faktiskt känner något för. Då hamnar man någonstans i prisklassen tusen kronor, även om de så klart kan hittas billigare ute i butikerna.

Så gjorde vi

Vi bad tillverkarna om in-ear-lurar med mikrofon och fjärrkontroll i tusenkronorsklassen.

Lurarna testades på en Iphone 5 med okomprimerad musik i bästa möjliga kvalitet och i flera olika genrer.

Förutom att vi bedömde byggkvalitet, passform, tillbehör och hantering så var det ljudkvaliteten som var det viktigaste kriteriet.

Audio-Technica ATH-CKX9iS

Element: 13,5 mm

Frekvensomfång: 5 Hz-25 kHz

Impedans: 32 ohm

Känslighet: 104 dB

Vikt: 10 gram

Pris: 800 kronor

Ambitiöst men misslyckat

Smart konstruktion men varken komforten eller ljudet uppfyller målsättningen.

Plus

Fjärrkontroll som fungerar med alla typer av mobiler. Sitter väl på plats även om man är aktiv.

Minus

Det krävs övning för att stoppa in dem på rätt sätt och komforten är inte den bästa. Tveksam kvalitetskänsla. Diskanten förstör tyvärr det annars utmärkta ljudet.

Omdöme

Lurarna är tyvärr en uppvisning i bra ambitioner och idéer som inte fungerar i praktiken. Att lurarna hålls på plats och att man har många proppar att välja mellan låter bra men de är svåra att få på plats och obekväma när de väl sitter där. Audio-Technica har velat skapa ett kraftfullt samt naturligt ljud och lyckas ända fram till målsnöret där de snubblar på den vassa och snudd på obehagliga diskanten. Vi hoppas på en uppföljare som rättar till det så får man ett par utmärka lurar. Dessa kan man dock hoppa över.

Betyg (1-6): 3

Beyerdynamic MMX 102 iE

Element: ingen uppgiftFrekvensomfång: 10 Hz-23 kHz

Impedans: 23 ohm

Känslighet: 104 dB

Vikt: 13 gram

Pris: 900 kronor

/// BÄST I TEST ///

Raffinerade och välljudande

Okomplicerade kvalitetsproppar som helt enkelt spelar rent och engagerande utan att skryta.

Plus

Adapter för datorn medföljer så de kan användas för Skype. Mycket solida med en utmärkt kvalitetskänsla. En ljudkvalitet som slår det mesta i prisklassen.

Minus

Inget volymreglage på fjärrkontrollen. Fodralet är en enkel tygpåse.

Omdöme

Beyerdynamics proppar gör inte så mycket väsen av sig, de är enkla i form och färg. Men på insidan döljer sig vältrimmade element som gör att de spelar skjortan av de flesta propparna i prisklassen. De har stor dynamik och ett klart ljud som avslöjar detaljer i musiken. Men de är inte tråkigt neutrala för det, basen är kraftfull men kontrollerad. Lurarna är välbyggda och har bra tillbehör. Bortsett från basdårar och audiofiler borde de flesta bli nöjda med ljudet oavsett vilken musikgenre de föredrar.

Betyg (1-6): 6

Bose Soundtrue In-Ear

Element: Ingen uppgift

Frekvensomfång: Ingen uppgift

Impedans: Ingen uppgift

Känslighet: Ingen uppgift

Vikt: 18,5 gram

Pris: 1 300 kronor

Bekväma och fastsittande

Trots att de inte går in i örat sitter de bergsäkert fast och levererar överraskande tung bas.

Plus

Mycket smarta och bekväma öronsnäckor som gör att de sitter på plats. Utmärkt byggkvalitet och välgjord fjärrkontroll.

Minus

På grund av konstruktionen läcker de mycket ljud och det saknas tryck i basen. Passar inte alla musikstilar eller kräsna lyssnare.

Omdöme

För dem som tycker det är obehagligt med proppar som går in i hörselgången är Soundtrue en räddare i nöden. Vingen som håller dem säkert på plats är mycket bekväm och lätt att få in i örat. Man behöver inte skämmas för utseendet och kvalitetskänslan är på topp. Fjärrkontrollen är bra och fodralet av hög kvalitet. Ljudet är dock lite speciellt vilket gör att de inte passar alla musikstilar eller lyssnare. Diskanten är överdriven och de låter lite artificiellt med akustisk och krävande musik. Provlyssna!

Betyg (1-6): 4

JBL Synchros S100a

Element: 9 mmFrekvensomfång: 10 Hz-22 kHz

Impedans: Ingen uppgift

Känslighet: 106 dB

Vikt: Ingen uppgift

Pris: 700 kronor

Bastunga och praktiska

Med många tillbehör och en mycket kraftfull bas kan JBL vara rätt val för tung musik.

Plus

Mycket kraftfull bas för den som vill ha det. Det följer med många öronkuddar inklusive skumkuddar. Solida och välbyggda med trasselfri sladd.

Minus

Passar inte för alla musikstilar och saknar raffinemang i ljudet. Plastig fjärrkontroll som inte passar i stil med resten.

Omdöme

Älskar man musik med tung pumpande bas så är Synchros ett bra val då de levererar den med kraft och djup utan att krokna. Lurarna är snygga och av bra kvalitet med en sladd som inte trasslar ihop sig. Vi gillar det lilla fodralet och att man förutom silikonpropparna även får med skumproppar. Något för alla. Däremot är fjärrkontrollen märkligt plastig. Det ska dock sägas att om man gillar mer raffinerad musik så har de inte riktigt den finess som krävs och förutom basen så låter de väl återhållna.

Betyg (1-6): 4

Marshall Headphones Mode EQ

Element: 9 mm

Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz

Impedans: 30 ohm

Känslighet: 98 dB

Vikt: Ingen uppgift

Pris: 700 kronor

Attityd och basdunk

Ett par rockiga proppar där man kan välja om man vill ha mycket eller jättemycket bas.

Plus

Tuff design som återspeglar märket bra. Möjlighet att välja hur mycket basförstärkning man föredrar.

Minus

Fjärrkontrollen saknar både volymkontroll och möjlighet att byta låt. Inget som helst fodral medföljer. Kvalitetskänslan inte på topp.

Omdöme

Marshalls lurar når tyvärr inte upp till samma nivå som deras trådlösa högtalare. De har visserligen lyckats bra med den rockiga designen men kvalitetskänslan är inte på samma nivå. Dessutom saknar de både volymkontroll och förvaring för transport vilket känns lite snålt. Även om de återger hela registret bra så är det basen som dominerar, mer eller mindre beroende på EQ-inställningen. Men när den är så framträdande hade det behövts mer tryck och respons för att det skulle vara perfekta rocklurar.

Marshalls lurar når tyvärr inte upp till samma nivå som deras trådlösa högtalare. De har visserligen lyckats bra med den rockiga designen men kvalitetskänslan är inte på samma nivå. Dessutom saknar de både volymkontroll och förvaring för transport vilket känns lite snålt. Även om de återger hela registret bra så är det basen som dominerar, mer eller mindre beroende på EQ-inställningen. Men när den är så framträdande hade det behövts mer tryck och respons för att det skulle vara perfekta rocklurar.

Betyg (1-6): 4

Samsung Level In EO-IG900

Element: 10 mmFrekvensomfång: Ingen uppgift

Impedans: 8 ohm

Känslighet: Ingen uppgift

Vikt: 15,7 gram

Pris: 1 300 kronor

Generösa och tilltalande

Samsungs mest påkostade öronproppar har höga ambitioner men når inte hela vägen fram.

Plus

Hela sju par kuddar i olika storlekar och material, samt ett praktiskt fodral. Låter riktigt bra på normal volym.

Minus

Fjärrkontrollen fungerar bara fullt ut med Android-mobiler. Känns inte så exklusiva som de borde med denna prislapp. Sladden har ingen dragavlastning.

Omdöme

På pappret ser det ut som att Samsung har gått rätt väg med Level-lurarna. Men i verkligheten känns de inte tillräckligt exklusiva eller tåliga för att vara i den här prisklassen. Och även om det något insmickrande ljudet är riktigt bra på rimlig lyssningsvolym så bryter de upp när man pressar dem. De ska däremot ha beröm för att man får med så många öronkuddar att de borde passa alla smaker och öron. De här lurarna kan passa vissa men det är lite för många reservationer för att kunna rekommenderas.

Betyg (1-6): 4

Sennheiser Momentum In-ear

Element: Ingen uppgift

Frekvensomfång: 15 Hz-22 kHz

Impedans: 18 ohm

Känslighet: 118 dB

Vikt: 16 gram

Pris: 960 kronor

/// SÄRSKILT REKOMMENDERAD ///

Engagerande och läckra

Både formgivningen och ljudet sticker ut och passar därför inte alla kräsna lyssnare.

Plus

Smart och tåligt resefodral av bra kvalitet och fyra par öronkuddar. Annorlunda och läcker formgivning. Med rätt musik är de mycket medryckande och roliga att lyssna på.

Minus

Passar inte för all musik då diskanten är väl gäll och basen kan bli för överdriven.

Omdöme

Redan utseendet skvallrar om att det här är proppar som inte är gjorda för de som är försiktiga och lågmälda. Det är därför inte rätt lurar om man vill sitta och spisa jazz eller akustisk musik. Basåtergivningen är djup och kraftfull vilket gör det väldigt kul att lyssna på elektronisk och medryckande rytmisk musik. För den målgruppen levererar de precis rätt ljud. Kvalitetskänslan är bra och vi gillar att man får med så många kuddar och ett alldeles utmärkt fodral för transport.

Betyg (1-6): 5

Vain Sound No2

Element: 11 mmFrekvensomfång: 20 Hz-20 kHz

Impedans: 16 ohm

Känslighet: 107 dB @ 1kHz

Vikt: Ingen uppgift

Pris: 800 kronor

Snygga och smarta

Fiffiga funktioner och elegant design, men tyvärr håller inte ljudet samma klass.

Plus

Snygg och naturligt trasselfri sladd. Sober design och bra byggkvalitet. Fiffigt magnetfäste fäster propparna vid varandra.

Minus

Inga volymknappar på fjärrkontrollen. Rått ljud utan finess och detaljer.

Omdöme

Vi hade verkligen velat gilla lurarna från det lilla svenska familjeföretaget. Om inte annat så för deras mod att våga sig på att utmana jättarna. De har verkligen lyckats med designen, lurarna ser mycket bra ut och känns som en kvalitetsprodukt. Dessutom har de ett mycket bra fodral och ett smart magnetfäste som håller ihop propparna. Men det hjälper inte när ljudet inte når upp till samma nivå som de andra produkterna i prisklassen. No2 låter helt enkelt för osofistikerat i jämförelse.

Betyg (1-6): 4